Rich snippets gebruiken voor SEO

richt snippets gebruiken voor SEO Featured image-webcrafter

Wat zijn rich snippets?

Rich snippets zijn stukjes gestructureerde gegevens die kunnen worden toegevoegd aan de HTML-code van een website. Hierdoor kunnen zoekmachine crawlers, zoals Google, de inhoud op je pagina beter begrijpen en rijke resultaten weergeven in de zoekmachine resultaatpagina’s (SERP’s). Dit kan leiden tot meer klikken en hogere rankings voor je website.

Rich snippets kunnen op verschillende manieren aan je website kunnen worden toegevoegd, onder meer met behulp van microdata en JSON-LD. Microdata is een verzameling HTML-tags die gebruikt kunnen worden om rich snippets op de pagina in te sluiten, terwijl JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) een op JavaScript gebaseerde taal is die speciaal ontworpen is voor rich snippets.

Welke soorten rich snippets zijn er?

Recensies rich snippets

Deze rich snippets geven klantbeoordelingen en beoordelingen weer. Dit is handig voor bedrijven die potentiële klanten willen laten zien wat anderen van hun producten of diensten vinden.

Evenementen rich snippets

Event rich snippets worden gebruikt om informatie over komende evenementen zoals concerten, conferenties of sportwedstrijden weer te geven op de resultatenpagina’s van zoekmachines.

Recepten rich snippets

Recept rijke snippets worden gebruikt om informatie te tonen zoals ingrediënten, bereidingstijd en beoordelingen voor recepten.

Video rich snippets

Video rich snippets bevatten een thumbnail afbeelding van de video en een link naar de video op je website.

Product rich snippets

Product rich snippets worden gebruikt om productinformatie zoals prijzen, beschikbaarheid en recensies weer te geven.

People rich snippets

People rich snippets worden gebruikt om informatie over mensen te tonen, zoals hun functietitel, e-mailadres en social media accounts.

Website naam & breadcrumb overzicht rich snippets

Website naam rich snippets tonen de naam en het domein van je website in de zoekresultaten, terwijl breadcrumb overview rich snippets je in staat stellen een “broodkruimelspoor” toe te voegen van individuele pagina’s op je website terug naar de homepage.

Rich cards

Rich cards rich snippets zijn een vereenvoudigde versie van rich snippets. In plaats van de gegevens te tonen in een lijst, worden rich cards weergegeven als kaarten die meer visuele informatie bevatten.

Wat is het verschil tussen rich snippets en featured snippets?

Rich snippets en featured snippets lijken heel veel op elkaar, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Rich snippets bevatten gegevens, zoals recensies, die meer richting de kennisbasis gaan. Featured snippets daarentegen richten zich meer op het beantwoorden van vragen, waarbij een korte samenvatting wordt weergegeven in plaats van gestructureerde gegevens.

Om te profiteren van rich snippets is het belangrijk dat je rich snippets implementeert op de juiste manier. Als rich snippets verkeerd worden geïmplementeerd, kan dit leiden tot lagere rankings en minder klikken. Dit maakt het belangrijk om rich snippets goed te onderhouden en te controleren op fouten.

Voordelen van structured data rich snippets

  1. Bevordert de click-through rate: Door rich snippets toe te voegen aan je website, kunnen zoekmachines meer informatie over je pagina tonen dan alleen de titel en beschrijving. Dit kan leiden tot meer klikken naar je website, wat leidt tot een hogere CTR.
  2. Stimuleert betere rankings: Rich snippets helpen zoekmachines om de inhoud op je pagina beter te begrijpen, waardoor de ranking verbetert. Wanneer rich snippets goed worden geïmplementeerd, kunnen ze een grote impact hebben op je rankings.
  3. Helpt bij het bereiken van meer mensen: Rich snippets maken je website zichtbaarder voor zoekers, waardoor je website meer bezoekers kan bereiken.

Hoe zorg ervoor ik dat mijn pagina’s rich snippets krijgen?

Om rich snippets te implementeren op je website, moet je begrijpen hoe rich snippets werken en wat er nodig is om rich snippets correct te maken. Je kunt Google rich snippet-documentatie gebruiken als een leidraad bij het implementeren van rich snippets op je website. Je moet ook rich snippets testen en controleren om er zeker van te zijn dat ze goed worden geïmplementeerd.

Als je rich snippets implementeert op je pagina’s, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je rich snippets goed onderhoudt en bijwerkt om ervoor te zorgen dat ze correct worden weergegeven in de zoekresultaten. Al met al kunnen rich snippets een grote invloed hebben op je SEO-strategie en rankings, als ze op de juiste manier worden geïmplementeerd.

Rich snippets toevoegen met JSON-LD

Het toevoegen van rich snippets op je website is eenvoudiger dan ooit met JSON-LD. Met behulp van JSON-LD kun je rich snippets maken voor alle soorten content, waaronder video’s, producten en mensen.

JSON-LD rich snippets zijn bedoeld om rich snippets gemakkelijk te maken, waardoor het proces van rich snippet-implementatie vereenvoudigd wordt.

Met JSON-LD rich snippets kun je content op een consistente manier herkennen en doorzoekbaar maken. Dit maakt JSON-LD rich snippets ideaal voor SEO.

Rich snippets toevoegen met een Microdata markup

Een andere manier om rich snippets toe te voegen is door ze te maken met een Microdata markup. Met behulp van deze techniek kun je rich snippets maken voor individuele pagina’s en items op je website, waardoor zoekmachines meer informatie over je pagina’s krijgen.

WordPress SEO plugins voor rich snippets

Om rich snippet-implementatie eenvoudiger te maken, kun je rich snippets plugins gebruiken voor WordPress. Hiermee kun je rich snippets toevoegen via de WordPress-dashboard. Een aantal populaire rich snippet-plugins voor WordPress zijn All in One Schema.org Rich Snippets, WP rich snippets, Rank Math en rich results maker.

De rich snippets-plugins voor WordPress maken het mogelijk om rich snippets toe te voegen aan je pagina’s zonder dat je de code handmatig hoeft te bewerken. Met de rich snippets-plugins kun je rich snippets eenvoudig toevoegen, bewerken en verwijderen.

Het gebruik van rich snippets voor SEO kan je helpen bij het verbeteren van de vindbaarheid, rankings en CTR’s van je website.

Conclusie

Rich snippets zijn een belangrijk onderdeel van SEO en helpen zoekmachines bij het begrijpen van de inhoud op je website. Door rich snippets toe te voegen aan je pagina’s, kun je meer informatie tonen in de zoekresultaten en wordt je website beter vindbaar in zoekmachines. Dit kan resulteren in meer views, klikken en leads. Als je rich snippets op de juiste manier gebruikt, kan dit een positieve invloed hebben op je SEO-strategie en rankings.

Als je meer wilt weten over rich snippets en hoe je ze kunt implementeren, neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen je bij het maken van rich snippets die geoptimaliseerd zijn voor SEO.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>