Meer website bezoekers naar je website is natuurlijk geweldig, maar wat te doen als die bezoekers niet converteren?
In deze uitgebreide gids behandelen we 39 tips voor conversie verhogen op je website. Dit wilt zeggen dat je websitebezoeker actie onderneemt. Dit kan betekenen dat hij een formulier invult, een e-mailadres achterlaat of een aankoop doet.
Wat is conversie?
Conversie betekent dat een website bezoeker actie onderneemt. We maken onderscheid tussen zachte conversies en harde conversies.
Zachte conversies: aanmelden voor nieuwsbrief, eBook downloaden, etc.
Harde conversies: contactformulier invullen, product kopen
Zachte conversies zijn nog niet heel aankoopgericht. Wel toont een potentiële klant hiermee aan dat hij interesse heeft in jouw aanbod. Bij een harde conversie wordt er contact opgenomen met het bedrijf of er wordt direct online een product gekocht.
Conversies zijn dus belangrijk. Een website die niet converteert brengt geen geld in het laadje en is enkel een kostenpost.
Elk onderdeel van je marketingstrategie moet helpen om meer conversies te realiseren, anders is het zinloos. Elke aspect van jouw marketing moet datzelfde doel voor ogen hebben.
De conversieratio van een website wordt uitgedrukt als een percentage. Het is het percentage van de websitebezoekers dat converteert.
Weet je jouw conversie percentage, ofwel conversieratio, niet? Laten we dit dan eerst uitrekenen.
Bereken jouw conversieratio
Stel dat je een landingspagina hebt waar men zich kan aanmelden voor je mailinglijst en daarmee een eBook ontvangt.
Van de 3500 mensen die op die pagina landen downloaden 150 mensen het eBook.
Om het conversiepercentage te berekenen deel je het aantal conversies door het aantal websitebezoekers en vermenigvuldig je het resultaat met 100. In dit geval is er een conversie ratio van 4%.
Dus van de 3500 mensen die op de pagina landen worden er 150 leads.
Je kunt natuurlijk ook het conversie percentage per kanaal berekenen. Stel je bent bezig met Facebook adverteren en je runt een SEO campagne, dan is het zinnig om in kaart te brengen welke actie voor meer leads zorgt. Zo kun je ontdekken welke bronnen het beste presteren.
39 conversie verhogen tips
Om ervoor te zorgen dat jouw websitebezoekers actie ondernemen op je website volgen hier de meest effectieve manieren om je conversie te verhogen.
1. Zo min mogelijk invulvelden
Wanneer je om informatie vraagt via een formulier, vraag dan zo weinig mogelijk informatie. Des te meer informatie verplicht is om in te vullen, des te hoger de drempel.
2. IJzersterke garanties
Hoe zit het met jouw retourbeleid? Je wilt de klant zo min mogelijk risico laten lopen. Zorg dus voor goede garanties zodat je het aantal conversies kunt maximaliseren.
3. Gebruik woorden die aansporen tot actie
Als je gaat A/B testen, test dan met Call-to-Actions die aansporen tot actie, dus kreten als “Pak jouw korting”, “reserveer direct jouw plek” en dergelijke. Dit werkt beter dan “Klik hier”.
4. Gebruik testimonials en reviews
Reviews zorgen voor een betrouwbare uitstraling en ze leveren sociaal bewijs. Dit is nog steeds één van de krachtigste overtuigingsfactoren. Plaats reviews op je landingspages en belangrijke dienstenpagina’s.
5. Vermeld duidelijk de voordelen van jouw product of dienst
Praat niet alleen over de functies van jouw product of dienst, belicht ook zeker de concrete voordelen die het oplevert. Vertel de klant exact hoe zijn leven beter wordt door jouw product te gebruiken of welk probleem jouw dienst oplost.
6. Schrijf pakkende headlines
De headline, ofwel kop, van jouw pagina is mogelijk het belangrijkste element op de landingspagina. Deze heeft als doel om direct de aandacht te grijpen. Ga dus zeker testen met verschillende headlines om conversie te verhogen. Brainstorm ten minste 7 goede headlines voordat je er één kiest.
