De 3 grootste nadelen van WordPress

nadelen wordpress-webcrafter

WordPress kent vele voordelen, het is handig voor het verspreiden van content, werkt intuïtief en je kunt makkelijk nieuwe functies toevoegen. Toch kent dit veel gebruikte CMS ook enkele vervelende nadelen.

Ben jij aan het oriënteren welk CMS het beste bij jou past? Lees dan zeker over deze nadelen van WordPress voordat je een weloverwogen keuze maakt.

Nadeel #1: Kwetsbaarheid

Eén van de grootste nadelen van WordPress is zonder twijfel de beveiliging. WordPress is namelijk een Open Source platform en sterk afhankelijk van plug-ins en thema’s die worden aangeleverd. Deze zijn ontwikkeld door verschillende mensen en bedrijven. Er is niemand die ze controleert, ze kunnen gemakkelijk bugs of kwaadaardige code bevatten. Bovendien is WordPress één van de meest populaire contentmanagementsystemen. Dit maakt WordPress websites een aantrekkelijk doelwit voor hackers overal ter wereld.

Je kunt je wel beschermen tegen hacks en je data veilig stellen, het is sterk aan te raden om je websitebouwer dit te laten regelen.

Nadeel #2: Vaak updates nodig

WordPress is eenvoudig te installeren. Je kunt ook zelf met gemak een thema uitkiezen en daarmee aan de slag gaan. Heb je nieuwe functionaliteiten nodig? Dan kun je eenvoudig een plug-in downloaden die de gewenste functionaliteit activeert. Maar des te meer plug-ins je hebt, des te groter de kans op compatibiliteitsproblemen. Tevens zorgen te veel plug-ins voor een trage websites.

Al die plug-ins moeten ook geüpdatet worden. En vaak ook! Het hele onderhoudsproces voor WordPress kan behoorlijk tijdrovend en soms zelfs frustrerend zijn. Het gebeurt met enige regelmaat dat een klant zelf zijn plug-ins wilt updaten, enkel om er vervolgens achter te komen dat de site eruit is geklapt als gevolg. Heb je geen budget of kennis om updates uit te laten voeren, dan is WordPress misschien niet het meest praktische CMS voor jou. Je hebt dan mogelijk meer aan een website die volledig op-maat is gemaakt.

Nadeel #3: Zoekmachinevriendelijkheid

WordPress is beslist een SEO-proof platform. Voor mensen met weinig tot geen ervaring op gebied van zoekmachineoptimalisatie kan WordPress wel voor wat problemen zorgen. De meest voorkomende problemen met WordPress ontstaan vanwege de categorieën en tags. Het systeem werkt zo makkelijk dat artikelen vaak in meerdere categorieën staan en door veelvuldige tagging als dubbele inhoud (“duplicate content”) wordt gezien. Dit is slecht voor je posities in Google.

Als je voor WordPress kiest en je hebt geen tot weinig SEO kennis, laat je dan goed informeren over de do’s en don’ts voor dit platform.

Conclusie

Met WordPress kunnen geweldige websites worden gemaakt. Het systeem kent beslist vele voordelen. Zelf bouwen we ook het liefst websites in WordPress. Toch is het wel handig om je bewust te zijn van de grootste nadelen van dit Content Management Systeem. Voordat je een beslissing neemt is het handig om te kijken naar jouw behoeften en rekening te houden met zowel de voor- als nadelen van de verschillende Content Management Systemen. Laat je niet zomaar leiden door wat anderen zeggen, doe ook beslist je eigen onderzoek zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Mogelijk vind je het ook interessant om over de voordelen van WordPress te lezen.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>