Coaching praktijk beginnen, waar te starten?

Coaching praktijk beginnen waar te starten-webcrafter

Als je een coaching praktijk wilt beginnen, is het belangrijk om te weten waar je moet starten. In dit artikel geven we tips over wat je moet doen om succesvol te zijn met online marketing als startend coach.

Volgens het Nederlands Instituut van Coaches (NIC) is een coach iemand die mensen helpt om zelfstandig te leren en hun doelen te bereiken. Coaches stimuleren, motiveren en inspireren mensen, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Coaching is niet alleen geschikt voor mensen met problemen, maar ook voor iedereen die meer uit zijn of haar leven wil halen.

Coachen is een vak apart en je kunt er niet zomaar mee beginnen. Als je een coaching praktijk wilt beginnen, is het belangrijk om eerst te leren wat coaching precies is en hoe je moet coachen.

Er zijn diverse opleidingen die je hierbij kunnen helpen, zoals de Coaching opleiding van het Nederlands Instituut van Coaches (NIC). Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in online marketing. Dit is een vakgebied waar je steeds meer kennis over moet hebben als ondernemer.

Als je weet wat coaching is en hoe je moet coachen, is het tijd om je praktijk te beginnen.

Hoe zet ik een praktijk op?

Wanneer je een coaching praktijk wilt beginnen is het belangrijk dat je weet hoe je deze opzet.  Hieronder geven we een aantal tips:

 1. Kies een goede naam die bij je past en die makkelijk te onthouden is.
 2. Het is belangrijk om je praktijk te laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je door een aanvraag in te dienen via de website van de Kamer van Koophandel.
 3. Laat je inschrijven bij de Belastingdienst.
 4. Zorg ervoor dat je een goede website hebt die makkelijk te gebruiken is en die professioneel oogt. Dit is belangrijk omdat je wilt dat mensen je vinden als ze op zoek zijn naar een coach en je wilt dat ze een goede indruk krijgen van je praktijk.
 5. Zorg ervoor dat je een kantoorruimte hebt die professioneel oogt. Dit is belangrijk omdat je wilt dat mensen je serieus nemen en je wilt de best mogelijke indruk maken.
 6. Zorg ervoor dat je klanten kunt boeken via een online boekingssysteem. Dit maakt het makkelijker voor ze om een afspraak met je te maken en zorgt ervoor dat je meer tijd vrijmaakt om te werken met klanten.
 7. Zorg ervoor dat je een privacybeleid hebt en dat je klanten weten hoe je met hun gegevens omgaat. Dit is belangrijk omdat je klanten moeten vertrouwen dat je hun gegevens veilig houdt.
 8. Zorg ervoor dat je een goede online aanwezigheid hebt. Dit betekent dat je actief bent op social media en je een goede online reputatie hebt.
 9. Zorg ervoor dat je regelmatig blogt en dat je de blogs deelt op social media. Ook is het belangrijk om actief te zijn in relevante online communities en forums.
 10. Zorg ervoor dat je een goede e-mailmarketingcampagne hebt. E-mail marketing is een andere belangrijke vorm van online marketing voor startende coaches. Zorg ervoor dat je e-mails personaliseert en relevant zijn voor je doelgroep. Ook moet je ervoor zorgen dat je e-mails opvallend en aantrekkelijk zijn, zodat mensen ze willen openen en lezen.
 11. Zorg ervoor dat je een goede lead magnet hebt. Een lead magnet is een gratis weggever die je doelgroep aantrekt en helpt om ze warm te maken voor wat je te bieden hebt. Zorg ervoor dat je een goede lead magnet hebt, zodat je mensen kunt aantrekken en converteren tot klanten.
 12. Zorg ervoor dat je een goede call-to-action hebt. Een call-to-action is een belangrijk onderdeel van online marketing voor startende coaches. Zorg ervoor dat je een goede call-to-action hebt, zodat mensen weten wat ze moeten doen als ze geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 13. Zorg ervoor dat je voldoende marketingbudget hebt. Dit is belangrijk omdat je wilt dat je online marketingcampagnes succesvol zijn en je wilt ervoor zorgen dat je genoeg geld hebt om de campagnes te kunnen uitvoeren.
 14. Zorg ervoor dat je weet hoe je online marketingcampagnes moet opzetten en uitvoeren. Dit is belangrijk omdat je wilt dat je campagnes succesvol zijn en je wilt ervoor zorgen dat je de juiste strategieën gebruikt.
 15. Zorg ervoor dat je een goed plan hebt voor je online marketingcampagnes. Dit is belangrijk omdat je wilt dat je weet wat je doelen zijn en hoe je deze kunt bereiken.
 16. Zorg ervoor dat je een goede SEO strategie hebt voor je online marketingcampagnes. Dit is belangrijk omdat je wilt dat je campagnes succesvol zijn en je wilt ervoor zorgen dat je de juiste strategieën gebruikt.
 17. Zorg ervoor dat je een goede social media aanwezigheid hebt. Dit is belangrijk omdat je wilt dat mensen je vinden als ze op zoek zijn naar een coach en je wilt dat ze een goede indruk krijgen van je praktijk.
 18. Geef nooit losse sessies  weg. Dit is belangrijk omdat je wilt dat mensen betalen voor je diensten en je wilt ervoor zorgen dat ze waarde hechten aan wat je te bieden hebt.
 19. Zorg ervoor dat je weet hoe je prijzen moet berekenen. Dit is belangrijk omdat je wilt dat je een goede prijs voor je diensten vraagt en je wilt ervoor zorgen dat je mensen niet afschrikt met te hoge prijzen.
 20. Voeg een coach programma toe, naast de losse sessies.
 21. Zorg ervoor dat je een intakegesprek hebt met je klanten. Dit is belangrijk omdat je wilt weten wat hun behoeftes zijn en je wilt ervoor zorgen dat ze zich aanmelden voor een programma dat bij hen past.
 22. Pas je coachprogramma’s aan als de klantbehoeftes veranderen. Dit is belangrijk omdat je ervoor wilt zorgen dat je klanten tevreden zijn en je wilt ervoor zorgen dat ze blijven betalen voor je diensten.

