Top 4 SEO case studies van 2021 | Webcrafter

Top 4 SEO case studies van 2021 met handige tips

Top 4 SEO case studies van 2021 met handige tips

Vandaag de dag is de website mogelijk hét belangrijkste online marketing kanaal dat jouw bedrijf bezit. Je website heb je immers helemaal zelf in de hand, in tegenstelling tot social media kanalen. Eén van de krachtigste manieren om je website in te zetten is zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO. Met SEO kan je ervoor zorgen dat jouw website bij relevante zoektermen hoger in Google wordt getoond, zodat je makkelijker klanten aantrekt.

In dit artikel delen we de top 4 case studies van dit jaar, boordevol praktische tips, maar ook strategieën en tactieken die jij voor jouw bedrijf kan inzetten. Laten we snel kijken naar het eerste voorbeeld!

1. 7000(!) unieke bezoekers per maand in 1 jaar tijd

Industrie: Gezondheids- en welzijnszorg
Strategie: Bloggen
Resultaat: 7000 bezoekers per maand in één jaar

Voordat ik startte met Webcrafter had ik een site over stresscoaching, time management en mindfulness, genaamd stresspro.nl. Het was enerzijds mijn hobby-project en anderzijds ook gelijk een mooie kans om wat ik tijdens mijn studie en baantjes had geleerd zelf in de praktijk te brengen.

Ik wist vrij aardig wat belangrijk was voor Google, namelijk hoogwaardige content. Voor StressPro heb ik dus volledig ingezet op content marketing en dan puur en alleen blogs op de eigen website. Geen linkbuilding, geen guest blogs. Laten we eens kijken hoe dit er in de praktijk uitziet.

Blog strategie

Ik startte met wekelijks 4 blogs (meestal van slechts 800 woorden, pas na ongeveer een jaar ging ik naar artikelen van ongeveer 2000 woorden per stuk). Vier blogs van 800 woorden per week lijkt veel, maar ik wist waarvoor ik het deed. Ik produceerde zo’n 16 artikelen per maand, elk artikel gericht op één primair zoekwoord, zoals “opgejaagd gevoel” of “zenuwachtig gevoel”. Het resultaat: al na een vrij korte periode kreeg de website de eerste rankings (posities) in Google. Het websiteverkeer druppelde binnen, ik zag resultaat. Mooi! Dat was erg goed voor de motivatie natuurlijk en ik besloot een jaar lang 4 kleinere blogs per week te blijven schrijven. Na slechts één jaar was ik van minder dan 100 bezoekers per maand naar 7000 unieke bezoekers per maand gegaan. En dat alles door enkel en alleen tijd vrij te maken door blogs te schrijven.

Afhankelijk van jouw niche werkt deze strategie ook voor jou. Echter zijn er natuurlijk ook competitievere niches dan stressmanagement waar er meer nodig is dan enkel blogs. Toch kan ik elk bedrijf aanraden om te starten met bloggen. Echter zal in jouw niche een paar kleine blogjes van 800 woorden misschien niet zoveel uithalen en ben je meer gebaat bij twee diepgaandere artikelen per maand. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

SEO groei SP

Het stappenplan

Je moet natuurlijk weten welke woorden men opzoekt en je moet voor jezelf (of het marketing team) een globale contentplanning maken waarin beschreven staat welke stukken content in welke week live gaan. Daarnaast wil je natuurlijk bijhouden welk artikelen live staan en welke zoekwoorden daarmee afgedekt zijn. Ook is het handig om maandelijks even in Google Analytics naar de organische bezoekers te kijken om te zien of er al resultaat zichtbaar is. Wil je nog een stap verder, dan kan je een SEO rank tracking tool instellen zodat je realtime de actuele posities kan inzien voor de zoekwoorden waarover je blogs hebt geschreven.

De stappen zijn als volgt:

