Heb je net een website gelanceerd met WordPress? Of wil je meer uit je bestaande WordPress website halen? In dit blog lees je alles over aanpassingen maken in WordPress. Van het installeren van plugins tot het wijzigen van de thema’s. Zo wordt dit dé ultieme WordPress gids voor zzp’ers!
Wat is WordPress?
WordPress is een gratis softwareplatform dat gebruikt kan worden om websites en blogs mee te bouwen. Het wordt veel gebruikt door zzp’ers, omdat het gemakkelijk te gebruiken is en je er heel wat aan kunt aanpassen. WordPress is verantwoordelijk voor maar liefst 27% van het internet!
Waarom WordPress?
WordPress is gratis en open-source software. Dat betekent dat iedereen de code kan aanpassen en verbeteren. Daarnaast zijn er heel wat plugins beschikbaar, waardoor je website of blog precies de functionaliteit krijgt die jij nodig hebt. Bovendien zijn er honderden themes beschikbaar, waardoor je makkelijk het uiterlijk van je website aanpast. Kortom: met WordPress ben je vrij om te bouwen wat jij wilt!
WordPress installeren en instellen
Als je een website wilt bouwen met WordPress, dan moet je WordPress eerst installeren. Dit doe je door naar de website van WordPress te gaan en daar de gratis software te downloaden. Volg vervolgens de stappen in het installatieproces om WordPress te installeren.
Uiteraard moet je WordPress ook nog configureren voordat je ermee aan de slag kunt. In dit blog lees je alles over hoe je WordPress installeert en configureert, zodat je direct aan de slag kunt! De volgende stap is het configureren van WordPress. Dit doe je door te gaan naar ‘ Instellingen > Algemeen’ en vervolgens de gegevens in te vullen zoals hieronder weergegeven:
- Naam van de website: Vul hier de naam in van jouw website of blog.
- E-mailadres: Vul hier het e-mailadres in dat je wilt gebruiken voor contact met jouw bezoekers
- Taal: Kies hier de taal waarin jij wilt schrijven op jouw website of blog.
Uiteraard zijn er nog veel meer instellingen die je kunt aanpassen, maar dit zijn de belangrijkste. Als je klaar bent, dan klik je op ‘Instellingen opslaan’. Je WordPress website is nu geïnstalleerd en geconfigureerd!
WordPress plugins installeren en gebruiken
Een van de voordelen van WordPress is dat er heel wat plugins beschikbaar zijn. Dit zijn stukjes software die je website of blog extra functionaliteit geven. Er zijn plugins voor alles, dus je kunt precies die functionaliteit toevoegen die jij nodig hebt.
Bijvoorbeeld: als je een contactformulier wilt maken, dan kun je hiervoor een plugin gebruiken. Zo’n plugin maakt het makkelijk om een formulier te maken, zonder dat je hiervoor veel code hoeft te schrijven.
Om een plugin te installeren, ga je naar ‘Plugins > Toevoegen’. Vervolgens kies je de plugin die je wilt installeren en klik je op ‘Installeer nu’. Als de plugin geïnstalleerd is, dan activeer je de plugin door op ‘Activeer’ te klikken. De plugin is nu geactiveerd en kan gebruikt worden!
WordPress themes installeren en gebruiken
Een andere manier om het uiterlijk van je website of blog te wijzigen, is door het installeren van een ander WordPress theme. Er zijn honderden themes beschikbaar, dus je kunt altijd wel een theme vinden dat bij jouw website of blog past.
Om een theme te installeren, ga je naar ‘Weergave > Thema’s’. Vervolgens kies je hettheme dat je wilt installeren en klik je op ‘Installeer nu’. Als het theme geïnstalleerd is, dan activeer je het door op ‘Activeer’ te klikken. Het theme is nu geactiveerd en je website of blog heeft een nieuw uiterlijk!
Er zijn gratis en betaalde thema’s. Als je een gratis theme wilt installeren, dan kun je dit doen via de website van WordPress. Als je een betaald theme wilt installeren, dan moet je dit aanschaffen bij een derde partij, zoals Themeforest.
