Als online marketeer streef ik ernaar jouw online aanwezigheid zo succesvol mogelijk te maken. Daartoe heb ik me in de afgelopen jaren verdiept in verschillende aspecten van webdesign en website development. Terwijl de technologische ontwikkelingen in deze branche me ook dwongen om me te verdiepen in het optimaliseren van websites ten behoeve van verschillende zoekmachines. Vandaar dat ik behalve online marketeer ook een zoekmachine optimalisatie specialist ben.
Door mezelf te vereenzelvigen met deze twee elkaar overlappende en aanvullende beroepen, heb ik thans een groeiend bestand met tevreden klanten.
Aangezien ik je interesse wil wekken voor SEO, vertel ik je in deze blog over de manier waarop ik mezelf de verschillende SEO technieken en strategieën heb aangeleerd.
Ik geef je verder in de tekst ook enkele handige tips in de vorm van een stappenplan, ten behoeve van een effectiever beheer van je eigen website. Indien je dat wenst kan je om te beginnen alvast (gratis) een vrijblijvende strategiesessie aanvragen, zodat je weet wat je relevante online kansen zijn!
Van online marketing naar zoekmachine optimalisatie
In de tussentijd volgde ik diverse online en offline marketing opleidingen. Ik leerde de online markt te analyseren en strategieën uit te zetten en te testen die er onder andere voor zorgen dat:
- mijn cliënten beter inzicht verkregen in de wensen van hun doelgroep;
- wisten welke prioriteiten ze moesten stellen bij het benaderen van deze doelgroep;
- waarbij hun offline en online marketingstrategie in harmonie met elkaar waren.
Ondanks deze kennis lukte het me in die eerste fase niet echt om al mijn klanten tevreden te stellen. De beoogde impact bleef helaas vaak uit, hetgeen ik ook aan mijn persoonlijke website merkte. Ik had namelijk een teller geïnstalleerd op mijn website waarmee ik bijhield hoeveel bezoekers ik per dag kreeg en naar welke pagina ze het meest browsden. Al gauw bleek uit mijn statistieken dat het ongeveer dezelfde personen waren die hetgeen ik op mijn website plaatste, lazen. Hoewel dat ook positief te noemen was betekende het dus dat mijn website geen echte groei doormaakte. Het waren steeds weer de personen (familie, vrienden en kennissen) die ik in mijn e-mails de URL van mijn website had doorgegeven of op wiens website ik mijn link had laten plaatsen terwijl ik ook hun link op mijn website had vermeldt. Ook kwam in de zoekresultaten van zoekmachines als Google mijn website als één van de laatste websites op de lijst voor. Dit wilde ik echt veranderen omdat ik zelf ook nieuwe klanten nodig had. Linkruil, zoals dat heette werkte dus niet voor het aantrekken van klanten, noch het plaatsen van mijn link op een startpagina. Het werd dus tijd voor een andere aanpak.
Het werd tijd dat ik kennis maakte met search engine optimization (SEO) technieken
Ik hoorde en las al een tijdje over SEO dit en SEO dat maar was eigenlijk te druk om me in de achtergronden ervan te verdiepen. Ik wist slechts dat met deze afkorting het zoveel mogelijk op één lijn brengen van je website met de verschillende eisen van zoekmachines werd bedoeld, zodat je website vaker aan personen wordt getoond tijdens hun zoektocht. In de periode voor de opkomst van deze technieken, kon je sleutelwoorden of zelfs hele zinnen gebruiken op je website, en dat deed ik al met behulp van mijn WordPress editor. Aangezien die werkwijze niet hielp was ik dus verplicht me te verdiepen in het optimaliseren van een website.
Zoekmachines: Wat ze zijn en wat ze doen
Om het belang van zoekmachine optimalisatie technieken goed te begrijpen, moet ik je even uitleggen wat een zoekmachine is. Het betreft geen tastbare machine die bijvoorbeeld ergens op het moederboard van je pc is gekoppeld. Het is een computerprogramma dat alle links van de ongeveer vier miljard websites die het internet vormen, verzamelt en opslaat in een database. Dat doen de meeste zoekmachines met behulp van een crawler (een soort bo). Wanneer je op zoek gaat naar informatie over bijvoorbeeld siervissen, laat zo’n zoekmachine een algoritme bepalen welke van de opgeslagen links de informatie kunnen bevatten die je nodig hebt. Een algoritme is niets anders dan een wiskundige berekening die in het geval van zoekmachines de zoekresultaten op belangrijkheid rangschikt. Daarvoor is het aantal backlinks dat je krijgt nog steeds dé bepalende factor. Wat backlinks precies zijn leg ik je verder in deze tekst uit.
