Coronavirus crisis: van off- naar online | Webcrafter

Coronavirus crisis: van off- naar online

Coronavirus crisis: van off- naar online

Terwijl het coronavirus nog steeds veel bedrijven lamlegt is er slechts één bedrijfstak die goed gedijt: eCommerce. Webshop-eigenaren en online businesses doen het goed. Daarom gaan we in dit artikel kijken hoe je de coronacrisis kan overleven, zelfs als jouw bedrijf momenteel nog volledig offline-gefocust is.

Coronavirus crisis: impact & cijfers

Voordat we gaan kijken wat je kan doen om jouw business "corona-proof" te maken staan we even stil bij wat cijfers over de impact van corona op de economie.

Volgens berekeningen van het CBS is het bbp (bruto binnenlands product) in Q1 van 2021 met 0,5 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Deze krimp is met name te wijten aan een daling van consumptie door huishoudens en de overheid. In Q1 van 2021 lag het bruto binnenlands product 3,4% onder het niveau van vóór de coronacrisis. Het CBS deelt ook dat in verreweg de meeste bedrijfstakken meer dan 50% van de bedrijven in september dacht slechts nog maximaal 12 maanden te bestaan (bron).

Marketing gedurende de pandemie

Nu is het verzenden van de juiste communicatie op het juiste moment naar de juiste klanten belangrijker dan ooit tevoren. Als gevolg hiervan hebben veel eCommerce merken hun marketingstrategieën flink aangepast of zelfs volledig omgegooid.

Ruim 70% van de decision makers zegt dat ze hun marketingkanalen moeten herzien of hun kanaalstrategie hebben moeten herzien. Onder dezelfde groep geeft 65% aan dat ze behoefte hebben om frequenter te communiceren met hun klanten (bron).

Coronavirus crisis: van off- naar online

eCommerce cijfers 2020

De omzet uit mobiele eCommerce steeg in 2020 met maar liefst 31% en zal dit jaar (2021) naar verwachting mogelijk met nog eens ruim 28% stijgen. Tegen 2022 zal de omzet van de mobiele detailhandel de 432 miljard dollar overschrijden en daarmee een stijging van 25% ten opzichte van 2021 hebben behaald.

Ondanks (of juist dankzij) de pandemie is mobiele eCommerce flink gegroeid, vermoedelijk omdat consumenten meer tijd besteden aan winkelen op hun telefoon.

Bron: https://news.un.org/en/story/2021/05/1091182

Als gevolg van de pandemie ontdekken ook andere bevolkingsgroepen het gemak van online shoppen. Zo gingen bijvoorbeeld ouderen, om kans op besmetting te voorkomen, ook voor het eerste online boodschappen doen (bron). Ongeveer 60% van de mensen die online boodschappen heeft besteld geeft ook aan dit te blijven doen. Hoeveel van de online klanten zullen teruggaan naar de fysieke winkels? Dat zal moeten blijken de komende maanden. Zelf vermoeden we dat de shift naar online flink is versneld door de komst van corona en de genomen maatregelen.

De switch maken: van offline naar online business

Het moge duidelijk zijn; de coronacrisis biedt niet alleen maar bedreigingen, maar ook kansen. Online verkoop is belangrijker dan ooit tevoren. En daarmee dus ook online zichtbaarheid. We gaan nu kijken naar de drie pijlers die nodig zijn voor een goede online business. Als je deze pijlers implementeert in jouw (offline) business kan je deze werkelijk transformeren tot een online-minded business.

Next-level website

Allereerst, je website.

Deze moet mogelijk een flinke upgrade krijgen zodat je een echte next-level website hebt. Geen simpele “visitekaartje website” meer, maar echt een website die dienst doet als een altijd beschikbare verkoper. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Enkele van de zaken om mee aan de slag te gaan:

  • Zorg dat je website mobile-proof is. Als je website tegenwoordig nog niet goed meeschaalt voor andere apparaten, zoals smartphones en tablets, dan loop je al bijzonder achter. Heb je nog een mobile responsive website dan is het nu écht tijd om daarin verandering in aan te brengen, anders loop je straks gigantisch achter op jouw concurrenten.
  • Het tweede punt is de website snelheid, ofwel performance. Dit is al geruime tijd een punt waar het algoritme van Google ook scherp naar kijkt. Heb je dus een trage website, dan zal je niet snel boven je concurrenten uitstijgen in de zoekmachine. Een trage website is logischerwijs niet optimaal voor de websitebezoeker. Als de pagina niet snel laad klikt de websitebezoeker weg en mis jij mogelijk een verkoop. Dit is daarom, na een mobile responsive website, dé prioriteit om werk van te maken.
  • Conversie optimalisatie is het volgende onderdeel. Het loont om een conversie optimalisatie specialist te laten kijken naar jouw website. Waar ‘lekt’ namelijk jouw website? Op welke plekken of pagina’s verlies je mogelijk websitebezoekers? Gebruik je al conversie optimalisatie technieken om je conversieratio te verhogen? Dit is voor veel bedrijven die de stap maken naar online misschien een lastig onderdeel, maar het loont absoluut. Als je namelijk aan de slag gaat met conversie optimalisatie haal je het meeste rendement uit je websitebezoekers. Zo kan je dus zelfs met kleinere aantallen website bezoekers meer omzet generen.
  • Contact-mogelijkheden zijn een ander belangrijk element. Zeker nu iedereen vanuit huis werkt is vrijwel iedereen constant online. Daarom is het als (online) winkel cruciaal dat je goed bereikbaar bent voor vragen. Denk hierbij aan contactformulieren, een goed bemande helpdesk, of een livechat functionaliteit op de website. Hoe langer het duurt voordat je reageert, hoe meer klanten je zal mislopen.

