Optimaliseer je vindbaarheid: de beste SEO check voor jouw website!

februari 21, 2024 in SEO

Hoe scoren de SEO-prestaties van jouw website? Met deze SEO check krijg je direct inzicht in de optimalisatie en praktische tips voor verbetering. Ontdek in dit artikel de onmisbare componenten van een SEO check en hoe je deze kan toepassen voor een betere online vindbaarheid.

Belangrijkste punten

 • Een grondige SEO check bestaat uit het analyseren van technische aspecten, on-page factoren en het autoriteits- en linkprofiel om de zoekmachinevriendelijkheid van een website te beoordelen.
 • Technische SEO aspecten, zoals laadtijd en indexeerbaarheid, vormen de basis van een succesvolle SEO-strategie en zijn cruciaal voor een hogere ranking in zoekresultaten.
 • Om SEO prestaties te verbeteren, moeten verbeterpunten geïdentificeerd worden via een SEO check, waarna een actieplan gemaakt en uitgevoerd moet worden, en tot slot moet de voortgang gemonitord worden met behulp van tools zoals MozBar, Google Pagespeed Insights en SEO SiteCheckup.

De onderdelen van een SEO check

Een SEO specialist voert een grondige analyse uit van een website

Wanneer we het hebben over een SEO check, verwijzen we naar een grondige beoordeling van de zoekmachinevriendelijkheid van jouw website. Deze check bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk bepalen hoe goed je website is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Een van deze onderdelen is de technische SEO, die zich richt op aspecten zoals:

 • Crawlen en indexeren
 • Snelheid
 • Duplicate content
 • Core Web vitals

Naast deze technische factoren zijn externe factoren ook cruciaal voor de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website in de organische zoekresultaten.

Het tweede onderdeel van een SEO check is de on-page SEO. Dit omvat het analyseren van je eigen website om zaken zoals:

 • de technische staat van je website
 • de laadsnelheid
 • het backlinkprofiel
 • de broncode

Het doel hier is om ervoor te zorgen dat elke webpagina goed geoptimaliseerd is voor relevante zoektermen, wat zal bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten en een website geoptimaliseerd voor gebruikerservaring en zoekmachine optimalisatie.

Het derde en laatste onderdeel van een SEO check is de autoriteit en linkprofiel check. Tijdens deze check wordt geanalyseerd hoe externe links, in de vorm van backlinks, de autoriteit van je website beïnvloeden. Daarnaast is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan interne links, die de structuur en navigatie van je website verbeteren. Een sterk linkprofiel, dat wil zeggen, veel kwalitatieve backlinks naar je website, kan je website helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Belangrijke elementen van een grondige SEO analyse

Een laptop met verschillende SEO tools en grafieken

Bij het uitvoeren van een SEO check, zijn er enkele belangrijke elementen waarop je je moet concentreren. Deze elementen zijn over het algemeen onderverdeeld in technische aspecten, on-page factoren en het autoriteits- en linkprofiel van je website. Elk van deze elementen speelt een cruciale rol in het bepalen van de SEO-prestaties van je website.

Technische SEO aspecten

Technische SEO aspecten zijn de bouwstenen van elke succesvolle SEO-strategie. Ze vormen de basis waarop alle andere SEO-inspanningen worden gebouwd. Een van de meest cruciale technische SEO aspecten is de laadtijd van je website. Een snelle website resulteert in een verbeterde gebruikerservaring, wat door zoekmachines beloond wordt met een hogere ranking.

Een ander belangrijk technisch SEO aspect is de indexeerbaarheid van je website. Dit verwijst naar het vermogen van zoekmachines om je website te vinden en op te nemen in hun index. Als

je website niet geïndexeerd kan worden, kan deze niet verschijnen in de zoekresultaten, wat uiteraard een negatieve invloed heeft op je zichtbaarheid.

On-page SEO factoren

On-page SEO factoren zijn een ander belangrijk onderdeel van een grondige SEO analyse. Deze factoren hebben betrekking op de content van de pagina’s van je website en hoe deze content is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Een van de belangrijkste on-page SEO factoren is de kwaliteit van de content. Goede, relevante en unieke content die waarde biedt aan je bezoekers, helpt om de SEO-prestaties van je website te verbeteren.

