Meesterlijk Bloggen: Praktische tips voor blogs schrijven

In dit artikel ontdek je hoe je meesterlijke blogs kunt schrijven die niet alleen je online zichtbaarheid vergroten, maar ook websitebezoekers aantrekken dankzij geoptimaliseerde SEO-technieken.

Of je nu een ZZP’er bent die zijn expertise wilt ten toon stellen of een coach die waardevolle inzichten wil delen, bloggen is een krachtige manier om jezelf en je bedrijf te promoten. Laten we beginnen met het begrijpen van het belang van bloggen. Daarna laten we zien hoe je effectief kan bloggen.

Het belang van bloggen

Blogs zijn veel meer dan alleen stukken tekst op het internet. Ze zijn krachtige instrumenten die individuen en bedrijven in staat stellen een diepe en blijvende impact te hebben op hun doelgroep. Een goed geschreven en inhoudelijk rijke blog kan dienen als een venster naar jouw expertise en passie, waardoor je jezelf als een autoriteit in jouw vakgebied kunt neerzetten. Door regelmatig waardevolle kennis te delen, bouw je geloofwaardigheid en vertrouwen op bij jouw lezers, wat essentieel is om langdurige relaties met hen op te bouwen.

Voor individuele professionals, zoals ZZP’ers en coaches, kunnen blogs een bijzonder krachtig hulpmiddel zijn om zich te onderscheiden in een competitieve markt. Door unieke perspectieven te delen, unieke problemen aan te pakken en waardevolle tips te verstrekken, kunnen blogs potentiële klanten aantrekken die op zoek zijn naar jouw expertise. Jouw blog fungeert als een visitekaartje dat potentiële klanten de kans geeft om jou en jouw diensten te leren kennen voordat ze daadwerkelijk met jou in contact komen.

Kortom; blogs helpen met het delen van jouw expertise en ze helpen om meer websitebezoekers te genereren.

SEO-vriendelijke blogstructuur: 4 onderdelen

Het creëren van een goed gestructureerd blog is cruciaal voor zowel lezers als zoekmachines. Een blog met een duidelijke structuur vergroot niet alleen de leesbaarheid en begrijpelijkheid voor je doelgroep, het helpt ook zoekmachines om de waarde en relevantie van je content te begrijpen. Hieronder gaan we dieper in op elk onderdeel van een SEO-vriendelijke blogstructuur:

Inleiding

Het belang van een krachtige inleiding mag niet onderschat worden. Dit is het moment om de aandacht van je lezers te grijpen en hen nieuwsgierig te maken naar wat er komen gaat. Een boeiende inleiding moet de kern van het onderwerp introduceren en een belofte doen aan de lezer over wat ze kunnen verwachten van de blog. Het is ook slim om hier relevante zoekwoorden te verwerken, zodat zoekmachines meteen begrijpen waar je blog over gaat.

Body

De body van je blog is het hart van je content. Hier bied je diepgaande en waardevolle informatie aan je lezers. Het is essentieel om je content goed gestructureerd en gemakkelijk leesbaar te maken. Gebruik tussenkopjes, opsommingstekens en alinea’s om de tekst overzichtelijk te houden. Verwerk hier ook je belangrijkste zoekwoorden op een natuurlijke manier. Maar vergeet niet dat je schrijft voor mensen, niet voor zoekmachines. Zorg ervoor dat je content informatief en boeiend is, en dat het aansluit bij de behoeften van je doelgroep.

Conclusie

De conclusie is het moment om de belangrijkste punten van je blog samen te vatten. Het biedt een korte samenvatting van wat je hebt besproken en benadrukt de belangrijkste inzichten die je lezers uit het artikel kunnen halen. Daarnaast is het slim om hier een oproep tot actie te plaatsen (zie Call-to-Action, hieronder), waarbij je de lezer aanmoedigt om verdere stappen te zetten. Denk aan het delen van je blog op sociale media, het achterlaten van een reactie, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of het bekijken van je productaanbod.

