Coach worden? Zó begin je!

Coach worden Zo begin je-webcrafter

Een coach is iemand die anderen helpt om beter te worden in wat ze doen. Een coach kan mensen helpen met het verbeteren van hun prestaties op het werk, bij sportieve activiteiten of gewoon in het leven.

Een goede coach is iemand die anderen kan motiveren, stimuleren en inspireren. Een goede coach weet hoe hij of zij mensen kan helpen groeien en ontwikkelen.

Coach worden is daarom een droom die veel mensen hebben. Een leuke baan, waarin je anderen helpt om beter te worden in wat ze doen. Het is ook een baan waarin je veel vrijheid hebt en zelf kunt bepalen hoe je werkt.

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om worden, maar hoe weet je of je geschikt bent voor deze baan? In deze blog lees je wat de eigenschappen van een goede coach zijn.

Wat maakt een goede coach?

Een goede coach is iemand die anderen kan helpen om beter te worden in wat ze doen. Maar er is meer nodig dan alleen kennis van het vakgebied. Een goede coach is ook empatisch, communicatief vaardig en kan goed luisteren.

Een goede coach is iemand die:

 • Een helder doel voor ogen heeft
 • Weet wat hij zij wil bereiken met zijn haar cliënt
 • Inzicht heeft in de behoeften van zijn haar cliënt
 • Een open houding heeft en nieuwsgierig is naar anderen
 • Communicatief vaardig is
 • Empathisch is
 • Luistert naar zijn haar cliënt
 • Vraagt door tot hij zij het probleem heeft begrepen
 • Helpt de cliënt om zijn haar doelen te bereiken

Als je aan deze eigenschappen voldoet, dan ben je zeker geschikt voor deze baan.

Soorten coaches

Er zijn veel verschillende soorten coaches. Je kunt bijvoorbeeld worden als:

 • Loopbaancoach
 • Outplacementcoach
 • Ondernemingscoach
 • Salescoach
 • Persoonlijkheidstrainer

Sommige coaches hebben zich gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld

 • Financiële coaching
 • Gezondheidscoaching
 • Relatiecoaching
 • Carrièrecoaching

Om een goede coach te worden, is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen.

Opleidingen om coach te worden

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om worden. Welke opleiding je kiest, hangt af van de richting die je wilt inslaan. Als je bijvoorbeeld graag mensen wilt helpen met hun carrière, dan is een coachingopleiding gericht op loopbaancoaching wellicht interessant voor je.

Wil je liever mensen helpen met hun persoonlijke ontwikkeling? Dan kun je een opleiding in gedragstherapie of psychologie overwegen.

Er zijn ook allerlei online opleidingen te vinden, maar let wel op dat je een erkende opleiding kiest. Alleen dan kun je namelijk gebruikmaken van de titel ‘coach’.

Hoe word ik een word coach?

Als je denkt dat het beroep van coach iets voor jou is, dan kun je de volgende stappen ondernemen om worden:

 • Kies een opleiding
 • Volg de opleiding
 • Meld je aan bij een beroepsvereniging
 • Haal een erkend coachcertificaat
 • Ga aan de slag!

Het is overigens ook mogelijk om worden zonder opleiding. Dit kan door middel van een cursus, maar je kunt ook ervaring opdoen door bijvoorbeeld eerst als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Op deze manier kun je kennis maken met het beroep en oefen je de vaardigheden die je nodig hebt. Het is wel belangrijk dat je bij het zoeken naar vrijwilligerswerk goed uitzoekt waar je aan toe gaat. Sommige organisaties verwachten dat je kennis hebt van het vak, en dat is natuurlijk niet eerlijk. Kies daarom een organisatie waar je wordt ingezet op basis van je persoonlijke kwaliteiten.

Als je denkt dat coach worden iets voor jou is, dan kun je dus verschillende routes inslaan. Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en weet wat de eigenschappen van een goede coach zijn. Op deze manier weet je zeker dat je succesvol wordt als coach.

Cursussen voor coaches

Als coach is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dit kan door middel van cursussen, seminars of workshops. Door jezelf te blijven ontwikkelen word je beter in je vak en kun je je cliënten nog beter helpen.

Cursussen die worden aanbevolen:

 • NLP Practitioner
 • Time Line Therapy™ Practitioner
 • Hypnose Practitioner
 • Emotioneel Lichaamswerk Practitioner

Ook is het belangrijk om een cursus te volgen in communicatievaardigheden. Dit is een vaardigheid die je altijd kunt gebruiken, ook buiten het beroep van coach. Een cursus in communicatievaardigheden kan je helpen.

Als je coach wilt worden dan is het belangrijk dat je een erkend coachcertificaat haalt. Dit certificaat geeft aan dat je voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om als coach te werken.

Een erkend coachcertificaat kun je halen bij verschillende organisaties, zoals:

 • The International Coach Federation (ICF)
 • The European Mentoring and Coaching Council (EMCC)
 • Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO)

Voor het halen van een erkend coachcertificaat moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je werkervaring, opleiding en de cursussen die je hebt gevolgd.

