Hoe kies je de juiste website ontwikkelaar? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Hoe kies je de juiste website ontwikkelaar Een goede voorbereiding is het halve werk-webcrafter

Een website is voor een bedrijf een belangrijke manier om te communiceren met klanten en prospects. Natuurlijk kun je zelf een website maken of dit vragen aan je technische neefje. Dat is een goede mogelijkheid, als je op zoek bent naar een eenvoudige website met weinig vereisten en scheelt bovendien een hoop geld. Er zijn online genoeg aanbieders te vinden van dit soort websites.

Kies een professional

Maar voor een professionele website, die je echt dichter bij je klanten brengt of je klanten bij jou, kun je beter gebruik maken van de kwaliteiten van een professional. Een website developer kan je helpen bij het maken van een goede website voor jouw bedrijf. Maar hoe kies je nu de juiste ontwikkelaar voor jouw website? Als je googelt kom je zo veel verschillende aanbieders tegen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe bepaal je, wie van deze aanbieders het beste aansluit op jouw wensen?

De voorbereiding

Om de juiste partner voor jouw website te kiezen is een goede voorbereiding belangrijk. Voordat je kunt beginnen met zoeken, moet je eerst antwoord hebben op de volgende vragen:

1. Waarvoor wil je je website gebruiken?

Dat klinkt simpel, maar niet elke website is hetzelfde. Je hebt websites, die alleen een zoekmachine zijn, zoals Google, websites die een platform bieden om de gebruiker hun eigen content te laten plaatsen, zoals Facebook en Youtube en je hebt websites, die producten verkopen, zoals bol.com. Al deze verschillende soorten websites brengen andere technische eisen met zich mee.

Webshop of informatie?

Om een goede website voor je te laten maken moet je dus eerst vaststellen, waarvoor jouw website wordt gebruikt. Een webshop brengt namelijk veel meer technische en logistieke uitdagingen met zich mee en eist dus meer van de ontwikkelaar dan een puur informatieve website. Maar ook bij een informatieve website kun je voor technische uitdagingen komen te staan. Wil je bijvoorbeeld een afgeschermd gedeelte, waar je klanten extra informatie kunnen vinden, zoals productspecificaties of informatieve video’s? Dan heb je een website nodig, waar zij met een eigen inlognaam en wachtwoord kunnen inloggen.

2. Welk design wil je?

Het design van je website bepaalt de uitstraling van je bedrijf. Als je hier geen duidelijk beeld bij hebt, is het voor de designer van je website lastig om te bepalen wat je precies wilt. Je kunt daarom een globale schets maken van het design, dat jij voor ogen hebt en voorbeelden zoeken van andere websites, die jou aanspreken. Als je bedrijf een huisstijl heeft, dan is het vaak mooi deze ook te gebruiken voor je website, zodat al je communicatie een eenheid vormt.

Vindbaarheid

Maar design van een website gaat verder dan alleen kleuren en beelden. Het gaat er ook om dat de bezoekers van jouw website gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken. En, misschien nog belangrijker, dat ze terecht komen op de pagina’s die jij wilt. Zo doen ze sneller een aankoop of nemen sneller contact op.

3. Hoeveel hulp heb je nodig?

Er zijn veel gradaties in de support die je nodig kan hebben. Een website developer kan alleen een website voor je ontwikkelen, maar ze kunnen je ook helpen bij het opzetten van contactformulieren en je e-mail. Of wat dacht je van een nieuwsbrief in dezelfde stijl als je website. Ook dat kan de developer voor je maken. Daarnaast moet je beslissen of je langdurige ondersteuning wilt. Bijvoorbeeld bij het onderhouden van de website of ondersteuning bij het resetten van wachtwoorden voor je klanten.

Content management

Een goede website ontwikkelaar zorgt er ook voor dat je zelf aanpassingen kunt doen, zoals je artikelen en pagina’s toe kan voegen. Hiervoor wordt vaak een Content Managent System (CMS) voor gebruikt. In dit programma kun je zelf pagina’s toevoegen en teksten en afbeeldingen aanpassen. Zo kun je zelf eenvoudig je productportfolio up-to-date houden en bijvoorbeeld nieuwsberichten op je website plaatsen. Bedenk van tevoren wie deze aanpassingen zal doen binnen je bedrijf en wat de technische kennis van die persoon is, zodat de CMS hierop afgestemd kan worden. Als je verwacht veel aanpassingen te doen aan de website, is langdurige ondersteuning belangrijk. Als je dan per ongeluk iets aanpast, wat je niet wilde, of je hebt een andere fout gemaakt, dan is het fijn, als je daarbij ondersteund wordt.