Call-to-Action (CTA)

Een krachtige CTA kan het verschil maken tussen een passieve lezer en een potentiële nieuwe klant. Het doel is om je lezers te motiveren om actie te ondernemen na het lezen van je blog. Dit kan variëren van het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een gratis e-book, tot het contact opnemen voor meer informatie of het aankopen van een product. Zorg ervoor dat je CTA duidelijk en aantrekkelijk is en dat het aansluit bij het doel van je blog.

Het volgen van deze SEO-vriendelijke blogstructuur zal niet alleen je lezers aanspreken, maar het zal ook zoekmachines helpen om de relevantie en waarde van je content te begrijpen. Het resultaat is een grotere kans om hoger te ranken in zoekresultaten en meer websitebezoekers aan te trekken die op zoek zijn naar precies datgene wat jij te bieden hebt.

Zoekwoorden gebruiken in je blogs

Zoekwoorden zijn de sleutel tot het vergroten van de zichtbaarheid van je blogs in zoekmachines en het aantrekken van websitebezoekers. Het begint allemaal met gedegen zoekwoordenonderzoek, waarbij je ontdekt welke termen en zinnen jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar relevante informatie. Dit inzicht stelt je in staat om content te schrijven die past bij hun behoeften, problemen en vragen.

Bij het gebruik van zoekwoorden in je blogs is het essentieel om ze strategisch te verwerken. Het gebruik van zoekwoorden mag zeker niet ten kostte gaan van de leesbaarheid. De belangrijkste zoekwoorden moeten op natuurlijke wijze in de titel en de inleiding van je blog verschijnen, omdat zoekmachines hier veel waarde aan hechten. Het is een effectieve manier om de aandacht van zoekmachines te trekken en potentiële lezers te laten zien dat jouw blog relevante informatie bevat.

Naast de titel en inleiding is het belangrijk om de zoekwoorden op een organische manier door de hele tekst te verspreiden. Wees voorzichtig om niet te overdrijven en je tekst vol te proppen met zoekwoorden, dit kan door zoekmachines worden beschouwd als ‘keyword stuffing’ en leiden tot een lagere ranking. Het behouden van leesbaarheid en relevantie is cruciaal om je lezers te betrekken en ervoor te zorgen dat ze jouw content waardevol vinden.

Wij raden de volgende plekken aan om het belangrijkste zoekwoord te vermelden. Plaats het belangrijkste zoekwoord in:

  • De titel
  • de title tag
  • de meta-omschrijving (optioneel)
  • De inleiding
  • 1 of 2x in tussenkoppen (H2’s)
  • ~2 tot 3x in de body

Long-tail keywords, synoniemen en gerelateerde termen

Het gebruik van synoniemen en gerelateerde termen kan ook helpen om de context van je blog te versterken en het begrip van zoekmachines te verbeteren. Zoekmachines worden steeds geavanceerder in het begrijpen van de inhoud van een blog. Zodoende is het belangrijk om natuurlijk en menselijk te blijven schrijven.

Bovendien moet je je bewust zijn van long-tail zoekwoorden, wat specifieke en gedetailleerde zoektermen zijn die aansluiten bij de intentie van je doelgroep. Deze long-tail zoekwoorden kunnen minder concurrentie hebben en kunnen je helpen om een niche-doelgroep.

Het is bijvoorbeeld lastig om te ranken op “SEO tips”. Echter is het een stuk makkelijker om te ranken op “SEO tips voor startende coaches”.

Title tags & meta-omschrijvingen voor je blog

Title tags en meta-omschrijvingen spelen een cruciale rol in het succes van je blog. Deze elementen bepalen namelijk hoe jouw blog-post wordt weergegeven in de zoekresultaten. De title tag is de titel van je blog die als blauwe link wordt weergegeven in de zoekresultaten. Het is belangrijk om de titel beknopt, krachtig en relevant te houden voor het onderwerp van je blog. Ook belangrijk; verwerkt het primaire zoekwoord (belangrijkste zoekwoord) van het blog-artikel in de title tag.

