Een WordPress website laten maken zorgt ervoor dat je veel werk uit handen geeft en aan techniek geen omkijken hebt. Toch is het handig om te weten hoe jouw WordPress website zo SEO-vriendelijk mogelijk wordt. Een goede websitebouwer zal dit zelf ook weten, maar het kan geen kwaad om hier toch ook zelf het een en ander van te weten.
Laten we kijken naar de ingrediënten voor een SEO-vriendelijke WordPress website!
De basis: domein, hosting & thema
Het helpt als er een zoekwoord of zoekwoorden in jouw domein verwerkt zijn. Toch gaf Matt Cutts al in 2011 aan dat het beter is om een ‘brandable’ domein te kiezen. Mensen gaan dan beter je sitenaam onthouden, vertrouwen en ernaar linken.
Hosting is ook een belangrijk punt, want websitesnelheid, uptime en beveiliging zijn cruciaal als het gaat om SEO. En je hosting is waar je een groot deel van deze zaken regelt.
Zelf gebruiken we vaak voor onze klanten de hosting van SiteGround (we gebruiken deze hosting overigens zelf ook). Ze bieden semi-dedicated hosting aan via hun GoGeek plan, maar ook shared hosting (startend vanaf €3,95 p/m).
Tot slot is het belangrijk om te kijken welk thema je gebruikt voor je website. Diverse thema’s zijn minder goed of juist beter voor SEO-performance dan anderen. Een thema beïnvloedt bovendien ook jouw site snelheid, mogelijk beveiliging en wellicht ondersteuning voor rich snippets. Eén van de thema’s waarmee je goed zit is het Genesis Framework, zelfs de oprichter van WordPress, Matt Mullenweg, raad dit thema aan.
Dé must-have SEO plug-in
Geen enkele WordPress website zou zonder deze plug-in mogen draaien..\n\nIk heb het hier natuurlijk over de Yoast SEO plug-in.
Tot op de dag van vandaag is dit de meest robuuste SEO plugin die eenvoudig te installeren is en nog makkelijker te gebruiken.
Met deze plug-in optimaliseer jij jouw pagina’s voor specifieke zoekwoorden. Daarnaast ontdek je ook welke van jouw pagina’s niet zo lekker lezen (en dus verbetering nodig hebben), ook helpt de plug-in met het opsporen van duplicate content.
De juiste site structuur
Wat ook helpt is om je URLs te structureren rondom jouw product, service of locatie. Je gebruikt dan de relevante woorden hiervoor in je site structuur. Zo krijg je bijvoorbeeld iets als www.voorbeeld.com/diensten/online-marketing of www.hoveniervoorbeeld.nl/tuinaanleg/tegelen
Hoe snel kun je gaan?
We hebben het er al even eerder over gehad: website snelheid.
Dit is een cruciaal punt als het gaat om SEO. Je wilt namelijk dat jouw website een goede ervaring biedt. Dat is geen pré, maar een must. Je kunt een fantastische website hebben, met de beste teksten, maar als de pagina niet snel laadt dan haken mensen alsnog af.
Ik raad je aan om de gratis scan uit te voeren via Google PageSpeed Insights. Uit deze scan komen diverse zaken naar voren die je kunt verbeteren ten behoeve van de website snelheid.
Een andere tool om verbeteringen voor jouw websitesnelheid mee op te sporen is GTmetrix. Ook via deze tool zie je heel gedetailleerd wat er beter kan. Het handigste is om de uitslag te delen met jouw websitebouwer, zodat die met de techniek aan de slag kan.
Google Search Console problemen oplossen
Het verhelpen van mobile issues, problemen met de websitebeveiliging, slechte meta-omschrijvingen en andere problemen die de Search Console aangeeft gaan helpen om beter te scoren in Google. Eén van de dingen die je kunt doen is ‘Mobiele bruikbaarheid’ checken, dit vind je terug in het linkermenu, onder het kopje ‘Optimalisaties’. Als er issues zijn met de weergave van jouw website op tablets of smartphones is het cruciaal dat je dit weet en ermee aan de slag gaat. Het merendeel van traffic is namelijk vandaag de dag afkomstig van mobiele gebruikers.
In het linkermenu zie je op den duur ook een kopje “Beveiligingsproblemen en handmatige acties”, klik daaronder op “Beveiligingsproblemen” om er zeker van te zijn dat er geen prangende issues spelen.
Content is nog steeds king
Je weet dat content koning is, maar wat heb je daarmee gedaan? Heb je enkel wat spellingsfouten weggehaald en ervoor gezorgd dat je tekst goed leesbaar is, wat kun je nog meer doen?
Idealiter kan ik elk bedrijf aanraden om een blog of kennisbank aan te leggen. Binnen dat platform kun je dan enorme hoeveelheden kennis delen, zonder dat je menu of website er rommelig of onoverzichtelijk van wordt. Bovendien kun je elk stuk content over een ander onderwerp (lees: ander zoekwoord) laten gaan, zodat je op honderden onderwerpen gevonden kunt worden. Zoals je snapt helpt dit op een aantal manieren: A) mensen zien je als autoriteit binnen jouw niche en B) je online zichtbaarheid groeit enorm.
Als B2B bedrijf is het misschien niet logisch om een verzameling artikelen een blog te noemen, je kunt dan ook kiezen voor de term ‘kennisbank’. Het is maar net welke naam je erop plakt.
Wil je aan de slag met content, maar weet je niet goed waar te beginnen?
