9 belangrijke vragen voor je website bouwer

Webcrafter 9 Important Questions to Ask your WordPress Developer-webcrafter

Voordat je een website laat bouwen is het cruciaal dat je weet hoe je straks in je website kan gaan werken, welke mogelijkheden je hebt en hoe makkelijk het zal zijn om later nog zaken toe te voegen of aan te passen. In deze blog delen we daarom een aantal cruciale vragen die je vooraf aan je website bouwer of marketing agency dient te vragen. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan!

Onderstaande vragenlijst kan je overigens ook gebruiken als je een webshop wilt laten bouwen.

Hoe ga je mijn website bouwen, op basis van een bestaand thema, of op maat?

Wil je een op-maat, custom website? Of wil je liever werken vanuit een bestaand thema en dat laten aanpassen?

De laatste optie zal een stuk goedkoper zijn, maar is tevens minder uniek omdat wordt gewerkt vanuit een thema dat mogelijk al wordt ingezet voor honderden andere website. Dergelijke thema’s kunnen namelijk wereldwijd worden aangeschaft via een site als Themeforest.

Voor een high-end website is het daarom vaak wenselijk om deze helemaal custom te bouwen. Zodat alle elementen uniek zijn, er specifieke animaties en elementen op de pagina’s verwerkt zijn en de hele uitstraling aansluit met jouw merk. Het prijskaartje van zo’n website is uiteraard wel duurder.

Een optie die tussen deze twee in ligt is het aanschaffen van een thema, dat customizen en daarnaast ook werken met een custom page builder. Hiermee kan je als klant relatief makkelijk zelf pagina’s bouwen en stylen naar wens. Het enige nadeel: een custom page builder is vrij ‘zwaar’ en kan daardoor de website snelheid verminderen.

Tijdens ons Kick-off proces bespreken we altijd de opties en verschillende prijzen. Later in dit blog meer info over het stappenplan van het laten bouwen van een website bij Webcrafter.

Welke toegang en rollen krijg ik tot mijn website?

Er zijn website bouwers die liefst geen beheerder (admin) toegang geven tot de website. De angst is namelijk dat de klant zelf een update uitvoert of een pagina aanpast, met als gevolg dat die pagina of soms zelfs de hele site eruit klapt. Toch zijn wij van mening dat het jouw site is en je dus volledige rechten dient te krijgen. Mocht dat om een of andere reden niet handig zijn, dan zullen we dit altijd afstemmen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat wij maandelijks onderhoud verrichten aan de website, zodat wij de plug-ins updaten en zorgen dat alles soepel blijft draaien. Je hoeft dan zelf niet bezig te zijn met de techniek van je website. Wel zo prettig!

Hoe makkelijk wordt het om content op mijn website aan te passen?

Onze visie is dat het belangrijk is dat de klant na oplevering van zijn website zelf makkelijk nieuwe pagina’s, tekst en afbeeldingen kan toevoegen. Als je voor elke aanpassing alsnog een website bouwer moet inschakelen kan het aardig prijzig worden. Bovendien is het ook een fijn idee dat je zelf de volledige regie hebt over je website. Ons streven is dus ook dat vrijwel alles wat je online ziet, je zelf kan aanpassen. Sommige tekst is geprogrammeerd in de website zelf, dus die is wat lastiger aan te passen. Denk hierbij aan tekst in een top menu of tekst in een footer.

Uiteraard kun je ons ook na oplevering van je website of webshop vragen om aanpassingen te maken aan je website. Zeker voor webshops is dit vaak handig, zo kunnen wij werk uit handen nemen door als Online Store Manager te fungeren; we kunnen nieuwe acties online zetten, kortingscodes aanmaken, nieuwe producten toevoegen en meer.

Het belangrijkste: als klant heb je altijd zelf de regie. De keuze is aan jou.

Welke plugins zijn inbegrepen bij de bouw van mijn website?

Een aantal plugins gebruiken we vrijwel altijd, zoals de Yoast SEO plugin (voor SEO) en WProcket (voor website snelheid). In offertes van Webcrafter wordt altijd duidelijk aangegeven welke plug-ins worden aangekocht voor jouw website en wat hiervan de kosten zijn. Het kan voorkomen dat het handig is om een plug-in zelf aan te schaffen, zodat de licentie op jouw naam staat. Dit stemmen we dan van tevoren af.

Wordt mijn website mobiel-vriendelijk?

Het is een no-brainer om een website responsive te maken. Tegenwoordig moet je website of webshop er goed uitzien, zowel op laptop, desktop, als ook op smartphone en tablet. In het ontwerp houden we dus altijd rekening met de weergave op andere apparaten. Zodat jouw website er niet alleen strak uitziet, maar ook op alle apparaten een perfecte gebruikerservaring bied.

Wat wordt gedaan om mijn opgebouwde SEO-waarde te behouden?

