Hoe maak je Call to Actions aan voor op je website? Dit is wat je allemaal moet doen!

Ben je als ZZP’er op zoek naar een manier om potentiële klanten effectief te bereiken via je website?

Ben je tevergeefs op zoek geweest naar de perfecte call to action button die de aandacht van bezoekers trekt en hen overtuigt om bij jou te kopen?

Dan is het tijd om je serieus te verdiepen in Call to Actions.

In deze blogpost onderzoeken we wat er moet gebeuren om goede call to actions op te zetten die de aandacht van de lezer grijpt en aanmoedigt om actie te ondernemen.

Wat zijn Call to Actions en waarom zijn ze belangrijk?

Een CTA is een knop, link of zin die bezoekers aanspoort om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het kopen van een product of het invullen van een formulier. Het doel van CTA’s is om bezoekers te leiden naar de gewenste actie en hen te helpen gemakkelijk te navigeren op de site.

Zonder de juiste call to action loop je het risico dat bezoekers de site verlaten zonder een bepaalde actie te ondernemen. CTA’s zijn daarom van cruciaal belang voor het verhogen van conversies en het bouwen van een loyale klantenkring.

Het is essentieel om boeiende en goede call to action knoppen te maken die opvallen en aanzetten tot actie. Het doel is dus pas bereikt als een bezoeker op je  button klikt.

TIP: Elke pagina van jouw website heeft één ultiem doel – richt de Call to Action op dat doel. Vermijd overtollig gebruik van CTA’s, omdat hierdoor hun effectiviteit verwaterd.

Overtuigende Call to Action maken om bezoekers tot actie te verleiden

Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat jouw bezoekers de gewenste actie ondernemen?

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Gebruik een pakkende tekst die het voordeel voor de bezoeker benadrukt.
 2. Creëer een gevoel van urgentie door woorden zoals “nu” of “vandaag” te gebruiken.
 3. Plaats CTA’s op strategische locaties, zoals aan het einde van een blogpost of op een prominente plek op de homepage.
 4. Maak gebruik van contrast en kleuren om de aandacht te trekken.
 5. Experimenteer met verschillende tekst- en buttonkleuren om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.
 6. Maak gebruik van actiewoorden, zoals “koop nu” of “registreer hier”.
 7. Zorg voor een duidelijke en beknopte boodschap die gemakkelijk te begrijpen is.
 8. Test regelmatig je CTA’s en maak aanpassingen om de effectiviteit te verbeteren.

De rol van CTA’s binnen de Customer Journey

CTA’s spelen een cruciale rol binnen de Customer Journey. Ze dienen als richtingwijzers die de klant begeleiden door de verschillende stadia van hun reis – van bewustwording en overweging tot uiteindelijke aankoop en daarbuiten. Elk punt van interactie met een CTA is een kans om de bezoeker te beïnvloeden en te sturen naar de volgende stap in de reis.

In de bewustmakingsfase kan een CTA de bezoeker aansporen om meer te leren over een product of dienst. In de overwegingsfase kunnen CTA’s bezoekers helpen om de voordelen van het product of de dienst te verkennen en te begrijpen. In de beslissingsfase is de CTA van cruciaal belang om de bezoeker over te halen om de aankoop te doen.

Hoewel CTA’s in elke fase van de Customer Journey belangrijk zijn, is het in de beslissingsfase dat ze het meest cruciaal zijn. Dit is het punt waarop de bezoeker klaar is om een koopbeslissing te nemen, en een effectieve CTA kan de doorslag geven tussen een verkoop of een gemiste kans. Het is daarom van essentieel belang om aandacht te besteden aan het ontwerp en de plaatsing van CTA’s in deze fase, om de kans op conversie te maximaliseren.

12 Kenmerken van een krachtige Call to Action

Een effectieve Call to Action (CTA) heeft bepaalde onderscheidende kenmerken die het vermogen om de aandacht van bezoekers te trekken en ze aan te zetten tot actie versterken. Laten we deze kenmerken eens nader bekijken:

 1. Duidelijk en beknopt: Een sterke CTA is duidelijk en rechttoe rechtaan. Het moet de bezoeker precies vertellen wat ze moeten doen en wat ze in ruil daarvoor zullen krijgen.
 2. Opvallend ontwerp: Het moet visueel aantrekkelijk zijn en opvallen op de pagina om de aandacht van bezoekers te trekken.
 3. Gebruik van actieve taal: Actieve, dwingende verwoording kan de bezoeker motiveren om de voorgestelde actie te ondernemen.
 4. Voordelen noemen: Een krachtige CTA benadrukt de voordelen die de bezoeker zal ontvangen na het uitvoeren van de actie.
 5. Urgentie creëren: Het gebruik van tijd-gerelateerde woorden kan een gevoel van urgentie creëren dat aanzet tot actie.
 6. Locatie: De CTA moet op een strategische locatie op de pagina worden geplaatst waar de bezoeker deze gemakkelijk kan zien.
 7. Goed contrast: De CTA moet contrasteren met de achtergrondkleur van de pagina om het zichtbaar en opvallend te maken.
 8. Maat: De grootte van de CTA moet groot genoeg zijn om op te vallen, maar niet zo groot dat het storend is.
 9. Gebruik van eerste persoon: Het gebruik van de eerste persoon kan de CTA persoonlijker en beter herkenbaar maken.
 10. Testen en aanpassen: Een krachtige CTA ondergaat voortdurende tests en aanpassingen om de effectiviteit te verbeteren.
 11. Gericht op de doelgroep: De CTA moet relevant en aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
 12. Consistentie: De CTA moet consistent zijn met de merkboodschap en ontwerpelementen om vertrouwen bij de bezoeker te wekken.

Het formuleren van jouw CTA

Begrijp je doelgroep

De eerste stap bij het schrijven van een effectieve CTA is het begrijpen van je doelgroep. Wat zijn hun behoeftes en verlangens? Welke problemen proberen ze op te lossen? Door deze vragen te beantwoorden, kun je relevante CTA’s maken die aansluiten bij hun interessegebieden.

Actief schrijven

Gebruik sterke, actiegerichte verwoording in je CTA’s. Deze taal wekt een gevoel van urgentie en aanzet tot actie. Probeer woorden zoals “ontdek”, “start”, “koop nu” of “registreer vandaag” om je bezoekers aan te moedigen om onmiddellijk actie te ondernemen.

Testen en optimaliseren

Tot slot, vergeet niet om je CTA’s te testen en te optimaliseren. Door verschillende versies van je CTA’s te testen, kun je ontdekken wat het beste werkt voor jouw publiek. Vergeet ook niet om met regelmaat je CTA’s te evalueren en indien nodig te verbeteren om de effectiviteit te verhogen.

A/B-testen van CTA’s

A/B-testen, ook bekend als split-testen, is een methode van vergelijkend onderzoek waarbij twee versies van een enkel element worden getest om te zien welke het meest effectief is. Bij A/B-testen van CTA’s zou je bijvoorbeeld twee verschillende ontwerpen, kleuren of teksten van een knop kunnen testen om te zien welke versie de hoogste conversieratio oplevert.

Deze methode is cruciaal voor CTA’s omdat kleine wijzigingen een aanzienlijke impact kunnen hebben op de resultaten. Door A/B-testen, kun je de best mogelijke versie van je CTA vinden, wat kan leiden tot hogere kliks, meer leads en uiteindelijk meer verkopen.

Er zijn tal van tools beschikbaar om CTA’s te A/B testen. Enkele van de meest populaire zijn Optimizely en Visual Website Optimizer (VWO). Deze platforms bieden gebruiksvriendelijke interfaces en gedetailleerde analytische rapporten die je kunnen helpen om de prestaties van je CTA’s te begrijpen en te verbeteren.

Best pratices voor CTA’s

Hier zijn vijf aanvullende best practices voor het creëren van effectieve Call to Actions (CTA’s) die nog niet eerder in dit blog zijn genoemd:

 1. A/B Testen met verschillende CTA posities: Hoewel we eerder het belang van de locatie van een CTA hebben besproken, kan het nuttig zijn om verschillende posities te testen. Misschien werkt een CTA beter aan het einde van een blogpost, terwijl een andere beter werkt in de zijbalk of de voettekst van een website.
 2. Speel in op emoties: CTA’s die emoties oproepen, kunnen zeer effectief zijn. Probeer je publiek te raken met krachtige woorden of zinnen die vreugde, opwinding, nieuwsgierigheid of zelfs een beetje angst opwekken.
 3. Gebruik van de juiste kleuren: Kleuren kunnen een grote impact hebben op hoe mensen reageren. Het is belangrijk om kleuren te kiezen die niet alleen opvallen, maar ook passen bij de algehele look en feel van je website of merk.
 4. Beperk de keuzes: Hoewel het verleidelijk kan zijn om meerdere CTA’s aan te bieden, kan dit ertoe leiden dat de bezoeker wordt overweldigd en uiteindelijk geen enkele actie onderneemt. Het kan effectiever zijn om je te concentreren op één primaire CTA per pagina of sectie.
 5. Maak gebruik van sociale bewijskracht: Mensen volgen graag de menigte. Als je sociale bewijskracht kunt tonen, zoals testimonials of het aantal mensen dat reeds een actie heeft ondernomen, kan dit de effectiviteit van je CTA verbeteren.

