Ontdek hoe je een SEO Audit uitvoert

januari 17, 2024 in SEO

Of je nu een ondernemer bent die zijn online zichtbaarheid wil verbeteren, of een professional in de digitale marketingwereld die zijn vaardigheden wil aanscherpen, deze post is voor jou. Je leert de fijne kneepjes van het uitvoeren van een effectieve SEO audit, stap voor stap. We delen ook hoe wij bij Webcrafter onze SEO audits uitvoeren om klanten te helpen hun zoekmachineprestaties te maximaliseren.

Wie meer websitebezoekers wilt genereren dient te starten met een 0-meting, een grondige SEO-audit. Een SEO Audit kan helpen om de zichtbaarheid online te verbeteren, het organische zoekverkeer te maximaliseren en de betrokkenheid op jouw website te vergroten.

Wat is een SEO Audit?

Een SEO Audit, zoals die wordt aangeboden door Webcrafter, is een diepgaande analyse van je website om te ontdekken waar verbeteringen kunnen worden aangebracht om je zoekmachine ranking te verbeteren. Het is een betaalde dienst die verder gaat dan een gratis SEO-scan. Waar een gratis scan oppervlakkige informatie biedt en vaak geautomatiseerd is, is een SEO Audit een grondig onderzoek uitgevoerd door onze SEO-specialisten. Ze kijken naar de technische infrastructuur van je website, de on-page elementen, en off-site factoren zoals backlinks. Ze analyseren ook de SEO-strategieën van je concurrenten. Hierna volgt een uitgebreid rapport met gedetailleerde aanbevelingen voor verbeteringen en een actieplan. Het doel van een SEO Audit is om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van je website en een strategie te formuleren om deze te verbeteren.

SEO Audit voordelen: verhoogde zichtbaarheid en meer websiteverkeer

Het uitvoeren van een SEO-audit kan vele voordelen bieden voor jou als website-eigenaar. Een SEO-audit is een grondige beoordeling van jouw website om te bepalen hoe goed deze geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Door deze audit uit te voeren, kun je de zwakke plekken en problemen van jouw website identificeren en oplossen.

Dit leidt tot een hogere zichtbaarheid en verkeer voor jouw website. Een site-audit kan je ook helpen bij het identificeren van kansen voor content en linkbuilding, waardoor jouw website nog meer verkeer en autoriteit kan genereren. Het kan zelfs leiden tot een verbeterde gebruikerservaring voor bezoekers van jouw website.

Een goede SEO-audit kan jou helpen om jouw website te transformeren naar een optimaal presterende en aantrekkelijke online aanwezigheid. Zoekmachineoptimalisatie is een continu proces en het uitvoeren van regelmatige SEO-audits helpt bij het behouden van de goede prestaties van jouw website.

Elke nieuwe klant die start bij Webcrafter raden we aan om een SEO Audit af te nemen. Afhankelijk van hoe uitgebreid de website is, en hoe competitief de markt, raden we aan om zelfs elk kwartaal een Mini-SEO Audit uit te voeren.

Technische SEO

Google search console en Google Analytics geven je inzicht in het gedrag van gebruikers op jouw website, welke zoektermen ze gebruiken, welke pagina’s populair zijn en nog veel meer. In een SEO Audit duiken we nog dieper in op de technische SEO.

Het belang van technische SEO voor websiteprestaties

Technische SEO is een cruciaal aspect van je optimalisatiestrategie. Het betreft een reeks procedures die zijn ontworpen om zoekmachines te helpen je website effectief te crawlen en te indexeren. Zonder een goed geoptimaliseerde technische SEO kan je website onzichtbaar zijn voor zoekmachines, ongeacht de kwaliteit van je content.

Technische SEO draagt bij aan de websiteprestaties door factoren zoals de laadsnelheid van de site, de mobiele responsiviteit, de beveiliging en de structuur van de URL’s te optimaliseren. Ook zorgt het voor een goed gestructureerde sitemap die het voor zoekmachines gemakkelijker maakt om je site te crawlen. Het speelt ook een belangrijke rol in het voorkomen van dubbele content die je SEO-rangschikkingen kan schaden.

Daarom is technische SEO een cruciaal onderdeel van een SEO-audit. Bij Webcrafter onderzoeken we grondig de technische aspecten van je website, identificeren we problemen die je prestaties in de zoekmachine kunnen beïnvloeden, en stellen we oplossingen voor om deze te verhelpen. Door je technische SEO te optimaliseren, verbeter je niet alleen je SEO, maar zorg je ook voor een betere gebruikerservaring voor je bezoekers.