Een effectieve title tag is als een uitnodiging voor potentiële lezers om meer te ontdekken. Deze moet aanmoedigen om verder te lezen en direct laten zien welke waarde jouw blog te bieden heeft.

Het schrijfproces: van concept tot SEO-proof artikel

Het schrijfproces van een blog is een creatieve reis die begint met het verkennen van ideeën die waardevol en relevant zijn voor jouw doelgroep. Voordat je pen op papier (of vingers op toetsenbord) zet, is het essentieel om een moment te nemen om te brainstormen over mogelijke onderwerpen. Denk na over wat jouw doelgroep interesseert, welke problemen ze ervaren en welke vragen ze hebben. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar recente trends of actuele gebeurtenissen die verband houden met jouw vakgebied.

Zodra je een lijst met mogelijke onderwerpen hebt, is het tijd om te checken of hier ook daadwerkelijk naar gezocht wordt. Dit doe je door zoekwoordenonderzoek uit te (laten) voeren.

Vervolgens start je met een concept van jouw blog. Bij Webcrafer noemen we dit de SEO briefing, of de Blog Outline. Hierin vermeld je de belangrijkste richtlijnen voor SEO en kernpunten die je in het blog-artikel gaat behandelen. Dit geeft je een duidelijke richting en voorkomt dat je tijdens het schrijven afdwaalt.

Schrijfstijl en Tone of Voice

Wanneer je begint met schrijven, is het van belang om een heldere en boeiende schrijfstijl te hanteren. Houd rekening met de behoeften en verwachtingen van je lezers. Schrijf in een toegankelijke taal en vermijd jargon, tenzij je zeker weet dat jouw doelgroep bekend is met deze termen. Gebruik ook voorbeelden en verhalen om je boodschap kracht bij te zetten en lezers te betrekken bij je verhaal.

Het begrijpen van je doelgroep is essentieel bij het schrijven van blogs. Identificeer hun behoeften, uitdagingen en interesses, en pas je tone of voice en content daarop aan. Spreek direct tot je lezers met ‘je/jouw’ om een persoonlijke connectie te creëren.

Na het voltooien van je eerste versie is het tijd om een kritische blik te werpen op je werk. Bewerk en reviseer je tekst zorgvuldig om eventuele fouten in spelling, grammatica en interpunctie te corrigeren. Daarnaast is het ook een goed moment om te controleren of je de juiste zoekwoorden hebt gebruikt en of de inhoud goed is geoptimaliseerd voor SEO. Hier zijn handige tools voor zodat je dit niet allemaal handmatig hoeft te doen.

Pro tips

“Je brand message, visie en bedrijfswaarden moeten worden weerspiegeld in alles wat je publiceert.”

Blog upgraden met afbeeldingen, video en infographics

Het gebruik van afbeeldingen, video’s en infographics verrijkt je blogs en maakt ze aantrekkelijker voor lezers. Visuele elementen helpen ook om complexe concepten eenvoudiger uit te leggen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud en dat je ze op een juiste manier gebruikt om de laadtijd van je pagina niet te vertragen.

We raden aan om blogs die ‘blijven steken’ in Google een duwtje in de rug te geven door ze te verrijken met afbeeldingen, video’s en/of infographics.

Je blogs promoten

Het schrijven van geweldige blogs is slechts de eerste stap; je moet ook de tijd en moeite nemen om ze effectief te promoten. Maak gebruik van sociale media, jouw nieuwsbrief en andere kanalen om je blogs te delen met je doelgroep. Moedig ook je lezers aan om je blogs te delen, wat kan leiden tot een groter bereik. Zeker blogs die concreet en toepasbaar zijn (doordat ze handige tips bevatten) worden makkelijk gedeeld.

Wat levert een blog op?