4. Wat is je budget?

Natuurlijk is het belangrijk om vast te stellen wat je uit wilt geven aan je website. “Zo weinig mogelijk” is geen goed antwoord, dan kun je beter geen eigen website laten bouwen maar zelf je website maken met een van vele beschikbare online tools. Goedkoop is vaak duurkoop en van een te goedkope website krijg je waarschijnlijk spijt. Je moet de uitgaven aan je website niet zien als kosten, maar als een investering.

Return on investment

In plaats van je kosten zo veel mogelijk te beperken kun je beter nadenken over hoe je zo veel mogelijk ‘return on investment’ uit je website haalt. Bedenk wat elke nieuwe klant je oplevert en hoeveel nieuwe klanten je verwacht te vinden met je nieuwe website. Bereken daarnaast, hoe lang je website naar verwachting mee zal gaan. Als je een website laat bouwen voor € 6.000, lijkt dit een groot bedrag. Maar als je verwacht, dat je website 5 jaar meegaat, is dit nog maar € 1.200 per jaar of slechts 100 euro per maand.

Prioriteiten

Maak een lijst van alle functionaliteiten die je voor je website wilt en zet deze in volgorde van belangrijkheid. Als je budget niet toereikend blijkt voor alle gewenste functionaliteiten, kun je gemakkelijker beslissen, welke functionaliteiten je wilt schrappen en welke je wilt uitstellen naar een later tijdstip. Dit helpt je om binnen je gestelde budget te blijven. Houd niet alleen rekening met de kosten van het bouwen van de website, maar bedenk ook wat de kosten van de ondersteuning mogen zijn.

Als alle vragen beantwoord zijn

Nu je deze vragen voor jezelf beantwoord hebt, kun je gaan zoeken naar het juiste bedrijf om je te helpen je wensen werkelijkheid te laten worden. Het is belangrijk dat je niet zomaar het eerste de beste bedrijf kiest dat je tegenkomt. Maar hoe moet je het kaf van het koren scheiden?

Kiezen

Kies twee of drie bedrijven uit die op het eerste gezicht aan jouw wensen kunnen voldoen. Deze informatie kun je vaak vinden op de website van deze bedrijven. Neem niet meteen de eerste 3 hits bij Google. Succesvolle bedrijven hebben het vaak druk en hoeven dus weinig geld uit te geven aan advertenties. Een bedrijf, dat veel adverteert, is dus niet altijd het beste bedrijf. Gebruik daarom ook je netwerk in de zoektocht. Vraag naar ervaringen en kijken of je reviews kunt vinden.

Je zal niet snel een aanbieder vinden die expert is in al je technische wensen. Maar als je iemand kunt vinden, die expert is in jouw belangrijkste wens, goed is in andere wensen en bekend is met de rest, dan heb je een goede gevonden.

Selecteren

Het heeft geen zin om veel meer bedrijven dan 2 of 3 aan te schrijven. Waarschijnlijk zullen de meeste offertes op elkaar lijken en daarbij bezorg je zowel de verschillende bedrijven als jezelf veel werk, terwijl slechts één bedrijf de opdracht uiteindelijk binnen zal halen. Als je de website developers hebt uitgekozen, zijn er een aantal stappen om te bepalen met welke bedrijf je uiteindelijk wilt werken.

Vraag om een offerte

Om een goede offerte aan te kunnen vragen kun je het beste een uitgebreide aanvraag maken. Voor je aanvraag gebruik je de antwoorden op de vragen, die we hierboven hebben besproken. Hoe nauwkeuriger jij die vragen beantwoordt, des te nauwkeurig zal de offerte zijn, die je ontvangt. Voorkom wel, dat je in dit beginstadium niet te veel in detail treedt of te veel vragen stelt. Deze eerste aanvraag is bedoeld om aan de verschillende aanbieders duidelijk te maken, wat de opdracht inhoudt. Later kun je altijd nog aanvullende vragen stellen.

