Je concurrent trekt 274 bezoekers per dag naar zijn website. En jij?
Iedereen die ‘gratis’ website bezoekers wilt, denk aan zoekmachine optimalisatie (SEO).
SEO lijkt voor velen de sleutel tot succes. En dat kan ook zeker zo zijn.
Er is alleen wel één hele grote maar. Je moet namelijk wel weten waar je mee bezig bent. Anders zul je na maanden zwoegen zien dat alles voor niks is geweest.
Dat is de reden dat ik dit blog heb geschreven; om jou te helpen bij het schrijven van content voor SEO. Tevens deel ik aan het einde van dit artikel een gratis sjabloon met je. Zodat je zelf aan de slag kan met het schrijven van SEO-proof teksten.
Wat is content?
Wat content is hebben we al uitvoerig besproken in een eerder artikel. Als we aan SEO content denken, denken we vaak aan tekst. Toch kijkt het algoritme van Google ook naar andere vormen van content, zoals audio, video en afbeeldingen.
Waarom is goede content essentieel voor Google?
Google wilt haar gebruikers het beste antwoord geven. Dus zo volledig mogelijk en in lijn met de zoekintentie van de gebruiker.
Content die niet uniek is, zal niet hoog scoren in Google. Want ergens is de ‘bron’ met het originele verhaal.
Dus volledige content, die overeenkomt met de zoekintentie van de gebruiker en 100% uniek is. Dat zijn sowieso al enkele van de ingrediënten voor SEO content die het goed kan doen.
Waarom is dit zo belangrijk, vraag je je af?
Google wilt namelijk antwoorden bieden aan haar gebruikers waarmee haar gebruikers tevreden zijn. Als namelijk niemand Google meer gebruikt – omdat de zoekresultaten niet aansluiten bij de zoekopdracht – dan kan Google geen geld verdienen. Het merendeel van de inkomsten van Google komt namelijk via Google Ads – de advertenties in de zoekmachine.
Dus ja, je kunt stellen dat Google werkelijk het beste voor heeft met haar gebruikers en de beste, meest volledige content wilt voorschotelen.
Laten we nu eens kijken hóe je die SEO content dan maakt.
Zó schrijf je goed vindbare content
Als ik het nu over content heb, doel ik op de tekstuele variant. Dat is toch vaak de basis; een goede tekst, eventueel aangevuld et afbeeldingen en misschien een embedded video. Goede content voor SEO schrijven doe je zo.
- Doe zoekwoordenonderzoek
- Noteer alle subkoppen
- Schrijven, schrijven, schrijven
- Vul title-tag en meta-omschrijving in
- Maak een pakkende titel voor je artikel – en schrap die vervolgens
1. Doe zoekwoordenonderzoek
Allereerst wil je een onderwerp voor je SEO content. De beste manier om een goed onderwerp te vinden, waar voldoende vraag naar is, is door zoekwoordenonderzoek te doen. Gelukkig is dat lang niet zo moeilijk als je misschien denkt, in dit artikel delen we eenvoudige manieren voor zoekwoordenonderzoek.
In het kort: je wilt zo hoog mogelijke “Search”, ofwel maandelijks zoekvolume. En zo laag mogelijke “Difficulty”, ofwel concurrentie.
Hoe hoger de “Search”, of het “Monthly search volume”, des te meer mensen elke maand zoeken op deze termen.
Bonus: Heb je wat hulp nodig met het vinden van de juiste zoekwoorden? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.
2. Noteer alle subkoppen
Als je eenmaal een goed onderwerp hebt ga je jezelf afvragen; wat zou iemand over dit onderwerp willen leren?
Hoe je dit kunt achterhalen? Simpel. Zoek het onderwerp in Google. Je ziet dan meteen aan de top 10 resultaten welke vragen er bij mensen spelen en wat voor soort content het goed doet. Met andere woorden: zulk soort content wil jij ook gaan schrijven.
Zelf vind ik het erg prettig werken om van tevoren mijn subkoppen (In WordPress Koptekst 2) te noteren. Dit geeft mij als het ware wat houvast. Ik weet dan welke onderdelen van het onderwerp ik wil gaan behandelen. Vaak schrijf ik de subkoppen op als vragen, dus voor dit artikel had dat kunnen zijn:
- Wat is content?
- Waarom is SEO content belangrijk?
- Hoe schrijf je SEO content?
Zoals je ziet ontstaat in dit geval al een logische opbouw van het artikel:
- Achtergrondinformatie / intro
- Belang van dit blog (m.a.w. waarom zou je het moeten lezen?)
- Concreet stappenplan / praktische info
Aan de hand van jouw opgestelde subkoppen kun je beslissen of jouw content volledig genoeg is. Of missen er misschien nog onderdelen die je wel kunt belichten?
