In dit artikel delen we stap voor stap hoe je een webshop in WordPress kan bouwen. We gebruiken hiervoor de WooCommerce plug-in in combinatie met WordPress, zodat je binnen een handomdraai je eigen webshop hebt gebouwd!
WooCommerce is een gratis plug-in die simpel en eenvoudig te gebruiken is. Naar onze mening is WooCommerce dé beste tool om WordPress webshops te bouwen.
Enkele voordelen van WooCommerce zijn:
- Het is gratis en open source, net als WordPress zelf.
- Het is dé meest populaire e-commerce plug-in voor WordPress.
- Je kan de plug-in zelf installeren en configureren.
- Installatie is snel en eenvoudig.
- WooCommerce werkt met elk design of thema.
Kortom, een webshop in WordPress bouwen doe je met WooCommerce. Het biedt alles wat je nodig hebt om succesvol online te verkopen.
Wat kan je online verkopen met WordPress i.c.m. WooCommerce?
In jouw WordPress webshop kan je verkopen:
- Digitale producten (software, eBooks, etc.)
- Fysieke producten
- Services
- Boekingen (afspraken, etc.)
- Abonnementen
- Andermans producten (als affiliate)
Webshop in WordPress met WooCommerce
Dat gezegd hebbende, laten we gaan kijken naar de tutorial voor het bouwen van een webshop in WordPress. Dit is wel een basic handleiding, zodoende duiken we niet al te diep in de meer technische, geavanceerde zaken (die heb je voor nu ook nog niet nodig).
Stap 1: Domeinnaam en hosting aanschaffen
Om een online webshop te starten moet je deze twee zaken hebben:
- Domeinnaam
- Web hosting
De domeinnaam is de URL van je website (bijvoorbeeld: webcrafter.nl) en de webhosting is het pakket dat daadwerkelijk zorgt dat je website online staat. Er zijn honderden aanbieders waar je jouw domeinnaam kan registreren en web hosting kan regelen, zoals SiteGround. Neem vrijblijvend contact op voor advies.
Stap 2: Installeer WordPress
Na het claimen van jouw domein en het aanschaffen van een hostingpakket is de volgende stap de installatie van WordPress. Je gaat nu WordPress installeren binnen jouw hosting pakket.
Dit klinkt misschien lastig, maar het valt reuze mee. Het enige dat je hoeft te doen is naar je hostingpakket te gaan (bij SiteGround kan je bijvoorbeeld inloggen in je eigen omgeving) en daar ga je naar “Install WordPress”. Door daarop te klikken en de instructies te volgen wordt je stap voor stap door het proces geleid.
Nu heb je een lege WordPress installatie. Je kan dit checken door je domeinnaam in de browser-balk in te toetsen. Je kan inloggen in het admin (beheerder) gedeelde van jouw kersverse domein door in te toetsen “jouwdomeinnaam.nl/wp-admin”. Waarbij je natuurlijk jouwdomeinnaam.nl vervangt door het door jouw gekozen domein 😉
De volgende stap is deze lege WordPress omgeving omtoveren tot een volledige e-Commerce webshop dankzij WooCommerce.
Stap 3: WooCommerce plug-in installatie
Log nu in door naar de /wp-admin URL te gaan en zoek in het Dashboard, aan de linkerzijde, naar het kopje “Plugins”. Daar klik je op en vervolgens klik je op het scherm dat je dan ziet op “Add New”. Dan krijg je de optie om te zoeken naar een plugin. Dit ga je doen door “woocommerce” in het zoekveld in te toetsen. Klik bij de WooCommerce plug-in op “Install Now” en voilà, WooCommerce wordt geïnstalleerd!
Na een paar seconden verandert die knop in “Activate”. Klik daar nu op.
Wat nu in beeld verschijnt is de set-up configurator van WooCommerce.
Stap 4: WooCommerce configureren
Een webshop in WordPress heeft bepaalde pagina’s nodig om goed te kunnen functioneren. Deze worden in de setup wizard van WooCommerce aangemaakt:
Shop: dit is de pagina waar jouw producten worden getoond.
Cart: dit is het winkelmandje waar een klant zijn geselecteerde producten kan bekijken.
Checkout: Dit is de eerste pagina van het afrekenproces.
My account: Dit is de profiel-pagina van de ingelogde winkelbezoeker.
Door te klikken op “Continue” gaat WooCommerce vanzelf deze pagina’s voor je aanmaken.
4.1 Store locale instellen
Vul op deze pagina enkele belangrijke zaken in over jouw webshop, zoals in welk land je gevestigd bent, in welke valuta je kosten toont en hoe je eigenschappen over producten wilt weergeven.
4.2 BTW instellen
BTW is een saai, maar belangrijk, onderdeel om goed te configureren. Gelukkig kan WooCommerce je hierbij helpen. Als eerste dien je aan te vinken of je wel of geen fysieke goederen gaat verkopen. Daarna helpt WooCommerce je met een belasting-module, door te kijken waar jouw webshop gevestigd is wordt automatisch de BTW berekend. Je vinkt “Yes, I will be charging sales taxs” aan om direct de percentages BTW te zien, gebaseerd op locatie.
4.3 Betaalmethode instellen
De volgende configuratie is het toevoegen van betaalmethodes, zoals iDeal, PayPal en anderen. Standaard kan je kiezen uit PayPal, Stripe, Bank transfers en Cash on Delivery. Om iDeal toe te voegen kan je het beste gebruik maken van Mollie, zodat je betalingen met iDeal kan accepteren.
Voordat je met betaalprovider Mollie kan werken zijn er nog enkele zaken die je moet regelen, namelijk een ID-kaart uploaden, een KvK-uittreksel toesturen en je zakelijke bankrekening koppelen. Het kan even duren voordat Mollie al deze zaken goedkeurt. In de tussentijd kan je verder met het bouwen van je webshop.
Stap 5: producten toevoegen
Je bent bijna zover om je eerste producten te verkopen! Je hebt een aantal producten in je webshop nodig, laten we die dus toevoegen.
Zoals gezegd kan je met WooCommerce van alles verkopen: downloads, services, eBooks, fysieke producten, noem maar op.
Om producten toe te voegen ga je naar: Products > Add Product.
Je komt dan op het scherm waar je diverse zaken kan opgeven om een nieuw product toe te voegen, namelijk product naam, product omschrijving, product data section, korte omschrijving, productcategorie, product tags en natuurlijk productafbeeldingen.
Heb je alles ingevuld? Klik dan op “Publish” om je eerste product toe te voegen aan je webshop. Je hebt zojuist jouw eerste product toegevoegd aan je eigen webshop in WordPress.
Webshop verder uitbreiden?
Wil je een fraai design voor je webshop? Een tof logo? Of misschien wat eerste websitebezoekers? Neem vrijblijvend contact op om onze webshop development en online marketing diensten te bespreken.
Heel veel succes met je online winkel!