Je wilt Google AMP instellen op jouw WordPress website? Accelerated Mobile Pages, ofwel AMP, is een manier om jouw website sneller te laden op mobiele apparaten. Snel ladende websites bieden een betere gebruikerservaring en kunnen dus zorgen voor meer website traffic. In dit blog laten we je zien hoe je Google AMP instelt in WordPress.
Wat is Google AMP?
Voordat we verder gaan even een korte toelichting, want wat zijn nou precies AMP pagina’s?
Google AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Het is een open-source initiatief dat wordt ondersteund door technologiebedrijven, waaronder Twitter en Google. Het doel van het project is om ervoor te zorgen dat online content sneller wordt geladen op smartphones.
Pagina’s met veel tekst of afbeeldingen kunnen best wat tijd nodig hebben voordat ze geladen zijn. Dat maakt de gebruikerservaring voor veel mobiele gebruikers verre van optimaal.
AMP gebruikt kale, minimale AMP en beperkt Javascript. Hierdoor kan de inhoud worden gehost op de Google AMP Cache. Google kan vervolgens deze gecachte versie vervolgens direct aan gebruikers aanbieden wanneer ze op jouw link in de zoekresultaten klikken.
AMP-pagina’s kunnen in elke browser worden geladen. Ook werkt het momenteel met Google, Twitter, LinkedIn, Reddit en andere platforms.
Voor- en nadelen van Accelerated Mobile Pages
Volgens sommige SEO-experts helpt AMP om je hoger te laten scoren in Google, het verbetert immers de gebruikerservaring voor mobiele gebruikers met trage internetverbindingen. Toch biedt AMP ook de nodige uitdagingen, zowel voor website-eigenaren als marketeers.
Om te beginnen gebruikt AMP een beperkte set HTML, JavaScript en CSS. Hierdoor vallen bepaalde functies en widgets af, ze zijn niet te gebruiken voor jouw mobiele AMP-website. Dit beperkt aanzienlijk de mogelijkheden om bijvoorbeeld e-mails te verzamelen via opt-ins, of dynamische Call to Actions te plaatsen in blogs.
Gelukkig ondersteunt AMP wel Google Analytics, maar daar houdt het grotendeels ook mee op: veel andere analyse platforms worden niet ondersteunt. Hetzelfde geldt voor advertentie-opties, die zijn helaas beperkt tot een klein aantal advertentieplatforms.
Eén ander nadeel is dat het niet makkelijk is om later weer terug te schakelen van AMP naar de ‘gewone’ website. Je moet dan alle pagina’s gaan redirecten via een 301 redirect. Dat is niet onmogelijk, maar wel een vervelend en tijdrovend klusje. Dus mocht je nu voor AMP willen kiezen, maar niet helemaal overtuigd zijn, dan kun je mogelijk beter nog even wachten.
Ondanks deze nadelen boost Google AMP-pagina’s door ze hoger in mobiel zoeken weer te geven.
Is een groot deel van jouw website bezoekers afkomstig via smartphones? Dan loont het mogelijk voor jou de moeite om AMP-ondersteuning in te stellen voor jouw website om zodoende nog hoger in Google te scoren.
Is AMP belangrijk voor jouw website?
AMP is belangrijk omdat het helpt om webpagina’s sneller te laden, wat de usability van de website ten goede komt en bezoekers mogelijk aanspoort om door te klikken of langer op de website te blijven. De logica van AMP is dan ook eenvoudig: een snellere laadtijd leidt tot een betere betrokkenheid, wat het bouncepercentage verlaagt en de mobiele rankings verbetert.
Máár, AMP is geen garantie voor een verhoogde betrokkenheid. Stel jouw pagina is razendsnel (minder dan 1,5 seconden), maar de inhoud van je pagina is saai of niet aantrekkelijk genoeg, dan zal men alsnog wegklikken. Ook zal je positie in Google dan niet veel verbeteren, omdat je een hoog bouncepercentage hebt. Om echt de vruchten te plukken heb je goede content én snelle laadtijden nodig.
Laat je dus niet misleiden, het installeren van AMP is geen garantie voor hogere posities in Google (en dus meer inkomsten).
Dus is het zinvol om AMP te implementeren?
Dat hangt ervan af.