Veelvoorkomende technische SEO problemen en hun oplossingen

Er zijn verschillende technische SEO problemen die de prestaties van je website kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt aanpakken:

 1. Traag ladende pagina’s: De laadsnelheid van je site is een belangrijke factor voor zowel SEO als gebruikerservaring. Als je pagina’s te langzaam laden, kunnen zoekmachines minder pagina’s crawlen in hun toegewezen crawl-budget, en kunnen gebruikers je site verlaten uit frustratie. Je kunt de laadsnelheid van je site verbeteren door grote afbeeldingen en onnodige plugins te verwijderen, caching in te schakelen, en je code te minimaliseren.
 2. Broken links: Kapotte links leiden tot een slechte gebruikerservaring en kunnen je SEO negatief beïnvloeden. Je kunt tools zoals Google Search Console of een gespecialiseerde software voor het opsporen van kapotte links gebruiken om deze kapotte links op te sporen en vervolgens de kapotte links te repareren of te verwijderen.
 3. Mobiel onvriendelijke websites: Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen hun mobiele apparaten om op het internet te surfen. Als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, loop je het risico om zowel zoekmachine rankings als mobiele gebruikers te verliezen. Je kunt je website mobielvriendelijk maken door responsief design te gebruiken, de grootte van afbeeldingen en tekst aan te passen voor kleinere schermen, en door ervoor te zorgen dat knoppen en links gemakkelijk aan te tikken zijn.
 4. Dubbele content: Dubbele content, ofwel duplicate content, kan verwarrend zijn voor zoekmachines en kan leiden tot lagere SEO-rankings. Je kunt dubbele content opsporen met behulp van SEO-tools en deze vervolgens verwijderen of herformuleren.
 5. Onveilige website: Een onbeveiligde website kan leiden tot verloren vertrouwen van gebruikers en een lagere zoekmachine ranking. Zorg ervoor dat je site HTTPS gebruikt voor een veilige, versleutelde verbinding.

Door deze problemen aan te pakken, kun je de technische SEO van je website verbeteren en een betere ranking in de zoekmachines bereiken.

On-Page Analyse

Het belang van on-page SEO voor zichtbaarheid en gebruikerservaring

On-page SEO speelt een cruciale rol in zowel de zichtbaarheid van je website als de ervaring van de gebruiker. Het omvat alle aspecten van je website die je direct kunt beheersen, zoals je content en de structuur van je HTML. Een goede on-page SEO zorgt ervoor dat zoekmachines je website begrijpen, wat de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten ten goede komt.

Bovendien is on-page SEO ook belangrijk voor de gebruikerservaring. Goed geoptimaliseerde pagina’s zijn over het algemeen gebruiksvriendelijker, hebben relevante en nuttige content, en zijn goed gestructureerd. Dit betekent dat bezoekers gemakkelijker kunnen vinden wat ze op je site zoeken, wat de kans groter maakt dat ze langer blijven en uiteindelijk converteren naar klanten.

Het optimaliseren van je on-page SEO omvat het verbeteren van verschillende aspecten, zoals het optimaliseren van je titels en beschrijvingen, zorgen voor goede content, het correct gebruiken van koppen, en het optimaliseren van interne links. Bij Webcrafter zorgen we ervoor dat je on-page SEO is geoptimaliseerd om zowel de zichtbaarheid van je website als de gebruikerservaring te verbeteren.

Bij Webcrafter nemen we een grondige aanpak bij onze on-page analyse. We beginnen met een uitgebreide evaluatie van de content op je website. We kijken naar de relevantie en kwaliteit van je content, zoekwoorden gebruik, en of de content voldoet aan de behoeften van je doelgroep. We besteden ook bijzondere aandacht aan je titels, meta beschrijvingen en koppen, omdat deze essentiële elementen zijn voor zowel SEO als de gebruikerservaring.

Ook kijken we naar je interne linkstructuur om te zorgen voor een optimale link flow en om te verzekeren dat waardevolle pagina’s de erkenning krijgen die ze verdienen. Hierbij maken we gebruik van geavanceerde SEO-tools voor een grondige analyse.

