Hoe zet je een WordPress CMS-gebaseerde website op

Webcrafter Het opzetten van een WordPress based website-webcrafter

Het opzetten van een WordPress-based website

WordPress is een content management systeem (CMS) dat kan worden gebruikt om een website vanaf de grond op te bouwen en een bestaande website te verbeteren. WordPress is een open-source GPL-gelicenseerde software. Het wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt, waaronder verschillende grote bedrijven zoals The Guardian, Forbes, en Harvard Business.

Een website maken hoeft niet moeilijk te zijn als je beschikt over een handig programma als WordPress. Dit artikel zal je laten zien hoe je een WordPress site maakt in slechts een paar eenvoudige stappen. Ook als je een complete beginner bent, hoef je je geen zorgen te maken! Deze WordPress website gids is precies voor iemand zoals jij! We zullen je grondig door elke stap heen leiden.

Voordat we beginnen met de stappen om een WordPress website te bouwen, laten we het eerst hebben over wat WordPress de beste optie maakt.

Waarom WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je zonder voorkennis een website of blog kunt maken. WordPress is een content management systeem (CMS) dat een van de meest gebruikte op het internet is. Het drijft miljoenen websites en websites voor non-profits, kleine bedrijven, en individuen.

Enkele veel voorkomende vragen zullen bevestigen in hoeverre WordPress het juiste platform is voor jouw behoeften:

Is WordPress goed voor webontwikkeling?

WordPress is om een paar redenen een uitstekende optie voor webontwikkeling:n

 • WordPress is gratis en open-source. Iedereen kan WordPress downloaden, installeren en gebruiken zonder iets te betalen
 • WordPress is zeer eenvoudig te gebruiken en te leren. Zelfs als je een beginner bent, kun je leren hoe WordPress te gebruiken en een website te maken in een mum van tijd
 • WordPress is zeer veelzijdig en kan voor verschillende websites worden gebruikt, van eenvoudige blogs tot complexe e-commerce websites
 • WordPress wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt, waaronder veel grote organisaties, zoals The Guardian, Forbes, en Harvard Business Review

Hoe begin ik een WordPress blog?

Volg deze stappen om jouw WordPress blog op te starten:

 • Ga naar https://wordpress.org/download/ en download de laatste versie van WordPress
 • Volg de instructies om WordPress te installeren
 • https://wordpress.org/support/article/how-to-install-wordpress/
 • Kies een thema voor jouw website
 • Begin tenslotte met het schrijven en publiceren van content op jouw blog

Hoeveel kost het om een WordPress website te laten bouwen?

Een paar factoren bepalen de kosten voor het maken van een WordPress website:

 • Gebruik je een gratis of betaald thema?
 • Wat zijn de functies die je nodig hebt in jouw website? Winkelwagen, Email abonnement opties, Payment Gateway integratie, afspraak plannen, contactformulieren etc.
 • Hoeveel verkeer verwacht je op jouw website?
 • Heb je maatwerk nodig voor de look en feel van jouw website of moet je een aantal aangepaste functies laten ontwikkelen voor jouw specifieke eisen?
 • In het algemeen kan een Do-It-Yourself WordPress website gratis worden opgezet, je bent enkel kosten kwijt voor hosting en je domeinnaam.
 • Een professioneel gecodeerde WordPress website kost ongeveer €500 – €1000 om te bouwen.
 • Een WordPress website met geavanceerde functies, zoals e-commerce (webshop), kost je meer dan €1000, afhankelijk van de mate van maatwerk en de vereiste functies.

Wat is het beste: aangepaste WordPress thema of een bestaand thema?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Jouw specifieke eisen en voorkeuren bepalen het. Als je bijvoorbeeld een op maat gemaakte WordPress website wilt, zal je een ontwikkelaar of ontwerper moeten inhuren die een thema voor je kan maken. Als je echter een vast budget hebt, zijn er genoeg prachtige thema’s beschikbaar op het internet.

PSD naar WordPress website conversie

Als je een PSD (Photoshop) bestand heeft van het ontwerp dat je voor je website wilt hebben, kan je dit omzetten naar een WordPress thema. Dit proces wordt PSD naar WordPress conversie genoemd.

PSD naar WordPress conversie is geen eenvoudige taak en vereist enige technische kennis. Als je niet bekend bent met programmeren, raden wij je aan een WordPress ontwikkelaar in te huren om hiermee te helpen.

Kan ik WordPress gebruiken zonder enige blog-functies te gebruiken?

Ja, je kunt WordPress gebruiken zonder gebruik te maken van een van de blog functies. WordPress werd aanvankelijk meer gebruikt als een blogging platform, maar is uitgegroeid tot een flexibel content management systeem (CMS). Als gevolg daarvan kan je WordPress gebruiken om alles te bouwen, van online winkels tot lidmaatschappen tot persoonlijke blogs.

