Er zijn grofweg 12 basale verlangens die we als ieder mens hebben en waar
Sommige merken zijn zo verankerd in ons leven dat we er daadwerkelijk om geven. Ze voelen als onderdeel van ons leven.
Wat is die kracht die de meeste geliefde merken hebben?
Het is merkpersoonlijkheid.
In dit blog leggen we uit wat merkpersoonlijkheid is en via welke merkstrategie je het beste uit jouw merk kan halen om naamsbekendheid en klantloyaliteit te vergroten.
Merkpersoonlijkheid definitie
Merkpersoonlijkheid omvat alle eigenschappen en kenmerken die consequent worden gebruikt in de hele merkervaring om de beoogde doelgroep aan te spreken.
Merkpersoonlijkheid wordt ook wel brand personality genoemd. Het is dus als het ware de persoonlijkheid van jouw merk.
Goede merken zijn herkenbaar door hun ‘persoonlijke’ kenmerken. Ze voelen vertrouwd aan en zorgen voor een connectie met de doelgroep. Goede merkpersoonlijkheid zorgt voor verbinding.
Persoonlijkheid: voor mens én merk
Wanneer we ons verbinden met vrienden, familie of collega’s doen we dit door onze persoonlijkheid.
Maar wat is persoonlijkheid precies?
Het is de combinatie van eigenschappen die het karakter van een individu vormen.
Enkele voorbeelden van persoonlijke eigenschappen:
- Optimisme
- Charme
- Zelfverzekerd
- Geduldig
- Slagvaardig
- Krachtig
Net als dat jij bepaalde persoonlijke eigenschappen hebt heeft je merk dit ook. Bovendien zal je doelgroep met sommige van deze eigenschappen een klik ervaren – dit zullen dus mogelijke klanten zijn die zich aangetrokken voelen tot jouw merk.
Mensen zijn sociale wezens en dat is waarschijnlijk ook de reden dat we makkelijk eigenschappen toekennen aan personen en zelfs apparaten, merken en andere levenloze dingen.
Het bouwen van een merk
Moderne merken hebben merkpersoonlijkheid nodig.nnWat je als merk communiceert is altijd al belangrijk geweest. Maar vandaag de dag is “hoe” er wordt gecommuniceerd ook belangrijk.
Merken die goede communicatie combineren met een goede manier van hoe ze communiceren krijgen een flinke voorsprong op hun concurrenten. Merkpersoonlijkheid is een onmisbaar onderdeel geworden van strategische branding.
Om je merk te bouwen kan je kijken naar de merkarchetypen. Iedereen is wel bekend met Harley Davidson (Rebel), Nike (Held) of Landrover (Ontdekker). Het feit dat deze merken zo tot de verbeelding spreken en zo bekend voelen is mede doordat zij werken met archetypen die diep in ons onbewustzijn verankerd zijn.
Er zijn grofweg 12 basale verlangens die we als ieder mens hebben en waar zodoende een archetype aan te koppelen is:
- Non-conformisme (De Rebel)
- Meesterschap (De Held)
- Macht (De Tovenaar)
- Veiligheid (De Onschuldige)
- Vrijheid (De Ontdekker)
- Begrijpen (De Wijze)
- Erbij horen (De Gewone Man)
- Plezier (De Joker)
- Intimiteit (De Geliefde)
- Innovatie (De Schepper)
- Dienstbaarheid (De Beschermer)
- Controle (De Heerser)
Ongetwijfeld zijn er uit bovenstaande lijst één of twee kenmerken die het beste aansluiten bij jouw merk. Mogelijk kan jij rondom deze kenmerken jouw merk verder uitbouwen. Het is overigens niet de bedoeling om twee kenmerken te kiezen. Als het goed is heb je al iets van de kernwaarden in jouw merk-DNA, zodoende sluit dat al deels aan. Het gaat dus meer om het benoemen van het juiste archetype voor jouw merk. Het doel is niet om een label op je merk te plekken (“Zo, we zijn nu een Helden-merk”). Je moet er ook echt wat mee doen.
Als je archetypische communicatie kan benutten in jouw marketinguitingen kan dit ervoor zorgen dat je de juiste doelgroep aantrekt – degenen die zich aangetrokken voelen tot deze waarden. Zoals iemand die bij Jack Wolfskin klant wordt omdat hij hunkert naar avontuur (vrijheid).
Archetypes karakteriseren universele gedragspatronen en eigenschappen die we onbewust allemaal begrijpen. Deze patronen zien we keer op keer terug in verhalen, religie en mythen. We begrijpen deze archetypen omdat ze als het ware zijn voorgeprogrammeerd.
Merkpersoonlijkheid voorbeeld: Nike
Just Do It.
Nike heeft een erg sterke merkpersoonlijkheid.
De merknaam is gebaseerd op de naam van de Griekse godin van de overwinning. Dit sluit naadloos aan bij het archetype van de held, welke wordt gekenmerkt door:
- Meesterschap
- Moed
- Winnen
Angsten van dit archetype zijn:
- Lafheid
- Falen / Verliezen
De doelgroep van Nike kan zich mogelijk herkennen in deze kenmerken:
- Vastberaden
- Ambitieus
- Wilskrachtig
Ben je benieuwd hoe je de merkpersoonlijkheid van jouw merk kan versterken? Wil je weten welke archetype bij jouw merk past? Stel je vraag in een reactie hieronder of neem vrijblijvend contact op voor branding tips.
Benieuwd hoe Webcrafter jouw branding naar een hoger niveau kan tillen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Bronnen / mogelijk ook interessant:
https://liveinnovation.org/brand-personality-understanding-aakers-5-dimension-model/nnhttps://brandmasteracademy.com/brand-personality/