Om het succes van je blogs te meten en te verbeteren, zijn analytische hulpmiddelen essentieel. Leer hoe je de prestaties van je blogs kunt evalueren, zoals het aantal bezoekers, de gemiddelde tijd op pagina en conversies. Deze gegevens helpen je om de effectiviteit van je blogstrategie te beoordelen en eventuele aanpassingen te maken.

Dat blogs veel winst kunnen opleveren blijkt uit de praktijk; Webcrafter heeft tot dusver nog nooit geadverteerd. Al onze potentiële klanten vinden ons via een zogeheten ‘inbound marketing’-aanpak. Wat wilt zeggen dat ze afkomen op onze website-content, social media berichten en YouTube video’s. Content is – inderdaad – nog steeds koning.

Conclusie

Met de juiste aanpak en strategie kunnen ZZP’ers en coaches meesterlijke blogs schrijven die niet alleen waardevolle informatie bieden aan hun doelgroep, maar ook zorgen voor meer potentiële klanten. Door gebruik te maken van de gedeelde tips en technieken, kun je jezelf en je bedrijf op de kaart zetten en een groter online bereik creëren. Dus ga aan de slag en begin met het creëren van effectieve blogs om je doelgroep te bereiken!

Wil je direct aan de slag met het schrijven van goede blogs? Download hier de ultieme checklist voor het schrijven van SEO-proof blogs.

Veelgestelde vragen over blogs schrijven

Hoe vaak moet ik bloggen?

Voor de meeste ZZP’ers en coaches is één of twee keer per week bloggen een goede start. De frequentie van het bloggen hangt af van verschillende factoren, zoals je doelstellingen, concurrentie en de verwachtingen van je doelgroep. Over het algemeen is het raadzaam om regelmatig te bloggen om een consistente stroom van nieuwe content te bieden.

Moet ik altijd zoekwoorden gebruiken?

Hoewel het gebruik van zoekwoorden belangrijk is voor SEO, moet je niet overdrijven. Het is essentieel om relevante zoekwoorden te gebruiken die passen bij het onderwerp van je blog. Vermijd overmatig gebruik van zoekwoorden, ook wel ‘keyword stuffing’ genoemd, omdat dit je ranking in zoekmachines kan schaden en je lezers kan afschrikken. Schrijf altijd voor je lezers, niet alleen voor zoekmachines. Zorg er wel voor dat ieder blog dat je schrijft gericht is met één hoofd-zoekwoord in gedachten. Het zou zonde zijn als je veel schrijft maar niemand zoekt naar jouw onderwerpen.

Wat is de ideale lengte voor een blogpost?

Er is geen vaste regel voor de ideale lengte van een blogpost, maar over het algemeen geldt dat langere blog-artikelen van 1500~2000 woorden het erg goed doen. Langere content heeft meer kans om uitgebreid te worden behandeld en biedt meer ruimte om waardevolle informatie te delen. Dat gezegd hebbende, kortere blog-posts van ongeveer 800-1000 woorden kunnen ook effectief zijn, vooral als je een specifiek onderwerp of subonderwerp beknopt wilt behandelen.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie met bloggen?

Het opbouwen van resultaten met bloggen vergt geduld en consistentie. Het kan enkele weken duren voordat je merkbare resultaten ziet. Zoekmachines hebben tijd nodig om je content te indexeren en je positie in de zoekresultaten te verbeteren. Hoe snel je resultaat gaat zien (lees: meer websitebezoekers) is in grote mate afhankelijk van jouw concurrentie en wat zij al doen aan SEO en bloggen.

Hoe kan ik mijn blogs promoten zonder geld uit te geven?

Het promoten van je blogs hoeft niet altijd geld te kosten; er zijn veel effectieve gratis methoden beschikbaar. Maak gebruik van sociale media om je blogs te delen met je volgers en relevante groepen. Neem deel aan online communities en deel je blogs daar waar relevant. Promoot je blogs via je mailinglijst. Reageer op andere blogs en voeg een link toe naar je eigen blog wanneer relevant.

 

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>