Wil je dat jouw lezers geëngageerd raken met jouw blogs? Wil je dat ze later nogmaals je site bezoeken om meer van jouw content te lezen? Wil je tips om meer reacties en social media shares te krijgen?
In dit artikel bespreken we blog engagement, waarom het belangrijk is voor je website bezoekers en SEO én wat je kunt doen om blog engagement te verhogen.
Wat is blog engagement?
Blog engagement omvat alle manieren waarop men kan interacteren met jouw blogartikel. Dit kan dus zijn: een reactie achterlaten, het bericht delen op social media of jouw blogbericht ergens vermelden. Ook rekenen we engagement mee als het gaat om terugkerende websitebezoekers die nog meer van jouw content gaan lezen. Geëngageerde gebruikers zijn actieve websitebezoekers die regelmatig terugkomen naar jouw website om jouw laatste artikelen te lezen. Je wilt zoveel mogelijk actieve website bezoekers, dat zijn immers ook de mensen die jouw spullen kopen.
Is blog engagement belangrijk voor SEO?
Engagement op je blog is een hele belangrijke factor voor SEO. Als jouw publiek reacties achterlaat bij jouw blogs (en jij reageert daarop) dan zal Google zien dat er interactie is, en dat wordt door de zoekmachine gewaardeerd. Het is namelijk een teken van een actieve community. Ook vermeldingen op social media wegen mee voor jouw posities in Google. Hoe meer er over je gepraat wordt, des te levendiger de community rondom jouw merk en des te belangrijker jouw merk is. Dit zal zeker tot meer websiteverkeer leiden.
Dan de hamvraag: hoe kun je blog engagement verhogen? Hoe kun je mensen aanmoedigen om van zich te laten horen of jouw bericht te delen op social media?
Wees extreem waardevol en krijg reactie
Momenteel ben ik het boek “Purple Cow” van Seth Godin aan het lezen. De rode draad is dat jouw merk een paarse koe moet zijn, die zich onderscheid van alle saaie, bruine koeien. Zonder onderscheid kiest een klant namelijk altijd voor de laagste prijs en slechts enkelen kunnen de laagste prijs bieden. Niet echt een goede bedrijfsstrategie dus. Om een onderscheidend merk te bouwen moet alles eromheen ook kloppend: onderscheidende producten, opmerkelijke marketingcommunicatie…
Dat is dus ook hoe je meer blog engagement kunt creëren: door opmerkelijk te zijn.
Dit betekent ten eerste dat je website content enorm goed moet zijn. Elke keer als je wat gaat schrijven wat je gaat publiceren moet je jezelf voor ogen houden dat je het beste artikel over dit onderwerp wilt schrijven.
Middelmatige content is er genoeg. Ieder jaar verschijnen er wereldwijd 2 biljoen (!) blog-artikelen. Het is als consument enorm lastig om de juiste informatie te vinden. Informatie is er genoeg. Maar waardevolle, concrete, praktische, diepgaande informatie is een ander verhaal.
Zorg er daarom voor dat jouw blogs enorm goed zijn, dat ze een compleet verhaal vertellen. Schrijf je een artikel over chronische stress, zorg er dan voor dat je uitlegt wat chronische stress is, hoe het ontstaat, wat de gevolgen zijn, tips om chronische stress te verminderen, welke behandelmogelijkheden er zijn, enzovoorts.
“Maar wacht eens, dan krijg je een enorm lange lap tekst. Niemand leest dat toch?” Dat is denk ik één van de grootste onwaarheden die is blijven hangen als het gaat om internetteksten. Goede teksten worden zeer zeker wel gelezen, alleen misschien niet van A tot Z – da’s waar.
Daarom zorg je voor een goede inhoudsopgave bij je blog, zodat iemand snel de paragrafen kan vinden die voor hem of haar relevant zijn. In WordPress kun je dit doen met Table of Contents Plus. Zo bied je mensen de mogelijkheid om het hele verhaal te lezen, maar voor de vluchtige scanner maak je jouw blog toegankelijk genoeg dat hij of zij snel kan vinden wat hij zoekt.
Om even terug te komen op het punt dat niemand website teksten leest: sommige websitebezoekers scannen de pagina, die gaan niet van begin tot eind je blog lezen, maar misschien wel de hoofdlijnen scannen en hier en daar een alinea lezen. Dit heeft er alles mee te maken dat men vaker op hun smartphone een pagina bekijkt dan op hun laptop. Iemand pakt even zijn mobiel erbij terwijl hij staat te wachten in de rij. De realiteit is dus dat men zeker nog artikelen leest online, maar omdat men vaker eventjes snel browset scannen meer mensen artikelen. De momenten waarop men browset zijn anders, frequenter en korter.
Tips om meer interactie te ontlokken op je blog
Fantastische content
Om blog engagement aan te zwengelen moet je ervoor zorgen dat jouw content fantastisch is. Zorg ervoor dat je artikelen enorm waardevol, relevant of grappig zijn, zodat men ze wel móet delen met de rest van de wereld.
Consistent zijn
Als je terugkerende websitebezoekers wilt genereren is het belangrijk dat je consistent bent in het plaatsen van nieuwe content. Jouw websitebezoekers weten dan wanneer er nieuwe content te verwachten is en wanneer ze jouw site dus weer kunnen checken.
