18 beste SEO tools (+ praktische SEO analyse tips)

Blog Image-webcrafter

Of je nu meer websitebezoekers wilt of meer conversies, je campagnes starten met gedegen keyword onderzoek. Wat zijn de beste SEO tools om te gebruiken in je zoektocht naar het laaghangend fruit?

Dit is de centrale vraag die we gaan beantwoorden in dit artikel. Na het onderzoeken en testen van tientallen tools hebben we een korte lijst gemaakt van de 18 beste SEO tools die je goede inzichten kunnen bieden, ongeacht budget.

Waarom dit de beste SEO & keyword research tools zijn

De beste SEO tools geven je genoeg data om je beslissingen op te baseren. Om goede beslissingen te maken heb je data nodig zoals maandelijks zoekvolume, keyword difficulty en click ratio. Ideaal helpen de tools ook met het in kaart brengen van varianten op het geselecteerde zoekwoord.

Overigens heb ik het in dit artikel over zowel keywords als zoekwoorden, ik bedoel daarmee hetzelfde.

Het belangrijkste is natuurlijk dat de geselecteerde SEO tool geschikt is voor je, dat hij past binnen het gestelde budget en je helpt met jouw SEO behoeften.

Om je te helpen met het vinden van de beste tool voor jou hebben we al onze favoriete SEO tools onder elkaar gezet en zowel prijs als features toegelicht.

nHier zijn ze dan, de 18 beste SEO tools van 2019!\n

Ahrefs Keyword Explorer

Betaalde tool | $$$

Eén van de beste keyword research tools is Ahref’s Keyword Explorer. Hun database bevat meer dan 33 biljoen keywords, die maandelijks worden geüpdatet zodat je altijd een up-to-date weergave hebt van zoekvolumes, keyword difficulty en meer. Ahrefs is een ideale tool voor SEO analyse.

Via deze tool kun je op 4 verschillende manieren keywords genereren:

 1. “Phrase match”
 2. “Having same terms”
 3. “Also rank for”
 4. “Search suggestions”

Rank Tracker van SEO PowerSuite

Betaalde tool | $$$

Deze tool, genaamd Rank Tracker, is onderdeel van de SEO PowerSuite collectie. De tool geeft accurate inzichten voor jouw SEO campagnes en ruim 18 zoekwoord-suggestie tools die je helpen om perfecte alternatieven te vinden voor zoekwoorden.

Met deze tool krijg je alle data die je nodig gaat hebben:

 • KEI (Keyword Efficiency Index)
 • Competitie
 • Zoekvolume
 • En meer

Als onderdeel van deze tool ontvang je ook ranking rapportage en kun je werken met proxy rotation en user agents.

Moz Keyword Explorer

Gratis en betaald | $$$

Je kunt met Moz’s Keyword Explorer tool 10 gratis zoekopdrachten per maand uitvoeren. Om écht de beste inzichten te vergaren is het aan te raden om te upgraden naar hun betaalde versie.

Deze tool is eenvoudig in gebruik en geef je onder andere de volgende data:

 • Zoekvolume
 • Keyword difficulty
 • Organische click-through-rate
 • Prioriteit

Ook geeft de tool je per keyword een score, zodat je weet hoe waardevol het zoekwoord voor jou kan zijn.

SEMrush

Betaald | $$

Semrush geeft je alle informatie omtrent zoekwoorden die je nodig hebt. Via de handige overzichten die Semrush bied zie je eenvoudig organische versus betaalde traffic, Cost per Click distributie en trends in de zoekopdrachten. Met deze tool kun je eenvoudig campagnes opzetten die extra klanten opleveren.

Semrush werd onlangs verkozen tot “Best Digital Tool” in PubCon’s 2019 Interactive Marketing Awards.

LongTailPro

Betaald | $

Met LongTailPro geef je eenvoudig een zoekwoord op en automatisch zie je honderden long-tail suggesties. Long tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die uit drie of meer zoekwoorden bestaan, dus bijvoorbeeld “website laten bouwen”. Long tail zoektermen zijn vaak minder verzadigd en bieden dus goede kansen om hoger in Google te komen.\n\nMet deze SEO tool kun je ook zoekwoord en concurrentie analyses uitvoeren. Zo breng je keyword difficulty in kaart en kun je jouw SEO rankings monitoren.