  1. Doe zoekwoordenonderzoek en zorg dat je (als je wekelijks 4 blogs gaat schrijven) ongeveer 200 unieke zoekwoorden hebt (dus geen meervoudsvormen of alternatieven). Elk zoekwoord moet het onderwerp van een blog kunnen zijn. Er zullen vast ook weken zijn dat je echt niet aan 4 blogs komt, dat is geen probleem. Daarom zijn ongeveer 200 woorden prima.
  2. Plan vervolgens deze zoekwoorden in een Excel bestand (dit wordt je content planning), genummerd per weeknummer en maand. Zo weet je welke content wanneer geschreven moet worden. Zodra je een artikel af heb maak je het hokje van dat onderwerp oranje, zodra het live is maak je het groen. Mocht je achter gaan lopen, dan weet je in ieder geval 100% zeker dat er geen zoekwoorden tussen wal en schip vallen.
  3. Je eerste blog schrijven. Zodra het tijd is om te schrijven zoek je jouw zoekwoord op in Google en check je wat de concurrenten schrijven. Vanuit welke invalshoek schrijven zij en vanuit welk perspectief kan jij het onderwerp belichten? Zijn er subonderwerpen die de concurrenten (niet) benoemen? Zorg dat jouw artikel ten minste net zo waardevol is als dat van de concurrent, maar idealiter is jouw artikel natuurlijk nóg beter. Dat hoeft niet perse langer te betekenen (het draait niet enkel om het aantal woorden van je blog). Om een blog waardevoller te maken kan je: zorgen voor handige tips, werkelijk de diepte in gaan over het onderwerp, praktische voorbeelden geven, video toevoegen, infographics en afbeeldingen toevoegen en/of verwijzen naar handige bronnen onderaan het artikel.
  4. En nog een keer! Stap drie blijf je dus herhalen tot je 4 artikelen per week hebt geschreven. Na een korte pauze kan je dan de week erna weer aan de slag 😉 Het klinkt zo niet leuk of spannend om te doen, maar het geeft behoorlijk wat voldoening om het websiteverkeer te zien toenemen. Bovendien, websiteverkeer via Google ben je niet kwijt zodra je stopt met bloggen (al zou ik je dat afraden). Dat is wel wat anders dan adverteren; zodra je geen budget meer besteed ben je gelijk onzichtbaar.

2. 100% groei in 3 maanden tijd met linkbuilding

Linkbuilding SEO case

Industrie: Vastgoed
Strategie: linkbuilding
Resultaat: van 50 naar 100 bezoekers in 3 maanden tijd

In oktober startte we voor deze klant met handmatige linkbuilding, zie ons product “Link Craft”. Dat betekent dat we zelf op zoek gaan naar mogelijke websites waar we een link kunnen plaatsen naar de website van de klant, vaak gaat het dan om gast blogs en infographics met een link erin. Maar ook vermeldingen in lokale bedrijfsgidsen, betaalde publicaties en PR.

Deze klant had een beperkt budget maar wou toch graag aan de slag met SEO. Echter zat maandelijks – laat staan wekelijks – bloggen er dus niet in. We besloten om de bestaande pagina’s een flinke boost te geven middels linkbuilding. Echter werken we uitsluitend met hoogwaardige backlinks en geen schimmige linkbuilding tactieken. Helaas zien we vrijwel dagelijks websites die getroffen zijn door een afstraffing van Google als gevolg van slechte linkbuilding praktijken. Speel daarom liever op safe en zorg dat je links krijgt op eerlijke wijze die voldoen aan de richtlijnen van Google.

Het stappenplan
  • Doe een ‘backlink audit’ bij je concurrenten. Check welke backlinks je concurrenten hebben en pik de sites eruit waarbij je mogelijk zelf ook een backlink kan krijgen, bijvoorbeeld door betaalde sponsoring, een aangekocht artikel of gast blog.
  • Schrijf een persoonlijke mail naar degene die gaat over sponsoring/PR/content marketing van de website. Steek hier echt wat tijd in, want mogelijk ziet de ontvanger de mail als ongewenste mail/spam.
  • Zodra je in contact bent is het aan jou om je waarde te bewijzen. Kan jij een goed gast blog schrijven, of heb je een perfecte infographic die mooi past bij een pagina op hun website? Zie hier een gastblog wat ik enkele tijd geleden voor Buro3 maakte.

Linkbuilding is erg lastig om goed te doen en bijzonder tijdrovend. Mogelijk kan je jouw PR en linkbuilding inspanningen combineren, een handige tool hiervoor is Prowly. Zelf gebruiken we SEMrush voor de backlink audits van concurrenten, dit is mijn inziens dé snelste manier om interessante linkbuilding mogelijkheden te vinden.

3. Van 300 bezoekers naar 1300 in 6 maanden met landingpages en OnPage optimalisaties

Industrie: Gezondheids- en welzijnszorg
Strategie: SEO landingpages
Resultaat: 1300 bezoekers per maand in halfjaar tijd

Voor een andere klant die we begin 2019 hielpen behaalden we het mooie resultaat dat hieronder te zien is:

landingpages SEO groei

Het kwam ongeveer neer op een verviervoudiging van het verkeer vanuit Google, in slechts 6 maanden tijd!

