Domain Authority verhogen: zorgen dat jouw website bovenaan verschijnt!

Domain Authority verhogen zorgen dat jouw website bovenaan verschijnt-webcrafter

Wanneer je meer geld wilt verdienen met je blog, dan komt DA, ofwel Domain Authority om de hoek kijken. Heb je op dit moment geen flauw idee van wat dit inhoud en hoor je dit voor de eerste keer? Geen probleem! In dit artikel leggen we haarfijn uit wat dit precies is, en waarom dit voor jou, met name als serieuze blogger van belang is. Ook leggen we je precies uit hoe je dit kunt verbeteren.

Wat is DA?

Kort door de bocht is DA een score die aangeeft hoe groot de kans is dat jouw website een hoge score behaalt in Google. Dit is een maatstaf die bepaalt hoe goed en betrouwbaar een website is. DA is echter wel gebaseerd op nagebootste formules op het algoritme van Google, en dus niet op die van Google zelf.

Het mysterieuze Google

Om goed te kunnen begrijpen wat Domain Authority is, dan is het dus belangrijk dat je de werkwijze van het systeem van Google iets beter begrijpt. Google kent namelijk een heel geheimzinnig algoritme. Google bepaalt door middel van honderden diverse factoren, welke website er bovenaan in jouw zoekopdracht verschijnt. Het algoritme van Google ervaart men als vreemd, omdat zij erg geheimzinnig zijn over hoe dit precies werkt en welke factoren hierbij van invloed zijn. Het is dus tot dusverre niemand gelukt om er achter te komen welke factoren er afhankelijk zijn van het feit waar jouw website verschijnt in de zoekresultaten. Er zijn iedere dag weer heel veel gespecialiseerde SEO-bedrijven die proberen het geheim van Google aan het licht te brengen, maar tot dusverre zonder enig succes.

Hoe trek je nu meer bezoekers aan?

Wanneer je meer bezoekers voor je blog wilt aantrekken, dan is een hogere positie in de Google ranking de manier om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Natuurlijk is social media ook een goede manier ter promotie van je blog, echter, het effect hiervan hangt natuurlijk wel volkomen af van hoeveel bereik je hebt, of de grootte van je budget wanneer je middels betaalde promotie reclame zou maken, dus het effect hiervan verschilt per blog. Tevens is het momentum er snel vanaf, totdat je weer een nieuwe post aanmaakt. Zo blijf je eeuwig bezig. Je kunt meer bezoekers trekken door een goede toepassing van SEO, ofwel Search Engine Optimization. Ook wanneer je zelf al even bezig bent met andere zaken, bezoekers vinden jouw blog 99 van de 100 keer via Google. Ondanks dat, zoals net al benoemd, DA een score is die is nagebootst op het algoritme van Google, is het toch een vrij handige score. Wanneer je echt grote plannen hebt met je blog, dan heb je er natuurlijk baat bij dat je DA zo hoog mogelijk is. Want hoe hoger het DA, hoe aantrekkelijker jouw blog is voor bedrijven en instellingen, die dan vervolgens dus sneller bereid zijn tot samenwerking. En natuurlijk, hoe hoger het DA, hoe groter de kans dus is dat je meer bezoekers naar je blog trekt. Daarom heb je er als serieuze blogger zeker wel iets aan de informatie over Domain Authority verhogen. Hier komen we later op terug.

Hoger in Google verschijnen

Hoe krijg je het nu voor elkaar om hoger in Google te komen, wel, dat is waar de Domein Autoriteit, ofwel de DA een rol speelt. Wanneer je nog niet zo lang een blog runt, dan begin je uiteraard met een DA score van 1, je Domein Autoriteit is dus nog laag. Grote websites als Wikipedia en uiteraard Google Mail hebben een Domain Authority van 100. De score is logoritmisch, dat betekent dat het simpelweg eenvoudiger is om van een score van 1 naar een score van 30 te groeien, dan dat het is om van een score van 30 naar een score van 50 te groeien. Er zijn tevens meer websites met een DA van onder de 30 dan dat er websites zijn met een score boven de 30.

