Meer organisch verkeer naar je website: tips en tactieken die werken

laptop met tekst organisch verkeer genereren

Online zichtbaarheid is onmisbaar vandaag de dag. Of je nu een kleine onderneming hebt of eigenaar bent van een webshop, organisch verkeer naar je website trekken is een must.

Maar wat is organisch verkeer precies? Hoe verhoog je het, en waarom is het zo belangrijk voor jouw SEO-strategie? Laten we dieper in de wereld van organisch verkeer duiken en ontdekken hoe jij meer gratis websitebezoekers kan genereren.

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer verwijst naar websitebezoekers die je website vinden via zoekmachines zoals Google, zonder dat je daarvoor betaalt. Deze bezoekers zijn op zoek naar een antwoord, product, of dienst die jij aanbiedt.

Organisch verkeer is waardevol omdat het aantoont dat je site relevant is voor wat mensen zoeken. Het geeft aan dat je content waarde heeft. Organisch verkeer zijn mensen die echt interesse hebben in wat je te bieden hebt.

Hoe krijg je organisch verkeer?

Organisch verkeer genereren doe je doormiddel van SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. SEO bestaat uit verschillende tactieken en strategieën om ervoor te zorgen dat je website hoger scoort in de zoekresultaten voor relevante zoekwoorden.

Aan de slag met SEO? Zó doe je dat:

 1. Doe zoekwoordenonderzoek: Vind de juiste zoekwoorden die je doelgroep gebruikt en plaats deze in je content of maak nieuwe content rondom de gevonden zoekwoorden.
 2. Optimaliseer je website: Zorg voor een mobielvriendelijke, snelle en gebruiksvriendelijke website. Je websitebezoekers houden ervan en dus ook Google.
 3. Creëer waardevolle content: Publiceer regelmatig kwalitatieve, relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Schrijf over problemen die zij hebben (waarvoor jij de oplossing hebt) of maak bijvoorbeeld vergelijkings-posts waarin je jouw product vergelijkt met dat van de concurrentie.
 4. Werk aan je linkprofiel: Externe links van andere betrouwbare sites naar jouw website vergroten je autoriteit in de ogen van zoekmachines.

4 Tips om organisch verkeer te verhogen

Het verhogen van organisch verkeer gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het kost consistentie en geduld.

 • Publiceer regelmatig nieuwe content: Blijf je doelgroep voorzien van up-to-date, informatieve en aantrekkelijke content.
 • Optimaliseer voor ‘long-tail’ zoekwoorden: Langere en meer specifieke zoekopdrachten hebben veelal minder concurrentie en trekken meer gekwalificeerd websitebezoek aan.
 • Maak gebruik van social media: Deel je content op sociale platforms om je bereik te vergroten en meer bezoekers naar je site te leiden.
 • Verbeter de gebruikerservaring: Een gebruiksvriendelijke site houdt bezoekers langer vast en moedigt meer interactie aan.

Organisch verkeer en SEO

SEO is de ruggengraat van organisch verkeer. Een doordachte SEO-strategie helpt je niet alleen om meer zichtbaar te zijn, maar bouwt ook aan de geloofwaardigheid en autoriteit van je website.

Bedenk dat het doel van Google is om de meest waardevolle resultaten te tonen aan hun gebruikers. Door te investeren in SEO, help je zoekmachines te begrijpen dat jouw content waardevol en relevant is.

Meer organic traffic? Optimaliseer je website voor zoekmachines

Het optimaliseren van je website speelt dus een belangrijk rol bij het vergroten van organisch verkeer. Door je website te optimaliseren, zorg je ervoor dat zoekmachines je website beter kunnen vinden en indexeren. Dit kan zorgen voor hogere rankings in de zoekresultaten en meer websitebezoekers.

