De gebruiksvriendelijkheid van WordPress

De gebruiksvriendelijkheid van WordPress-webcrafter

Er zijn twee versies van WordPress. De ene is een volledig gehoste en de andere is een door jezelf gehoste versie. Respectievelijk gaat het om WordPress.com en WordPress.org. Met WordPress.com – volledig gehoste versie – wordt je hosting voor jou beheerd. Deze service wordt aangeboden door de host en zij slaan de inhoud van je website online op, zodat mensen toegang hebben tot je website door een website-URL-adres in te voeren. Het is alsof je een appartement huurt, zodat mensen precies weten waar ze je kunnen bezoeken en de URL je straatnaam en huisnummer is. Tegelijkertijd zorgt WordPress.com voor je hostingbehoeften voor een maandelijks bedrag, maar dit bespaart je de taak om een afzonderlijke hostingprovider te vinden en al het technische jargon door te nemen dat nodig is om een website te starten.

Welke versie is beter?

WordPress.org, ook bekend als de zelf-gehoste versie geeft je ultieme controle en flexibiliteit over je website zonder de beperkingen van WordPress.com. Let op: wat je hier opgeeft, is gebruiksgemak. Je hebt te maken met alle technische aspecten van het bezitten, exploiteren en onderhouden van een WordPress-website. Maar beide WordPress-versies hebben hun eigen voor- en nadelen.

Je kunt dus overwegen welke van de twee voor jou het beste werkt, maar veel mensen vinden nog steeds dat beide gebruiksvriendelijk zijn, afhankelijk van hun behoeften. Beide modules voegen meer functionaliteit toe aan je WordPress-website, net zoals apps meer functies toevoegen aan je smartphone. Je kunt door zoveel plug-ins bladeren, downloaden en installeren als je wilt. Dus in feite kun je met WordPress een werkelijk unieke website maken die buiten het bereik valt van ‘drag-and-drop’-websitebouwers. Als je nog nooit eerder een website hebt gebouwd en je moet de kneepjes van het vak nog leren, dan kan WordPress.com wellicht uitkomst bieden. Als je meer flexibiliteit wenst en websites bouwen een eitje is voor jou, is WordPress.org waarschijnlijk juist de betere keuze. Ook als je een website wilt laten bouwen is WordPress.org handiger.

De gebruiksvriendelijkheid van WordPress

Als websitebouwer is WordPress één van de meest essentiële tools die je kunt gebruiken. Je kunt bijna elke functie gebruiken die je aan de website wilt toevoegen. Het betekent eenvoudig dat je echt de grenzen kunt verleggen van wat voor soort website je wilt maken. De vrijheid en veelzijdigheid die WordPress zo geweldig maken, is echter ook de hoofdoorzaak van hoofdpijn voor nieuwe beginners die het proberen te gebruiken. Als je iets hebt geleerd over bruikbaarheid op het web, is dat ‘less is more’ ook online geldt. Als je bezoekers op je site wilt houden, moet je vanaf het begin nadenken over de ervaring van de eindgebruiker. Dat betekent dat je terugkomt bij het concept en de basislay-out van de site. De gebruikerservaring is iets dat rechtstreeks van invloed is op hoe bezoekers omgaan met je site en grotendeels bepaalt of ze lang genoeg blijven hangen om te converteren.

Tips voor het ontwerpen van je WordPress-site

Je krijgt hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je je tijdens het ontwerp en de ontwikkelingsfase van WordPress nog meer op de gebruikerservaring richt, zodat je site nog gebruiksvriendelijker wordt.

Denk na over je sitevoorkeuren

Het kan handig zijn om uit je persoonlijke voorkeuren te putten wanneer je aan het ontwerp van een site denkt. Hoe je je voelt wanneer je naar een site kijkt, speelt immers een grote rol in hoe je de inhoud ontvangt. Hetzelfde geldt voor je ideale sitebezoekers. Een goede lay-out biedt scanbare tekst, witruimte, lettertypekeuzes, identificeerbare (en werkende) links, enzovoort.

Denk aan de navigatie

Een gebruiksvriendelijke WordPress-site heeft een gemakkelijk te vinden navigatietool. Daarom moet je niet proberen te creatief te worden met hoe je met menu’s omgaat. Drop-downs die naar nog meer drop-downs gaan, zullen je niet in dank worden afgenomen. Menu’s die ergens zijn weggestopt, zorgen ervoor dat je bezoekers onnodig hard moeten werken om inhoud te vinden. Dit is niet iets wat je wilt doen. Plaats daarom navigatiemenu’s op een prominente plaats, meestal boven aan de site of aan de linkerkant. Ook moet je ervoor zorgen dat je site een gemakkelijk toegankelijke zoekbalk heeft. Nogmaals, maak het je bezoekers niet moeilijker dan het moet zijn om de inhoud te vinden.