Als je aan alle eisen voldoet, dan kun je het certificaat halen.Hoe word ik een word coach?Als je denkt dat het beroep van coach iets voor jou is, dan kun je de volgende stappen ondernemen om worden:

Beste boeken voor startende coaches?

Als je net begint met het beroep van coach, dan is het belangrijk dat je de juiste kennis opdoet. Dit kan door middel van boeken. Er zijn veel goede boeken over coaching beschikbaar, maar welke boeken zijn geschikt voor startende coaches?

Wij hebben 5 boeken voor je uitgekozen:

 • 1. 101 Coaching Tips (2e editie): De basisprincipes van effectief coachen in een notendop
 • The Coaching Habit: Say Less, Ask More & Change the Way You Lead Forever
 • Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action
 • The 5 Second Rule: Transform your Life, Work, and Confidence with Everyday Courage
 • The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business

Succesvol worden als coach

Om succesvol worden is het belangrijk dat je leert hoe je jezelf kunt vermarkten. Als je namelijk niet weet hoe je jezelf moet verkopen, dan zul je nooit cliënten vinden.

Een goede manier om jezelf te overmarkten, is door een cursus in marketing of sales te volgen. Op deze manier leer je hoe je jezelf kunt verkopen, en kun je ervoor zorgen dat je wordt als coach.\n\nDaarnaast is het ook belangrijk dat je een website hebt waarop mensen je kunnen vinden. Zorg ervoor dat je website overzichtelijk is en dat je contactgegevens duidelijk zichtbaar zijn.

Google (zoekmachineoptimalisatie) is een belangrijk kanaal om jezelf te vermarkten, en je kunt er veel cliënten mee bereiken.

Zorg ervoor dat je een goede SEO strategie hebt, en post regelmatig interessante content. Op deze manier word je zeker gezien als coach, en kun je veel cliënten bereiken.

Als je deze tips opvolgt, dan word je zeker succesvol als coach!

Online marketing voor coaches

SEO voor coaches

Om als coach goed vindbaar te zijn op Google moet je goed werken met zoekmachineoptimalisatie (SEO). SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing, en zorgt ervoor dat je website hoog in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Als je goed vindbaar bent op Google, dan word je automatisch meer bezocht door potentiële cliënten.

Om ervoor te zorgen dat je goed vindbaar bent op Google moet je dus werken aan een goede SEO strategie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het schrijven van goede content. Zorg ervoor dat je regelmatig interessante blogposts plaatst, en zorg ervoor dat deze SEO-proof zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je website overzichtelijk is. Zorg ervoor dat de navigatie makkelijk te begrijpen is, en zorg ervoor dat je contactgegevens makkelijk te vinden zijn.

Als je deze tips opvolgt, word je zeker beter vindbaar op Google, en kun je meer cliënten bereiken.

Benieuwd of jouw website “SEO-proof” is? Vraag de SEO audit aan.

Google Ad//webcrafter.nl/seo-audit\”s voor coaches

Google Ads is een ander belangrijk onderdeel van online marketing, en kan erg effectief zijn voor coaches. Google Ads is een advertentieprogramma waarmee je advertenties kunt plaatsen in de zoekresultaten van Google.

Als je een advertentie plaatst via Google Ads, dan wordt je advertentie getoond aan mensen die op zoek zijn naar een coach. Dit is erg effectief, omdat je adverteert aan mensen die al geïnteresseerd zijn in het beroep van coach.

Het is wel belangrijk dat je een goede advertentie maakt. Zorg ervoor dat je duidelijk uitlegt wat jij als coach aanbiedt, en zorg ervoor dat je advertentie aanspreekt.

Als je deze tips opvolgt, word je zeker succesvol met Google Ads, en kun je veel cliënten bereiken.

Social media voor coaches

Social media is een belangrijk kanaal om jezelf te vermarkten als coach. Op social media kun je namelijk makkelijk in contact komen met potentiële cliënten, en kun je jezelf laten zien als expert.

Het is wel belangrijk dat je weet welke social media kanalen geschikt zijn voor jou als coach. Niet elk kanaal is even geschikt, en het is belangrijk dat je weet waar je doelgroep zich bevindt.

Als je weet welke social media kanalen geschikt zijn, is het tijd om te gaan posting. Zorg ervoor dat je regelmatig interessante content plaatst, en zorg ervoor dat dit relevant is voor jouw doelgroep.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je reageert op berichten en reacties. Op deze manier laat je zien dat je actief bent, en kun je een band opbouwen met potentiële cliënten.

Email marketing voor coaches

Conversie optimalisatie voor coaches

Conclusie

Coachen is dus een zinvolle baan, waarin je anderen kunt helpen met het bereiken van hun doelen. Meer weten over hoe je aan klanten komt als coach? Lees dan ook de overige blogs op onze website voor handige tips en tricks.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Boost het succes van jouw coachingspraktijk!

Download onze Coach Site Checklist!