Wat vertelt een budget?

Misschien denk je, dat het handig is om je budget weg te laten, omdat je bang bent dat de offerte dan altijd aan de bovenkant van je budget zal zitten. Toch is dat niet slim. Je budget vertelt namelijk veel over wat je verwacht van een website. Met andere woorden, of je een Ferrari verwacht of liever een Volkswagen. Dit maakt het voor de website ontwikkelaar makkelijker om een toegespitste offerte te maken en te bepalen of ze de opdracht aan willen nemen.

Interesse in de opdracht

Zorg er met je aanvraag voor, dat het voor de ontwikkelaar makkelijk is om ‘ja’ te zeggen tegen jouw opdracht. Als de ontwikkelaar het gevoel krijgt, dat jij een fijne partij bent om mee samen te werken, zal dit in de offerte te zien zijn. Schroom niet om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in de opdracht en of ze nog aanvullende informatie van jou nodig hebben. Vraag daarnaast om een portfolio. Dit geeft je een goed beeld van het eerdere werk van de ontwikkelaar. Je kunt zien of deze andere websites aansluiten bij de functionaliteiten die jij wenst en of het design past bij wat jij voor jouw website in gedacht hebt.

Stel aanvullende vragen

Nadat je de offerte ontvangen hebt, lees je deze uiteraard goed door. Schrijf je eventuele aanvullende vragen op en stel deze aan de ontwikkelaar. Probeer ook hier niet te veel in detail te treden en luister goed naar de vragen die de ontwikkelaar jou stelt. De vragen van de ontwikkelaar vertellen je veel over hoe zij met je project omgaan en hoe de samenwerking zal zijn. Vraag duidelijk wat het verloop van het project zal zijn, als jullie gaan beginnen, zodat je niet later voor verrassingen komt te staan. Tijdens een project wordt de communicatie nooit beter, alleen slechter, het is dus belangrijk om dit duidelijk te hebben voordat je begint.

Om te voorkomen dat je te veel heen en weer gaat mailen met vragen, kun je vragen zoveel mogelijk bundelen en in 1 keer stellen. Zijn er nog veel vragen of onduidelijkheden, dan kun je natuurlijk ook altijd de telefoon pakken.

Kies je website ontwikkelaar en begin!

Nu je alle informatie hebt verzameld, ben je klaar om je website developer te kiezen. De volgende stap is een contract af te sluiten en een project plan op te stellen. Een contract is belangrijk voor beide partijen, omdat dit de afspraken vastlegt wat betreft de levering van het product, de kosten en de eigendomsrechten. In het projectplan leg je vast wat de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de partijen zijn en maak je een tijdspad.

Vergeet daarnaast niet om de partijen, die je niet hebt gekozen, vriendelijk en beleefd af te wijzen. Zo weten de andere partijen waar ze aan toe zijn en voorkom je onnodige opvolg-telefoontjes of e-mails.

De laatste stap

Daarna volgt er eigenlijk nog maar 1 stap: aan de slag! Onthoud dat een slechte klant nooit een goede website op kan leveren, hoe goed de ontwikkelaar ook is. Zorg daarom dat je snel reageert als er om feedback wordt gevraagd. Het wordt jouw website, dus wees duidelijk over wat je wilt. Grote veranderingen in het project plan zorgen voor vertraging van het project en leiden vaak tot extra kosten, dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Om discussies te voorkomen is het handig om alle communicatie schriftelijk vast te leggen. Ook bij een telefoongesprek kun je altijd per e-mail bevestigen, wat er is besproken, zodat daar geen onduidelijkheid over kan ontstaan.

Conclusie

Zoals je zit, is het kiezen van de juiste ontwikkelaar geen simpel proces. Maar er is ook geen enkele reden om er een langdurig, frustrerend proces van te maken. Door alle stappen goed te doorlopen kan het niet anders, dan dat je nieuwe website een succes wordt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Hulp nodig?

Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen helpen bij het vinden van iemand die jouw kan helpen bij het maken van jouw website. Mocht je toch nog twijfels of vragen hebben, laat het ons weten, dan helpen we graag.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>