Het onderhouden van je website, misschien wel het belangrijkste aspect!

Het onderhouden van je website misschien wel het belangrijkste aspect-webcrafter

Dit klinkt voor veel websitebezitters heel erg bekend. Velen denken, ja, dit is belangrijk, maar gek genoeg laten ze het af en toe een beetje links liggen. Echter, website onderhoud van een website is een essentieel aspect voor het zeker stellen van continu succes van een website.

Hoe komt het dat websites verouderen?

Waarom wordt een website oud? Eigenlijk is dit redelijk simpel uit te leggen. Updates komen er iedere dag weer. Deze updates zorgen voor nieuwe mogelijkheden op de website. Dit is echter niet het enige, deze updates zorgen ook voor het oplossen en dichten van bepaalde lekken en gebreken waar de website mee kampt. Zo goed als een website soms lijkt, geen enkele website is perfect. Er zijn altijd bepaalde gebreken waar een website mee te maken krijgt, daarom is het onderhouden van een website belangrijk. Daarnaast kunnen deze lekken ervoor zorgen dat een website, vanwege het feit dat deze verouderd, makkelijker gehackt kan worden. Update jij je website niet, dan ben je voor internetcriminelen een veel aantrekkelijker doelwit ten opzichte van de websites die wel updates uitvoeren.

Je zou het ook kunnen vergelijken met een fiets: een fiets die 2 sloten heeft wordt veel minder snel gestolen dan een fiets met één enkel slot of een fiets zonder slot.

Onderhoud staat gelijk aan online vindbaarheid.

Wanneer je dus geen updates blijft uitvoeren dan is jouw website oud. Dit betekent dat jij niet meegaat in de allernieuwste veranderingen terwijl de rest om jou heen dit wel doet. Je zou het misschien niet verwachten, maar dit heeft ook gevolgen voor jouw online vindbaarheid. Het gevolg van een website die niet geüpdatet wordt is dat deze vaak traag wordt en verre van optimaal is, deze aspecten hebben invloed op de online vindbaarheid.

Klinkt het vergezocht? Ja, misschien. Is het vergezocht? Nee, totaal niet! Iedere websitebezitter zou er alles aan moeten doen om de SEO op orde te houden, dit betekent dat je alle factoren die van invloed zijn moet blijven optimaliseren. Zoekmachines willen namelijk de beste zoekresultaten bieden aan hun gebruikers. Websites die traag zijn en niet goed laden worden bestempeld als websites die “niet gebruiksvriendelijk” zijn. Mensen die Google gebruiken zijn nu eenmaal redelijk kieskeurig en sommigen hebben nu eenmaal weinig geduld om die traag ladende website te bekijken, en dus gaan ze over naar de concurrent die wel een snelle website heeft.

Google ziet al deze aspecten en zal op deze manier de concurrent boven jou in de ranking plaatsen. Je moet mee met de ontwikkelingen en updates, anders wordt je niet meer gevonden.

Veiligheid boven alles.

Dit is bij veel dingen zo, en ook bij websites. Veiligheid hoort op nummer 1 te staan op de prioriteitenlijst. Het is belangrijk dat zowel jouw eigen veiligheid als ook die van de bezoekers kan worden gewaarborgd. Zo snel als je een “onveilig’’ imago kunt krijgen, zo snel kom je hier niet vanaf.

WordPress is de meest populaire tool wanneer het aankomt op “content management’’. Het gerucht gaat nog regelmatig dat deze tool niet veilig zou zijn. Echter zijn er bij WordPress ruim 25 mensen die zich enkel bezighouden met de veiligheid van het systeem.

Waar komt die onveiligheid dan vandaan? Precies, mensen die hun website niet goed onderhouden. Ruim 83% alle gehackte wordpress websites is te wijten aan het niet up-to-date houden van de website. Dit zorgt voor imagoschade, en soms zelfs voor bepaalde schade bij de websitebezoekers. De pc van bepaalde bezoekers kan besmet raken door jouw website, enkel omdat jij niet genoeg zorg geeft aan het onderhouden van de website.

Hackers kijken bij websites vaak naar de “release notes”. Wanneer ze een website hebben ontdekt die kwetsbaar is, dan gaan ze langs alle wordpress websites die net zijn bijgewerkt. Hoe sneller je de website update, des te korter jouw website kwetsbaar is.

De snelheid.

