Het is iets wat je als website-eigenaar absoluut niet wilt zien wanneer je je Analytics account opent. Het komt vrij vaak voor bij mensen met een website of webshop dat het websiteverkeer drastisch daalt. Er komen meteen allemaal vragen in je op, er is namelijk zoveel informatie om doorheen te spitten, maar alles wat jij natuurlijk wilt weten is: hoe heb ik deze daling nu veroorzaakt? Hoe komt het dat ik nu minder websitebezoekers heb dan voorheen?
Geen paniek!
Een traffic drop is natuurlijk erg vervelend, echter, nu hoeft de paniek natuurlijk niet meteen drastisch toe te slaan. Iedere bedrijfswebsite heeft namelijk wel eens op een zeker moment te maken gehad met een daling van het websiteverkeer, het ligt er echter aan hoe drastisch de daling is. Echter, het neemt niet weg dat het voor de meesten vaak erg beangstigend is.
Ligt het wellicht aan een probleem met de aanpak van de SEO methode? Word je afgestraft door Google? Of heeft de concurrentie dusdanige stappen gemaakt dat ze er voor zorgen dat ze geen interesse meer hebben in jouw website?
Het is bij deze daling niet zo zeer een zaak van ‘’als’’ het mij ooit gebeurt, maar meer wanneer het ooit gebeurt. De ervaring leert dat er wél genoeg acties zijn die je kunt ondernemen om er voor te zorgen dat je precies weet wat er aan de hand is. Zo kun je ook meteen maatregelen treffen die effectief zijn. Want alleen als je precies tot in detail weet waar het probleem zich voordoet kun je dit op een effectieve manier aanpakken.
Een daling in kwantiteit zegt niet alles!
Zoals we net al even benoemden, de paniek hoeft niet meteen toe te slaan, en dit is ook totaal niet nodig, dit is namelijk de grootste valkuil die kan leiden tot een verergering van het probleem. Er zijn vrij weinig problemen in dit kader die echt onoplosbaar zijn. Vaak is er ook wel sprake van een daling in het kader van kwantiteit, maar er is vaak met betrekking op kwaliteit vaak ook een kleine vooruitgang te zien. Stel je eens voor, in plaats van 200 mensen die via Google op je website blijven om vervolgens na 15 seconden weer te vertrekken, blijven er nu 70 mensen die op zijn minst 3 minuten op jouw website blijven rondkijken. Zoiets zou dus juist ook in de positieve zin ervaren kunnen worden.
Daarnaast heeft men al gauw de neiging om de forse daling vaak te associëren met een enkel verergerende situatie in de toekomst, maar vaak is het niet meer dan een uitschieter. Wat één van de meest logische oorzaken is, is een daling in websiteverkeer die samenvalt met sportevenementen, feestdagen, en zelfs de seizoenen kunnen hierbij een rol spelen. Maar je weet door middel van je eigen data natuurlijk het beste wat er nu écht aan de hand is.
Zoek het wat dieper op
Wanneer je een enorme daling ziet op het gebied van websiteverkeer is het belangrijk, zoals net al meermaals is benoemd, om tot in detail te kunnen begrijpen waar het probleem zit. De kern van het probleem is de sleutel naar de oplossing. Een stapje terugdoen, daar denken mensen in eerste instantie nooit aan, maar soms kan dit juist wonderen doen. Begin dus met een globale analyse. Kijk allereerst in je analytics en ga eens een overzicht maken op datum. Kies de begindatum van bijvoorbeeld 12 maanden terug, en kies als einddatum de datum van vandaag. Hiermee krijg je als het goed is een mooi overzicht op een eenvoudige manier van de afgelopen 12 maanden, zonder dat hier allerlei details bijkomen die eigenlijk niet heel erg belangrijk zijn. Hierbij heb je echter wel te maken met een grote hoeveelheid data, en daarmee is het wel lastiger om ook een goed beeld te krijgen van de trend en deze te analyseren en vast te stellen. Daarom is het belangrijk om vanaf hier in de periode waar het misgaat de frequentie te verkleinen en steeds verder in te zoomen, eerst per maand, vervolgens gaan we verder naar per week, en zo kom je steeds dichter in de buurt bij de periode waar het nu mis ging. Zo zorg je ervoor dat je de data te zien krijgt die er toe doet. Met deze methode neutraliseer je de nutteloze pieken en dalen. Door dit per periode uit te voeren kun je een duidelijke trend zien ontstaan van het afgelopen jaar. Nu heb je een trend die verder gaat dan enkel een snapshot van de afgelopen maand.
