Wat is een WordPress thema?
Simpel gezegd is een WordPress thema een reeks bestanden die zorgen voor het design en de lay-out van je WordPress website. Het gaat hier om alle zogeheten stijlelementen die zichtbaar zijn op je website. WordPress thema’s hebben onder andere invloed op:
- Gebruikte fonts
- Kleuren
- Stijl van blogberichten
- Enzovoorts
Zijn dan twee websites met hetzelfde thema altijd gelijk aan elkaar? Dat hoeft niet zo te zijn. De meeste WordPress themes kunnen namelijk worden aangepast naar je specifieke wensen. Dit is mogelijk door stylesheets (style.css) te wijzigen en door functionaliteiten te wijzigen door php-bestanden aan te passen. Als gevorderd webdesigner kun je dit zelf doen, maar voor veel starters, ondernemers of bedrijfseigenaren is het programmeren van een website niet weggelegd. Je kunt dan beter een WordPress website laten bouwen zodat de techniek uit handen wordt genomen.
Gratis versus betaalde WordPress themes
Als je een website gaat (laten) maken in WordPress begin je vaak met de keuze voor een thema. Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s beschikbaar, waar doe je goed aan?
Voor- en nadelen gratis WordPress thema’s
Laten we starten met de voor- en nadelen van gratis WordPress thema’s.
Voordelen
- Gratis
- Vaak hoge kwaliteit (ondanks dat je er niet voor betaald)
Nadelen
- Beperkte ondersteuning
- Beperkte functionaliteit (soms is er een gratis en betaalde versie van een thema)
- Het theme wordt door veel andere websites ook gebruikt
Voor- en nadelen betaalde WordPress thema’s
Naast gratis thema’s zijn er ook betaalde themes. Veelal kosten deze tussen de €50 en €100 euro. Er bestaan diverse marketplaces waar ontwikkelaars hun themes aanbieden, of je kunt een theme direct kopen op de website van de ontwikkelaar zelf.
Enkele van de bekendste WordPress theme marketplaces zijn:
Voordelen van betaalde themes
- Meer functionaliteiten
- Betere technische ondersteuning
- Uniekere website
Nadelen van betaalde themes
- Soms te veel functionaliteiten
- Geen garantie voor kwaliteit
Soms zijn betaalde themes té uitgebreid. Bovendien, niemand controleert de code van (betaalde) thema’s, dus een betaald thema is geen garantie voor een hogere kwaliteit. Dat is iets om in het achterhoofd te houden. Een full-service internetbureau kent vele (betaalde) thema’s en kan je van advies voorzien. Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies
De beste WordPress thema’s van 2019
Je weet nu het verschil tussen gratis en betaalde thema’s. Met die kennis op zak gaan we kijken naar de populairste en beste thema’s die op dit moment verkrijgbaar zijn.
Divi
Divi is één van de meest populaire WordPress themes die verkrijgbaar is. De ontwikkelaar, Elegant Themes, is niet voor niets één van de marktleiders op het gebied van WordPress thema’s.
Divi is voorzien van een handige “drag & drop builder”, hiermee kun je eenvoudig de gewenste elementen in je pagina plaatsen en vervolgens verslepen voor de juiste positie. Bovendien wordt Divi geleverd met 20 lay-outs die je direct kunt gebruiken. Maak je liever zelf een lay-out dan is dat dus ook mogelijk, bovendien kun je zo’n lay-out opslaan zodat je deze later kunt hergebruiken.
Meer weten over Divi?
Ultra
Ultra is een enorm krachtig én flexibel thema van Themify. Dankzij een ingebouwde drag & drop builder kun je zelf je eigen pagina’s perfect naar wens maken.
Of met een enkele klik van je muis importeer je demo instellingen, waaronder verschillende thema instellingen, menu’s en widgets. Zo kun je snel van start als je een WordPress website maakt.
Ultra is voorzien van 15 header / page styles, 6 header achtergrond opties, 6 footer lay-outs , 5 single post lay-outs en meer. Met Ultra heb je dus keuze genoeg!
Bovendien krijg je ruim 60 designs die je direct kunt gebruiken, welke zijn voorzien van toffe features, zoals parallax design, prijsvergelijkingstabel en voortgangsbalk.
Lees hier meer over Ultra.
Astra
Dit thema is enorm veelzijdig en makkelijk aan te passen al naar gelang je wensen. Astra is voorzien van diverse demo instellingen, zodat je direct je website kunt lanceren met een klik van je muis. Na het installeren van een demo kun je direct per onderdeel de lay-out naar smaak wijzigen. Dit maakt Astra een heel handig en eenvoudig te gebruiken thema.
Dit thema integreert naadloos met populaire page builders, zoals Elementor en Beaver Builder. Astra biedt onder andere ook de opties om je page title en sidebar uit te schakelen.
Meer weten over Astra?
Shopstar (voor WordPress webshops)
Wil je een WordPress webshop laten bouwen? Dan is Shopstar interessant voor jou.
Met dit minimalistische thema kun je in een handomdraai een online webwinkel, blog of mode-website bouwen. Het thema integreert moeiteloos met WooCommerce, hét beste eCommerce platform dat verkrijgbaar is voor WordPress.
Met Shopstar kunnen je klanten snel hun gewenste product vinden en toevoegen aan hun winkelwagentje terwijl ze door je webshop browsen.
Functies die Shopstar aanbied zijn onder andere: sidebar aan de linker- en rechterzijde, full-width lay-out voor pagina’s en masonry lay-out op je blog overzichtspagina.
Wil je een WordPress webshop? Check dan het Shopstar theme.
Vraag vrijblijvend advies
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een goede keuze te maken voor je WordPress thema. Heb je vragen over het (laten) bouwen van je WordPress website? Neem vrijblijvend contact op!