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als search engine optimization, is een ander essentieel onderdeel van on-page SEO. Dit houdt in dat je relevante zoekwoorden gebruikt in je content en meta-informatie, zoals titels en beschrijvingen. Goede zoekwoordoptimalisatie kan je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten voor relevante zoektermen.

Autoriteit en linkprofiel

Het derde belangrijke element van een grondige SEO analyse is het autoriteits- en linkprofiel van je website. Dit verwijst naar de kwaliteit en kwantiteit van de backlinks die naar je website verwijzen, en je algehele domeinautoriteit. Een sterke domeinautoriteit en een goed linkprofiel kunnen je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Linkbuilding, het proces van het actief verkrijgen van backlinks naar je website, is een effectieve manier om je linkprofiel te verbeteren. Hoogwaardige backlinks van gerenommeerde en relevante websites kunnen de autoriteit van je website verhogen en bijdragen aan betere SEO-prestaties.

Stappenplan voor het uitvoeren van een SEO check

Een stappenplan voor een effectieve SEO check

Zodra je de verschillende componenten van een SEO check begrijpt, kun je beginnen met het uitvoeren van de check. De eerste stap is het identificeren van verbeterpunten voor je website. Dit doe je door de technische aspecten, de content en het linkprofiel van je website te analyseren.

Nadat je de verbeterpunten hebt geïdentificeerd, is de volgende stap het maken van een actieplan. Dit plan moet concrete doelen stellen voor het verbeteren van de geïdentificeerde problemen en een duidelijk pad schetsen voor het bereiken van deze doelen.

Het is ook belangrijk om de voortgang van je SEO-inspanningen te monitoren. Dit kan je doen door regelmatig de prestaties van je website te analyseren, zoals de laadsnelheid en de ranking van je zoekwoorden in de zoekresultaten.

Tools en resources voor een effectieve SEO check

Een hand die verschillende SEO tools vasthoudt

Om een effectieve SEO check uit te voeren, zijn er verschillende tools en bronnen die je kunt gebruiken. Een van deze tools is MozBar, een SEO tool die je inzicht geeft in de prestaties van je website en je helpt om technische problemen te identificeren.

Een andere nuttige tool is Google Pagespeed Insights. Deze tool analyseert de snelheid van je website en geeft suggesties voor verbetering. Een snelle website draagt bij aan een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

Verder is er SEO SiteCheckup, een uitgebreide SEO-tool die een grondige analyse van je SEO website uitvoert, inclusief een snelheidstest. Door deze tools te gebruiken, kun je een effectieve SEO check uitvoeren en de nodige verbeteringen aan je website aanbrengen met behulp van een SEO checker.

Het interpreteren van jouw individuele SEO score

Bij het uitvoeren van een SEO check, krijg je een individuele SEO score voor je website. Deze score is een weerspiegeling van de prestaties van je website op verschillende SEO factoren. Een hoge SEO score geeft aan dat je website goed presteert op deze factoren en waarschijnlijk hoog zal ranken in de zoekresultaten.

Het interpreteren van je individuele SEO score kan echter complex zijn, vooral als je nieuw bent in SEO. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze score slechts een indicatie is van de prestaties van je website en dat er altijd ruimte is voor verbetering. Door aandacht te besteden aan de specifieke factoren die je score beïnvloeden, zoals:

 • de autoriteit van je website
 • de optimalisatie van je SEO-titel
 • de optimalisatie van je meta-beschrijving
 • de optimalisatie van je header tags

Door je te richten op het score hoger krijgen van je website, kun je een beter inzicht krijgen in hoe je de prestaties van je website kunt verbeteren.

SEO verbeteren na de check

Een SEO check is slechts de eerste stap in het verbeteren van je website. Nadat je de check hebt uitgevoerd, is het tijd om actie te ondernemen op basis van de resultaten. Een van de meest voorkomende verbeterpunten die naar voren komen na een SEO check zijn technische SEO fouten, zoals 404 pagina’s en ontbrekende redirects, en onjuist gebruik van tussenkopjes en meerdere H1 tags. Door deze ernstige seo fouten op te lossen, kun je de SEO-prestaties van je website aanzienlijk verbeteren.