Gebruik relevante zoekwoorden

Een van de belangrijkste onderdelen van SEO is het gebruik van relevante zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de woorden en (korte) zinnen die mensen typen in zoekmachines om informatie te vinden. Door deze zoekwoorden strategisch in je websitecontent te verwerken, kun je de kans vergroten dat je website wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om zoekwoorden te kiezen die relevant zijn voor je doelgroep en je bedrijf. Doe onderzoek naar populaire zoekwoorden en gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om inzicht te krijgen in de zoekintentie en het zoekvolume van verschillende zoekwoorden. Verwerk deze zoekwoorden vervolgens op de plekken zoals gedeeld in dit artikel.

Verbeter de laadsnelheid van je website

Een snelle laadtijd is belangrijk voor een goede gebruikerservaring. Trage websites zijn frustrerend en kunnen ervoor zorgen dat websitebezoekers afhaken voordat ze je content hebben bekeken. Zoekmachines, zoals Google, hechten zelf ook steeds meer waarde aan een snelle laadtijd en belonen websites die snel zijn met betere rankings.

De laadsnelheid van je website verbeter je door:

 • Afbeeldingen te comprimeren
 • Onnodige plugins en scripts te verwijderen
 • Een caching plugin te gebruiken

Optimaliseer de structuur van je website

Een goed gestructureerde website is gebruiksvriendelijk, maar ook zoekmachinevriendelijk.

Het optimaliseren van je websitestructuur helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je website over gaat en hoe de verschillende pagina’s met elkaar samenhangen.

Maak gebruik van een logische, hiërarchische structuur met duidelijke categorieën en subcategorieën. Zorg ervoor dat elke pagina een unieke en beschrijvende URL heeft, en dat interne links worden gebruikt om pagina’s met elkaar te verbinden. Maak een sitemap en dien deze in bij Google voor optimale indexering van je website.

Creëer waardevolle content voor je doelgroep

Het maken van goede content is het allerbelangrijkste om meer organisch verkeer naar je website te trekken. Bij het creëren van content is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en interesses van je doelgroep. Je wilt natuurlijk dat je content relevant en waardevol is voor de mensen die het lezen.

Hoe creëer je waardevolle content? Hier zijn enkele tips:

 • Ken je doelgroep: Door je doelgroep goed te begrijpen, kun je content maken die aansluit bij hun behoeften, interesses en problemen. Doe grondig onderzoek naar je doelgroep, zoals demografische gegevens, interesses en online gedrag.
 • Identificeer hun pijnpunten: Ontdek wat de problemen en uitdagingen zijn waar je doelgroep mee te maken heeft. Je kunt bijvoorbeeld enquêtes houden, klantfeedback verzamelen en sociale media monitoren om inzicht te krijgen in de behoeften van je doelgroep.
 • Bied oplossingen: Zodra je de pijnpunten van je doelgroep hebt geïdentificeerd, kun je waardevolle content maken die hen helpt deze problemen op te lossen. Dit kunnen bijvoorbeeld informatieve blogposts, handleidingen of infographics zijn.
 • Varieer met soorten content: Mensen consumeren informatie op verschillende manieren. Door diverse soorten content aan te bieden, zoals tekst, afbeeldingen en video’s, kun je een breder publiek aanspreken en de betrokkenheid vergroten.
 • Update regelmatig: Het is belangrijk om je content regelmatig te updaten en nieuwe content toe te voegen om relevant te blijven. Dit helpt om je website actueel te houden en zoekmachines aan te trekken.

Door waardevolle content te creëren die de behoeften van je doelgroep vervult, kun je niet alleen meer organisch verkeer naar je website trekken, maar ook de betrokkenheid vergroten en uiteindelijk meer leads en klanten genereren.

Bouw aan een sterke online aanwezigheid

Het opbouwen van een sterke online aanwezigheid is van belang om meer organisch verkeer naar je website te leiden.

Sociale media voor een groter bereik

Een actieve aanwezigheid op sociale media kanalen is belangrijk voor het vergroten van je online zichtbaarheid en het aantrekken van meer bezoekers naar je website.

Door regelmatig waardevolle content te delen en de interactie met je doelgroep op te zoeken, vergroot je je bereik en creëer je een sterke community rondom je merk of bedrijf.

