Website overzetten naar wordpress: een stap-voor-stap handleiding

Welkom bij onze handleiding voor het overzetten van jouw website naar WordPress. Als je jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau wilt tillen, ben je hier aan het juiste adres! Het proces kan spannend lijken, maar met onze gestructureerde aanpak verloopt jouw website migratie soepel.

Stel je voor dat je een prachtige website hebt gebouwd op een ander platform, maar je ervaart beperkingen in functionaliteiten en groeimogelijkheden. Je wilt jouw website naar een nieuw niveau tillen, maar hebt geen idee waar te beginnen. Onze handleiding loodst je door essentiële stappen, van voorbereiding tot het kiezen van het juiste WordPress-thema en plug-ins, en het naadloos overzetten van jouw inhoud.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Zorg voor een goede voorbereiding voordat je begint met de migratie naar WordPress.
 • Kies het juiste WordPress-thema en de juiste plug-ins voor jouw website.
 • Leer hoe je jouw bestaande inhoud kunt overzetten naar WordPress, inclusief pagina’s, berichten, afbeeldingen en media.
 • Verplaats jouw URL’s en koppelingen correct naar WordPress om een soepele transitie te waarborgen.
 • Volg onze stap-voor-stap handleiding voor een succesvolle overzetten naar WordPress.

Voorbereiding op de overzetten naar WordPress

Voordat je begint met het overzetten van jouw website naar WordPress, is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. In dit gedeelte bespreken we de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de migratie.

De voorbereiding op het overzetten naar WordPress is cruciaal om een soepele migratie te garanderen. Door de juiste stappen te volgen, kun je potentiële problemen vermijden en ervoor zorgen dat je website goed functioneert op het WordPress-platform.

 1. Back-up van je huidige website: Maak een volledige back-up van je huidige website voordat je begint met het migratieproces. Hiermee voorkom je het verlies van waardevolle gegevens en kun je altijd terugkeren naar de oorspronkelijke staat als er iets misgaat tijdens het overzetten naar WordPress.
 2. Controleer de huidige functionaliteiten: Maak een lijst van alle functionaliteiten en speciale elementen op je huidige website. Ga na of deze functionaliteiten beschikbaar zijn op het WordPress-platform of dat je ze op een andere manier moet implementeren.
 3. Maak een inhoudsinventaris: Maak een inventaris van alle pagina’s, berichten en media-inhoud op je huidige website. Hierdoor kun je gemakkelijker de inhoud overzetten naar WordPress en ervoor zorgen dat alles op de juiste plaats terechtkomt.
 4. Kies een geschikt WordPress-thema: Onderzoek verschillende WordPress-thema’s en kies er een die past bij het ontwerp en de functionaliteit van je huidige website. Zorg ervoor dat het thema responsive is en voldoet aan je behoeften.
 5. Selecteer de benodigde plug-ins: Identificeer welke plugins je nodig hebt om de gewenste functionaliteit op je WordPress-website te bereiken. Onderzoek en selecteer betrouwbare en goed ondersteunde plugins die voldoen aan je vereisten.
 6. Test de migratie op een testomgeving: Voordat je daadwerkelijk de migratie uitvoert, is het raadzaam om de migratie eerst op een testomgeving uit te voeren. Zo kun je eventuele problemen identificeren en oplossen voordat je de nieuwe website live zet.

Met deze voorbereidingen ben je goed uitgerust om je website succesvol over te zetten naar WordPress. In het volgende gedeelte bespreken we het kiezen van het juiste WordPress-thema en de benodigde plugins om jouw nieuwe website vorm te geven en te laten functioneren.

Kiezen van een WordPress-thema en plug-ins

Een van de belangrijkste aspecten bij het overzetten van jouw website naar WordPress is het kiezen van het juiste WordPress-thema en de juiste plug-ins. Het WordPress-thema bepaalt namelijk het uiterlijk en de lay-out van jouw website, terwijl plug-ins extra functionaliteiten toevoegen en de gebruikservaring verbeteren.

Wanneer je een WordPress-thema kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Ontwerp en lay-out: Het thema moet passen bij de uitstraling die je voor jouw website wilt creëren. Overweeg of je een minimalistisch, zakelijk, creatief of juist speels ontwerp wilt.
 • Responsiviteit: Zorg ervoor dat het thema mobielvriendelijk is, zodat jouw website er goed uitziet op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets.
 • Aanpasbaarheid: Controleer of het thema voldoende aanpassingsmogelijkheden biedt, zoals het wijzigen van kleuren, lettertypen en lay-outopties.
 • Ondersteuning en updates: Kies een thema dat regelmatig wordt bijgewerkt en goede ondersteuning biedt van de ontwikkelaar.