Technische tips voor het implementeren van Call to Actions

Het implementeren en A/B-testen van Call to Actions (CTA’s) op je website is een proces dat bestaat uit verschillende stappen.

 1. Ontwerp van de CTA: Begin met het ontwerpen van je CTA. Dit omvat het selecteren van kleuren, het formuleren van de tekst, en het beslissen over de grootte en plaatsing van de CTA op je webpagina.
 2. Implementatie: Voeg de ontworpen CTA toe aan je webpagina. Dit kan vaak gedaan worden met behulp van de ingebouwde tools van je content management systeem, zoals WordPress of Shopify.
 3. A/B Testen: Maak een tweede variant van je CTA om te testen tegen de originele versie. Dit kan een andere kleur, tekst of positie zijn. Gebruik een tool zoals Optimizely of Visual Website Optimizer (VWO) om deze A/B-test op te zetten. Deze tools zullen bezoekers willekeurig een van de twee versies van je CTA tonen en bijhouden welke versie leidt tot meer conversies.
 4. Analyseren van de resultaten: Na een vooraf bepaalde periode, bekijk de resultaten van je test om te zien welke versie van de CTA het beste presteert.
 5. Implementeren van de winnende versie: Zodra je hebt vastgesteld welke versie van de CTA het meest effectief is, implementeer je deze versie op je website.
 6. Herhalen: Het is belangrijk om dit proces regelmatig te herhalen, omdat wat vandaag het beste werkt, morgen niet het geval kan zijn. Door continu te testen en te optimaliseren, zorg je ervoor dat je CTA’s altijd zo effectief mogelijk zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je beginnen met het implementeren en A/B-testen van CTA’s op je website, en je conversieratio optimaliseren.

Conclusie

Het creëren van effectieve Call to Actions is een cruciaal aspect van elke online marketing aanpak. Door het begrijpen van je doelgroep, het gebruik van actieve taal, het uitvoeren van A/B-testen en het volgen van de best practices, kun je CTA’s maken die je publiek aanmoedigen om actie te ondernemen. Vergeet niet dat het optimaliseren van je CTA’s een continu proces is dat regelmatig testen en aanpassen vereist. Met de juiste inspanning en aandacht voor detail, kunnen CTA’s een krachtig hulpmiddel zijn om je online conversies te verhogen en de algemene effectiviteit van je digitale marketingstrategie te verbeteren.

Veelgestelde vragen over Call to Actions

Wat is een Call to Action?

Een Call to Action (CTA) is een uitnodiging voor het publiek om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het kopen van een product, zich aanmelden voor een nieuwsbrief of contact opnemen met een bedrijf. Het doel van CTA’s is om de bezoeker te overtuigen om een specifieke actie te ondernemen en zo de conversieratio te verhogen.

Wat betekent Call to Action?

Call to Action is een Engelse term die letterlijk vertaald kan worden als “oproep tot actie”. Het verwijst naar het verzoek of de uitnodiging voor het publiek om een specifieke actie te ondernemen. Dit kan variëren van het aankopen van een product tot het invullen van een enquête of het delen van content op sociale media.

Hoe maak je een Call to Action?

Een effectieve Call to Action begint met het begrijpen van je doelgroep en hun behoeften. Vervolgens moet je een activerende tekst schrijven die de bezoeker aanzet tot actie. Het is ook belangrijk om visueel aantrekkelijke CTA’s te creëren met behulp van kleuren, lettertypes en afbeeldingen. Ten slotte is het cruciaal om te testen en te optimaliseren met behulp van A/B-testen om de beste resultaten te bereiken.  

Hoe schrijf een een Call to Action?

Het schrijven van een effectieve Call to Action vereist het gebruik van activerende en overtuigende taal. Hier zijn enkele tips om te volgen bij het schrijven van je CTA:

 1. Gebruik sterke werkwoorden zoals “koop nu”, “probeer gratis” of “ontvang korting”.
 2. Maak gebruik van urgentie om de bezoeker aan te moedigen direct actie te ondernemen, bijvoorbeeld door woorden als “nu” of “vandaag” toe te voegen.
 3. Houd het kort en bondig, zodat de CTA duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is.
 4. Creëer een gevoel van exclusiviteit of schaarste, bijvoorbeeld door te vermelden dat de aanbieding slechts tijdelijk of voor een beperkt aantal mensen geldig is.
 5. Gebruik persoonlijke aanspreekvormen zoals “jij” en “je” om de bezoeker direct aan te spreken.
 6. Zorg ervoor dat de CTA aansluit bij de algehele boodschap en stijl van je merk of website.

Door deze tips te volgen, kun je een effectieve Call to Action schrijven die het publiek aanzet tot het ondernemen van actie.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>