Over consistentie gesproken, Seth Godin – waar ik het net al even over had – publiceert al jarenlang elke dag een blog op zijn website. Zoals je zult zien is zijn content niet erg lang, maar wel erg waardevol. (Voor SEO zou ik je aanraden om langere teksten te schrijven, bovendien kan niet iedereen met zo weinig woorden zoveel goede informatie delen).
Zorg dat er interactie mogelijk is
Natuurlijk moet je het allereerst technisch mogelijk maken dat men jouw berichten kan delen via Social Media (zie Social Warfare, voor WordPress). En dat men een reactie kan plaatsen (standaardfunctie van WordPress). Daarnaast moet je ook een beetje de interactie aan zwengelen. Wij doen dat vaak door het artikel te eindigen met een vraag, zoals:
- “Met welke SEO tools heb jij ervaring?”
- “Gebruik jij al content marketing in jouw marketing strategie?”
- “Wat is volgens jou de beste manier van zoekwoordenonderzoek?”
- “Welk CMS is het gebruiksvriendelijkst, vind jij?”
Op deze manier geef je al een klein duwtje in de rug. Als er namelijk de eerste paar reacties zijn geplaatst zul je zien dat meer mensen een reactie achterlaten. Als het eerste schaap over de dam is… zullen we maar zeggen.
Originaliteit
Het lijkt heel erg op wat ik al eerder heb vermeld: maar wees origineel. Als jij het beste artikel schrijft over een specifiek onderwerp, dan is het maar wat makkelijk om te kijken wat de concullega’s doen, dat even samenvoegen en dan herschrijven in je eigen woorden. Maar daarmee deel je niet jouw unieke visie als ondernemer of bedrijfseigenaar. Je bedrijf is (hopelijk) geen kopie van wat anderen doen, liefst jouw marketing dus ook niet. Wees origineel en wees daarbij niet bang om een standpunt in te nemen en jouw mening te delen.
Bij Webcrafter hebben we ook voorkeur voor bepaalde systemen (WordPress) en SEO tools (SEMrush, KWfinder). Daar zal vast ook niet iedereen het mee eens zijn, mogelijk zijn er goedkopere, snellere, betere tools. Regelmatig hebben we het over content marketing, wat in mijn ogen dé belangrijkste methode is om hogere posities in Google te krijgen. Ik geloof namelijk niet in snelle trucjes of schimmige manieren om hogere posities te claimen. Er zullen genoeg SEO-bureaus zijn die dit juist wel doen en mogelijk is het (tijdelijk) effectief, maar ik sta er niet achter.
Reactie? Reageren!
Als je eenmaal reactie hebt onder een blog-artikel is het wel de bedoeling dat je tijdig reageert. Het beste is toch wel om maximaal de volgende werkdag van je te laten horen. Wie weet zwengel je hiermee verdere reacties aan.
Reageer zelf
Het kan ook helpen om van jezelf te laten horen. Niet op je eigen site, maar op fora en andermans site. Of social media. Een goede manier om interactie te krijgen is door een reactie te plaatsen onder een artikel over een onderwerp wat direct of indirect relevant is voor jouw bedrijf.
Hoe kun je reacties goedkeuren of weigeren in WordPress?
Door naar “Reacties” (of “Comments” in het Engels) te gaan zie je een overzicht van alle reacties die je op jouw website hebt gehad. Je kunt hier klikken op een reactie gevolgd door “goedkeuren” of “weigeren”.
Wat te doen met spamreacties?
Het nadeel van de mogelijkheid om reacties te plaatsen onder jouw WordPress blogs is de grote hoeveelheid spam die je mogelijk zult krijgen. Gelukkig is deze makkelijk te verwijderen.
Je gaat hiervoor naar “Reacties”, zweeft met je muis boven “Spam” en voilà, probleem opgelost.
Het is wel cruciaal om een goede spamfilter te gebruiken om zo veel mogelijk spam-reacties af te vangen.
Reacties onder pagina’s: Ja of nee?
Het is mogelijk om mensen de mogelijkheid te geven om te reageren onder standaard pagina’s. Dat zou ik zelf niet doen. Jouw pagina’s zijn vaak bedoelt om informatie over jouw producten of diensten te delen. Als iemand een persoonlijke vraag heeft is het vaak handiger dat ze dit via telefoon of mail doen, in plaats van dat je allemaal reacties onder jouw pagina’s krijgt.
Echter is het wel belangrijk om de antwoorden op veel gestelde vragen op te nemen op de pagina. Want als er veel vragen zijn, mist er overduidelijk informatie die noodzakelijk is.
Meer blog engagement: conclusie
Om meer blog engagement te krijgen is het belangrijk dat je consistent bent met schrijven en – vooral – dat je jouw beste werk levert. Wees origineel. Wees uitgebreid. Wees behulpzaam, entertainend of informatief. Ontlok reactie door een vraag te stellen aan jouw publiek. Zoek de interactie zelf ook op, op fora, andermans blogs en social media. Maar houd wel een oogje op spam-reacties.