Als je een website wilt maken zonder blog functies, raden wij aan een WordPress thema te gebruiken dat voor dit doel is ontworpen. Thema’s zoals Genesis of Divi zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor het maken van zakelijke websites.

Hoe start ik een online winkel met WordPress?

Als je een online winkel met WordPress wilt beginnen, raden wij aan de WooCommerce plugin te gebruiken. De meest populaire WordPress e-commerce plugins bevatten WooCommerce, die kan worden gebruikt om van alles en nog wat te verkopen op jouw WordPress site. nnVolg deze instructies om een WooCommerce online winkel op te zetten:

 • Installeer de WooCommerce plugin op je WordPress website
 • Stel de betalingsgateway in (zoals PayPal of Stripe)
 • Voeg jouw producten en diensten toe aan jouw online winkel
 • Begin met verkopen!

WooCommerce is een uitstekende optie voor het starten van een online winkel, maar het is niet de enige optie. Andere e-commerce plugins, zoals Wp Easy Cart, Memberpress en Easy Digital downloads kunnen ook gebruikt worden.

Hoe bouw je een meertalige WordPress website?

Als je een meertalige WordPress website wilt bouwen, raden wij je aan de WPML plugin te gebruiken. WPML is een gratis WordPress plugin waarmee je een meertalige website kunt maken.nnOm een meertalige website met WPML op te zetten, volg je deze stappen:

 • Installeer de WPML plugin op jouw WordPress website
 • Configureer de WPML plugin instellingen
 • Voeg jouw vertalingen toe
 • Begin met het publiceren van content in meerdere talen!

WPML is de meest gebruikte plugin voor het maken van een meertalige WordPress website, maar het is niet de enige optie. Je kunt ook andere plugins gebruiken, zoals Polylang of TranslatePress.

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken?

Er zijn vele manieren om je WordPress website sneller te maken. Je kan bijvoorbeeld een caching plugin installeren, jouw afbeeldingen optimaliseren en jouw CSS en JavaScript bestanden minifiëren. Een content delivery network (CDN) kan ook worden gebruikt om de laadsnelheid van jouw website te verbeteren.

Als je jouw WordPress website sneller wilt maken, raden wij het gebruik van de WPRocket caching plugin aan. WPRocket is een premium caching plugin die jouw website versnelt door jouw pagina’s en posts te cachen.nnNu deze vragen zijn beantwoord, hopen wij dat je een beter begrip hebt van WordPress. Laten we nu verder gaan met het opzetten van jouw WordPress website.

WordPress website maken

Het maken van een WordPress website is eenvoudig en kan worden gedaan in slechts een paar eenvoudige stappen:

 1. Kies een domeinnaam en hosting voor jouw website
 2. Installeer WordPress op jouw hosting account
 3. Kies een WordPress thema voor jouw website
 4. Installeer plugins op jouw WordPress website
 5. Creëer pagina’s en berichten op jouw WordPress website
 6. Pas tot slot de instellingen van jouw WordPress website aan
 7. Tot slot: Start jouw WordPress website!

Je bent nu helemaal klaar met de basisprincipes van het opzetten van een WordPress website; laten we beginnen met de eerste stap:

Het kiezen van een domeinnaam en een hostingdienst.

Een domeinnaam is het adres van jouw website op het internet. Bijvoorbeeld, onze domeinnaam is wpbeginner.com. Je zult een domeinnaam voor jouw website moeten kiezen voordat je deze online lanceert.

Hosting geeft aan waar jouw website zich op het internet bevindt. Zie het als het huren van een ruimte op het internet voor uw website. Wanneer iemand uw domeinnaam intikt, wordt hij doorgestuurd naar jouw website, die gehost wordt op een server.

Installeer WordPress op jouw hosting account.

Log in op jouw webhosting account. Als je nog geen domeinnaam en webhosting hebt gekocht kan je deze kopen bij een aantal populaire providers.  Je kunt ook contact met ons opnemen en wij zullen alles voor je configureren en instellen.

Zodra je bent ingelogd op jouw webhosting account moet je naar de FileManager sectie gaan. nnUpload de laatste versie van WP code bestanden met FileManager naar jouw webhosting server.  Pak de bestanden uit naar de hoofdmap van jouw home map.

Ga naar jouw database manager of phpMyAdmin en maak een nieuwe database voor jouw nieuwe website. Noteer de database naam, gebruikersnaam en wachtwoord. Je zal deze nodig hebben tijdens de WP installatie.

Open nu een browser en voer de domeinnaam in de adresbalk in. Je wordt begroet met de WP installatie wizard.

Vul de juiste gegevens in en voltooi de Wizard om WordPress te installeren.

Nu WordPress met succes is geïnstalleerd, is het tijd om in te loggen en rond te kijken. Ga naar de URL van jouw website, voeg/wp-admin toe aan het einde, en ga naar de WordPress login pagina. Voer jouw WordPress gebruikersnaam en wachtwoord in om in te loggen. Zodra je bent ingelogd, wordt je doorgestuurd naar het WordPress dashboard.

