SEO voor outdoor merken

SEO voor outdoor merken en webshops

Leestijd: 7 minuten

Overleven met SEO doe je zo!

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is onmisbaar voor elk bedrijf dat online aanwezig wil zijn. Voor outdoor merken en kampeerwinkels is dit niet anders.

Veel e-commerce winkels zijn te afhankelijk van Google Ads, wat de kosten verhoogt en onhoudbaar is op de lange termijn.

Ze worstelen met het genereren van (gratis) verkeer en kunnen moeilijk concurreren met grotere spelers.

Beperkte middelen en technische SEO-problemen belemmeren hun prestaties, terwijl inconsistente contentproductie hen ervan weerhoudt consistent waardevolle content toe te voegen aan de website.

In dit artikel pakken we deze pijnpunten aan en leggen we uit hoe je een effectieve SEO-strategie opzet voor jouw outdoor bedrijf.

Het doel van SEO is om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google, zodat potentiële klanten je makkelijker kunnen vinden. Tegelijkertijd hoef je niet te adverteren om deze klanten aan te trekken, wat zorgt voor betere marges.

Waarom SEO zo belangrijk is voor outdoor merken

Veel e-commerce stores zijn afhankelijk van Google Ads om hun producten te verkopen. Alleen, als dan de prijzen om te adverteren stijgen, houdt je minder marge over. Als Google Ads (SEA) het enige kanaal is waarmee je websitebezoekers aantrekt en producten verkoopt, raden we aan om SEO toe te voegen.

Zoekmachine optimalisatie helpt om jouw producten zichtbaar te maken wanneer mensen zoeken naar outdoor gear. Zonder goede SEO-aanpak verdwijnt jouw website tussen de concurrenten.

Worstel jij met hoge advertentiekosten en wil je meer bezoekers aantrekken tegen lagere kosten? Boek nu een strategiesessie met een van onze SEO-experts en ontdek de kansen voor jouw outdoor merk!

SEO-voordelen voor kampeerwinkels, bushcraft-websites en meer

 • Verbeterde zichtbaarheid: Meer mensen vinden je website via zoekmachines, zonder dat je hoeft te adverteren.
 • Meer websitebezoekers: Meer bezoekers betekent meer potentiële klanten.
 • Verbeterde autoriteit: Websites die hoog in de zoekresultaten staan, worden vaak gezien als betrouwbaarder.
lichtgewicht tent kopen Search Engine Results Page

SEO-tactieken voor outdoor bedrijven

1) Technische SEO optimaliseren

We raden aan om te starten met de technische kant van het verhaal. Helaas is dit ook gelijk een punt dat lastig is voor veel webshop-eigenaren. Technische SEO laat je het beste over aan een specialist.

Snelle website voor mobiel

Een snelle, mobielvriendelijke website is onmisbaar. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om je website te testen en te zien of verbetering nodig is.

Structuur & Navigatie

Een duidelijke, gebruiksvriendelijke navigatie en structuur helpt zowel gebruikers als zoekmachines. Gebruik logische categorieën en subcategorieën voor je producten.

Schema Mark-up & Structured Data

Structured data helpt zoekmachines om je content beter te begrijpen. Voeg schema mark-up toe aan je productpagina’s om rich snippets in zoekresultaten te krijgen. Een website bouwer of SEO specialist kan dit voor jouw pagina’s instellen.

Happy Stove Structured Data voorbeeld

2) Zoekwoordenonderzoek

Praktisch iedereen die SEO kent, weet hoe belangrijk de juiste zoekwoorden zijn.

Je wilt je richten op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw niche. Liefst richt je je hierbij op ‘long-tail zoekwoorden’, dat zijn langere zoekopdrachten. Deze hebben minder concurrentie en zijn gerichter voor je doelgroep.

long-tail zoekwoord voorbeeld

Vooral de kortere zoekopdrachten hebben veel zoekvolume. Dat wil zeggen: veel mensen zoeken ernaar.

Dit betekent echter ook dat er meer concurrentie is én hoogstwaarschijnlijk op wordt geadverteerd.

bushcraft gear kopen search engine results page

3) On-page SEO

Nadat de technische basis van je webshop in orde is en je weet welke zoekwoorden belangrijk zijn, kan je deze gaan verwerken in de webshop.

Title Tag & Meta-omschrijvingen optimaliseren

Optimaliseer je title tags en meta descriptions om zoekmachines en gebruikers te vertellen waar je pagina over gaat. Houd ze kort, maar krachtig en gebruik het belangrijkste zoekwoord voor deze pagina in de title tag.

Sea to Summit title tag en meta-omschrijving voorbeeld

Tussenkoppen gebruiken

Gebruik headers (tussenkoppen) om je content te structuren, dit werkt op productcategoriepagina’s, productpagina’s en bij blog-artikelen.

Alt-teksten inzetten

Geef ook elke afbeelding op je webshop een alt tekst mee, zodat zoekmachines begrijpen wat er op de afbeelding te zien is.

4) Content publiceren

Waardevolle content

Wij specialiseren ons in webshops die gebruik kunnen maken van Content SEO. Dit wil zeggen; waarbij hun klanten informatie zoeken over hoe ze hun producten dienen te gebruiken.

Dit kunnen zoekopdrachten zijn zoals:

 • Wat is de beste lichtgewicht tent voor een meerdaagse hike?
 • Hoe gebruik ik een firesteel?
 • Welke slaapzak is geschikt voor het najaar?

Voor zulk soort zoekopdrachten kan je blog-artikelen schrijven met waardevolle en relevante informatie voor je doelgroep.