Met de juiste sociale media strategie kun je nieuwe klanten aantrekken, bestaande klanten behouden en je merk positioneren als een autoriteit binnen je branche.

 • Identificeer de sociale media kanalen die het meest geschikt zijn voor je bedrijf en doelgroep.
 • Ontwikkel een contentstrategie die waardevolle en relevante content biedt aan je volgers.
 • Interacteer actief met je volgers.
 • Monitor en analyseer de resultaten van je sociale media activiteiten om je strategie te verbeteren.

Linkbuilding voor waardevolle backlinks

Linkbuilding is een effectieve techniek om de autoriteit en zichtbaarheid van je website te vergroten. Door waardevolle backlinks van andere websites te verkrijgen, krijgt jouw website meer autoriteit in de ogen van zoekmachines zoals Google. Hierdoor zal je website hoger in de zoekresultaten verschijnen, wat leidt tot meer organisch verkeer.

 • Goede linkbuilding is niet alleen een kwestie van kwantiteit, maar vooral van kwaliteit. Het gaat erom waardevolle en relevante backlinks te krijgen van betrouwbare bronnen binnen jouw branche.
 • Identificeer relevante websites en influencers binnen jouw branche.
 • Benader deze websites en influencers om te vragen of ze bereid zijn een link naar jouw website op te nemen.
 • Creëer waardevolle content die de moeite waard is om naar te linken.
 • Monitor en analyseer de resultaten van je linkbuilding activiteiten om je strategie voortdurend te optimaliseren.

Conclusie

Organisch verkeer is onmisbaar voor elke online business. Het legt de basis voor duurzame groei en biedt een continue stroom van potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Door jouw website SEO-proof te maken en te investeren in goede content kan je meer organisch verkeer krijgen.

Veelgestelde vragen over organisch verkeer

Wat is organisch verkeer?

Organisch verkeer is het gratis verkeer dat naar je website komt via zoekmachines zoals Google.

Is betaald verkeer beter dan organisch verkeer?

Beide soorten verkeer hebben hun voordelen en kunnen bijdragen aan het succes van je website. Betaald verkeer vereist wel een continu budge, terwijl organisch verkeer duurzamer is op de lange termijn.

Hoe meet ik organisch verkeer?

Je kunt organisch verkeer meten met tools als Google Analytics. Deze tool laat zien waar je bezoekers vandaan komen en welke zoekwoorden ze gebruiken om je site te vinden.

Hoe lang duurt het voordat SEO resultaat oplevert?

SEO is een langetermijnstrategie. Het kan enkele maanden duren voordat je aanzienlijke verbeteringen ziet, afhankelijk van de concurrentie in je niche en de kwaliteit van je SEO-inspanningen. Reken zeker op 3 tot 6 maanden.

Is organisch verkeer gratis?

Ja en nee. Organisch verkeer kost je niets per klik, zoals bij advertenties. Alleen, het optimaliseren van je website voor organisch verkeer door middel van SEO vereist wel een investering in tijd en soms ook geld (voor contentcreatie, SEO-tools, etc.).

Wat zijn organische kanalen?

Organische kanalen zijn de verschillende manieren waarop organisch verkeer naar je website komt, zoals zoekmachines en sociale media. Het is belangrijk om een diversiteit aan organische kanalen te hebben om je online zichtbaarheid te vergroten en meer bezoekers naar je website te trekken.

Wat is een organic search?

Een organic search verwijst naar de zoekresultaten die worden weergegeven bij een zoekopdracht in een zoekmachine zoals Google, zonder dat hier betaald voor is. Deze resultaten zijn gebaseerd op relevantie en kwaliteit van de website, in plaats van betaalde advertenties. Organische zoekresultaten kunnen daarom meer vertrouwen wekken bij gebruikers en zorgen voor duurzame groei van je website. Het is dus belangrijk om te investeren in een sterke organische positie door middel van SEO.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>