KWFinder by Mangools

Betaald | $

Persoonlijk vind ik KWfinder een bijzonder handige tool, dit komt omdat deze SEO tool veel functies aanbied, maar dan slechts voor een fractie van de prijs. Voor een schappelijke prijs krijg je:

 • Keyword difficulty
 • Inzicht in keywords die je concurrenten niet gebruiken
 • Zoekvolume voor varianten op de door jou gezochte keywords
 • Inzicht in lokale zoekvolumes (per regio / provincie)

Daarnaast krijgt je ook de SERP Analysis, Rank Tracking, Backlink Analysis en Website Analysis tools erbij van Mangools. Al met al een zeer geschikte tool voor SEO analyse!

TIP: SEO Analyse nodig?

Heb je hulp nodig met jouw online marketing? Wil je een gratis SEO analyse laten uitvoeren? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Graag helpen we je op weg met een SEO analyse en indien gewenst een vrijblijvende, telefonische strategiesessie.

Om een grondige SEO analyse uit te voeren kun je een aantal stappen zetten:

 • Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden?
 • Zijn dat ook zoekwoorden waarop men zoek met een zoekintentie die commercieel interessant zijn?
 • Hoe competitief zijn de zoekwoorden? M.a.w. Is het mogelijk om in relatief korte tijd hoog in Google te staan met deze zoekwoorden?

Hulp nodig met een SEO Analyse? Wij helpen je graag!

SpyFu

Betaald | $

Wil je in kaart brengen wat jouw concurrenten doen en welke keywords zij hanteren? Dan is SpyFu de geschikte tool voor jou. Neem een kijkje in de keuken met SpyFu dankzij diverse features:

 • Adwords competitor keywords
 • Inzicht in Adwords campagnes van concurrenten
 • Adwords advisor

Vind je het ongemakkelijk om je concurrenten te “bespieden”? Let wel, dit is een veelgebruikte tactiek in de SEO wereld. Als je weet wat je concurrenten doen weet je hoe je jouw eigen SEO strategie hierop kan aanpassen. Zo verandert jouw strategie van gissen naar concrete strategie.

Jaaxy

Betaald | $

Jaaxy is ontwikkelt door en voor affiliate marketeers. Deze tool helpt je met het managen van alle aspecten die nodig zijn, zoals keywords, websites, competitie en markt onderzoek. Data wordt gehaald uit Google, Yahoo en Bing, waardoor je 99.7% van alle zoekmachines kunt doorspitten. Je hoeft dus zeker geen affiliate marketeer te zijn om waarde te halen uit deze SEO tool.

Market Samurai

Betaald | $

Simpel, intuïtief en scherp geprijsd; dat is Market Samurai. Toets simpelweg je zoekwoord in en klik op “generate”. Vervolgens ontvang je een lijst met zoekwoorden die veel traffic genereren en hoge potentie hebben.

De reden dat we deze tool fijn vinden is dat je, als je eenmaal een zoekwoord hebt gekozen, de tol helpt om de competitie in kaart te brengen. Hierdoor wordt het voor jou makkelijker om hoogwaardige content te genereren die extra klanten aantrekt.

Keyword Snatcher

Betaald | $

Door data te halen uit Google, Yahoo, Bing, Amazon, eBay en YouTube genereert Keyword Snatcher duizenden relevante zoekwoorden. Deze tool is enorm makkelijk te gebruiken en biedt handige mogelijkheden om de beste zoekwoordkansen in kaart te brengen.

Wel geeft deze tool enkel suggesties voor zoekwoorden, je ontvangt geen data over zoekvolume of keyword difficulty. Desondanks, om een overzichtelijke lijst te genereren met interessante keywords is Keyword  Snatcher een handige tool.