7 Tips om jouw on-page SEO te analyseren

Hieronder vind je een lijst van handige tips over hoe je zelf jouw on-page SEO kunt analyseren:

 1. Gebruik van zoekwoorden: Controleer of je belangrijkste zoekwoorden op de juiste manier in je content zijn opgenomen.
 2. Meta-titels en beschrijvingen: Zorg ervoor dat je meta-titels en beschrijvingen aantrekkelijk zijn en relevante zoekwoorden bevatten.
 3. URL-structuur: Kijk of de URL’s van je website duidelijk en SEO-vriendelijk zijn.
 4. Koppen en subkoppen: Controleer of je relevante H1, H2 en H3 koppen hebt die je belangrijkste zoekwoorden bevatten.
 5. Afbeeldingsoptimalisatie: Zorg ervoor dat je afbeeldingen alt-tags hebben die de afbeelding beschrijven en relevante zoekwoorden bevatten.
 6. Interne links: Kijk naar de interne linkstructuur van je website, zorg ervoor dat waardevolle pagina’s goed gelinkt zijn.
 7. Content van hoge kwaliteit: Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit levert die waarde biedt aan je bezoekers.

Zoekwoordenonderzoek

Een slechte SEO-strategie met de juiste zoekwoorden kan alsnog resulteren in goed resultaat. Terwijl een goede SEO-strategie met de verkeerde zoekwoorden vrijwel nooit goed zal werken. Zoekwoorden zijn dus extreem belangrijk.

Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek is een cruciale stap bij het optimaliseren van je SEO-strategie.

Bij Webcrafter beginnen we altijd met een grondig zoekwoordenonderzoek voordat we aan de slag gaan met de optimalisatie. We willen ervoor zorgen dat we ons richten op de juiste zoekwoorden die relevant zijn voor jouw doelgroep en waar een haalbaar zoekvolume op zit.

In onze SEO Audit leggen we jouw website onder de loep en vergelijken die met de websites van jouw concurrenten om te zien op welke zoekwoorden zij wel en jij niet zichtbaar bent. Zo krijg je direct inzicht in kansen om meer websiteverkeer aan te trekken.

3 Tips om zelf goede zoekwoorden te vinden

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je zelf kunt volgen om goede zoekwoorden voor je website te vinden:

 1. Gebruik zoekwoordentools: Tools zoals Mangools of Ubersuggest kunnen je helpen om ideeën op te doen voor relevante zoekwoorden. Deze tools kunnen je ook inzicht geven in het maandelijkse zoekvolume voor elk zoekwoord en hoe competitief het is.
 2. Analyseer je concurrenten: Kijk naar de zoekwoorden waarop je concurrenten ranken. Deze informatie kan je een goed idee geven van welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw branche en welke zoekwoorden je misschien over het hoofd hebt gezien.
 3. Overweeg long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden – langere en meer specifieke zoektermen – hebben vaak minder concurrentie dan meer algemene zoekwoorden. Ze kunnen ook een hogere conversieratio hebben, omdat ze meestal worden gebruikt door potentiële klanten die dicht bij de aankoopbeslissing staan.

Door deze stappen te volgen, kan je een lijst met effectieve zoekwoorden opbouwen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je posities in Google.

Concurrentie-analyse

Het kennen van je concurrenten is een essentieel onderdeel van SEO. Een grondige concurrentieanalyse stelt je in staat om de sterke en zwakke punten van je rivalen te begrijpen, zodat je jouw eigen SEO-strategieën beter kunt ontwikkelen en verfijnen. Door te kijken naar de zoekwoorden waarop je concurrenten goed scoren, de content die ze produceren en de links die ze hebben verkregen, kun je waardevolle inzichten verkrijgen die je kunnen helpen om je eigen posities te verbeteren.

Daarnaast kan het identificeren van hiaten in hun SEO-strategieën kansen onthullen die je kunt benutten om een voorsprong te nemen. Bij Webcrafter doen we een uitgebreide concurrentieanalyse als onderdeel van onze SEO Audits, zodat we een duidelijk beeld krijgen van het SEO-landschap waarin jouw bedrijf zich bevindt en hoe we je online zichtbaarheid kunnen verbeteren.

SEO concurrentieonderzoek bij Webcrafter

Bij Webcrafter voeren we onze concurrentieanalyse uit in drie belangrijke stappen. Ten eerste identificeren we jouw belangrijkste online concurrenten. Dit zijn de websites die hoog scoren op de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf. Vervolgens voeren we een grondige analyse uit van de SEO-prestaties van deze websites. Hier kijken we naar hun ranking op relevante zoekwoorden, de kwaliteit en relevantie van hun content, en hun backlinkprofiel. We gebruiken deze informatie om te begrijpen waarom ze hoog scoren en welke strategieën ze gebruiken. Tot slot gebruiken we deze inzichten om jouw SEO-strategie te verfijnen en verbeteren. We identificeren kansen om te concurreren op nieuwe zoekwoorden, om je content te verbeteren, of om nieuwe backlinks te verkrijgen. Door de SEO-strategieën van je concurrenten te begrijpen, kunnen we effectievere strategieën voor jouw website ontwikkelen.

