Adwords strategie in 9 stappen

adwords strategie-webcrafter

Google AdWords strategie in 9 stappen

Wat als je een betrouwbare manier hebt om nieuwe klanten voor je bedrijf te werven? Wat zou dat betekenen voor je omzet en je jaarlijkse groei?

Vandaag gaan we het hebben over een eenvoudige Google AdWords (inmiddels omgedoopt tot Google Ads) strategie, die je in kunt zetten voor je bedrijf om meer klanten te krijgen.

Als je jouw productiekosten en marges kent, dan is het relatief eenvoudig om nieuwe klanten te winnen door gebruik te maken van een goede Adwords strategie.

Laten we bij het begin beginnen…

1. Doelen stellen

Elke strategie begint met heldere doelen. Bij Google Ads is dat net zo.

Wat wil je specifiek met de Google Adwords strategie bereiken? Wil je meer telefoontjes? Aanmeldingen voor je nieuwsbrief? Of verkopen via de website? Heb je een specifiek aantal leads dat je wilt genereren via jouw Adwords strategie?

Afhankelijk van jouw doelstellingen wordt de campagne op een bepaalde manier opgezet en gemanaged.

2. Doe onderzoek

Voordat je aan de slag gaat met Google Adwords is er het nodige onderzoek nodig.

Houd er rekening mee dat dit veel tijd gaat kosten. Weet waar je aan begint en zorg dat je het onderzoek goed en grondig afmaakt.

Er zijn drie soorten onderzoek om te verrichten:

A. Zoekwoordonderzoek

Gebruik diverse SEO tools om relevante zoekwoorden te vinden. Dit zijn woorden die mensen intoetsen in Google om vragen op hun antwoorden te vinden. Soms betekent dit dat zij op zoek zijn naar een oplossing in de vorm van een product of dienst. Neem hier voldoende tijd voor. Het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek neemt vaak minstens een paar uur tijd in beslag.

B. Concurrentieonderzoek

Bestudeer jouw concurrenten die op dezelfde zoekwoorden bieden in Adwords / Google Ads. Onderzoek wie regelmatig bovenaan staat met zijn advertenties. Check ook hun advertentieteksten en -afbeeldingen, mogelijk doe je hier nuttige inspiratie mee op.

C. Klantonderzoek

Hoe goed ken jij je klant eigenlijk? Waar kopen jouw klanten hun producten of diensten? Hoe bestellen ze het liefst? Waar halen ze hun informatie vandaan? Wat zijn hun problemen, gewenste oplossingen en valkuilen? Vanuit welke behoefte en emotie zijn zij op zoek? Goede advertentieteksten schrijven wordt een stuk makkelijker als je jouw klanten goed kent.

3. De landingpage

De bestemmingspagina, ofwel landingpage, is cruciaal voor een succesvolle Adwords campagne. Zonder goede pagina waar men op land na het aanklikken van je advertentie kun je het schudden.

Op je landingpage wil je een onweerstaanbaar aanbod doen. Je wilt dat men contact opneemt, hun e-mailadres achterlaat of direct een product bestelt.

Tijdens het concurrentieonderzoek heb je diverse landingpages van de concurrentie gezien. Wat boden zij aan? Hoe kun jij dit anders (lees: beter) doen?

4. Gebruik exacte zoekwoorden

Wanneer je net begint met een Google AdWords strategie is het handig om klein te beginnen; zo’n 5 tot 10 zoekwoorden. Bovendien is het handig om ervoor te zorgen dat deze zoekwoorden erg gericht zijn. Je wilt namelijk zoveel mogelijk koopklare leads bereiken. Zodoende kun je voorlopig het beste starten met “Exact Match” keywords. Dit betekent dat je advertentie enkel wordt getoond als iemand letterlijk die zoekwoorden intypt in Google. Zo ben je ervan verzekert dat jouw advertentie alleen wordt getoond bij de meest relevante zoekopdrachten.

Na verloop van tijd schrap je de zoekwoorden die geen klikken of conversies opleveren en breidt je jouw campagne uit met nieuwe zoekwoorden.

