Webshop met WordPress vs. Shopify

webshop met wordpress-webcrafter

Deze webwinkelbouwertools maken het voor iedereen makkelijk om een bedrijf te bouwen dat producten verkoopt. Zowel WooCommerce als Shopify bieden alles wat je nodig hebt om een webshop te bouwen.

Welke moet je kiezen voor jouw eCommerce bedrijf? Het antwoord is geheel afhankelijk van jouw budget, technische expertise en de lange termijn doelen van jouw webwinkel.

Welke functies heb je nodig voor je webshop?

Als webshop heb je enkele basisfuncties nodig voor het verkopen van jouw producten. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor specifieke functies. Je hebt minstens enkele basic eCommerce functionaliteiten nodig, zoals een manier om producten weer te geven, betalingen af te handelen, bestellingen te beheren en klantcontact en -ondersteuning te bieden.

Als je niet zoveel technische kennis hebt dan is het noodzaak dat je online winkel eenvoudig te beheren en aanpassen is, zonder dat je hoeft te programmeren.

Jouw keuze voor een eCommerce platform hangt ook in sterke mate af van de plannen die je hebt om je bedrijf te laten groeien. Sommige online ondernemers hebben slechts een kleine webshop nodig om hun producten te verkopen, terwijl anderen het plan hebben om het bedrijf uit te laten groeien tot een flinke online onderneming. Het is dan ook aan te raden om te overwegen wie de webshop gaat beheren en hoeveel tijd dat gaat kosten.

Met meerdere componenten die kunnen worden gecombineerd om een op-maat webshop te bouwen, biedt WooCommerce controle en flexibiliteit in een zelf gehoste WordPress-website. Maar de gehoste, alles-in-één oplossing voor het bouwen van webshops van Shopify voor een vaste prijs kunnen tijd en geld besparen.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een gratis plug-in die kan worden geïnstalleerd op elke website die is gebouwd met WordPress. Om WordPress te gebruiken heb je een eigen domeinnaam nodig en een account bij een hostingprovider. Nadat WordPress is geïnstalleerd kun je de WooCommerce plug-in downloaden en installeren, zodat je kunt starten met het bouwen van jouw webwinkel.

WooCommerce wordt geleverd met een reeks essentiële tools voor het opzetten van een webshop. Zoals productpagina’s, een winkelwagentje, betalingsmogelijkheden en opties voor het aanpassen van het thema van de webwinkel. Er zijn bovendien gratis WooCommerce thema’s te downloaden en installeren. Heb je specifieke functies nodig? Dan kun je gratis plug-ins downloaden of betaalde plug-ins kopen om de gewenste functionaliteit te integreren.

Wat is Shopify?

Shopify biedt een reeks essentiële functies om zodoende als “one stop” oplossing te dienen voor het opzetten en beheren van een volledige webwinkel in zeer korte tijd. Technische expertise is niet nodig. Shopify is een zogeheten gehost platform. Gebruikers kunnen eenvoudig kiezen uit tools en sjablonen die makkelijk te vullen zijn met producten. Shopify verzorgt de technische kant, hier heb je dus verder geen omkijken naar. Shopify is daarom enorm gebruiksvriendelijk en snel in te regelen. Shopify bevat ook integraties met populaire social media kanalen en online marktplaatsen, zodat websitebezoekers rechtstreeks vanaf die sites aankopen kunnen doen.

Omdat Shopify een volledig gehoste provider is, moet je het als gebruiker doen met de thema’s en hulpmiddelen die Shopify bied. Je hebt als webshopeigenaar geen toegang tot de broncode van je site en het is niet mogelijk om functies of thema’s toe te voegen. Shopify biedt goede klantondersteuning en het platform biedt vele functies die normaliter niet eens standaard in WooCommerce beschikbaar zijn.

We gaan nu de platforms vergelijken op basis van een aantal belangrijke functies.

Beveiliging van website en transacties

Elke succesvolle webshop moet haar klanten kunnen verzekeren dat de transacties veilig zijn en dat hun persoonlijke gegevens niet worden misbruikt. Het toevoegen van een SSL-certificaat is een manier om transacties op zowel WooCommerce- als Shopify-websites te beschermen. Verschillende SSL-certificaten zijn opgenomen in het standaardpakket van tools van Shopify. Als je een webshop met WordPress bouwt via WooCommerce is het nodig dat je een SSL-certificaat los aanschaft en installeert.

Betalingsmogelijkheden

Zowel in je webshop met WordPress (WooCommerce) als Shopify zijn er mogelijkheden voor klanten om te betalen. Je kunt kiezen uit veel van de bekende online betalingsmogelijkheden. Via WooCommerce kun je andere betalingsmogelijkheden toevoegen via plug-ins. In Shopify zitten veel van die betalingsmogelijkheden al. Voor sommige Shopify-accounts worden bij elke verkoop kleine transactiekosten in rekening gebracht, dit is overigens wel te omzeilen via een nieuwe functie in Shopify.

Eenvoud in installatie en gebruik

Zowel WooCommerce als Shopify zijn enorm makkelijk in installatie en gebruik. Nu moet ik wel zeggen dat Shopify wat makkelijker in te richten is. WooCommerce moet namelijk eerst nog geïnstalleerd  en geconfigureerd worden. Met Shopify is het meer ‘plug and play’, je kunt vrij snel aan de slag. Het scheelt dat je bij hun kiest uit thema’s en sjablonen, zodat je niet zelf hoeft te knutselen. Ook hoef je je als Shopify gebruiker geen zorgen te maken om de technische kant van het verhaal. Dat is bij WooCommerce wel het geval. Er moeten dan plug-ins worden geüpdatet en dit kan soms voor compatibiliteitsproblemen zorgen.

Als er iets mis is kun je de Shopify helpdesk eenvoudig bereiken. Bij WordPress is dat niet het geval, wel heeft WordPress een uitgebreide community waar je terecht kunt met jouw vragen. Ook zijn er veel tutorials en is er documentatie  voor het oplossen van problemen en het installeren en configureren van plug-ins.

Prijzen

Shopify gebruikers kunnen kiezen uit verschillende abonnementen met verschillende functies en serviceniveaus. Als Shopify-gebruiker weet je waar je aan toe bent; je betaalt maandelijks één bedrag voor je gehele webshop. De abonnementen voor Shopify starten vanaf $29 per maand en lopen op tot wel meer dan $200 per maand.

WooCommerce zelf is gratis, maar het opzetten van een zogeheten storefront vereist een WordPress website. Dat houdt in dat je een domeinnaam moet kopen en een hostingaccount moet aanmaken, hier zijn kosten aan verbonden. Waarschijnlijk is het ook nodig om nog enkele WordPress plug-ins te kopen, zodat je webshop optimaal werkt en de functies heeft die nodig zijn. Het is dus iets lastiger om van te voren exact te zeggen hoeveel je WooCommerce webshop gaat kosten.

Conclusie

WooCommerce en Shopify zijn de beste keuzes voor het maken van een online webshop. Elk van deze platforms heeft zo zijn eigen manieren om mensen in staat te stellen eenvoudig hun producten online te verkopen. Het is aan jou om te beslissen welk platform jouw voorkeur heeft, afhankelijk van je doelstellingen, budget en technische kennis.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>