Wat is een CMS? Content Management Systemen uitgelegd

Wat is een CMS-webcrafter

CMS staat voor Content Management Systeem. Het is een stuk software waarmee je eenvoudig content (tekst, afbeeldingen, video’s) op je website plaatst en beheert. Je doet dit vanuit een gebruiksvriendelijk interface. Er komt dus geen programmeerwerk aan te pas.

Een CMS maakt het beheren van je website een stuk eenvoudiger, zonder dat technische kennis nodig is. Je voert simpelweg de tekst in die je wilt tonen en het CMS zorgt ervoor dat dit netjes op een pagina komt.

De voordelen van een CMS voor jouw website

Het grootste voordeel van het gebruik van een CMS is het gemak waarmee je inhoud toevoegt aan je website.

Een goed CMS helpt daarbij ook met:

  • Gebruikersbeheer en toegangsrechten
  • Mediabeheer
  • Uitbreiden van de website functionaliteiten

Een goed CMS stelt je in staat om te bepalen wie waar toegang tot heeft en wat zij kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld freelance tekstschrijvers toegang geven tot je website, maar zij hoeven niet alles in te kunnen zien, als zij berichten kunnen plaatsen is het voldoende.

Ook het beheren van media verloopt via een CMS. Je upload jouw foto’s en video’s in het CMS en kan ze vanuit je mediabibliotheek eenvoudig in een pagina plaatsen.

Het uitbreiden van je website via verschillende functies is ook een optie in veel content management systemen. WordPress stelt je bijvoorbeeld in staat om dit te doen aan de hand van plug-ins. Hiermee voeg je nieuwe functies toe aan je website.

Hoe werkt een CMS?

Een content management systeem bestaat als het ware uit twee onderdelen. Enerzijds hebben we het content management application gedeelte (CMA) en anderzijds hebben ze een content delivery application gedeelte (CDA). Het CMA is het gedeelte waarin je zelf dagelijks zult werken. Vanuit dit dashboard maak je nieuwe pagina’s aan en voeg je content toe aan bestaande pagina’s. Er is geen programmeerkennis nodig – je kunt heel eenvoudig nieuwe content toevoegen.

Het is vervolgens aan het CDA-gedeelte om ervoor te zorgen dat jouw ingevoerde content wordt omgezet naar bruikbare inhoud voor een pagina. Het verwerkt dus alle code die bepaalt hoe de website eruit ziet voor website bezoekers.

Meest populaire Content Management Systemen

Enkele van de meest populaire Content Management Systemen zijn: WordPress is het meest populaire CMS ter wereld. Bijna 1 op de 3 websites van het internet is gebouwd in dit CMS. WordPress is een open-source CMS, dit betekent dat iedereen het gratis kan gebruiken en wijzigingen kan aanbrengen. Joomla is overigens ook een open source CMS, een actieve community deelt kennis en ervaring uit om zodoende nóg betere websites te kunnen bouwen. Hetzelfde geldt voor WordPress; duizenden plug-ins zijn beschikbaar die nieuwe functionaliteiten aan je site toevoegen.

Is WordPress het beste CMS voor de meeste websites?

Wat is het beste CMS voor jou? Mogelijk is dat WordPress.

Het is niet voor niets dat WordPress marktleider is op gebied van Content Management Systemen.

Via dit CMS kun je vrijwel elk type website bouwen wat je wilt. WordPress begon jaren geleden als blog-platform, maar is inmiddels een volledig CMS voor zakelijke websites, websites voor coaches of zelfs webshops.

Het systeem van WordPress is flexibel en schaalbaar. Dit komt onder andere doordat het intuïtief werkt en eenvoudig middels plug-ins is uit te breiden. Via Thema’s kun je in een handomdraai het uiterlijk van je website wijzigen – handig! En, zoals gezegd, telt WordPress een enorme community. Je kunt dus gemakkelijk hulp krijgen als je ergens niet uit komt.

Aan de slag met WordPress

Ben je op zoek naar een Content Management Systeem voor een website die je wilt laten bouwen? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden en voordelen van WordPress voor jouw website.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>