WordPress pagina’s maken: simpeler kan niet!
Een van de belangrijkste onderdelen van je website of blog zijn de pagina’s. Pagina’s bevatten de inhoud van je website of blog. Je maakt een pagina aan door naar ‘Pagina’s > Toevoegen’ te gaan. Vervolgens vul je de titel en het content in, en klik je op ‘Publiceren’. De pagina is nu aangemaakt!
Je kunt ook bestaande pagina’s wijzigen door op ‘Pagina’s > Bewerken’ te klikken. Vervolgens maak je de wijzigingen die je wilt en klik je op ‘Opslaan’. De pagina is nu gewijzigd!
WordPress berichten maken
Berichten zijn vergelijkbaar met pagina’s, maar hebben een andere functie. Berichten worden gebruikt voor reguliere updates op je website of blog. Bijvoorbeeld: als je een nieuw product lanceert of een nieuwe dienst aanbiedt, dan maak je hier een bericht van.
Je maakt een bericht aan door naar ‘Berichten > Toevoegen’ te gaan. Vervolgens vul je de titel en het content in, en klik je op ‘Publiceren.
Werken met gutenberg Editor
Gutenberg is de nieuwe WordPress editor. Gutenberg maakt het maken van pagina’s en berichten makkelijker dan ooit tevoren. Je kunt met de Gutenberg editor blocks toevoegen, wat het maken van pagina’s en berichten veel visueler maakt.
Gutenberg is nog steeds in ontwikkeling, dus het kan zijn dat je nog wat bugs tegenkomt. Als je problemen ervaart met de Gutenberg editor, dan kun je altijd terugvallen op de oude WordPress editor. Dit doe je door naar ‘Instellingen > Schrijven’ te gaan en de optie ‘Standaardeditor gebruiken’ in te schakelen.
Als je de Gutenberg editor wilt uitproberen, dan kun je dit doen door naar ‘Pagina’s > Toevoegen’ te gaan. Vervolgens word je automatisch naar de Gutenberg editor geleid.
WordPress menu’s maken
Menu’s zijn een belangrijk onderdeel van je website of blog. Menu’s bevatten links naar de verschillende pagina’s en berichten op je website of blog. Je kunt menu’s aanpassen door naar ‘Weergave > Menus’ te gaan.
Vervolgens kun je een nieuw menu aanmaken door op ‘Menu maken’ te klikken. Je geeft het menu een naam en voegt vervolgens de pagina’s of berichten toe die je wilt weergeven in het menu. Als je klaar bent, klik je op ‘Menu opslaan’.
Het menu wordt nu weergegeven op je website of blog!
Als je het menu wilt aanpassen, dan kun je dit doen door naar ‘Weergave > Menus’ te gaan. Vervolgens klik je op ‘Menu bewerken’. Je kunt nu de pagina’s of berichten toevoegen of verwijderen die je wilt weergeven in het menu. Als je klaar bent, klik je op ‘Menu opslaan’.
Widgets in WordPress
Widgets zijn kleine blokken met informatie die je kunt toevoegen aan de sidebar of footer van je website of blog. Er zijn verschillende widgets beschikbaar, zoals een zoekbalk, social media buttons en een RSS-feed.
Je kunt widgets toevoegen door naar ‘Weergave > Widgets’ te gaan. Vervolgens sleep je de widget die je wilt toevoegen naar de sidebar of footer van je website of blog. Als je klaar bent, klik je op ‘Opslaan’.
De widget wordt nu weergegeven op je website of blog!
Als je de widget wilt aanpassen, dan kun je dit doen door naar ‘Weergave > Widgets’ te gaan. Vervolgens klik je op de widget die je wilt aanpassen en maak je de wijzigingen die je wilt. Als je klaar bent, klik je op ‘Opslaan’.
Onmisbare WordPress plugins
Een WordPress plugin is een stukje software dat je website of blog extra functionaliteit geeft. Er zijn duizenden plugins beschikbaar, waarmee je bijvoorbeeld een contactformulier kunt toevoegen, een fotogallerij kunt maken of e-commerce kunt toevoegen.