Alles op één hoop, ontrafel dit als eerst
Er zijn echter wel nog een aantal valkuilen aanwezig, het is in de huidige situatie zo, dat al het websiteverkeer bij elkaar is gebundeld in de data, het een brok aan vele gegevens is, alles wat je hebt ingezet om bezoekers aan te trekken zit hier in deze hoop met data. Zo kun je natuurlijk de oorzaak van de traffic drop nog niet erg goed identificeren. Maar gelukkig kan deze hoop snel doorgespit worden met een handige methode. Ga binnen Google Analytics naar de optie Acquisitie, vervolgens moet er ergens een optie zijn om te kiezen voor: ‘’alle verkeer’’ en vervolgens de optie ‘’kanalen’’, nu is het belangrijk om de frequentie weer op wekelijks in te stellen, en nu heb je als het goed is een duidelijk overzicht van alle standaard kanalen. Nu kun je de grafiek opnieuw weergeven, maar dan met de diverse rijen. Dit is wel afhankelijk van het gebruikte programma, echter, de meesten laten het niet toe meer dan 5 of 6 kanalen per keer te bekijken. Dit lijkt wellicht niet zo veel, maar 99 van de 100 keer is de belangrijkste data wel af te leiden uit de populairdere kanalen. En het is ook vrij simpel om kanalen die er niet toe doen, gewoon in te ruilen voor andere kanalen die je wél verder kunnen helpen bij het onderzoek. Wanneer je denkt bij een bepaald kanaal de oorzaak te kunnen vinden, dan kun je uiteraard weer wat verder inzoomen. Echter, let er wel op dat je niet te impulsief bent, want dit kan ervoor zorgen dat je je in de nesten werkt, verkeerde maatregelen toepast, en vervolgens het probleem enkel verergert. Het is daarom ook essentieel om na te gaan, werk dit desnoods in een document of op papier, wat het nu precies is wat je daar in die grafieken voor je ziet.
Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat het verkeer langzaam daalde 7 maanden geleden, en dat het daarna wellicht weer iets langzamer begon te stijgen, en dat het vervolgens 2 maanden later weer verdrievoudigt en 4 maanden later weer fors daalt, ja alle details zijn van belang! Nu heb je de situatie in kaart gebracht, maar je kunt los van de verschillende kanaal analyses nog veel verder gaan.
Elimineer voor de hand liggende zaken
Nu kunnen we verder gaan, de volgende stap is om de voor de hand liggende oorzaken de elimineren, wanneer je bijvoorbeeld je website drastisch hebt aangepast tijdens de daling van het websiteverkeer, denk aan een nieuwe template, een verhuizing naar een andere server, een nieuw design, of zelfs een overstap naar een andere webhosting kan al een enorm grote impact hebben op de website, en dus ook op het websiteverkeer. Het is zeker niet zo dat wanneer je iets niet kunt dat er per definitie niets verandert. Is de website bijvoorbeeld telkens online, en levert hij wel de verwachte prestaties zoals het zou moeten? Zou je er überhaupt wel van afweten wanneer de website niet online is. Wanneer een website telkens niet beschikbaar is voor de bezoeker, dan is dit slecht voor zowel bezoekers als zoekmachines. Het is daarom ook zeker niet onverstandig om de website af en toe eens even goed te monitoren. Je kunt er nooit van uitgaan dat je er altijd van op de hoogte bent wanneer de website niet online is, of zelfs nog drastischer, dat de bezoeker dit wel even komt melden.