Er zijn een aantal stappen die we zetten om ervoor te zorgen dat al jouw harde werk voor zoekmachine optimalisatie niet overboord wordt gegooid. In grote lijnen pakken we het zo aan:\n

  1. Benchmark maken van belangrijkste SEO statistieken, zoals backlinks.
  2. Sitemap maken van oude domein (huidige website)
  3. Nieuwe website live zetten
  4. Oude en nieuwe domein verifiëren en overzetten in Google Search Console. Tracking scripts (Google Analytics, Google Tag Mager, Facebook Pixel, etc.) overzetten naar nieuwe domein.
  5. Oude domein redirecten naar nieuwe domein (inclusief evt. subdomeinen)
  6. Oude sitemap indienen bij Google Search Console zodat Google ziet dat deze ge-redirect zijn.
  7. URL wijziging in Google Search Console doorvoeren.
  8. Nieuwe sitemap aanmaken en inzenden via Google Search Console.
  9. Eventuele fouten fixen n.a.v. Google Search Console diagnose en posities in Google monitoren.
  10. Manueel nalopen en herstellen van pagina’s (indien nodig).
  11. URL updaten op Google Mijn Bedrijf (indien nodig)

Dit zorgt ervoor dat Google inziet dat de website is gewijzigd en zodat aanpassingen en optimalisaties ten behoeve van SEO behouden blijven.

Welke SEO functies worden in de website ingebouwd?

Elke website die wij opleveren bied de mogelijkheid om per pagina een title tag en meta-omschrijving in te dienen. Daarnaast werken we in WordPress altijd met Yoast SEO, zodat je ook per pagina een zoekwoord op kan geven waarop een score wordt gebaseerd. Hiermee zie je in een oogopslag waar mogelijke verbeterpunten voor die pagina liggen.

Je hebt altijd de mogelijkheid om zelf met SEO aan de slag te gaan. Maar mocht je willen, dan kunnen we altijd helpen (zie het SEO Craft product).

Wat wordt er gedaan om mijn website veilig te houden?

Ten eerste leveren we de website op met een ‘groen slotje’ (SSL certificaat) zodat je website op die manier al beveiligd is. Tevens is dit ook een must, omdat je bijvoorbeeld minder hoge posities zal krijgen in Google zonder dat groene slotje. Ook geeft het een onveilig signaal af naar jouw potentiële klanten die de website bezoeken. Dit moet daarom goed op orde zijn.

Daarnaast raden we aan om ten minste maandelijkse de plug-ins van de website te updaten, zodat er geen beveiligingslekken kunnen ontstaan in verouderde plugins. Je kan dit zelf doen, of wij kunnen helpen door middel van een maandelijks onderhoudscontract.

Daarnaast kunnen we gebruik maken van de Wordfence plug-in of bijvoorbeeld Sucuri, voor optimale beveiliging.

Hoe makkelijk kunnen er in de toekomst nieuwe functionaliteiten toegevoegd worden aan de website?

Dit is afhankelijk van de gewenste functionaliteit. Een nieuwe plugin toevoegen, bijvoorbeeld om social media widgets weer te geven, is vrij eenvoudig. Wil je echter een complexere functie toevoegen, zoals misschien een calculator waarmee een klant online een op maat gemaakte offerte kan opstellen, dan zal het meer kosten. We houden er tijdens het bouwen van de website rekening mee dat de website bestand is voor toekomstige uitbreiding en groei van jouw bedrijf, zodat deze jarenlang meegaat.

Het development proces bij Webcrafter

Zoals al een paar keer kort besproken in dit artikel hebben we bij Webcrafter een gedegen proces dat we volgen tijdens het bouwen van jouw website of webshop.

1. Kick-off

We beginnen met een kick-off gesprek. Dit vindt veelal plaats na het afgeven van een globale prijsindicatie. Indien de prijs indicatie aansluit bij jouw budget plannen we een tweede gesprek in. In dit Kick-Off gesprek bespreken we uitvoerig alle gewenste functies van de website. Eventuele aanvullende wensen, die dus niet in de originele offerte zijn opgenomen, kunnen hier worden besproken zodat ze opgenomen kunnen worden in de offerte. Andere zaken die aan bod komen zijn wensen omtrent het design en styling. Ook stemmen we af wie de teksten en afbeeldingen gaat verzorgen. Wil je dat wij die schrijven en aanleveren, of wordt dit in-house geregeld?

Na de Kick-Off volgt een document dat je krijgt toegestuurd met alle besproken zaken en de definitieve offerte met kosteninschatting en bijbehorende functionaliteiten. Na het akkoord starten we met de design fase.

2. Design

Voordat we starten met het bouwen van de website maken we, op basis van jouw wensen, designs van de pagina’s van de website. Nadat de eerste designs zijn voltooid sturen we ze toe en plannen we een moment in om ze te bespreken. Jouw feedback wordt verzameld en verwerkt in de tweede design-ronde. Hierna volgt weer een afspraak om de gemaakte aanpassingen te bespreken. Na akkoord van de designs starten we met het bouwen (development) van de website.

3. Development

Vervolgens starten we met het daadwerkelijke programmeerwerk. We gaan flink aan de slag om het design om te toveren tot een werkelijke website. Jouw website wordt geoptimaliseerd voor alle apparaten (desktop, tablets & smartphones), alsook geoptimaliseerd voor SEO.

4. Testing

Nadat de website is gebouwd testen we eerst uitvoerig de website intern. Nadat eventuele issues en bugs verholpen zijn delen we de link waarmee je zelf de website kan testen. Eventuele bevindingen deel je met ons, zodat wij een laatste feedbackronde kunnen uitvoeren. We verwerken de feedback voordat de website live gaat.

5. Livegang

De laatste stap is het live zetten van jouw website. Jouw vernieuwde website is nu zichtbaar voor de wereld. Wij geven je ook vervolgens uitleg hoe je te werk gaat in jouw splinternieuwe website.

Interesse in een nieuwe website of webshop?

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking. Deel jouw wensen voor een nieuwe website of webshop en ontvang een vrijblijvende offerte.

Ja, ik wil een kennismaking inplannen.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>