Je kunt een plugin installeren door naar ‘Plugins > Toevoegen’ te gaan. Vervolgens zoek je naar de plugin die je wilt installeren en klik je op ‘Installeren’. Als de plugin is geïnstalleerd, klik je op ‘Activeren’. De plugin wordt nu geactiveerd op je website!
De beste WordPress plugins
Er zijn duizenden WordPress plugins beschikbaar, maar welke zijn nu echt onmisbaar? Ik zal hieronder drie plugins noemen die ik zelf onmisbaar vind.
- Yoast SEO – Deze plugin is onmisbaar voor iedereen die een WordPress website of blog heeft. Yoast SEO helpt je bij het optimaliseren van je site voor zoekmachines, zodat je hoger in de zoekresultaten wordt getoond.
Om deze plugin te installeren, ga je naar ‘Plugins > Toevoegen’. Vervolgens zoek je naar ‘Yoast SEO’ en klik je op ‘Installeren’. Als de plugin is geïnstalleerd, klik je op ‘Activeren’. De plugin wordt nu geactiveerd op je website of blog.
Wanneer je de plugin activeert, wordt er een scherm getoond waarin je de opties kunt instellen. Voor de meeste mensen is de standaardinstelling voldoende. Als je echter meer aanpassingen wilt maken, kun je deuitgebreide opties bekijken.
- W3 Total Cache – Deze plugin zorgt ervoor dat de pagina’s van je website of blog sneller worden geladen.
Wanneer een bezoeker een pagina opent, wordt de pagina opgeslagen in de cache. De volgende keer dat er iemand naar diezelfde pagina vraagt, wordt de pagina uit de cache geladen in plaats van opnieuw worden opgehaald van de server. Dit zorgt ervoor dat je pagina’s sneller worden geladen, wat bezoekers een betere gebruikerservaring geeft.
Om deze plugin te installeren, ga je naar ‘Plugins > Toevoegen’. Vervolgens zoek je naar ‘W three total cache’ en klik je op ‘Installeren’. Als de plugin is geïnstalleerd, klik je op ‘Activeren’. De plugin wordt nu geactiveerd op je website of blog!
Wanneer je de plugin activeert, wordt er een scherm getoond waarin je de opties kunt instellen. Voor de meeste mensen is de standaardinstelling voldoende. Als je echter meer aanpassingen wilt maken, kun je de uitgebreide opties bekijken.
- WooCommerce – Deze plugin voegt e-commerce functionaliteit toe aan je WordPress website of blog. Met WooCommerce kun je producten toevoegen en verkopen, betalingen accepteren, verzending beheren en nog veel meer.
Om deze plugin te installeren, ga je naar ‘Plugins > Toevoegen’. Vervolgens zoek je naar ‘WooCommerce’ en klik je op ‘Installeren’. Als de plugin is geïnstalleerd, klik je op ‘Activeren’. De plugin wordt nu geactiveerd op je website, waarmee je jouw website omtovert in een webshop.
Wanneer je de plugin activeert, wordt er een scherm getoond met de setup wizard. Volg de wizard om de plugin in te stellen. Als je klaar bent, wordt je WooCommerce winkel getoond op je website.
De Ultieme WordPress Gids – Conclusie
WordPress is een krachtig content management systeem waarmee je eenvoudig een website of blog kunt maken. In dit blog hebben we de basis van WordPress behandeld, zoals het installeren, configureren en gebruiken van plugins en themes. Ook hebben we gekeken hoe je pagina’s aanmaakt. WordPress is simpel te gebruiken, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je website of blog aan te passen naar je eigen wensen.
Als je vragen hebt over WordPress, laat het dan weten in de reacties! Dit was de ultieme WordPress gids, maar er kunnen natuurlijk altijd meer tips worden toegevoegd.
Met deze tips moet je in staat zijn om zelf aan de slag te gaan met WordPress. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het dan weten in de comments! Dit was mijn ultieme WordPress gids voor zzp’ers, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Tot de volgende keer!