3. Schrijven, schrijven, schrijven
Pas als ik in grote lijnen de structuur van het blog op papier heb, dan begin ik te schrijven. Schrijven gaat mij redelijk goed af. Ik ratel een eind weg op mijn toetsenbord. Dat kan ik jou ook aanraden. Begin gewoon te schrijven. Let nog niet teveel op wat er daadwerkelijk op papier komt. Grammatica en spellingsfouten, die komen later wel.
Waar je wel op wilt letten: de SEO. Je wilt namelijk jouw onderwerp (m.a.w. je gekozen zoekwoord) een aantal keer noemen:
- In de URL
- In de titel van je pagina
- In de eerste alinea
- In een subkop (H2, koptekst 2)
- In de title tag (hierover straks meer)
- [Optioneel] in de meta-omschrijving (hierover straks meer)
That’s is.
Strookt dat niet met wat je hebt geleerd over SEO? Je dacht dat je het zoekwoord tientallen keren moest noemen op de pagina?
Vroegâh werkte dat nog zo. Toen was een bepaalde zoekwoorddichtheid van belang.
Tegenwoordig is het algoritme van Googlge slim genoeg om naar de content van het artikel te kijken om het onderwerp te herleiden. Tuurlijk, je kunt het algoritme een klein beetje op weg helpen. Daarom plaats je het zoekwoord op de hierboven genoemde plekken. Maar don’t overdo it.
Als je dan een eerste aanzet op papier hebt gezet, dan pas ga je grammaticale fouten eruit halen en zinnen herschrijven. Besteed daar genoeg tijd aan, aan zinnen herschrijven. Vaak is de eerste versie van je tekst nog niet half zo goed als de uiteindelijk tekst. Dit komt omdat je door het over te lezen en aan te passen de tekst steeds scherper kan maken. Misschien sommige stukken wat langer. Andere delen bondiger.
Zorg dat er geen lange lappen tekst ontstaan. Maak gebruik van alinea’s. Liever teveel enters dan te weinig. Een hele berg woorden is niet zo aantrekkelijk om te lezen.
Nog een belangrijk punt voor het finetunen: besteed enorm veel tijd aan je intro.
De intro van je content is namelijk verantwoordelijk voor het grijpen en behouden van de aandacht van je lezer. Is je intro saai, dan ben je de websitebezoeker kwijt. Daarom zijn je introductie en de titel (kop) van de pagina het belangrijkste, over de kop straks meer.
4. Vul title-tag en meta-omschrijving in
Ik noemde ze net al even, de title-tag en meta-omschrijving.\n\nDit zijn de tekstjes die je in Google bij de zoekresultaten ziet. Zorg ervoor dat het gekozen zoekwoord in de title tag staat, dat is een belangrijke SEO-factor.
In je meta-omschrijving hoef je niet persé het zoekwoord te plaatsen. Toch kan het helpen, als je genoeg ruimte hebt. De meta-omschrijving mag namelijk niet te lang zijn, dan wordt je tekst afgekapt (“…”) en dat wil je voorkomen.
Wil je even dat wij meekijken met jouw title tag of meta-omschrijving? Neem gerust contact op, dan kunnen we een check uitvoeren.
Je meta-omschrijving mag namelijk best een beetje smeuïg zijn. Zie het als een mini-advertentie. De meta-omschrijving moet aansporen om door te klikken. Een beetje marketing is dus wel op zijn plek. 😉
5. Maak een pakkende titel voor je artikel – en schrap die vervolgens
Pas als allerallerlaatst schrijf je een titel voor je artikel.
Zoals ik net al even noemde is je titel namelijk enorm belangrijk om de aandacht van de website bezoeker te grijpen. Het is eigenlijk vrij simpel.
De titel moet de aandacht grijpen en aansporen om door te lezen.
De eerste zin van de introductie moet aansporen om de tweede zin te lezen. De tweede zin moet aansporen om de derde zin te lezen. Ach, je snapt het wel!
Cijfers en power words werken goed in titels. Voorbeelden zijn:
- Val in 19 dagen 4 kilo af, zonder honger te lijden
- Hoe deze klant 143 leads genereerde in 31 dagen met SEO
- SEO content schrijven in 11 eenvoudige stappen
De reden dat ik zeg dat je jouw eerste titel moet schrappen is omdat ik vrijwel zeker bent dat je een nóg betere titel kan bedenken. Ga ervoor zitten. Neem er de tijd voor. Bedenk 15 titels en kies dan pas de beste. Je eerste titel is vrijwel zeker weten niet de beste. Je weet wat ze zeggen; “schrijven is schrappen”.
Conclusie
Je weet nu wat content is, waarom het belangrijk is voor Google en welke stappen er nodig zijn om zelf goede content te schrijven. Schrijven voor internet is echt een vak apart. Wel ben ik van menig dat iedereen het kan leren. Oefening baart kunst. Dus, doop die veer in de inkt en aan de slag!
Gratis SEO sjabloon op aanvraag
Wil jij aan de slag met zoekmachine geoptimaliseerde teksten? Stuur dan even een mail naar info@webcrafter.nl en we sturen je direct het template toe.