7. Zorg voor conversie-elementen boven ‘de vouw’
Formulieren, Call-to-Actions en knoppen om contact op te nemen kun je het beste boven ‘de vouw’ plaatsen. Dat wil zeggen dat ze direct in beeld moeten zijn zodra de pagina is geladen. Als iemand eerst moet scrollen gaat dit ten koste van de conversies.
8. Gebruik video marketing
Eén van de krachtigste manieren om je verhaal over te brengen en potentiële klanten te overtuigen is via video. Maak gebruik van video sales letters om je verkooppraatje toegankelijk te brengen. Geen lappen tekst, maar een pakkende video dus.
9. Maak landingspagina’s voor je pay-per-click campagnes
Als je gebruik maakt van Google Ads of Facebook Adverteren is het noodzaak dat je speciale landingpagina’s maakt. Stuur deze websitebezoekers nooit zomaar naar je homepage, dat is zonde van de advertentiekosten die je maakt.
10. Benoem het aantal nieuwsbriefabonnees of social media volgers
Ook dit is namelijk sociaal bewijs dat anderen actief zijn met jouw merk. Zelfs het benoemen van het aantal mensen dat maandelijks je e-mails leest kan de conversie verhogen.
11. Zorg dat elke pagina een Call-to-Action heeft
Op elke pagina wil je duidelijk laten zien wat het belangrijkste is dat de websitebezoeker op deze pagina kan, zoals op een knop klikken of een formulier invullen.
12. Beveel gerelateerde producten of blogs aan
Plaats links naar andere relevante content, zoals gerelateerde producten of blogs. Dit houdt de websitebezoeker betrokken en zorgt voor meer clicks op je website.
13. Voorraad en schaarste
Schaarste is een krachtige motivator. Benoem daarom je voorraad en laat het weten als je nog slechts enkele items beschikbaar hebt.
14. Geen vluchtige trends
Kies je voor wat nu trendy is en over een maand vergeten, of ga je voor tijdloze marketing? Richt je niet teveel op de hypes van vandaag de dag. Grote kans dat die over een paar dagen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Soms kan het slim zijn vanwege viral marketing, maar over het algemeen is het beter om je te richten op blijvende resultaten.
15. A/B test met je Call-to-Action buttons
Test altijd je Call-to-Action knoppen, zoals “kopen” of “Nu bestellen”. De tekst die je in je Call-to-Action buttons gebruikt kan van grote invloed zijn op het conversie percentage. Test verschillende varianten om te zien welke het beste presteren.
16. Wees kristalhelder
Vertel je websitebezoekers exact wat ze gaan krijgen. Je Call-to-Actions mogen nooit vaag of onduidelijk zijn. Buttons die zeggen “Ja, ik wil dit” werken vaak slechter dan buttons die zeggen “Ja, ik download nu gratis het eBook”, om een voorbeeld te noemen.
17. Benoem je USP’s
Vertel jouw potentiële klanten over jouw Unique Selling Points; wat onderscheidt jou van de concurrenten? Waarom zou jouw potentiële klant daar waarde aan moeten hechten? Wat is het voordeel voor hem?
18. Zorg voor tunnelvisie
Op landingpages wil je zo min mogelijk afleidingen. Je wilt keuzestress geen kans geven. Zorg daarom voor een soort tunnelvisie die uiteindelijk leidt tot een conversie. Conversie verhogen doe je door je landingspagina 100% gericht te maken op één conversie-mogelijkheid.
19. Vermeld je privacy policy
Het opnemen van je privacybeleid bij je e-mail opt-in formulieren kan een groot verschil maken. Uit een onderzoek bleek dat dit tot een toename van wel 19 procent kan zorgen.
20. Zorg voor enthousiasme
Van wie zou je eerder iets kopen; een opgewekte verkoper of een saaie piet?
Zorg daarom voor enthousiaste websitebezoekers. Dit doe je door emotioneel geladen taal en storytelling te gebruiken om je bezoekers enthousiast en betrokken te houden.
21. Zorg voor optionele invoervelden
je een groot aantal invoervelden hebt (zie ook punt 1), maak er dan zoveel mogelijk optioneel om de drempel zo laag mogelijk te houden. Liefst vraag je sowieso zo min mogelijk informatie uit.
22. Zorg voor congruentie
Als je adverteert zorg er dan altijd voor dat je landingspagina goed aansluit bij je advertentie. Je wilt een kloppend geheel – je wilt congruent zijn. Idealiter vertelt je advertentie wat de websitebezoeker gaat aantreffen als hij op je advertentie klikt.