Wil je jouw producten online verkopen? Dan moet je een webshop-functionaliteit laten bouwen. Heb je momenteel een WordPress website, dan is het mogelijk om WooCommerce te gebruiken. Hiermee kan je eenvoudig je producten online tentoonstellen.

SEO-proof business

De volgende pijler is SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Omdat er veel mythes en onwaarheden rondom SEO rondwaren op het internet hierbij even een opfrisser met wat belangrijke SEO-regels:

  • SEO optimalisatie moet per definitie goed zijn voor de websitebezoeker. Als je iets verandert waarvan je denkt dat het niet ten goede komt voor de websitebezoeker dan heeft het weinig zin om de verandering door te voeren.
  • Schrijf nooit voor Google. Schrijf voor degenen die je teksten gaan lezen.
  • Keyword stuffing (een zoekwoord een bepaald aantal keer plaatsen) is al bijna 10 jaar niet meer nodig. Sterker nog, je kan er voor worden afgestraft door Google. Schrijf liever natuurlijke, normale teksten zoals je ze zelf ook het liefst leest.
  • SEO is meer dan alleen teksten. Ook techniek, website performance en andere gebruikers signalen tellen mee. Streef daarom naar een optimale gebruikerservaring voor de websitebezoekers van jouw website.

SEO is flink verandert, echter zijn veel mensen een beetje blijven hangen in de oude manier van zoekmachineoptimalisatie. Echter werken al die hacks en trucjes niet meer. Het zelflerende algoritme van Google is behoorlijk slim geworden en leert elke keer weer meer. Alles wat je doet om het algoritme om de tuin te leiden zal je duur komen te staan. Regelmatig wordt het Google algoritme geüpdatet, dit noemen we zogeheten Core Algoritme Updates. Vaak is het na zulke updates dat slechte SEO en hacks of trucjes flink worden afgestraft door Google. Wil je aan de slag met SEO? Zorg dan dat je de basis kent, zelfs als je zelf niet de zoekmachine optimalisatie zult uitvoeren. Het is behoorlijk handig dat je weet hoe het in grote lijnen werkt (zeker als je linkbuilding uitbesteed!).

Zoekwoorden

Als je jezelf een beetje verdiept hebt in SEO weet je dat het draait om zoekwoorden, ofwel keywords. Dit zijn de zoektermen die men in Google intoetst. Idealiter weet je ongeveer welke woorden door jouw potentiële klanten in Google woorden ingetypt. Straks gaan we het hebben over zoekwoordenonderzoek, daarmee breng je die zoekwoorden in kaart.

Zoekwoorden zijn belangrijk voor SEO, maar niet zo belangrijk als vaak wordt gedacht. Het algoritme van Google is tegenwoordig aardig slim en kijkt niet enkel naar de gebruikte woorden op de pagina zelf. Het kijkt ook naar de context, dus welke andere pagina’s linken naar deze pagina en wat is de context van die pagina’s. Het onderwerp (hier kan je vaak een zoekwoord aan koppelen) kan je vermelden op de volgende plekken:

  • De URL
  • De titel (in WordPress ook wel de H1/Koptekst 1 genoemd)
  • De eerste alinea
  • Een tussenkop (in WordPress ook wel H2/Koptekst 2 genoemd)
  • Een paar keer op normale wijze in de tekst

Je hoeft dus echt niet een bepaald aantal keer de zoekwoorden te vermelden in een tekst. Het moet juist een goede, natuurlijk-lopende tekst zijn.

Zoekwoordenonderzoek

Om erachter te komen waar mensen het meest naar zoeken doe je zoekwoordenonderzoek. Hiermee kun je zien hoeveel mensen per maand naar dat zoekwoord dat je intoetst zoeken en hoe lastig het gaat zijn om met jouw website op de eerste pagina van Google te komen. Je kijkt hiervoor naar het Search Volume, d.w.z. hoeveel mensen per maand naar het woord (of woordencombinatie) zoekt, en naar de Keyword Difficulty, d.w.z. hoe lastig het gaat zijn om voor dat zoekwoord een hoge positie met jouw website in Google te krijgen.

Title tags & meta-omschrijvingen

Eén van de quick wins, waar je mogelijk nu al mee aan de slag kan gaan, is het invullen van title tags en meta-omschrijvingen. Dit zijn de aanklikbare titel en de korte omschrijving die je ziet in Google bij jouw pagina.

