Als we het hebben over website optimalisatie voor Google denken de meesten al gelijk aan technische verbeteringen of “SEO trucjes” of “SEO best practices” om de website te optimaliseren.
Vandaag de dag is online marketing in grote lijnen synoniem aan content marketing. Content is king en daarom zijn er ook veel meer factoren die meewegen, dan enkel wat technische optimalisaties en snelle trucjes.
Het optimaliseren van content is bovendien geen kwestie van trefwoorden toevoegen en je title-tag in orde maken. Het komt neer op intentie, kwaliteit, vertrouwen en autoriteit. In dit artikel leggen we een proces uit waarmee je in 6 stappen elk stuk content kunt optimaliseren.
Vertrouwen opbouwen
Klopt ‘content is king’ nog steeds?
Eerlijk is eerlijk, zonder content kun je het schudden vandaag de dag.
Maar content is niet het enige dat telt. Het draait namelijk ook om vertrouwen. Content zonder vertrouwen werkt niet. Vertrouwen zonder content is inefficiënt. Je hebt ze dus beiden nodig. Sterker nog, je kunt content gebruiken om vertrouwen op te bouwen. Dus ja, content is nog steeds koning, zolang het waardevolle en betrouwbare content is. Vertrouwen is nodig om conversies te genereren en verkoop te stimuleren.
Zo bouw je vertrouwen op:
Gebruik de juiste woorden. Buffer heeft een volledige lijst (189 woorden!) gemaakt met daarin alle krachtige woorden die de aandacht grijpen. Content is niks zonder de juiste woorden, hieronder een greep uit de bovenstaande lijst:
- Als gevolg
- Als resultaat
- Omdat
- Veroorzaakt door
- Vanwege
- Om die reden
- Sinds
- Daarom
- Dus
Vertrouwen opwekken is ook mogelijk door deze woorden te gebruiken:
- Unaniem
- Authentiek
- Bestseller
- Gecertificeerd
- Onderschreven
- Gegarandeerd
- Levenslang
- Geen verplichting
- Geen risico
- Geen verplichtingen
- Officieel
- Privacy
- Beschermd
- Bewezen
- Getest
- Onvoorwaardelijk
- Geverifieerd
Wees objectief. Vertrouwen opbouwen betekent dat je objectief moet zijn. Objectieve inhoud is zodanig geschreven dat het niet opdringerig of verkoopachtig is. In tegenstelling, het is evenwichtig en objectief.
De meeste consumenten – ruim driekwart – geven aan dat ze vertrouwen op educatief materiaal van een bedrijf, zolang het objectief is en niet expliciet probeert om te verkopen. Je kunt natuurlijk wel proberen om jouw product of dienst te verkopen, maar of dat gaat lukken ligt aan de intentie van de websitebezoeker. Als een gebruiker een koopintentie heeft zou het niet logisch zijn om géén product of dienst aan te bieden. Het ontbreken van een Call-to-Action zou dan zelfs als frustrerend kunnen worden ervaren.
Maak gebruik van USG. USG staat voor User Generated Content. Veel klanten vertrouwen enkel op wat andere klanten over het bedrijf zeggen, denk dus aan video reviews en testimonials. Heb je veel foto’s van tevreden klanten die jouw product gebruiken? Benut deze foto’s dan zeker online!
Bouw vertrouwen op door gebruik te maken van comments, forums, beoordelingen, feedback en case studies.
Eén van de grootste bronnen van vertrouwen is kennis. We vertrouwen mensen die kennis en wijsheid bezitten, denk maar aan auteurs, professoren en slimme vrienden.
Hoe laat je zien dat je kennis bezit? Dit doe je door feiten te produceren; onderzoeken, cijfers, statistieken, case studies en infographics. Heb je content die wordt onderbouwt door cijfers, dan zullen mensen er sneller op vertrouwen.
Inzoomen op intentie
Eén van de belangrijkste dingen om niet te vergeten bij het maken van de content is, wat gaat de gebruiker ermee doen? Wat is zijn intentie?
Grant Simmons zei al in 2013 “Keywords are Dead!”. Het is niet letterlijk zo dat zoekwoorden geen onderdeel meer uitmaken van website optimalisatie. Hij doelde erop dat je allereerst moet onderzoeken wat de intentie van de websitebezoeker is. Met andere woorden: wat is de gebruikersintentie?
Hoe creëer je content die aansluit bij de gebruikersintentie? Hiervoor moet je weten hoe men jouw content gaat vinden, welke zoekwoorden typen ze in Google in?\n\nEr is onderscheid tussen diverse zoekintenties:
- Navigatie intentie – voorbeeld: Beste online marketing bureau in Zeeland
- Informationele intentie – voorbeeld: Hoe doe je zoekwoordenonderzoek?
- Transactionele intentie – voorbeeld: WordPress website laten bouwen
Ieder van deze intenties past bij een specifieke positie in de sales funnel. Iemand met een informationele intentie zit redelijk hoog in de funnel. Terwijl iemand met een transactionele intentie vrijwel koopklaar is. Als je de perfecte content kunt creëren voor elk specifiek punt in de funnel, dan kun je jouw potentiële klanten aansporen om tot aankoop over te gaan.
Als je niet aansluit bij de intentie van de websitegebruiker dan zul je niet slagen, hoe goed jouw content ook is. Content moet de gebruiker helpen met zijn of haar vraag. Als content dat niet doet klikt de websitebezoeker weer weg.