Naast het WordPress-thema zijn plug-ins een essentieel onderdeel van jouw website. Plug-ins voegen functionaliteiten toe die niet standaard in WordPress aanwezig zijn. Enkele populaire plugins zijn:

 1. Yoast SEO: Optimaliseert jouw website voor zoekmachines en helpt om hoger te ranken in de zoekresultaten.
 2. Contact Form 7: Maakt het mogelijk om eenvoudig contactformulieren aan jouw website toe te voegen.
 3. WooCommerce: Transformeert jouw website in een volledig functionele webshop, inclusief betalingsmogelijkheden en voorraadbeheer.
 4. Jetpack: Biedt een breed scala aan tools en functionaliteiten om de veiligheid, prestaties en groei van jouw website te verbeteren.

Door zorgvuldig een WordPress-thema te kiezen en de juiste plug-ins toe te voegen, kun je jouw website volledig aanpassen aan jouw wensen en optimale functionaliteit bieden aan jouw bezoekers.

Inhoud overzetten naar WordPress

In dit gedeelte behandelen we het overzetten van jouw bestaande inhoud naar WordPress. Als je jouw website naar WordPress migreert, wil je natuurlijk dat al je inhoud, zoals pagina’s, berichten, afbeeldingen en andere media, ook worden overgezet. Hieronder bespreken we stap voor stap hoe je dit kunt doen.

Pagina’s overzetten

Een van de eerste stappen bij het overzetten van jouw inhoud is het migreren van jouw pagina’s naar WordPress. Dit kun je doen door handmatig de inhoud van elke pagina te kopiëren en te plakken of door gebruik te maken van een plugin die het overzettingsproces vergemakkelijkt. Zorg ervoor dat je alle inhoud, inclusief teksten, afbeeldingen en eventuele bijlagen, correct overzet.

Berichten migreren

Als je een blog hebt op jouw bestaande website, wil je ook jouw berichten migreren naar WordPress. Net als bij het overzetten van pagina’s, kun je handmatig de inhoud van elk bericht kopiëren en plakken, of een plugin gebruiken om het proces te versnellen. Zorg ervoor dat je alle tekstuele inhoud, afbeeldingen en eventuele metadata overbrengt.

Afbeeldingen en media overzetten

Naast pagina’s en berichten wil je waarschijnlijk ook jouw afbeeldingen en andere media overzetten naar WordPress. Dit kan gedaan worden door de media te uploaden naar de mediabibliotheek van jouw WordPress-website. Zorg ervoor dat je de bestandsstructuur behoudt en eventuele links naar de media op jouw oude website bijwerkt naar de nieuwe locatie op WordPress.

Tip: Maak een back-up van al jouw bestanden voordat je begint met het overzetten van jouw inhoud naar WordPress. Dit zorgt ervoor dat je altijd een kopie hebt van jouw originele inhoud, mocht er iets misgaan tijdens het migratieproces.

Inhoud controleren en bijwerken

Nadat je alle inhoud hebt overgezet naar WordPress, is het belangrijk om deze grondig te controleren en eventuele fouten of inconsistenties op te lossen. Controleer of de pagina’s en berichten goed worden weergegeven, de afbeeldingen correct verschijnen en alle links nog steeds werken. Pas ook de opmaak en styling aan, indien nodig, om ervoor te zorgen dat de inhoud er goed uitziet op jouw nieuwe WordPress-website.

Tabel: Overzicht van het overzetten van inhoud naar WordPress

Stap

Omschrijving

Pagina’s

Kopieer en plak de inhoud van elke pagina handmatig of gebruik een plugin voor het overzettingsproces.

Berichten

Migreer de inhoud van jouw berichten, inclusief afbeeldingen en metadata.

Afbeeldingen en media

Upload jouw afbeeldingen en andere media naar de mediabibliotheek van WordPress.

Inhoud controleren en bijwerken

Controleer en corrigeer eventuele fouten, inconsistenties en pas de opmaak aan indien nodig.