Nog even in het kort de voordelen van AMP:
- AMP vergroot aanzienlijk de laadtijd van de website. Er zijn geen elementen die de site vertragen, dus kunnen je websitebezoekers profiteren van een razendsnelle website.
- Het is erg aannemelijk dat je hogere posities krijgt in de mobiele zoekresultaten van Google. Als Google meer prioriteit gaat geven aan AMP pagina’s, dan heeft dit mogelijk nog meer effect op de SERP’s (Search Engine Results Page, ofwel de zoekresultaten pagina in Google).
- Heb je veel websiteverkeer dat afkomstig is van smartphones, dan zal met AMP de belasting op de servers verminderen en dus hun prestaties verbeteren.
Kun je het veroorloven om advertentie-inkomsten op te offeren?
Kun je zonder alle data uit jouw analyse-platform, m.u.v. Google Analytics?
En – de belangrijkste – weet je zeker dat je via de cache afhankelijk wilt zijn van Google?
Zo ja, dan gaan we snel verder met de uitleg hoe je Accelerated Mobiles Pages instelt.
Accelerated Mobile Pages instellen in WordPress
Het eerste dat je wilt doen, is de AMP plug-in installeren en activeren. Na de activatie kun je naar “Weergave > AMP”.
Vervolgens zie je dan hoe jouw website eruitziet op mobiele apparaten met AMP.
Je kunt hier de header achtergrondkleur en tekstkleur wijzigen. De header achtergrondkleur die je hier instelt wordt overigens ook gebruikt voor de links op de pagina.
De AMP plug-in gebruikt ook het favicon of logo van jouw website als jouw WordPress thema dit ondersteunt.
Na het maken van wijzigingen kun je klikken op “Publiceren” om de wijzigingen op te slaan.
Je kunt nu elk afzonderlijk bericht op jouw website bezoeken en /amp/ aan het einde van de URL toevoegen. Dan zie je de uitgeklede, AMP-versie van het zelfde bericht.
Als je de broncode van het oorspronkelijke bericht bekijkt, dan zie je in de HTML deze regel:
<link rel = \”amphtml\” href = \”https://voorbeeld.nl./voorbeeld/blog/amp/\” />
Dit stukje code vertelt zoekmachines en andere apps of diensten die AMP ondersteunen waar ze de AMP-versie van de pagina kunnen vinden.
Zie je een 404-foutmelding zodra je de AMP-versie probeert te bekijken? Dan dien je naar “Instellingen > Permalinks” te navigeren. Daar klik je op “wijzigingen opslaan”, ondanks dat je geen wijzigingen hebt gemaakt. Hierdoor ververst de website permalink structuur zich.
Accelerated Mobile Pages bekijken in Google Search Console
Ben je benieuwd hoe jouw versnelde pagina’s het doen in Google? Dit kun je eenvoudig controleren met Google Search Console.
Meld je aan bij jouw Google Search Console dashboard en klik op “Optimalisaties > AMP”.
Zie je niet direct de AMP-resultaten? Geen zorgen. Het kan even duren voordat Google jouw Accelerated Mobile Pages indexeert en weergeeft in Search Console.
Accelerated Mobile Pages aanpassen
De AMP plug-in voor WordPress wordt helaas geleverd met beperkte opties om aanpassingen te maken. Je kunt echter wel andere WordPress plug-ins gebruiken om enkele aanpassingen door te voerne.
Als je de Yoast SEO plug-in gebruikt, dan kun je Glue for Yoast SEO & AMP installeren en activeren.
Deze add-on zorgt ervoor dat jouw AMP pagina’s ook geoptimaliseerd kunnen worden. Na activatie van de plug-in ga je naar “SEO > AMP” om de plug-in in te stellen en te configureren.
Yoast SEO AMP add-on
Met deze plug-in krijg je AMP ondersteuning voor andere bericht types.
Op het “design” tabblad kun je vervolgens kleuren en design-opties kiezen, zoals een logo of standaard afbeelding die wordt getoond als het bericht geen eigen uitgelichte afbeelding heeft.
Eén tabblad verder – “Analytics” – kun je jouw Google Analytics-ID toevoegen. Vergeet daarna niet om de wijzigingen op te slaan.
En daarmee is jouw website AMP-gereed!
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het instellen van AMP-pagina’s voor WordPress. Heb je hier vragen over? Schroom dan niet om contact op te nemen!