Search engine optimization door middel van keywords

Wanneer je meer informatie wilt over hoe jouw blog het doet, dan moet je jouw DA bepalen, dat doe je middels een website genaamd de Open Site Explorer van Moz. Hier kun je jouw DA vinden. Je vult simpelweg de URL in van jouw blog en dan verschijnt jouw DA.

Het is belangrijk dat je deze informatie statistisch opvat, het gaat er ook om hoe hoog het DA van de concurrenten is. Stel, jij beheert een reisblog, en hierin heb je een artikel geschreven over de stad Brussel. Wanneer je het keyword ‘’Brussel’’ op Google intypt, dan verschijnt er bovenaan een URL met het keyword in de domeinnaam. Op plek 2 staat Wikipedia, de site met een DA van 100. Dit toon dus aan, dat het bij Domain Authority verhogen wel degelijk helpt als je het trefwoord in de domeinnaam hebt staan. Echter, wanneer je een groot blog hebt over allerlei wereldbestemmingen dan is het natuurlijk niet heel handig om dit in de domeinnaam te verwerken. Wat je immers ook niet moet vergeten, is dat je niet alleen moet denken aan een hoge score in Google, maar een domeinnaam moet ook representatief zijn. Veel bezoekers kijken namelijk eerst naar de domeinnaam voordat ze beslissen of ze op de websitelink klikken of niet. Wel is het misschien handig om een woord in de domeinnaam te kiezen wat én representatief is, én wat je vaak gebruikt in je artikelen. Op deze manier heb je namelijk een goede middenweg tussen beide. Je kunt handige SEO-tools gebruiken, vaak gratis aangeboden op het internet, om te kijken welke zoekwoorden er nu echt veel worden gebruikt wanneer blogbezoekers een blog bezoeken met betrekking tot jouw onderwerp. Op deze manier kun je hier weer op inspelen. Tevens kun je er ook van op aan dat korte trefwoorden in Google, vrij hevig worden gedomineerd door de webadressen met een vrij hoge DA score.\n\nOmdat jouw DA score een score is die slechts relativeert, kun je dus niet echt een definitieve uitspraak doen over wat nu echt een hoge of een lage score is. Wanneer je een score onder de 30 hebt dan is het natuurlijk op het eerste gezicht logisch dat men denkt dat de website het niet heel goed doet, echter het overgrote deel van de websites haalt de score boven de 30 niet, dus dit hoeft helemaal niet te betekenen dat jouw blog het slecht doet. Toch valt er wel iets voor te zeggen, wanneer de score rond de 30 ligt dan doet de website het algemeen gezien goed. Een score boven de 40 valt te labelen als hoog, en een score boven de 50 kunnen we zien als erg hoog. Een DA relativeert wél aan de concurrentie, echter, voor jou is alleen het cijfer belangrijk. Je moet je vooral richten op je eigen blog.

Om je DA echt te kunnen verhogen is er één ding dat bewezen effectief is wanneer het er op aankomt. Je moet het trefwoord waarvoor jij je blogpost optimaal wilt stellen specificeren. Vele bloggers doen qua SEO nogal het een en ander fout wanneer ze meer bezoekers naar hun blogposts willen trekken. Zij maken vaak gebruik van ‘’long tail keywords’’. Dit wil zeggen een zoekwoord met maar weinig zoekvolume, dit is een term in de zoekmachine bestaande uit meer dan 3 woorden, hiermee heb je vaak weinig concurrentie. Dit is de perfecte mogelijkheid om te scoren en je DA te verhogen, zeker wanneer deze nog relatief laag is. Tevens is het keyword niet de enige factor die jouw DA bepaalt, maar dit garandeert al wel per direct betere kansen.

Nog een hele handige tip is om de toolbar van Moz als Google extensie te installeren! Waarom? Nu, op de Open Site Explorer van Moz is het slechts mogelijk om 3 websites per 24 uur te checken. Maar met deze gratis extensie via Google kun je de DA zien van iedere website, en een onbeperkt aantal keren. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om het DA van de grootste websites op Google op een desbetreffend zoekwoord te kunnen checken. Nogmaals, houd wel altijd in je achterhoofd dat er meer factoren zijn die het DA bepalen, wellicht kun je eens door de sites van de concurrentie scrollen om te checken wat zij anders aanpakken dan jij, zo kun je wellicht beter ontdekken of relativeren hoe het zou kunnen dat deze websites een hoger DA hebben dan dat jij hebt.