Check deze handige tool om perfecte title tags en meta-omschrijvingen te schrijven. Ze moeten vooral niet te lang zijn, maar ook zeker niet te kort. Via deze tool kan je de perfecte title tag en meta-omschrijving lengte achterhalen.

Goede, lange teksten

Een andere veelgemaakte fout is dat wordt gedacht dat SEO draait om lange lappen tekst. Dat is niet waar. Althans, niet per se. Over het algemeen doen lange teksten het beter. Het zijn met name pagina’s met ten minste 2000 woorden die op de eerste pagina van Google staan. Dit komt echter niet alleen omdat de pagina’s veel tekst bevatten, maar om wat er op de pagina staat.

Als een pagina erg uitgebreid is kan deze logischerwijs ook meer informatie bieden en dus waardevoller zijn. Dát is de hoofdzakelijke reden dat lange teksten het goed doen in Google; namelijk omdat ze waardevoller zijn voor de websitebezoeker dan hele korte tekstjes. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en dat heeft dan weer te maken met de zoekintentie van de websitebezoeker. Wilt hij een aankoop doen? Zoekt hij naar vergelijkbare producten? Of is hij op zoek naar informatie? Iemand die bijvoorbeeld op zoek is naar tips om af te vallen zal juist gebaat zijn bij een uitgebreid blog met allerlei achtergrondinformatie, sport-oefeningen, uitleg over diëten en lekkere, gezonde recepten.

Als vuistregel kan je aanhouden dat jouw tekst 20% langer moet zijn dan die van concurrenten. Mits je daarmee ook daadwerkelijk meer diepgang en waardevolle informatie kan geven.

Zichtbaarheid is the name of the game

Online winnen betekent online zichtbaar zijn. Als je niet in Google gevonden kan worden, dan besta je niet. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar is helaas wel wat vaak gebeurt. Je kan nog zo’n mooie website laten bouwen, als je vervolgens geen goede marketingstrategie hebt en dus niet zichtbaar bent zal je geen websitebezoekers krijgen en dus geen online verkopen. Een mooie website die beveiligd en snel is, is niet genoeg.

Richt je liefst op een multi-channel aanpak, kies sowieso 2 marketingkanalen waarop je zichtbaar bent. Zoals SEO (Google) en Social Media (bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn). Jouw eigen website is uiteraard ook een marketing kanaal, maar in dit geval noem ik deze bewust niet los. Jouw website is namelijk afhankelijk van de andere kanalen om websiteverkeer te genereren.

Ook wil je niet afhankelijk zijn van één kanaal. Stel, het algoritme van Facebook gaat op de schop waardoor gratis berichten nauwelijks nog mensen bereiken, hoe ga je dan aan je klanten komen? Of je hebt flink gewerkt aan SEO maar een grote update van het algoritme zorgt tijdelijk voor een flinke daling in de zoekmachine, waardoor je websitebezoekers en omzet mist. Dat zou zonde zijn. Zorg er daarom dus voor dat je nooit afhankelijk bent van slechts één bron van websiteverkeer.

E-mail marketing: email matters

Een ander belangrijk kanaal om websiteverkeer en omzet te genereren is e-mail marketing. Helaas beginnen veel bedrijven veel te laat met het opbouwen van een e-mail lijst. Dit houdt in dat je een mailadressen bestand gaat bijhouden met alle mensen die zich hebben ingeschreven. Dit kunnen mensen zijn die een nieuwsbrief of campagnes van je willen ontvangen, bijvoorbeeld omdat je handige tips deelt in je e-mails, of omdat je couponcodes deelt.

Wat ik niet per se aanraad zijn de standaard maandelijkse nieuwsbrieven. Inmiddels is dat enigszins achterhaald, ondanks dat ze zeker kunnen helpen. Het nadeel van die e-mails vind ik dat je er elke maand vrij veel tijd aan kwijt bent. Beter is om in ieder geval ook een e-mail marketing automation te hebben. Dit is een automatische sequentie mails die wordt verzonden met steeds een pauze tussendoor. Dit kan bijvoorbeeld een reeks mails zijn met steeds 5 dagen ertussen.

Klaar voor de switch naar online?

Om de pandemie te overleven met jouw business én daarna de concurrentie te verslaan is het noodzakelijk om je te focussen op het online aspect van jouw bedrijf. Je moet online zichtbaar zijn. Online klanten kunnen werven. En een uitmuntende website hebben. En jouw productenaanbod moet online verkrijgbaar zijn.

Duizelt het je een beetje na het lezen van dit blog? Geen zorgen. Je mag ons gerust een mail sturen voor een inventarisatie van jouw business. We kijken dan wat er nodig is om jouw business een flinke online boost te geven. Hierbij kijken we naar de website, social media en online marketing. Wil jij de switch maken naar online? Mail dan info@webcrafter.nl en geef aan waarmee je aan de slag wilt.

    NEEM CONTACT OP