Veel mensen hechten bij een website altijd veel waarde aan de snelheid ervan. Is een website traag? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk een hoop bezoekers kwijt raken. De ontwikkelaars van wordpress komen telkens met nieuwe releases betreffende het updaten van efficiëntie en gebruikerservaring. Daarnaast wilt Google zijn klanten snel en goed kunnen bedienen. Wanneer er een langzaam ladende website verschijnt na een zoekopdracht, dan wekt dit bij iedere gebruiker irritatie op, en terecht! Een website die geüpdatet is presteert in 99% van de gevallen altijd beter. De enige reden wanneer dit niet gebeurt is wanneer er iets mis is met de update van de website, of als de update om de een of andere reden niet goed op de website past. Dit komt echter maar in een minuscuul aantal gevallen voor.

Het fixen van bugs.

Ook het fixen van bugs is een grote hulp wat betreft updates. Een bug is iets wat een gebruiker vaak irriteert, het is een functie op de website die niet naar behoren werkt, en er is niets vervelender dan dat. Dit zijn gebreken die voorkomen bij iedere website. Je wilt ze liever niet, maar het gaat er in de eerste plaats niet om dat je deze gebreken hebt, het gaat erom hoe snel je deze oplost.

Veel websitegebruikers contacteren je vaak wanneer ze iets opmerken wat niet naar behoren werkt. Wanneer je snel reageert en zo snel mogelijk een oplossing weet te vinden in het onderhoud om de bug op te lossen, dan zal dit een positieve indruk geven aan de gebruikers van jouw website. Ze merken dat jij met zorg met de website omgaat en dat je luistert naar de problemen die de mensen hebben. Dit maakt het voor jouw bezoekers fijner om op jouw website te komen.

Nieuwe functies.

Wanneer je de website voorziet van nieuwe updates dan kan dit ook zorgen voor allerlei nieuwe functies voor de websites. Dit is voor zowel de reguliere websites als ook voor webshops heel interessant. Met nieuwe functies en het gebruiken van deze functies en toepassing in het eigen karakter van de website kan er voor zorgen dat je jezelf onderscheid van de concurrentie. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de website kan groeien en dat de website zijn maximale potentie op dat moment in staat is te bereiken. Nieuwe functies kunnen dezelfde websites toch een hele verfrissende uitstraling geven, dit is voor zowel vaste als nieuwe bezoekers een fijn element dat bij hen zeker weten opvalt.

Een verouderde website, valt dat te voorkomen?

Nee, dit is helaas niet te voorkomen. De online wereld ontwikkelt zich ongekend snel. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, of een eigen webshop of blog dan is de website ofwel heel erg belangrijk, of wel het centrum van je succes. Dit zou je kunnen relativeren aan de modewereld, alles verandert hier zo snel, wat nu in de mode is, is over 2 weken weer oud nieuws. Dit is precies het geval met websites. Het gaat hier weliswaar meestal niet in zo’n rap tempo, maar dat het snel gaat is zeker wel zo.

Het design is ook zeker belangrijk.

Ook zeker een aspect om niet te vergeten, het design. Het websitedesign is typerend voor het karakter van een website. Er wordt altijd geadviseerd om dit niet te veel te veranderen, aangezien dit het uitgangspunt van jouw website representeert. Echter, een websitedesign van 5 jaar geleden is een stuk minder aantrekkelijk dan een modern design. Daarom is het zeker een goed plan om je design zo nu en dan eens te “moderniseren’’. Dit zodat het de uitstraling krijgt die bij dit tijdperk van de online wereld past. De basis van het design moet echter wel hetzelfde blijven, wanneer je dit compleet omgooit dan maak je ook een verandering in de branding van de website. Wanneer je bijvoorbeeld de gebruikte kleuren drastisch verandert dan neemt dit bepaalde karaktereigenschappen weg. Zeker wanneer je producten verkoopt of een blog hebt met een bepaald uitgangspunt dan is de kleur een belangrijk onderdeel. Dit heet kleurenmarkering. Kleuren zorgen voor bepaalde emoties, gevoelens en karakter.

Op zoek naar professioneel website onderhoud?

Het onderhouden van je website is niet iets wat je er zomaar even bij doet. Het is een tijdrovend proces en daarnaast is het ook iets waar je redelijk wat kennis voor nodig hebt. Je zou het onderhouden van je website echter ook kunnen laten uitbesteden. Webcrafter vraagt voor website onderhoud gemiddeld slechts €25 per maand! Dit is een hele scherpe prijs wanneer je weet dat er bedrijven zijn die gemiddeld voor de minste service al €100 vragen.

Webcraft neemt alles van het websiteonderhoud uit handen, zodat jij weer opgelucht kunt ademhalen en de focus kunt leggen op andere aspecten van de website. Zo kun je de website inhoudelijk nog meer verbeteren en zorgen dat de website zijn maximale potentie haalt. Het maakt niet uit of je nu een webshop, een blog of een ander soort website hebt, Webcrafter klaart de klus!

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>