Is alles wel goed geïnstalleerd?
Een andere oorzaak voor een drastische daling van website verkeer die vrij voor de hand ligt kan ook worden gevonden bij de analytics zelf. Het kan ook zijn dat bij de analytics de code niet op ieder webpagina is geïnstalleerd. Dit is een vrij opvallende fout die toch vrij makkelijk binnensluipt bij dingen als updates, wanneer dit gebeurt, dan heeft dit een enorme impact op de kwaliteit, en de betrouwbaarheid van de data!
Hoge kwaliteit links, of juist de lagere?
Je hoeft zeker niet per direct in paniek te raken wanneer de enorme afname van websiteverkeer de schuld is van verwijzingen die zorgen voor minder clicks naar de website. Wanneer de site in deze periode van een lagere kwaliteit was, dan zie je wellicht wél minder bezoekers, maar eigenlijk grijp je dan alleen mis wat betreft de websiteverkeer van lage kwaliteit. Ook is het belangrijk om niet te vergeten dat Google links van lage kwaliteit sowieso al probeert te weren, dus deze doven op den duur wel uit. Kijk ook zeker in Google Analytics wat Referral (verwijzingsverkeer) voor jou oplevert. Misschien kreeg je veel verwijzingsverkeer, maar werden het nauwelijks klanten. Dan is het in die zin niet erg om deze hoeveelheid aan website bezoekers nu te moeten missen.
Zoek het probleem niet altijd bij jezelf
Wanneer de daling van het websiteverkeer voornamelijk te wijten is aan een daling van het aantal organische bezoekers, dan zou je via de bovenstaande stappen al een nauwkeuriger beeld moeten kunnen krijgen van de precieze oorzaken, heeft deze bijvoorbeeld op een bepaalde manier een connectie met een bepaalde datum, zoals een update van Google, wellicht gebeurde er iets met de server, of heeft de concurrentie zichzelf fors verbeterd?
Ook niet te vergeten is dat de concurrentie in de SEO rankings moordend is. Het kan dus inderdaad heel goed zo zijn dat de concurrenten hun SEO gewoon massaal hebben verbeterd. Misschien ligt het dus niet eens aan jou, maar wellicht moet je juist actie ondernemen om de concurrentie weer in te halen.
De smartphone is de toekomst
Wanneer er sprake is van een daling van het organische verkeer, gezien vanuit de langere termijn, dan kunnen er ook verbeterpunten mogelijk zijn in de originele SEO strategie, in plaats van een specifieke fout die een daling van het websiteverkeer veroorzaakt. Misschien wordt de content niet meer goed geüpdatet, wellicht is de content te eentonig en gaat deze vervelen. Of misschien is het beter om ook eens te kijken naar een website die mobiel gezien gebruiksvriendelijker is? De smartphone neemt namelijk steeds meer de functie van de computer over. Mensen doen steeds meer met de smartphone, maar veel sites die geoptimaliseerd zijn voor de desktop, werken vaak niet soepel op een smartphone.
Optimaliseer je SEO
Tot slot kunnen we nog eens goed nagaan of de daling van het websiteverkeer veroorzaakt wordt door een te klein aantal zoekwoorden of keywords. Ga eens na welk van de keywords nu juist wel, of juist amper clicks opleveren, door op dit gebied de trend goed in kaart te brengen kun je de SEO al enorm verbeteren, en daar heb je sowieso baat bij als website-eigenaar, ook wanneer er geen sprake is van een daling van het websiteverkeer. Het is dus ook belangrijk, wanneer je het in alle andere data niet kunt vinden, eens te kijken naar de SEO, dit iets waar eigenlijk altijd wel verbetering in zit. Zo kun je er ook achter komen of het echt wel aan jezelf ligt.
Heb je wat hulp nodig om jouw website en websiteverkeer te analyseren? Neem vandaag nog contact met ons op zodat we in jouw Google Analytics op onderzoek kunnen.