Samenwerken met bedrijven, en een DA gebruiken als voordeel

Wanneer je echt serieus geld wilt kunnen verdienen met je blog en dus met bedrijven zou willen samenwerken, dan zijn zij vaak het meest geïnteresseerd in de volgende factoren, de grootte van je bereik op je socials zoals Instagram of Facebook, of nog beter, beide. En ze hebben ook interesse in de hoogte van je DA. Dus ook hier geld weer, hoe groter je bent, des te sneller een bedrijf zich aangetrokken voelt tot een samenwerking. Wanneer je een hoger DA hebt, en groter bent op de social media platformen, dan kun je natuurlijk een hoger tarief vragen voor een samenwerking. Het is natuurlijk nog maar de vraag of een bedrijf dit accepteert, maar wanneer een bedrijf erg geïnteresseerd is in een potentiële samenwerking, dan zijn bedrijven vaak op zijn minst bereid om in onderhandeling te treden.

Natuurlijk is het ook zo dat lang niet alle bedrijven van het DA systeem afweten, dit kan voor jou een enorme hulp zijn wanneer jij een relatief hoog DA weet op te bouwen. Hiermee kun je bij het desbetreffende bedrijf heel goed beargumenteren waarom jij het waard bent met jouw hoge score om met hen samen te werken. En wanneer je aan hen weet te tonen dat jij middels jouw DA score een goedlopend blog hebt, dan wek je al heel snel de interesse van een bedrijf, en dan kun je zelfs nog een beetje proberen om met de tarieven te spelen.

Wat werkt nu écht het beste?

We hebben al een aantal methodes genoemd/aanwijzingen geven waarmee je jouw DA zou kunnen verbeteren. Helaas zijn echt concrete methodes om direct je DA te verbeteren er niet echt. Wél zijn er nog andere manier waarop je jouw DA indirect zou kunnen beïnvloeden. Dit is door middel van Backlinks. Het idee dat hier achter zit is dat je iemand het idee geeft dat jouw pagina wel waardevolle info moet bevatten, anders dan zou de link naar jouw blog niet op een andere webpagina vermeld staan. Hoe meer backlinks je kunt verzamelen die een doorverwijzing zijn naar jouw blog, hoe meer autoriteit je hebt met jouw domein volgens Google en dus hoe hoger jouw DA is volgens Moz. Linkbuilding is dus een methode die bestaat uit allerlei manier om backlinks te kunnen verkrijgen, het begrip is dus vrij breed. Er bestaan talloze strategische wijzen waarop je dit kunt doen, ze hebben natuurlijk allemaal zowel aanzienlijke voordelen, als ook nadelen. Het mooiste is natuurlijk als je het als blogger voor elkaar weet te boksen dat andere bloggers naar jouw blog refereren op eigen initiatief. Maar dat gaat uiteraard niet zomaar vanzelf. Hoewel de meningen tot echt sterk verdeeld zijn over wat nu precies de beste strategie is, is er over het algemeen 1 die het meest gebruikt wordt en dus ook bewezen effectief is, namelijk gastbloggen.

Om meer backlinks te kunnen verzamelen kun je dus heel goed gastbloggen. Dit betekent dat je contact legt met andere bloggers en soms ook een artikel schrijft op een ander blog. Op deze manier bereik je nieuwe lezers en zo kun je meer backlinks vergaren.

Zijn je kansen met een lage DA dan ook echt gelijk aan 0?

Als laatste de vraag of je dan echt niks kunt met een lage DA, heb je met een lage DA ook echt zo weinig kansen? In principe zijn je kansen niet gelijk aan 0 met een lage DA, maar toch is het zo dat je altijd baat hebt bij een hogere DA. En je kunt je DA dus ook heel snel verhogen met op zijn minst +10.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>