Overzetten van URL’s en koppelingen

Het overzetten van URL’s en koppelingen is een belangrijke stap bij het migreren van jouw website naar WordPress. Correcte URL’s en koppelingen zorgen ervoor dat jouw bezoekers niet op dode links terechtkomen en dat alle interne en externe verwijzingen intact blijven. In dit gedeelte laten we zien hoe je dit proces op een nauwkeurige en efficiënte manier kunt uitvoeren.

Stap 1: Inzicht in de structuur van je oude website

Voordat je begint met het overzetten van de URL’s en koppelingen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de structuur van je oude website. Maak een lijst van alle pagina’s en berichten op je oude website, inclusief hun bijbehorende URL’s en eventuele interne koppelingen.

Stap 2: Creëren van een URL-mapping

Een URL-mapping is een document dat de oude URL’s van je website koppelt aan de nieuwe URL’s in WordPress. Dit helpt zoekmachines bij het begrijpen van de nieuwe structuur van je website en zorgt ervoor dat je geen waardevolle SEO-rankings verliest. Maak een tabel met de oude en nieuwe URL’s en voeg deze toe aan je WordPress-installatie.

Oude URL

Nieuwe URL

/oude-pagina.html

/nieuwe-pagina/

/oude-blogpost.html

/nieuwe-blogpost/

 

Stap 3: Omleidingen instellen

Omleidingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat bezoekers die oude URL’s invoeren of op oude koppelingen klikken, automatisch worden doorgestuurd naar de juiste nieuwe pagina’s. Gebruik een WordPress-plugin zoals “Redirection” om 301-omleidingen in te stellen voor elke oude URL die is gemigreerd.

Stap 4: Testen en controleren

Nadat je de URL’s en koppelingen hebt overgezet naar WordPress, is het belangrijk om grondig te testen en controleren of alles correct werkt. Controleer of alle interne koppelingen goed zijn geconfigureerd en of de oude URL’s correct doorverwijzen naar de nieuwe locaties. Gebruik tools zoals “Broken Link Checker” om eventuele dode links te identificeren en te corrigeren.

Door het zorgvuldig overzetten van URL’s en koppelingen zorg je ervoor dat jouw website soepel functioneert en dat je bezoekers een naadloze gebruikerservaring hebben.

Conclusie

Deze handleiding biedt essentiële stappen voor een succesvolle migratie naar WordPress. Met goede voorbereiding en zorgvuldige uitvoering kunnen complexe processen soepel verlopen. Belangrijke aspecten zijn het verzamelen van benodigde informatie, het kiezen van het juiste thema en plugins, en het nauwkeurig overzetten van bestaande inhoud en URL’s. Volg deze stappen voor een succesvolle overgang naar WordPress en geniet van de voordelen voor jouw website.

Begin vandaag nog met het migreren van je website naar WordPress en ontgrendel de kracht van een flexibel en gebruiksvriendelijk platform voor jouw online aanwezigheid!

Veelgestelde vragen over website overzetten naar wordpress

Hoe kan ik mijn website overzetten naar WordPress?

In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je jouw website kunt overzetten naar WordPress. Volg de instructies en tips om een soepele migratie te realiseren.

Wat moet ik voorbereiden voordat ik mijn website naar WordPress overzet?

Ter voorbereiding op de migratie naar WordPress zijn er enkele stappen die je kunt nemen. We bespreken deze in detail in het gedeelte ‘Voorbereiding op de overzetten naar WordPress’ van deze handleiding.

Hoe kies ik het juiste WordPress-thema en welke plugins zijn essentieel?

Het kiezen van het juiste WordPress-thema en de juiste plugins is belangrijk voor een succesvolle website-overzet. We leggen uit waar je op moet letten bij het selecteren van een thema en welke plugins essentieel zijn voor de functionaliteit van jouw website.

Hoe kan ik mijn bestaande inhoud overzetten naar WordPress?

In dit gedeelte van de handleiding bespreken we hoe je jouw bestaande inhoud, zoals pagina’s, berichten, afbeeldingen en media, kunt overzetten naar WordPress. Volg de stappen om ervoor te zorgen dat je al je inhoud behoudt tijdens de migratie.

Hoe kan ik mijn URL’s en koppelingen overzetten naar WordPress?

Het correct overzetten van URL’s en koppelingen is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat bezoekers niet op dode links terechtkomen na de website-overzet. We leggen uit hoe je dit proces goed kunt uitvoeren om een naadloze transitie te garanderen.

Dus, neem even de tijd, ga er lekker voor zitten, en laten we samen jouw website naar WordPress overzetten!

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>