Sitemap

We kunnen zeggen dat WordPress één van de meest gebruiksvriendelijke tools is, vanwege een sitemap. Hoewel de sitemap niet noodzakelijkerwijs van invloed is op de gebruikerservaring, zal het de site gemakkelijker leesbaar maken voor zoekmachines, waardoor je site hoger scoort en op zijn beurt meer verkeer stimuleert. De plug-in voor Google Sitemap is een goede keuze, omdat het heel eenvoudig is om een sitemap voor Google Webmaster Tools te maken.

Responsive design

Een belangrijk onderdeel van gebruiksvriendelijkheid is het erkennen dat mensen toegang krijgen tot je site vanaf verschillende apparaten. WordPress biedt onderdak aan responsieve thema’s, het pakt dit probleem in één klap aan. Op deze manier weet je zeker dat de site eruitziet zoals je bedoelde op smartphones, tablets en computers. Navigatie-elementen bevinden zich altijd boven de vouw voor gemakkelijke toegang en de knoppen hebben de juiste afmetingen voor het apparaat waarop het wordt bekeken. Afbeeldingen worden aangepast, zodat ze op het scherm passen.

Geoptimaliseerd voor snelheid

Met WordPress kun je snel de pagina’s wijzigen en heb je ook invloed op de algehele gebruiksvriendelijkheid. Als een site bijvoorbeeld langzaam wordt geladen, maar een bezoeker al precies weet waar hij op moet klikken om te komen waar hij heen moet, raakt die bezoeker in de tussentijd erg gefrustreerd. Gezond verstand is dus belangrijk. Als je grote afbeeldingen vermijdt en / of comprimeert met behulp van een tool zoals Tiny PNG en andere die op de markt verkrijgbaar zijn, zullen deze tools de grootte van afbeeldingsbestanden aanzienlijk verminderen.

De gebruiksvriendelijkheid maakt WordPress de beste tool om te gebruiken, ongeacht het platform waarop je een site bouwt. Het maakt het eenvoudig om een gebruiksvriendelijkere site te maken dankzij enkele van de inherente kwaliteiten en de mogelijkheid om de functies ervan uit te breiden met plug-ins. Het kunnen bieden van een consistent gebruiksvriendelijke ervaring zal bovendien zeker terugkerende klanten opleveren, waardoor jouw site binnen no-time een succes is.

Wat maakt Word Press gebruiksvriendelijk in 2020?

Om te beginnen is het een gratis en oneindig aanpasbare tool, die eenvoudigweg gebruikt wordt voor het grootste deel van de websites. Laten we eens kijken naar enkele van de kenmerken en functies die WordPress onderscheiden van de concurrentie, namelijk het vermogen om in een basisbehoefte te voorzien: het maken van een gebruiksvriendelijke website makkelijk maken.

WordPress wordt al jaren erkend als een krachtige websitebouwer over de hele wereld. In de jaren na de oprichting heeft een wildgroei aan plug-ins en thema’s geprobeerd het nog beter te maken voor elke gebruiker. Er zijn veel bekende oplossingen beschikbaar, maar niet alle tools zijn gelijk en het pad naar succes is niet duidelijk. Er blijft dus maar één tool over die je helpt om je doel te bereiken bij het bouwen van een website. Daarom is het goed je kennis over WordPress te vergroten. Het is de meest gebruiksvriendelijke en meest effectieve communicatietool die je ooit kunt gebruiken. Of het nu gaat om een bedrijfswebsite, een blog-website of een blog-gedeelte van een bedrijfswebsite, de hele site moet gebruiksvriendelijk zijn om effectieve communicatie voor elke bezoeker te creëren.

Eindeloze ontwerpopties die alleen beschikbaar zijn in WordPress

Het is bekend dat WordPress meer dan gratis ontwerpen (thema’s) beschikbaar heeft voor gebruik op je website. Nog meer handige filters helpen je bij het kiezen van het juiste sjabloon, zodat je binnen enkele seconden je eigen ontwerp kunt maken. Bovendien kunnen deze thema’s eenvoudig worden gewijzigd met een zogenaamd Child-thema. Zelfs beginners of nieuwe webontwikkelaars kunnen op deze manier gemakkelijk op maat gemaakte websites maken, terwijl ze toch profiteren van de updates die beschikbaar zijn voor het originele thema dat ze naar eigen wens kunnen kiezen. Met zo’n aanpassing is een ontwerp met behulp van een plug-in zoals Simple Custom nog eenvoudiger. Op voorwaarde dat je je weg kent in CSS. Met al die opties is het voor iedereen mogelijk om een volledig op maat gemaakt, geweldig ontwerp te maken.

