Ongeacht hoe vaak zoekalgoritmes ook zullen veranderen, één ding zal altijd blijven bestaan: de vraag naar goede copywriting. Vraag naar goede content die wordt gewaardeerd en wordt gelezen zal er altijd blijven. Als we het hebben over SEO copywriting denken we al snel aan zoekwoorden en organische rankings van zoekmachines. We vergeten gemakkelijk de doelgroep uit het oog en schrijven alleen voor Google.
Vergeet niet; het zijn niet de zoekmachines die interesse hebben in jouw producten of diensten. Het zijn mensen – van vlees en bloed – die je wilt verleiden middels effectieve SEO copywriting.
Het kan dus nodig zijn om inmiddels achterhaalde SEO trucjes achterwege te laten en met een frisse blik opnieuw te leren hoe goede copywriting in zijn werk gaat. Schrijf niet langer voor Google, schrijf voor je doelgroep.
Beschouw SEO copywriting als een manier om aantrekkelijke, dynamische teksten te produceren die mensen geïnteresseerd maakt en die aandachtig wordt gelezen. SEO copywriting moet subtiel zijn. Met deze copywriting tips voor SEO gaat dat zeker lukken.
1. Schrijf een boeiende kop en de toon is gezet
Je krijgt slechts één kans voor een eerste indruk.
Die eerste indruk wordt gemaakt door de kop van het artikel. Zorg dat de kop pakkend is. Je lezer moet geboeid zijn. Tevens moet je gelijk de toon zetten.
Goede koppen zijn:
“5 manieren om in 31 dagen uw leads te verdubbelen”
“3 kilo afvallen in 2 weken tijd, zonder honger te lijden”
Een goede kop bevat een voordeel (“leads verdubbelen”) en neemt eventueel een nadeel weg (“zonder honger te lijden”). Idealiter is je kop ook specifiek (“ in 31 dagen”, “in 2 weken tijd”) zodat je lezer weet wat hij kan verwachten.
Vergeet niet om je zoekwoord in de titel op te nemen. Dit is belangrijk voor je positie in Google en het moedigt de potentiële websitebezoeker aan om door te klikken.
Nummers, en met name oneven nummers, zijn aantrekkelijk voor lezers. Ook lijsten doen het altijd erg goed, deze zijn makkelijk te consumeren doordat een lezer ze kan scannen.
2. Gebruik subkoppen en korte alinea’s
SEO copywriting draait dus niet om de zoekmachines, zoals je weet. Je schrijft voor de gebruiker. Een gebruiker is erbij gebaat dat jouw tekst makkelijk te scannen is en lekker wegleest. Het is daarom zeker aan te raden om subkoppen te gebruiken in je tekst, minstens een paar H2’s (koptekst 2 in WordPress) en mogelijk ook hier en daar een H3 (Koptekst 3 in WordPress).
Ook opsommingstekens en genummerde lijsten verhogen de leesbaarheid van jouw artikel. Daarnaast werken korte alinea’s ook effectief. Beperk elke alinea tot 2 à 3 regels.
En wat gebeurt er als je tekst makkelijk te lezen is? Juist ja, dan wórdt deze ook daadwerkelijk gelezen!
3. Gebruik krachtige woorden en schrijf actief
Schrijf met enthousiasme. Schrijf in actieve vorm. Gebruik zogeheten power words. Ze beïnvloeden je lezer en creëren een directe, energieke en overtuigende tekst.
4. Vergeet zoekwoorddichtheid
De techniek dat je moest schrijven voor algoritmes stamt uit een grijs verleden. Inmiddels doet zoekwoorddichtheid er niet meer toe. Het algoritme is slim genoeg om aan de hand van context te bepalen waar het artikel over gaat. Als jouw artikel zo vol zit met zoekwoorden dat je nauwelijks informatie kunt overdragen via de tekst dan weet je dat jouw tekst over-geoptimaliseerd is.
Gebruik, waar het logischerwijs kan, gerelateerde zoekwoorden, synoniemen en grammaticale variaties om redundantie te beperken en toch te kunnen scoren op de verschillende termen die relevant zijn voor het artikel. In een artikel over “SEO technieken” kun je dus ook af en toe “SEO strategieën” noemen.
5. Meta-omschrijvingen zijn belangrijk.
Meta-omschrijvingen worden niet meegerekend voor je positie in Google. En toch zijn ze uiterst belangrijk.
Ze zijn namelijk het eerste wat een gebruiker van Google ziet. De meta-omschrijving is de tekst die onder de titel (title tag) verschijnt in de zoekresultaten. Als je niet handmatig een meta-omschrijving opgeeft dan genereert Google zelf een omschrijving op basis van de eerste tekst op de pagina.
6. Link naar anderen
Als je linkt naar andere websites en externe bronnen oogt je content in de ogen van Google als waardevoller en betrouwbaarder. En logisch ook, want voor de lezer is het wel fijn als hij weet hoe jij aan je informatie komt. Of stel je verwijst naar een onderzoek, dan is het wel zo handig dat het volledige onderzoek kan worden ingezien. Je kunt door te verwijzen naar jouw bronnen je lezer voorzien van extra informatie.
7. Plaats interne links
Voeg ook interne links toe op je website zodat je een goede leeservaring bied. Jouw websitebezoeker kan dan makkelijk andere, relevante informatie vinden en blijft bovendien langer op je website. Wat tevens goed is voor jouw rankings in de Google zoekmachine.
Conclusie
Met deze SEO copywriting tips kun je vlotte teksten schrijven die makkelijk lezen én toch goed zijn voor SEO. Schrijf dus niet voor zoekwoorden of algoritmes, schrijf voor je doelgroep. Wees relevant en waardevol. Vergeet zoekwoorddichtheid. Schrijf aantrekkelijke meta-omschrijving. Voeg voldoende interne en externe links toe in je content.