Voor de meesten zal het proces niet zo complex zijn. Het ontbreekt simpelweg aan tijd om wekelijks de posities in Google te checken en zoveel content te maken. Het is meer een kwestie van hier en daar wat tips en trucs lezen, die snel implementeren en op goed geluk hopen dat het websiteverkeer toeneemt. Met andere woorden; jouw contentmarketingplan heeft wat hulp nodig. Ben je het zat om de naam van je concurrent boven die van jou te zien als je Googelt op de voor jou belangrijke zoekwoorden?
Als je moeite hebt om op pagina één te komen van Google, of onvermoeibaar werkt om daar te komen; weet dat je niet alleen bent. Slechts weinig bedrijven zijn goed in SEO en weten hoge posities te claimen en behouden. Er zijn natuurlijk ook maar 10 posities op de eerste pagina van Google (advertenties niet meegerekend).
Als je net als veel andere bedrijven moeite hebt om op pagina #1 te komen in Google, gebruik dan deze bruikbare stappen en til jouw SEO naar een hoger niveau.
1. Begrijp de SEO basics
Vergeet alles wat je denkt te weten over SEO. Ga even na waarom je doet wat je doet op gebied van SEO en waarom Google doet wat het bedrijf doet.
Wanneer je online zoekt via Google, naar een product, adres of afbeelding, verwacht je binnen een fractie van een seconde antwoord. Google lijkt soms bijna je gedachten te kunnen lezen – hij levert je precies aan waar je naar op zoek bent. En Google moet ook wel, want als hij alleen maar slechte zoekresultaten zou tonen zou iedereen naar een andere zoekmachine overstappen. De SERP (Search Engine Results Page) moet daarom altijd optimaal aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker. Geef jij ‘het beste antwoord’ dan is de kans groot dat jouw content hoog wordt geplaatst in Google.
2. Spreek de taal van je klant
Welke vragen spelen er bij je klanten? Wat zijn hun behoeftes? Wat houdt hen ’s nachts wakker? Jouw bedrijf is bezig met het oplossen van hun problemen en het vervullen van hun behoeften, anders zou je geen zaken doen, toch? Vertaal dit naar je website content.
Stap één: begrijp de behoeften van je potentiële klanten. Je kunt namelijk geen hogere posities in Google behalen als je niet in eerste instantie weet waar jouw potentiële klanten naar op zoek zijn. Bied de antwoorden op hun vragen op je website. Vertaal jouw producten en diensten naar oplossingen. Word een bron van informatie voor jouw klanten en Google zal je belonen.
Handig: type je zoekwoorden in Google. Zo kom je er direct achter welke content wordt getoond voor deze zoektermen – en die je dus zelf ook moet creëren. Google toont bovendien ook een lijst met gerelateerde zoekopdrachten. Doe hier je voordeel mee.
3. Maak awesome content
Goede content gaat verder dan een tekstueel blog. Content omvat ook video, webinars, livechat, handleidingen, veelgestelde vragen, en meer. Content wil je zo ver mogelijk verspreiden via alle kanalen waar jouw potentiële klanten zich bevinden. Gebruik diverse soorten content om klantvragen te beantwoorden en mogelijke koopbezwaren weg te nemen.
Zorg ervoor dat elk stuk content dat je produceert een duidelijk doel heeft. Wat wil je ermee bereiken? Welke informatie wil je precies communiceren? En, waarom zou je doelgroep er om moeten geven?
Geef antwoorden. Wees behulpzaam. Los problemen op. Maak je inhoud enorm relevant en mega-waardevol. Maak je content altijd van de hoogste kwaliteit mogelijk.
Thought leaders in jouw industrie kunnen hierbij helpen. Benader ze – persoonlijk, via LinkedIn, telefonisch, noem maar op. Stel hun de meest gestelde vragen uit jouw niche en noteer de antwoorden om er een blog-artikel van te maken. Of, nog beter, maak er een podcast van.
Ook handig: vraag of de afdeling Sales en Klantenservice vragen van (potentiële) klanten doorstuurt. Je weet dan welke vragen je moet beantwoorden in je content.