Talloze plug-ins voor WordPress

Veel gebruikers maken gebruik van plug-ins, die WordPress nog gebruiksvriendelijker maken, wat een reden kan zijn om in WordPress te duiken. Als je geen ontwikkelaar bent, werken HTML en CSS waarschijnlijk goed voor je. Je moet hiervoor wel wat JS en PHP kunnen lezen en kopiëren. Als je WordPress en al zijn plug-ins gebruikt, is het maken en verkopen van volledig functionele websites voor je gemakkelijk gemaakt. Met zo’n snelle ontwikkeling in het marketingsysteem van nieuwe klanten kun je binnen enkele minuten of uren een website maken. Met alle duizenden plug-ins kun je al je doelen bereiken en je website ‘up and running’ hebben voor je het weet.

Snel en gemakkelijk content maken en publiceren

Dit maakt WordPress tot één van de meest ongelooflijke tools voor webontwikkelaars. Veel van ’s werelds beste websites zijn gebouwd met WordPress. Dat betekent letterlijk dat duizenden en duizenden mensen met WordPress werken, bijdragen aan WordPress en kennis delen over WordPress, wat het zelfs voor WordPress gemakkelijk maakt om meer geavanceerde tools te ontwikkelen om te gebruiken. Misschien is er zelfs dagelijks een nieuwe functie die jij kunt gebruiken bij het maken en publiceren van je inhoud. Na alle leuke dingen van het opzetten van je website, heb je namelijk inhoud nodig. Het creëren van die inhoud is waarschijnlijk de zwaarste klus voor elke website-eigenaar, maar het is gemakkelijk met WordPress. Het schrijft die inhoud in de verbazingwekkende blok-editor, maar bedenkt ook gewoon ideeën, verzamelt deze in een contentplanning, schrijft op de juiste manier en optimaliseert deze inhoud voor SEO.

Geen technische kennis vereist

Wat is de reden waarom WordPress wordt gebruikt door grote en kleine websites? Het maakt niet uit of je elke dag een blogbericht publiceert of een statische website hebt die om het jaar moet worden bijgewerkt, WordPress is jouw go-to-tool. Je kunt het gebruiken zonder enige technische kennis, waardoor je alles kunt doen wat hierboven vermeld staat, of verander gewoon die ene regel met vermelding van “copyright 2018” in “2020” met een enkele klik.

Open WordPress community

Er is zoveel meer gebruiksvriendelijkheid in WordPress en daarom is een speciale shout-out voor de WordPress-community wel op zijn plaats. Het heeft een open en gastvrije gemeenschap. Het is een genoegen om tijdens Word Camps vriendelijke gebruikers te ontmoeten en deze mensen via Twitter en Slack te ontmoeten wanneer je maar wilt. Er zijn veel integratie kanalen waar je gemakkelijk kunt samenwerken met andere plug-ins en je kunt altijd regelmatig andere leden in de WordPress-ruimte bereiken en meer geavanceerde zaken, websites, software ontwikkeling en marketing mogelijkheden bespreken.

Het is leesbaar en boeiend

Het maken van een boeiende inhoud is onderdeel van het bouwen van een website, maar hoe je die inhoud aantrekkelijk kunt maken, is het belangrijkste. Dit kan worden bereikt met WordPress. Gebruik subheadings royaal en maak ze beschrijvend. Gebruik korte woorden, korte zinnen en beknopte alinea’s, zodat het voor de gebruiker gemakkelijker te lezen is. Het maakt formatteren ook gemakkelijk voor het geval je inhoud van huidige recensies en nieuwe ideeën moet wijzigen. Het is gemakkelijk om letters vet en cursief te maken om bepaalde woorden te benadrukken die je wilt dat de webgebruiker leest.

De gebruiksvriendelijkheid van WordPress is verrassend

Het valt niet te ontkennen dat WordPress zo’n gebruiksvriendelijk platform is. Het is de gemakkelijkste manier om een website voor iedereen te installeren en aan te passen. Je kunt je eigen ontwerpthema kiezen, ook met talloze plug-ins voor bijna elke website-functie. Bovendien is het gemakkelijk om inhoud te publiceren en biedt het plug-ins om je te helpen je inhoud te optimaliseren, zodat deze gemakkelijk leesbaar is. Ten slotte is WordPress een veelgebruikt platform waar je altijd ondersteuning en vriendelijkheid kunt vinden binnen de wereldwijde gemeenschap van gebruikers om je te helpen je websites te verbeteren.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>