Dit zijn slechts enkele tips, maar als je ze opvolgt, zal je zien dat het makkelijker wordt om een coaching praktijk te starten en online marketing te gebruiken om nieuwe klanten aan te trekken.

Wat verdient een zelfstandig coach?

Een groot deel van de coaches die ik ken, vragen tussen de €60 en €150 per uur. Dit is natuurlijk een ruwe schatting, maar het geeft je een idee.

Het verschilt heel erg per coach hoeveel ze verdienen, want het hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • Het type coaching dat ze aanbieden
 • Het aantal uren dat ze beschikbaar zijn
 • De locatie waar ze coachen
 • Het aantal jaren ervaring dat ze hebben

Een andere factor die van invloed is op het tarief, is of je als coach werkt met een groot bedrijf of als zelfstandige. Als je voor een groot bedrijf werkt, zal je waarschijnlijk een vast salaris hebben en daarnaast kun je ook commissie verdienen. Als je als zelfstandige coach werkt, is het makkelijker om meer te verdienen, omdat je je eigen tarieven bepaalt.

Hoeveel uren moet je coachen om rond te komen?

Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van het bedrag dat je per uur coachen vraagt, maar als je een ruwe schatting wilt maken, is het aantal uren dat je coachen moet ongeveer 20 tot 30 uur per maand.

Als je een fulltime baan hebt, kun je niet elke dag coachen, maar als je minder uren coacht, zul je ook minder verdienen. Het is aan jou om te beslissen of je coachen wilt als bijverdienste of dat je coachen wilt als fulltime baan.

Als je coachen wilt als fulltime baan, is het belangrijk om te bedenken hoeveel uren per week je wilt coachen. Als je coachen wilt als bijverdienste, is het belangrijk om te bedenken hoeveel uren per week je kunt coachen.

Zoals je kan zien, is er niet echt een vast aantal uren dat je coachen moet, want het hangt allemaal af van verschillende factoren.

Moet je een eigen praktijk hebben, of werken vanuit huis?

Dit is natuurlijk helemaal aan jou, maar ik denk dat het handig is om een eigen praktijk te hebben. Als je coachen wilt als fulltime baan, moet je er misschien over nadenken om een eigen praktijk te beginnen, want dan heb je meer vrijheid en kun je coachen wanneer je wilt.

Als je wilt coachen als bijverdienste, dan is het waarschijnlijk handiger om te coachen vanuit huis, want dan hoef je geen extra kosten te maken voor een praktijkruimte.

Wat zijn de kosten van een eigen praktijk?

De kosten van een praktijk zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte en de locatie, maar als je een ruwe schatting wilt maken, is het bedrag dat je per maand kwijt bent ongeveer €500 tot €1.000.

Dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van de praktijkruimte die je kiest, maar het geeft je wel een idee van de kosten.

Als je besluit om een praktijk te starten, moet je natuurlijk ook bedenken wat je gaat inrichten. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken, zoals:

 • Een coachingsbank
 • Een stoel
 • Een tafel
 • Een whiteboard of flipover
 • Coachingsmaterialen

Als je alles bij elkaar optelt, kost een praktijk ongeveer €2.000 tot €3.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van de materialen die je kiest en hoeveel je ervoor wilt uitgeven

Hoe kom ik als startend coach aan klanten?

Er zijn verschillende manieren om als startend coach aan klanten te komen, maar ik denk dat de beste manier is door mond-tot-mondreclame. Als je een goede coach bent, zullen je klanten je aanraden bij vrienden en kennissen.

Een andere goede manier om als startend coach aan klanten te komen, is door middel van online marketing. Als je een website of blog hebt, kun je SEO gebruiken om hoger in Google te komen. Dit betekent dat je meer klanten zult krijgen, omdat je makkelijker te vinden bent.

Nog een manier om als startend coach aan klanten te komen, is door te netwerken. Als je naar een netwerkbijeenkomst gaat, kun je nieuwe mensen ontmoeten en ze vertellen over je coaching praktijk. Misschien kunnen ze je dan aanraden bij andere mensen.

Hoe prijs ik mijn diensten?

Hoe je je diensten prijst, hangt af van verschillende factoren, zoals het type coaching dat je aanbiedt, hoeveel ervaring je hebt en waar je woont.

Wat moet ik doen aan online marketing als startend coach?

Als je een website of blog hebt, is het belangrijk om SEO te gebruiken. SEO is een manier om hoger in Google te komen als mensen bepaalde keywords intypen. Dit betekent dat je meer traffic naar je website of blog krijgt, en dus meer klanten

Een andere manier om meer traffic naar je website of blog te krijgen, is door middel van social media. Als je berichten plaatst op social media, kunnen mensen je website of blog vinden en erop klikken. Dit is een goede manier om meer bekendheid te krijgen als startend coach.

Benieuwd wat je vandaag al kan doen om aan nieuwe klanten te komen? Neem onderaan de pagina contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

Boost het succes van jouw coachingspraktijk!

Download onze Coach Site Checklist!