Kwaliteit creëren
Ik weet het. Waarschijnlijk heb je dit advies al tientallen keren gehoord.
Maak hoogwaardige content.
Hoe vaak je dit advies ook hebt gehoord, het blijft waar. Goede content doet het simpelweg beter in Google. Met deze checklist kun je zelf aan de slag met het creëren van topcontent.
- Gebruik de juiste grammatica en zorg voor correcte spelling. Typefouten ondermijnen vertrouwen en suggereren dat je niet grondig bent.
- Maak de content eenvoudig te scannen – verdeel deze in scanbare blokken en gebruik opsommingstekens waar nodig.
- Zorg voor een juiste artikellengte. Niet elk artikel hoeft 2000 woorden lang te zijn. Maak het artikel zo lang als nodig is.
- Zorg dat het artikel focus heeft – wijk niet teveel af van het hoofdonderwerp.
- Maak de content leesbaar. Gebruik korte en krachtige zinnen.
- Wees duidelijk en specifiek.
- Voeg waarde toe. Zorg voor kwaliteitsinhoud die met nieuwe inzichten, data of tips komt.
Word een autoriteit
Autoriteit verkrijgen is waarschijnlijk de moeilijkste stap uit het gehele proces. Iedereen wilt de beste zijn in zijn niche, maar dat bereiken is makkelijker gezegd dan gedaan.
Eén van de grootste obstakels begint al met het omschrijven wat een “autoriteit” precies is. De meeste herkennen wel een artikel met autoriteit, maar toch is het lastig om exact te omschrijven waarom dat artikel autoriteit heeft.
Het vestigen van autoriteit kost tijd. Zie het als een marathon, geen sprint. Je krijgt geen autoriteit na enkele goede artikelen. Houd er rekening mee dat er mogelijk een paar honderd geweldige artikelen nodig zijn. Daarom is het zo belangrijk om een content marketing strategie te hebben en met contentmarketing aan de slag te gaan. Schrijf gedetailleerde, diepgaande artikelen en gastblog op andere websites met hoge autoriteit.
Om autoriteit te verkrijgen met je website moet je gebruik maken van gezaghebbende auteurs. Als je een website hebt binnen de medische branche wil je dus idealiter dat doctoren een stuk tekst schrijven. Zorg tenminste dat je ervaring hebt met hetgeen waarover je schrijft.
Een artikel met gezag is een artikel dat onderbouwt wordt door bronnen en data. Gebruik dus hoogwaardige content met bronnen en citaten van andere autoriteiten.
Andere zaken die bijdragen aan autoriteit zijn reacties en engagement op social media.
Call-to-Actions toevoegen
Het doel van alle content is om de websitebezoeker verder in de marketingtrechter te krijgen, op weg naar conversie.
Geoptimaliseerde content is dus actiegericht. De gebruiker moet er wat mee kunnen. Het moet hem helpen. Daarbij helpt geoptimaliseerde content dus om een groter doel te dienen – namelijk de websitebezoeker om te zetten naar een lead. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt kun je diverse dingen doen:
- Zorg voor een CTA (Call to Action) in de tekst zelf.
- Gebruik subtiele pop-ups om conversies aan te moedigen.
- Plaats CTA’s in de zijbalk van jouw blog.
- Gebruikt een CTA bovenin, zoals Hellobar, om conversies te verhogen.
Website optimalisatie doe je om meer resultaat te behalen met jouw website, concreet betekent dat: meer website bezoekers, meer leads, meer klanten en dus meer omzet.
Zorg voor engagement met beeldmateriaal
Het toevoegen van visuals, zoals afbeeldingen en video’s, zorgt niet alleen voor meer engagement, maar ook voor meer aankopen.
- Artikelen met afbeeldingen krijgen 94% meer weergaven.
- Persberichten met een foto of video hebben 45% meer weergaven.
- 67% van de consumenten zegt dat de kwaliteit van een productfoto “zeer belangrijk” is bij het selecteren en kopen van een product.
Wanneer je afbeeldingen toevoegt aan je content, zorg dan voor:
- Afbeeldingen of video’s die in lijn zijn met de context van de content.
- Visuals die werkelijk waarde toevoegen aan de inhoud.
- Visuals die de laadtijd van de pagina niet vertragen.
- Afbeeldingen die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Conclusie
SEO schrijven werkte een aantal jaren geleden nog. Je kon een goedkope schrijver inhuren en zoveel mogelijk content publiceren tegen zo laag mogelijke kosten, mits je rekening hield met de zoekwoorddichtheid.
Vandaag de dag werkt dat niet meer. Website optimalisatie voor Google is verandert.
Gebruik zoekwoorden, maar schrijf er niet voor. Gebruik een H1, maar maak je niet druk overdreven druk om de optimalisatie. Alleen lange artikelen schrijven? Niet persé, wees relevant en schrijf zoveel als nodig is.
Website optimalisatie voor Google gaat niet om afzonderlijke onderdelen. Het gaat om een complete gebruikerservaring bieden.
Maak niet de fout dat je teveel focust op zoekwoorden, inkomende links en enkel lange artikelen. Begrijp dat jouw content mensen moet helpen, het gaat uiteindelijk om de websitebezoeker en niet om Google. Maak geen kunstmatige, geforceerde artikelen om hoger in Google te komen, dat gaat op lange termijn niet werken. Creëer content met passie.
Welke technieken gebruik jij voor website optimalisatie?