SERPStat

Betaald | $

SERPstat maakt het mogelijk om long-tail zoekwoorden en zoekwoord varianten in kaart te brengen, terwijl ook wordt gekeken naar trends en zoekwoord suggesties. Je ontvangt ook inzicht in performance indicatoren, zoals zoekvolume, cost per click en hoeveelheid concurrentie.

Ubersuggest

Gratis

Starten met Ubersuggest is een eitje. Vul een zoekwoord of domein in om aan de slag te gaan. Je krijgt per domein een overview, top SEO pagina’s, zoekwoord suggesties, content ideeën en backlink data. Veel van deze functies zitten normaal enkel in betaalde tools. Zodoende is Ubersuggest zeker de moeite waard om te checken!

Answer the Public

Gratis

Welke vragen stellen mensen als ze zoeken naar relevante zoekwoorden voor jouw business? Dat kun je in kaart brengen met Answer the Public. Niet alleen geeft deze tool een overzicht van alle vragen die mensen intoetsen in Google, ook groepeert het de vragen per categorie.

Door deze tool te hanteren krijg je een goed beeld bij de zoekintentie die mensen hebben als ze op zoek zijn naar de geselecteerde keywords.

FAQfox

Gratis

FAQfox lijkt een beetje op Answer the Public in die zin dat het helpt om meer inzicht te krijgen in de zoekintentie. Deze inzichten kun je goed gebruiken om de beste zoekwoorden in kaart te brengen.

Google Keyword Planner

Gratis

Wie kent hem niet? Google’s Keyword Planner dit is eigenlijk dé van de originele keyword research tool. Het helpt je om nieuwe zoekwoorden in kaart te brengen, om te zien hoe vaak er wordt gezocht op deze zoekwoorden en hoe de zoekopdrachten na verloop van tijd zijn verandert. Deze data helpt je om betere keywords te selecteren die na verloop van tijd voor meer traffic en conversies zorgen.

Seed Keywords

Gratis

Seed Keywords helpt je om zoekwoord-ideeën te identificeren als je net een SEO campagne start. Hiermee maak je inzichtelijk welke termen je kunt optimaliseren voor je website. Je kunt bijvoorbeeld een scenario in beeld brengen zoals “Wanneer je zoekt naar het beste web design, wat verwacht je dan te vinden?”. Seed Keywords geeft je dan een link die je kunt delen met vrienden, zodat je hun input kunt vergaren. Het concept hierachter is simpel: als je wilt weten wat mensen willen, vraag het dan aan echte mensen.

Soovle

Gratis

De volgende tool – Soovle – haalt data uit diverse zoekmachines om je te vertellen welke zoekwoorden mensen nog meer intoetsen, naast het door jou ingevoerde zoekwoord. Zo vind je eenvoudig gerelateerde zoekwoorden, waar het mogelijk makkelijker scoren is. De weergave van Soovle laat te wensen over, maar het is dan ook een gratis tool.

Tomba.pro

Gratis, ook betaalde versies beschikbaar

White-hat linkbuilding – zoals we dat bij Webcrafter uitvoeren – is een tijdrovend klusje. Gelukkig zijn er diverse handige tools, zoals Tomba.pro, die het proces een stuk makkelijker maken. Met deze tool kan je namelijk in een handomdraai contactgegevens vinden. Dit maakt het linkbuilding outreach proces een stuk makkelijker!

Hoe nu verder?

Effectieve SEO is afhankelijk van strategisch, gedegen zoekwoordenonderzoek. De beste tools zijn vaak redelijk prijzig, maar zoals je zag in dit artikel zijn er ook betaalbare (of zelfs gratis) alternatieven waarmee je van start kunt gaan.

Of je nu marktonderzoek doet, wilt weten welke keywords makkelijk zijn om op te ranken of je zoekt zoekwoorden die veel klanten kunnen genereren, er zit absoluut een tool voor jou tussen.

Wil je dat wij gratis helpen om een beknopte lijst met interessante zoekwoorden voor jouw business aan te leveren? Neem dan vrijblijvend contact op.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>