Een andere belangrijke stap in het verbeteren van je SEO na een check is het optimaliseren van de snelheid van je website. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het kiezen van een goede host, het verwijderen van ongebruikte plugins en thema’s, en het optimaliseren van afbeeldingen.

Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan de content van je website. Goede, relevante en unieke content die waarde biedt aan je bezoekers, helpt om de SEO-prestaties van je website te verbeteren. Door regelmatig nieuwe, hoogwaardige content toe te voegen aan je website, kun je de zichtbaarheid en autoriteit van je website verhogen.

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Hoewel het mogelijk is om zelf een SEO check uit te voeren en je website te optimaliseren, kan het soms nodig zijn om professionele hulp in te schakelen. Als je niet zeker bent over het interpreteren van de resultaten van je SEO check of als je geen tijd hebt om zelf de optimalisatie uit te voeren, kan het inschakelen van een SEO-professional een goede optie zijn.

Het inschakelen van professionele SEO-diensten kan je toegang geven tot deskundige kennis en ervaring, en kan je helpen om je SEO-strategie naar een hoger niveau te tillen. Een professionele SEO-dienst kan je ondersteunen bij:

 • Het analyseren van de resultaten van een SEO check
 • Het opstellen van een effectief actieplan
 • Het monitoren van de voortgang van je SEO-inspanningen
 • Het maken van aanpassingen waar nodig

Het monitoren van SEO voortgang

Een grafiek die de SEO-voortgang van een website weergeeft

Het monitoren van je SEO voortgang is een essentieel onderdeel van een succesvolle SEO-strategie. Door regelmatig de prestaties van je website te analyseren, kun je inzicht krijgen in hoe je SEO-inspanningen vorderen en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Er zijn verschillende tools en bronnen die je kunt gebruiken om je SEO voortgang te monitoren, zoals Google Search Console en Google Analytics. Deze tools kunnen je inzicht geven in belangrijke prestatie-indicatoren zoals het organisch zoekverkeer, de ranking van je zoekwoorden in de zoekresultaten, en de bounce rate en gemiddelde sessieduur van je website. Het is belangrijk om te weten hoe je seo staat, zodat je eventuele verbeteringen kunt doorvoeren.

Conclusie

Een grondige SEO-check is van onschatbare waarde voor het optimaliseren van je website en het verbeteren van je zoekmachine rankings. Door de verschillende componenten van een SEO-check te begrijpen en de juiste tools en bronnen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website optimaal presteert en je concurrentie verslaat in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat SEO een continu proces is, en regelmatige monitoring van je SEO-voortgang cruciaal is om je website voortdurend te verbeteren en aan te passen aan veranderende algoritmes en trends.

Wil je direct aan de slag met het optimaliseren van je website en de resultaten van je SEO-check verbeteren? Neem dan contact op met ons voor een persoonlijke analyse van jouw website en ontvang gepersonaliseerde aanbevelingen om je online aanwezigheid te versterken.

Veelgestelde vragen over SEO checks

Wat is de relevantie van SEO voor een website?

SEO is van belang voor een website vanwege het feit dat het resulteert in een hogere positie in zoekmachines, wat op zijn beurt leidt tot een toename van klikken, bezoekers en de kans op conversie.

Is het mogelijk om zelf een SEO-check uit te voeren en zo ja, hoe?

Ja, het is mogelijk om zelf een SEO-check uit te voeren. Dit kan worden gedaan door een on-page SEO check en een techniek check uit te voeren.

Wat zijn de kosten van een gemiddelde SEO-check?

De gemiddelde kosten van een SEO-check liggen tussen de €90 en €130 per uur of tussen de €250 en €5.000 per maand, afhankelijk van het project.

Wat zijn de voordelen van het uitvoeren van een SEO-check?

Het uitvoeren van een SEO-check brengt diverse voordelen met zich mee, zoals het identificeren van verbeterpunten voor jouw website en het optimaliseren van jouw website op basis van de bevindingen in de check.

Wat wordt er geanalyseerd in de SEO Audit?

De SEO Audit analyseert techniek, tekst, concurrenten, zoekwoorden en biedt een in-depth SEO scan.

 

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>