Als je ziet dat je veel conversies behaalt met “tandarts zeeland”, voeg dan andere zoekwoorden toe, zoals “tandarts + postcode”, of “tandarts + plaatsnaam”.

5. Groepeer soortgelijke zoekwoorden in advertentiegroepen

Elk zoekwoord in jouw campagne moet relevant zijn voor je doelgroep. Mogelijk zie je ook snel genoeg bepaalde thema’s die passen bij een specifieke zoekopdracht. Zodoende kun je soortgelijke zoekwoorden groeperen in Google Ads zodat je account lekker overzichtelijk blijft.

Idealiter groepeer je zoekwoorden op basis van de intentie van het zoekwoord. De intentie kan bijvoorbeeld koopgericht zijn, of informatiegericht.

Je laat natuurlijk andere advertenties zien aan iemand die wilt kopen, dan aan iemand die informatie wilt verkrijgen. Advertenties en bestemmingspagina’s voor koopklare, warme leads zijn natuurlijk ook meer gericht op directe verkoop.

Zoekopdrachten die termen als ‘beoordelingen’, ‘informatie’ of ‘hoe’ bevatten zijn vaak niet koopgericht. De potentiële klant is dan nog in de oriëntatiefase en wilt in eerste instantie meer informatie inwinnen. Het heeft weinig zin om nu al een commercieel aanbod te doen voor deze lead.

6.  Segmenteer

Het zoeknetwerk is anders dan het Display netwerk. Websiteverkeer vanaf een smartphone is anders dan desktop bezoekers. Zoekwoorden die wel converteren zijn wezenlijk verschillend van zoekwoorden die niet converteren.

Segmenteer daarom de soorten verkeer die het belangrijk zijn in hun eigen campagnes. Geef ze hun eigen budgetten, landingpages en zoekwoorden.

7. Relevante en unieke ad copy

Zorg altijd voor unieke, relevante en liefst bewezen advertentieteksten.

Advertentietekst moet altijd:

  • Zeer relevant zijn voor het zoekwoord waarbij de advertentie wordt weergegeven;
  • Onderscheidend zijn;
  • Aansluiten bij de boodschap op de landingpage.

Zorg dat jouw advertenties hun geld opleveren. Dit kun je doen door een A/B test te starten met tenminste 2 advertenties. Zorg dat elke advertentie tenminste 30 kliks krijgt en check dan welke het best presteerde. Maak waar nodig aanpassingen en optimaliseer voor meer conversies.  Herhaal dit proces in de loop der tijd en kijk hoe jouw kliks en kwaliteitsscore oplopen.

8. Conversies meten

Meten is weten. Of, zoals Peter Drucker al zei, “What gets measured, gets managed.” Het wordt lastig om je advertenties te beheren als je niet weet welke advertenties goed en slecht presteren.

Zorg daarom dat je downloads, nieuwsbriefaanmeldingen en verkopen kunt bijhouden middels conversie tracking. Je kunt hiervoor Google AdWords, Google Analytics en zelfs je eigen Excel-bestand hanteren om conversiegerichte gegevens bij te houden.

9. Data vergaren

Na verloop van tijd heb je enorm veel handige inzichten opgedaan. De data die jij hebt verzamelt door te adverteren vindt je nergens anders. Doe er je voordeel mee. Zoekwoorden die het goed doen in jouw Adwords strategie zijn mogelijk ook interessant voor SEO.

Ga aan de slag met verschillende advertentieteksten en -koppen. Experimenteer met jouw aanbod. Net zolang tot je de perfecte boodschap hebt gecreëerd. Deze boodschap kun je dan ook in andere marketinguitingen gebruiken.

Zo wordt Google AdWords een integraal onderdeel van de rest van jouw marketingaanpak.

Conclusie

Dat is het dan. Met deze 9 stappen maak je jouw eigen Adwords strategie. Google Adwords kan enorm overweldigend zijn en al snel complex worden. Wil je zelf aan de slag met Google Adwords (inmiddels Google Ads)? Neem vrijblijvend contact op voor op-maat advies voor jouw business.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>