Even over links
Dat een website is opgebouwd uit een serie al dan niet aan elkaar gekoppelde hyperlinks, zal geen nieuws voor je zijn. Door op een link te klikken kan je van de ene webpagina naar de andere browsen of op een totaal andere website terecht komen. Deze (meestal) HTML codes brengen je bezoekers dus naar de informatie op je website. Deze informatie kan uit zowel teksten als uit media bestanden (foto’s, video’s, etcetera) bestaan. Echter kan hetgeen je verteld door een heleboel andere website bezitters die in dezelfde branche als jou zitten worden verteld, waardoor je bezoeker jouw versie van de informatie niet interessant vindt. Zocht hij of zij via een zoekmachine naar informatie over de beste voeding voor een baby, dan hangt het dus van de manier waarop je in de database van zo een zoekmachine bent opgeslagen af, of je website verschijnt in de lijst met zoekresultaten.
Zoals ik al aangaf kwamen de door mij beheerde websites een hele tijd niet voor of als één van de laatste opties in deze zoekresultaten. In de volgende alinea vertel ik je in enkele overzichtelijke stappen hoe ik deze nogal frustrerende posities in Google voor goed heb weten te veranderen.
Mijn SEO stappenplan
Door onderstaande vijf stappen te volgen is het mij gelukt om m’n reeds bestaande websites naar een hogere positie in de verschillende zoekresultaten te tillen. Jij kan dat ook door:
- Je website op de digitale schroothoop te gooien: echt, je gaat er wellicht van uit dat je de beste website hebt (laten bouwen), maar als dat het geval was zou je dit artikel niet lezen. Indien je website ouder dan twee jaar is loop je al erg achter bij de nieuwe ontwikkelingen op webdesign- en SEO gebied, waardoor het grondig analyseren van je totale website gewenst is.Ga bij jezelf na of de doelen die je voor ogen had bij de creatie van je website nog hetzelfde zijn en ook of je website nog steeds de digitale versie van je onderneming is.Pas zo nodig de “look and feel” van je website aan en maak het jezelf gemakkelijk door het te bouwen met behulp van een content management systeem dat geschikt is voor het type website dat je wilt.Gebruik betere foto’s en pas indien nodig je video- en audiomateriaal aan.Ga bij je concurrenten na welke zoekwoorden zij gebruikt hebben om met hun website een betere positie te krijgen in Google.Check of je website snel gedownload kan worden en goed toegankelijk is op alle apparaten (desktop, laptop, tablet en mobiele telefoons).
- De teksten op je website streng te screenen : deze heb je aan de hand van je \”oude\” idee over de inhoud van je website samengesteld en verdienen wellicht allemaal een vernieuwde versie.Ga daarom na welke pagina’s eruit kunnen omdat de verstrekte informatie niet relevant meer is of intussen is verouderd.Zeggen de overgebleven pagina’s aan je bezoekers waar je ze van op de hoogte wilt stellen?;Herschrijf de informatie op je pagina’s indien nodig, waarbij je je focust op de informatie waar je bezoekers naar op zoek zijn.Is er een goede mix van je zoekwoorden over je pagina’s?Check vervolgens of al je links nog steeds goed werken.
- Tijd uit te trekken voor linkbuilding: ik gaf eerder reeds aan dat voor zoekmachines je backlinks erg belangrijk zijn. Hoe vaker je bezoekers bepaalde informatie op je website aanbevelen door de link van een bepaalde pagina te vermelden op hun website, des groter de kans is dat zoekmachines deze zogeheten backlink zien als een stem die je positionering in hun zoekresultaten, verbetert. De terugkoppelende link (backlink) moet wel:- logisch en relevant zijn. Iemand die smeerolie verkoopt moet bijvoorbeeld een webpagina over glazen viskommen niet aanbevelen aan zijn bezoekers;
- – informatie bevatten die degene die het vermeldt op zijn of haar website aangesproken heeft, hetgeen gelet op de eigen content van die persoon niet verwonderlijk is;
- – niet het gevolg zijn van linkruil of door een webmaster die op de zwarte lijst geplaatst is, worden gebruikt.
- Het zijn dus veelal de (follow en no follow) links die iemand vrijwillig aan eigen bezoekers aanbeveelt, die ervoor zorgen dat je website zoekmachines ook opvalt. Om deze reden is het hebben van relevante teksten en andere informatie op je website je belangrijkste uitdaging bij het optimaliseren van je website.
- Je bereikbaar te controleren: dit punt spreekt voor zich. Indien je een ander telefoonnummer hebt dan die op je website staat vermeldt, is de kans immers groot dat een potentiële klant of cliënt je niet kan contacten. Ga dus even na of je contactgegevens nog kloppen, verwerk eventueel een chatprogramma op je website of laat je klantenservice over aan bedrijven die zich daarin hebben gespecialiseerd.
