eCommerce Linkbuilding: Hoe, Wat en Waarom
Linkbuilding betekent dat je gaat werken aan een campagne om meer links van andere websites naar jouw website te krijgen. Een link van een andere website naar die van jou noemen we een backlink. Simpel gezegd krijgt je website meer (domein) autoriteit als je meer backlinks hebt. Elke backlink is als het ware een stem, des te meer stemmen, des te hoger kun je in Google komen.
Voor wie is linkbuilding interessant?
Je content is goed, je pagina’s zijn geoptimaliseerd en je publiceert regelmatig een blog. Je zou denken dat nu alle ingrediënten voor een succesvolle webshop in orde zijn. OnPage valt er niks meer te verbeteren en je content marketing strategie draait op volle toeren. Dan is het voor jou interessant om meer links te gaan vergaren. Dus, start met een linkbuilding campagne.
In dit blog deel ik een aantal effectieve eCommerce linkbuilding strategieën met je.
eCommerce: SEO op de júiste manier
Voordat we de diepte in gaan wil ik nog even kort stilstaan met je bij de basis van je webshop. Ik noemde net al even dat je eerst alles in orde wilt hebben qua OnPage optimalisatie.
e-Commerce SEO Checklist: Van A tot Z
OnPage Optimalisatie checklist voor webshops
- Is elke productcategoriepagina voorzien van tekst?
- Zijn je productpagina URLs goed gestructureerd en goed opgebouwd?
- Is elk product voorzien van een unieke tekst?
- Heeft elke productpagina een goede title tag en meta-omschrijving?
- Heeft elke productpagina meerdere foto’s met alt teksten?
Als deze zaken in orde zijn, dan pas heeft het zin om volledig aan de slag te gaan met link building. Zijn nog niet al deze punten gedaan? Doe dit dan eerst.
Tip: weet je niet zeker of bij jou alle puntjes al op de i staan? Vraag vrijblijvend een website review aan, dan checken wij of je website nog optimalisatie nodig heeft.
Techniek checklist voor webshops
- Is je website mobiel responsive en wordt deze goed getoond op smartphones en tablets? Dit kun je checken via responsivedesignchecker.com en www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/.
- Is je website snelheid in orde? Dit kun je checken met GTmetrix.
- Kan heel je website worden gecrawled? Dat houd in: kan Google heel je website zien? Je kunt dit eenvoudig checken door “Site://[sitenaam] in te toetsen, dus bijvoorbeeld site://www.webcrafter.nl. Je ziet dan het aantal pagina’s dat Google kan vinden van jouw website, dit hoort overeen te komen met het aantal pagina’s dat je website heeft.
- Check de website voor duplicate content, dit kan met de volgende tool: http://siteliner.com/. Duplicate content houdt in dat bepaalde tekst op twee of meer pagina’s wordt gebruikt. Daar houdt Google niet van. Unieke content per pagina is het beste.
eCommerce Linkbuilding tips: 5 praktische tips
Effectieve linkbuilding bestaat uit een combinatie van content creatie en promotie van de gecreëerde content. Simpelweg goede content schrijven is niet voldoende. Je moet ook jouw content actief promoten zodat je er het meeste uithaalt.
Laten we kijken naar een aantal van de beste linkbuilding technieken voor eCommerce en webshops.
1. Viraal gaan met video
Benut jij al de kracht van video marketing? Video is enorm krachtig voor het maken van aansprekende advertenties. Maar ook je producten kun je verfilmen om zo een optimale impressie van het product te geven. Misschien kun je wel een video handleiding maken per product, of features belichten in een verhaal-achtige setting. De mogelijkheden met video zijn eindeloos. Tevens is het slim om video’s ook op YouTube te plaatsen, aangezien dat na Google de grootste zoekmachine is.
Door goede, aantrekkelijke video’s te maken is de kans groot dat andere websites deze gaan embedden. Zo ontstaan links naar jouw website.
2. Invloed van influencers
Er wordt gezegd dat millenials wantrouwig zijn tegenover grote bedrijven en merken. Niet voor niets doen daarom veel bedrijven een beroep op influencers om hun doelgroep te bereiken. Via een influencer kun je op minder pusherige wijze jouw producten onder de aandacht brengen. Geen idee waar je influencers moet vinden en hoe je ze moet bereiken? Check eens Juulr. Disclaimer: ik heb persoonlijk geen ervaring met de diensten van Juulr, maar voor een webshop die met influencers wilt samenwerken denk ik zeker dat het de moeite waard is om eens te checken.
Idealiter laat je de influencers linken vanaf hun platforms naar jouw website, zodat je backlinks genereert op deze wijze.
3. Delen maar!
Zorg ervoor dat leuke content makkelijk gedeeld kan worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meescrollende social sharing buttons. Heb je een WordPress / WooCommerce website? Check dan eens Social Warfare. Daarmee creëer je in een handomdraai floating share buttons.
4. Strooien met samples
Stuur product samples naar invloedrijke influencers. Laat ze kennismaken met je product en wie weet zit er wel een samenwerking in. Influencers die jouw sample noemen kunnen zorgen voor engagement, extra website bezoekers en links naar je website. Check eens je concurrenten, mogelijk werken zij ook samen met influencers.
5. Start een blog
De laatste (en mogelijk beste) manier om hoogwaardige backlinks te genereren is via het starten van een blog. Als je long form content maakt (d.w.z. langere, waardevolle blogs) zul je vrijwel altijd zien dat na verloop van tijd het aantal backlinks toeneemt. Andere website gaan naar jouw waardevolle content verwijzen. Dit is één van de meest natuurlijke manieren om backlinks te genereren, geen wonder dat het zo goed werkt. De keerzijde: het creëren van content om op die manier backlinks te krijgen is enorm tijdrovend en vereist veel geduld.
Conclusie
Linkbuilding is nog steeds enorm belangrijk om hoger te scoren in Google en dus meer omzet te genereren. We raden af om links te kopen of om aan linkruil te doen. Het is beter om op natuurlijke wijze aan backlinks te komen, zoals door een blog te beginnen en samen te werken met influencers. Hopelijk hebben deze eCommerce link building tips je geholpen om een begin te maken met je linkbuilding campagne.