Als eerste wil je zoekwoordenonderzoek doen. Vervolgens wil je een artikel gaan schrijven over dit zoekwoord. Je plaatst dan het artikel in WordPress en checkt met Yoast wat de opmerkingen zijn. Dan ga je nog een keer terug naar de tekentafel en zet je de puntjes op de i.
In diverse andere blogs hebben we geschreven over zoekwoordenonderzoek en het proces van schrijven voor Google. Mocht je willen dat we dit met je bespreken, zodat je exact weet wat de juiste stappen zijn, vraag dan hier een vrijblijvend consult aan. We helpen je graag op weg en mogelijk kunnen we op termijn wat werk voor je uit handen nemen.
Wil je serieus meer website bezoekers gaan genereren, dan raad ik je aan om minstens elke week één nieuw artikel aan je website toe te voegen. Onthoud ook dat het met SEO soms een tijd kan duren voordat je resultaat ziet. Als je eenmaal over die drempel heen bent kun je wel flinke resultaten verwachten. Je geduld en volharding wordt beloond.
De toekomst van SEO is video?
Video’s zorgen voor meer engagement, verminderde bounce rate, verbeterde conversie ratio’s en de video zelf kan in de zoekresultaten van Google verschijnen. Al met al voldoende redenen om met video aan de slag te gaan. Je kunt zelfs jouw video’s optimaliseren met de Yoast Video SEO plugin. Enkele basics voor video SEO zijn:
- Zorg ervoor dat je een zoekwoord hebt gekozen
- Plaats dit zoekwoord in de bestandsnaam voordat je de video upload
- Plaats het zoekwoord in de titel en omschrijving
- Promoot je video om views en comments te krijgen
OnPage optimalisatie voor een SEO vriendelijke website
Nadat je een artikel voor jouw blog of kennisbank hebt geschreven is het nodig om nog even de puntjes op de i te zetten en te optimaliseren voor SEO. Als eerste gaan we aan de slag met de meta-omschrijving en title tag.
Meta-omschrijving en title tag
De meta-omschrijving, ofwel meta-description, is een korte omschrijving die in Google wordt getoond onder een zoekresultaat. Het is niet noodzakelijk dat het zoekwoord van die pagina in de meta-omschrijving staat. Wel is het handig om die op te nemen in je title tag, zodat Google en jouw website bezoekers in één oogopslag zien waar de pagina over gaat.
Kopteksten
Kopteksten, ofwel headers, zijn een ander belangrijk onderdeel voor SEO. Je wilt namelijk altijd maximaal één H1 op een pagina, wel kun je meerdere H2’s en H3’s op een pagina hebben. Ik maak vaak de vergelijking van een boek, die heeft ook maar één titel (H1), maar wel meerdere hoofdstukken (H2’s) die zijn onderverdeeld in paragrafen (H3’s)
Afbeeldingen
Ook afbeeldingen dienen geoptimaliseerd te zijn voor SEO. Google is dol op een multimediale aanpak, gebruik daarom diverse afbeeldingen en zelfs video’s op de pagina’s van jouw website. Vul bij afbeeldingen ook altijd de alt tag in. Google kan namelijk niet letterlijk een afbeelding ‘zien’, wel kan het de alt tag lezen om zodoende alsnog een beeld te krijgen van wat er op de afbeelding wordt getoond.
URL optimalisatie
Het helpt om het zoekwoord in de URL te zetten van die pagina. Dus als voorbeeld: Webcrafter.nl/seo-tips, als “seo tips” het zoekwoord zou zijn.
Houd je URL’s simpel en niet te lang. Gebruik maximaal 5 woorden.
Offpage optimalisatie voor meer links en naamsbekendheid
Nadat je website qua techniek en content op orde is wil je zorgen dat mensen ook daadwerkelijk die nieuwe content kunnen vinden. Nu zul je misschien denken dat dat slechts een kwestie van tijd is en in de handen van Google ligt… Dat is gelukkig niet helemaal waar. Je kunt zelf voor meer zichtbaarheid zorgen zodat jouw nieuwe content al door meer mensen wordt bekeken. Dit laat ook zien aan het algoritme van Google dat jouw content interessant is en de moeite waard om hoog in Google te komen.
Eén manier om meer naamsbekendheid te krijgen én tegelijkertijd aan je merk te bouwen is door link building. Link building heeft een beetje een slechte naam, wellicht is het beter als we het ‘relaties met andere websites opbouwen’ noemen. Want dat is exact hoe we bij Webcrafter het proces van link building het liefst doen. Je kunt het beste handmatig mensen mailen om te zien of er een match is. Mag jij een stuk tekst bij hun aanleveren met een link naar jouw website erin? Bingo, dat is dus al één backlink.
Linkbuilding kost ontzettend veel tijd, maar het loont de moeite. Als je net een nieuwe site hebt is het aan te raden om in het begin te zorgen voor een aantal links van andere websites naar die van jou – het liefst door dus daadwerkelijk contact op te nemen met anderen in jouw branche of gerelateerde bedrijven.
Zoals je snapt schuren link building, PR en naamsbekendheid dicht tegen elkaar aan. Het één versterkt het ander en soms is er zelfs geen duidelijk onderscheid meer.
Conclusie
Je hebt geleerd hoe je jouw WordPress website SEO vriendelijk kan maken. Dit doe je op verschillende niveaus, namelijk techniek, OnPage (content) en OffPage (link building). Heb je nog geen website en wil je een WordPress website laten maken? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. We helpen je graag met web design, web development én SEO optimalisatie. Ja, ik wil een vrijblijvend consult.