Sea to Summit blogvoorbeeld

Artikelen, video’s en infographics

In deze blog-artikelen kun je dan video’s, infographics en zelfs product demo’s plaatsen.

De blogs moeten zo waardevol mogelijk zijn. Zo kan je bijvoorbeeld handige tips delen, zoals paklijsten, checklist van benodigde gear en meer.

Contentplanning

Wat we veel zien bij webshop-eigenaren is dat ze hun handen vol hebben aan het managen van hun webwinkel.

Consistent bloggen ziet er dus vaak bij in, terwijl dat juist zo belangrijk is om te groeien in SEO.

Impact on Monthly Blog Articles on Inbound Traffic Chart

Plan je content vooruit met een contentkalender. Dit helpt je om consistent te blijven en je SEO-inspanningen realistisch in te plannen.

Case Studies en voorbeelden

Wat kan helpen is om te kijken naar succesvolle outdoor merken en wat zij aan SEO doen. Ook kan je de concurrent checken, om te zien wat zij goed doen qua SEO.

Laten we eens kijken naar twee voorbeelden:

Salomon

Misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking, maar Salomon krijgt ruim 88.000 “gratis” Nederlandstalige websitebezoekers per maand. Deze data is afkomstig uit SEMrush (SEO tool).

Salomon.com SEMrush

Het merendeel van hun websiteverkeer krijgen ze van mensen die direct zoeken op “Salomon schoenen”.

Niet elk outdoor merk zal dit kunnen evenaren, maar het toont wel het belang van goed geoptimaliseerde productpagina’s.

Savotta

Een ander merk is Savotta, zij krijgen zo’n 3000 Amerikaanse websitebezoekers per maand.

Zij hebben niet echt blog-artikelen, maar focussen op andere onderdelen van SEO om ervoor te zorgen dat hun website een optimale gebruikerservaring biedt.

Savotta SEMrush

Je snapt dat je met zulke aantallen websitebezoekers wat minder afhankelijk bent van je advertenties.

Als je eenmaal een podium hebt gepakt in Google is het makkelijker om consistente websitebezoekers (lees: potentiële klanten) te genereren naar je website.

Wat gebeurt er als je niks aan SEO doet?

Als je daarentegen niks aan SEO doet, wat zijn dan de mogelijke gevolgen?

 • Je blijft hangen qua omzet en groei: je blijft afhankelijk van je advertenties en dus de kosten die je kan maken om te adverteren. Stagnatie is niet goed, zeker als je geen andere manier hebt om klanten aan te trekken.
 • Je hebt een limit: er is een grens waarboven adverteren niet meeschaalt. Als je 10x zoveel adverteert wil dit niet zeggen dat je ook 10x zoveel klanten genereert. De te verwachten resultaten nemen af. Bij SEO is dat niet het geval. Elk blog kan bijvoorbeeld meer websitebezoekers genereren.
 • Je marges verminderen: Als je enkel klanten kunt krijgen door te adverteren ben je mogelijk al een groot deel van je marge kwijt aan advertentiekosten. Als adverteren duurder wordt omdat concurrenten meer gaan bieden of het algoritme wijzigt, wat doet dit dan met de stabiliteit en zekerheid van je webshop

Conclusie

SEO is een krachtige marketingtool voor outdoor bedrijven, zoals kampeerwinkels. Door de juiste strategieën en technieken toe te passen, kun je je online zichtbaarheid vergroten, meer verkeer naar je website leiden en dus uiteindelijk meer klanten aantrekken.

Bij Webcrafter hanteren we grofweg deze aanpak voor webshops:

 1. Uitvoeren SEO Audit
 2. Doelstellingen opstellen
 3. Technische SEO verbeteren
 4. Concurrentie analyseren
 5. Zoekwoorden onderzoeken
 6. On-page SEO optimaliseren
 7. Productcategorie-pagina’s fine-tunen
 8. Content planning maken
 9. Blogs schrijven
Webcrafter aanpak voor webshops

Worstel jij met hoge advertentiekosten en wil je meer bezoekers aantrekken tegen lagere kosten? Boek nu een strategiesessie met een van onze SEO-experts en ontdek de kansen voor jouw outdoor merk!

Veelgestelde vragen over SEO voor outdoor webwinkels

Werkt SEO voor mijn webshop?

SEO werkt voor vrijwel elke webshop. Alleen werkt het voor sommige webshops beter dan voor anderen. Dit heeft te maken met SEO en content. Verkoop je producten waarvan klanten eerst informatie nodig hebben voordat ze het product kunnen gebruiken, dan werkt onze SEO-aanpak perfect voor je!

Wat is het belangrijkste bij SEO?

Als ik één onderdeel zou noemen is het toch wel content (m.n. productcategorieën, productpagina’s en blog-artikelen). Echter is SEO breder dan dat. Begin met de techniek, dan het optimaliseren van de pagina’s die je al hebt, dan nieuwe pagina’s toevoegen en tot slot het verkrijgen van backlinks.

Waarom is SEO belangrijk voor mijn outdoor merk?

SEO helpt om de zichtbaarheid van je merk te vergroten, organisch verkeer te genereren en de afhankelijkheid van betaalde advertenties te verminderen.

Wat zijn veelvoorkomende technische problemen bij outdoor webshops?

Problemen die we veel hebben opgelost zijn website snelheid, mobiele optimalisatie, en het correct implementeren van schema mark-up en structured data​ om producten beter in Google te krijgen.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>