23. Bied verschillende betalingsmogelijkheden aan
Overweeg het toevoegen van verschillende betalingsmogelijkheden om conversies te verhogen. Elke klant heeft andere voorkeuren en favoriete betalingsmogelijkheden.
24. Plaats reviews bij producten
Conversie verhogen is mogelijk door reviews te plaatsen bij je producten. Dit wekt vertrouwen en klanten zien gelijk wat de plus- en minpunten van het product zijn. Dat maakt het beslissingsproces een stuk makkelijker.
25. Experimenteer met kleuren
Test met verschillende kleuren en ontdek welke kleuren het beste werken voor jouw bedrijf. Experimenteer met verschillende paletten om te zien wat voor jouw doeleinden de optimale kleuren zijn.
26. Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit.
Het gebruik van generieke stockfoto’s komt je conversieratio niet ten goede. Gebruik waar mogelijk professionele, hoogwaardige foto’s.
27. Gebruik knoppen in plaats van links
Gebruik voor Call-to-Actions knoppen en geen tekstuele links. Knoppen zijn duidelijker, zeker op smartphones.
28. Losgaan met live chat
Gebruik live chat op je website om realtime vragen te beantwoorden en eventuele bezwaren bij potentiële klanten direct weg te nemen.
29. Stuur de aandacht
Verschuif de aandacht van je website bezoeker door belangrijke elementen op te laten vallen. Dit kan door kleur, positie, grootte ten opzichte van andere elementen en andere visuele aanwijzingen.
30. Test met een éénkoloms lay-out
Vandaag de dag zit men meer op hun smartphones dan achter de computer. Test daarom zeker eens met een lay-out met één kolom. Dit is dus een lay-out zoals ook gebruikelijk op smartphones. Alle content staat netjes onder elkaar.
31. Maak het persoonlijk
Schroom niet om een persoonlijke foto te gebruiken. Toon je team, toon je eigen gezicht. Laat zien wie de gezichten achter het bedrijf zijn.
32. Bied scherpe prijzen
Een open deur natuurlijk, maar conversie verhogen wordt een stuk makkelijker als jouw producten van dezelfde prijs zijn als bij de concurrentie – mits de producten grofweg dezelfde kwaliteit hebben.
33. Test met korte en lange teksten
Afhankelijk van jouw sector, doelgroep en product kan een kortere tekst effectiever werken dan een lange tekst. Test daarom altijd met verschillende tekstlengtes en ontdek wat het beste aansluit bij jouw doelgroep.
34. Niet vergeten te lachen
Gebruik foto’s van lachende, gelukkige mensen. Over het algemeen zorgt dit voor hogere conversies.
35. Zorg voor contactgegevens
Een bedrijf waar je geen contact mee op kan nemen, dat komt niet vertrouwd over. Zorg daarom voor volledige contactgegevens.
36. Gratis verzending
Men haakt af als er verzendkosten moeten worden betaald. Tegenwoordig is het bijna zo normaal dat er geen verzendkosten worden gerekend dat mensen hier op afknappen.
37. Laat klanten afrekenen als Gast
Het verplicht aanmaken van een account voordat afgerekend kan worden werkt conversieverlagend. Niet iedereen wilt een account aanmaken.
38. KISS
KISS staat voor Keep It Simple, Stupid. Stem jouw taalgebruik op je doelgroep af. Gebruik geen moeilijke taal of vakjargon. Houd het simpel.
39. Verminder keuzestress
Als er teveel keuzes zijn maakt men liever helemaal geen keuze dan de verkeerde keuze. Zorg er daarom voor dat je pagina’s een bepaalde focus hebben en keuzestress voorkomen.
Tot slot…
Conversie verhogen is een kwestie van testen, testen en nog meer testen. Wat werkt voor de ene website hoeft niet altijd voor jouw website te werken. Hetzelfde geldt voor diverse doelgroepen en sectoren. Wat voor eCommerce goed werkt hoeft niet aan te slaan bij een B2B bedrijf.
Heb je zelf geen tijd of de middelen om te A/B testen en je conversies te verhogen? Dan biedt een bureau voor conversie optimalisatie uitkomst.
Succes met de implementatie van deze 39 conversie tips!