- Doorloop bovenstaande vier stappen vaak genoeg zodat je website steeds up-to-date is. Vergeet ook niet om je website bij diverse zoekmachines aan te melden.
Door dit stappenplan als blueprint voor je eigen website te gebruiken, lukt het je beslist ook om je posities bij de verschillende zoekmachines te verbeteren.
Wat is een zoekmachine optimalisatie specialist?
Je hebt in de voorgaande alinea’s gelezen hoe ik geleerd heb om mijn website te optimaliseren waardoor het een hogere positie kreeg bij Google. Dit viel ook verschillende vrienden van me op, wat ze deed besluiten me te vragen ook hun websites onder handen te nemen. Okay, ik was zo trots op mijn prestatie dat ik ze zelf er over vertelde, maar het gevolg was hetzelfde: ik kreeg steeds meer websites te optimaliseren.
Ik ben nu dus behalve online marketeer ook een zoekmachine optimalisatie expert. Omdat dit beroep nog niet echt ingeburgerd is, heb ik me vaak nader te verklaren aan degenen die willen weten wat voor werk ik doe. Ik zeg dan dat ik ervoor zorg dat wanneer ze googlen naar bijvoorbeeld de leukste vakantiehuisjes, ze de website van hun lokale onderneming als één van de top vijf resultaten te zien krijgen. Niet omdat ik dat met een werknemer van Google heb afgesproken, maar doordat ik – vanwege de online marketingstrategie die ik heb uitgezet – ervoor heb gezorgd dat op die desbetreffende website daadwerkelijk staat wat men zoekt én daar de verschillende zoekmachines van te overtuigen.
Wat kost een zoekmachine optimalisatie expert?
Natuurlijk verricht ik mijn werkzaamheden niet gratis. Daarvoor stop ik te veel tijd in het optimaliseren van een website. Check hier alle actuele tarieven, voor het schrijven van blog-artikelen, het optimaliseren van pagina’s tot aan linkbuilding en het uit handen nemen van de gehele SEO strategie en implementatie.
Waarom zou je een zoekmachine optimalisatie expert inhuren?
Nu je wat meer over de werkzaamheden van een SEO expert afweet kan je je afvragen waarom je mij of één van m’n collega’s zou moeten inhuren. Ik geef je daarom hieronder een drietal redenen op:
- We weten wat we doen: doordat we ons al enige tijd in de verschillende SEO-technieken hebben verdiept en het tot onze taak gemaakt hebben de ontwikkelingen op de voet te volgen, weten we wat werkt en wat niet. Ook hebben wij inzicht in de SEO positie van je concurrenten of degenen die ook in dezelfde branche als jou zitten, waardoor we de juiste SEO strategie kunnen toepassen om je tenminste op hetzelfde niveau te krijgen.
- Indien je website nog nimmer een SEO traject heeft ondergaan zorgen we voor een goede basis: we ruimen je website echt voor je op waardoor alleen hetgeen echt van belang is, erop komt te staan.
- We helpen je aan een betere plek in de zoekresultaten en dus ook aan nieuwe klanten: dat is natuurlijk de hoofdreden waarom je door dit traject gaat.
Kortom zijn wij degenen die je moet contacten indien je je website echt voor je wilt laten werken als marketinginstrument.
Welke zoekmachine optimalisatie experts moet je volgen?
Ofschoon ik door zelfstudie mezelf ook tot een top SEO expert mag rekenen, zijn er twee collega’s die ik je aanraad. Deze zijn:
- Brian Dean: die je wegwijs maakt in de wereld van zoekmachine optimalisatie technieken en strategieën.
En
- Neil Patel: die behalve een wel bekende SEO specialist ook een gewaardeerde blogger, auteur en ondernemer is.
Je kan hier meer over zijn capaciteiten lezen.
Ik heb veel geleerd van deze twee specialisten en vind ze daardoor ook voor jouw groei in deze branche, de moeite van het volgen waard.
Na het voorgaande gelezen te hebben, kan je van mening zijn dat je zelf ook als SEO expert aan de slag wilt. Zeker als je de tips en het stappenplan dat ik erin verwerkt heb, opvolgt. Indien dit artikel je daartoe inspireert, ben ik in de opzet ervan geslaagd. Mocht je desondanks aanvullende informatie nodig hebben, dan kan je die natuurlijk ook krijgen. Ik kijk uit naar je mailtje en wens je alvast veel succes toe bij het eventueel aangaan van deze nieuwe uitdaging.