Dit is waar je alle aspecten van jouw website kunt beheren. Neem de tijd om de verschillende opties te verkennen en vertrouwd te raken met de interface.

Kies een WordPress thema voor jouw website.

Je zal een WordPress thema moeten installeren om jouw website er professioneler uit te laten zien. Een WordPress thema is als een sjabloon voor jouw website, het verandert hoe je site eruit ziet. Er zijn een groot aantal gratis en premium WordPress thema’s beschikbaar. Wij raden je aan een premium thema te installeren of een thema te gebruiken dat speciaal voor jouw behoeften is ontworpen. Je kunt een aantal geweldige WordPress thema’s vinden op ThemeForest. Zodra je een thema hebt gevonden dat je bevalt, downloadt je het ZIP-bestand naar jouw computer. Volg de onderstaande instructies om jouw nieuwe thema te installeren.

Als je niet zeker weet welk thema je moet kiezen, raden wij aan het WordPress Twenty Nineteen thema te installeren. Het is een uitstekend universeel thema dat voor de meeste websites goed zal werkennnDoe het volgende om een thema te installeren:

 • Klik op je WordPress dashboard op het tabblad “Uiterlijk”
 • Op het volgende scherm klik je op de optie “Thema’s”
 • Klik vervolgens op de knop “Nieuw toevoegen” op hetzelfde scherm
 • Klik tenslotte op de knop “Thema uploaden”
 • Selecteer vervolgens het ZIP-bestand van jouw WordPress-thema en klik op de knop “Nu installeren”.

WordPress zal nu jouw thema knop installeren om jouw thema te activeren; klik op de “Activeren” knop. Je wordt nu doorverwezen naar het WordPress dashboard, van waaruit je kan beginnen met het aanpassen van jouw thema. De meeste thema’s komen met hun eigen instellingen pagina waar je dingen zoals het kleurenschema, lay-out, en nog veel meer kunt veranderen.

Installeer plugins op jouw WordPress website

Kies vervolgens een aantal plugins voor jouwwebsite. WordPress plugins zijn als het ware apps voor jouw site, die extra functies aan jouw site toevoegen. Wij raden aan om de Jetpack plugin te installeren, die vele nuttige functies aan WordPress websites toevoegt. Als je niet zeker weet welke plugins je moet installeren, kan je ze altijd later installeren.

Volg de onderstaande instructies om plugins op jouw website te installeren:

 • Log in op het WordPress Dashboard als je nog niet ingelogd bent
 • Ga naar Plugins >> Nieuw toevoegen
 • Zoek naar de plugin die je van plan bent te installeren

Wanneer de plugin in de zoekresultaten verschijnt, kan je op installeren klikken.

WordPress zal de laatste versie van de plugin downloaden uit de plugin database en deze voor je installeren. Eenmaal geïnstalleerd heeft je de mogelijkheid om de plugin te activeren en te configureren.

Maak pagina’s en berichten op jouw WordPress website

Nu je een thema hebt geïnstalleerd en geactiveerd, is het tijd om inhoud aan jouw website toe te voegen. WordPress heeft een ingebouwd content management systeem (CMS), wat het toevoegen en beheren van jouw content toegankelijk maakt. Om een nieuwe pagina aan jouw website toe te voegen, ga je naar jouw WordPress dashboard en klik je op het tabblad “Pagina’s”. Voer vervolgens de titel en inhoud van uw pagina in:

 • Klik op de knop “Nieuw toevoegen”
 • Als je klaar bent, klik je op de knop “Publiceren” om depagina te publiceren. Je kan nu de pagina bekijken door naar de URL van dewebsite te gaan en page-slug toe te voegen aan het einde
 • Vervang “page-slug” met de slug van jouw pagina.

Bijvoorbeeld, als de slug van jouw pagina “over” is, ga je naar de URL van jouw website en voeg je over toe aan het einde. Je kunt ook berichten toevoegen aan de WordPress website. Posts zijn vergelijkbaar met pagina’s, maar ze worden in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven op jouw website. Om een nieuw bericht toe te voegen, ga je naar jouw WordPress dashboard en klik je op het tabblad “Berichten”.

Klik op de “Nieuw toevoegen” knop om de titel en inhoud van je bericht te geven. Als je klaar bent, klik dan op de “Publiceren” knop om je bericht te publiceren. Je kunt je bericht bekijken door naar de URL van je website te gaan en post-slug toe te voegen aan het einde. Vervang “post-slug” door de slug van je bericht. Dat is het! Je hebt nu succesvol een WordPress website gebouwd.

Wij hopen dat je deze informatie nuttig vond bij het ontwikkelen van een WordPress website.

Neem contact met ons op als je vragen heeft of als je hulp nodig hebt met het bouwen of updaten van jouw WordPress website.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>