5 Tips om concurrentiegegevens te gebruiken voor jouw website

 1. Zoekwoord gaps: Identificeer zoekwoorden waarop je concurrenten hoog scoren en jouw website nog niet. Overweeg deze zoekwoorden in jouw content strategie op te nemen om je bereik te vergroten.
 2. Content kwaliteit: Bekijk de content van je concurrenten. Als zij hoogwaardige, in-depth inhoud produceren, zul je dit niveau moeten evenaren of overtreffen om met hen te verslaan.
 3. Backlink profiel: Onderzoek de backlinks van je concurrenten. Websites die naar hen linken, kunnen ook geïnteresseerd zijn in jouw content. Dit kan je helpen nieuwe linkbuilding mogelijkheden te ontdekken.
 4. Website-structuur: Analyseer de website-structuur van je concurrenten. Als hun pagina’s en blogs goed georganiseerd zijn met duidelijke navigatie, moet je overwegen dit ook te doen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren.
 5. Blijf je concurrenten monitoren: Het is belangrijk om de SEO-prestaties van je concurrenten regelmatig te volgen. Zo blijf je op de hoogte van eventuele veranderingen en kun je jouw strategieën aanpassen om concurrerend te blijven.

Door deze tips te gebruiken, kan je de concurrentie verslaan en jouw online zichtbaarheid verbeteren. Maar als je dit liever aan professionals overlaat, kan Webcrafter je helpen met een uitgebreide SEO Audit en concurrentieanalyse om jouw website naar nieuwe hoogten te brengen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie.

SEO Audit van Webcrafter: wat je krijgt

De SEO Audit is een diepgaande SEO audit, in tegenstelling tot de gratis, kortere scans die je online kunt vinden. Als je serieus werk wilt maken van het verbeteren van je zichtbaarheid in Google, maar je weet niet waar je moet beginnen, dan is de SEO Audit een ideale startpunt voor jou. De audit omvat verschillende aspecten zoals: technische evaluatie, On-page analyse, content onderzoek, content mogelijkheden, concurrentieonderzoek, en zoekwoordenonderzoek.

De SEO Audit wordt aangeleverd als een uitgebreid rapport en we bespreken samen onze bevindingen in een call, zodat je eventuele vragen kan stellen aan een van onze Senior SEO specialisten.

De SEO Audit is de blauwdruk voor jouw bedrijf om online beter zichtbaar te worden, meer websiteverkeer aan te trekken en meer leads te genereren.

Conclusie

In dit uitgebreide blog hebben we verkend hoe je zelf een SEO-audit kunt uitvoeren en hoe we bij Webcrafter professionele SEO-audits uitvoeren. We hebben de waarde benadrukt van het analyseren van zoekwoorden, het overwegen van long-tail zoekwoorden en het uitvoeren van concurrentieanalyses. We hebben uitgelegd hoe we bij Webcrafter een grondige concurrentieanalyse uitvoeren als onderdeel van onze SEO-audits, waarbij we kijken naar zaken als zoekwoord rankings, contentkwaliteit en backlinkprofiel van je concurrenten. Tenslotte hebben we een beeld geschetst van wat de SEO Audit van Webcrafter inhoudt: een gedetailleerde technische evaluatie, On-page analyse, content analyse, identificatie van content mogelijkheden, concurrentieonderzoek en zoekwoordenonderzoek. We hebben benadrukt dat de SEO-audit een blauwdruk biedt voor verbeterde online zichtbaarheid, meer websiteverkeer en meer leads.

De SEO-audit is bijzonder interessant voor coaches, consultants, ZZP’ers en bedrijfseigenaren. Het belang van een robuuste online aanwezigheid kan niet worden onderschat in deze digitale tijd, en onze SEO-audit biedt een kader om de online zichtbaarheid van je bedrijf te verbeteren. Voor coaches en consultants kan de SEO-audit waardevol zijn voor het verbeteren van de vindbaarheid van hun diensten, terwijl ZZP’ers en bedrijfseigenaren kunnen profiteren van de kansen om hun productaanbod beter onder de aandacht te brengen.

We bespreken graag open en vrijblijvend jouw digitale behoeften; plan vandaag nog een adviesgesprek in!

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>