Het is niet zo netjes om bij de Google Analytics screenshots van onze klanten de namen te zetten, dus zodoende anonimiseer ik het bedrijf. Laat ik wel zeggen dat dit bedrijf in een hele mooie niche werkzaam is, wat denk ik mede mogelijk heeft gemaakt dat we in relatief korte tijd zo’n mooie stijging konden meemaken. Het bizarre is nog wel dat we eigenlijk vrij weinig voor deze klant hebben gedaan, het was in dit geval niet nodig om wekelijks 4 blogs te schrijven. Wat we wel hebben gedaan:

  • OnPage optimalisaties doorgevoerd
  • Een handjevol SEO landingpages geschreven

Laten we eens kijken wat jij hiervan kan implementeren voor jouw bedrijf!

OnPage optimalisaties

Het ‘voordeel’ van een klant wiens website nog helemaal niet SEO-proof is, is dat je in sommige gevallen vrij snel verbetering kan aantonen. Dit was bij deze klant ook het geval; er waren nog geen title-tags, meta-omschrijvingen en alt tags geschreven. Dit was dan ook het eerste waar wij mee aan de slag gingen. In niches die weinig online concurrentie kennen zul je dan al snel wat tientallen extra websitebezoekers kunnen waarnemen via Google Analytics. Dat is natuurlijk mooi, maar nog maar het begin. Check hier hoe je aan de slag gaat met OnPage SEO.

Voorafgaand aan het schrijven van title tags en meta-omschrijvingen wil je altijd zoekwoordenonderzoek hebben gedaan, zodat je de juiste zoekwoorden kunt gebruiken.

SEO landingpages

Waar het bij deze klant om draaide waren de SEO landingpages die we maakten voor deze klant. We gingen aan de slag om diverse pagina’s te maken met het doel daarop mensen via Google te laten ‘landen’, vandaar de term ‘landingpages’. Ik bedoel hier dus niet de landingpages waar je wat kan downloaden, maar pagina’s die niet in het menu van de site staan en enkel via Google gevonden kunnen worden. Wel hebben ook deze landingpages een duidelijke Call to Action – in dit geval onderaan de pagina. Vaak zijn de landingpages ook geschreven rondom een meer aankoop-gericht zoekwoord, zoals “website laten bouwen” of “tandarts Rotterdam”.

Het stappenplan

We starten uiteraard met zoekwoordenonderzoek en daarna gingen we aan de slag met de tekst voor de landingpages. Dit vergt bij landingpages vaak nog wat meer werk dan voor een blog, omdat de tone of voice en woordkeuze perfect moet zijn. Daarnaast wil je in de landingpages direct de aandacht grijpen en vasthouden van de lezer. In een blog doe je dit natuurlijk ook, maar iemand die een blog voorgeschoteld krijgt in Google is mogelijk op zoek naar informatie, terwijl iemand die op een landingpage landt vaak een aankoop-intentie heeft. Diegene wilt waarschijnlijk nog andere partijen checken en prijzen vergelijken. De kunst is om diegene zover te krijgen dat hij de landingpage (in ieder geval deels) leest. Mogelijk gaat hij dan even weg om verder te oriënteren bij concurrenten. Heb je een goede indruk gemaakt dan komt hij mogelijk terug en koopt hij via de landingpage (vaak werken we met een Call to Action onderaan de pagina).

Na het schrijven van de landingpages moesten de pagina’s zelf in een mooi jasje gestoken worden. De pagina’s kregen ieder een op-maat gemaakt design, inclusief fraaie headline en afbeeldingen om de aandacht vast te houden en te zorgen voor een frisse uitstraling. Zoals te zien in bovenstaande Google Analytics screenshot mocht het resultaat er wezen. De website, die eerste zo’n 300 bezoekers per maand kreeg, krijgt er nu zo’n 1300 per maand.

Wel handig om te weten: deze klant haalde ook klanten uit Google Ads en wou er zodoende een extra stroom van verkeer bij. Zodra ze stoppen met adverteren loopt de website leeg en komt er niemand meer. Je wilt natuurlijk dat er altijd websiteverkeer is, zodat je constant potentiële klanten op je website hebt. Bovendien kan de zichtbaarheid die je in Google verwerft bijdragen aan naamsbekendheid en branding.

Wat je hiervan kan leren: stop nooit al je eieren in één mand. Ben je puur en alleen afhankelijk van SEO (of Google Ads, of Facebook Ads, of…) voeg dan op korte termijn een ander marketing kanaal toe aan de marketingmix. Dit is niet alleen goed voor risicospreiding maar kan ook helpen om sneller te groeien.

4. Van 1000 naar 4000 bezoekers per maand met blogs en kennisbank

Industrie: Zakelijke dienstverlening
Strategie: Content marketing (blogs & kennisbank)
Resultaat: 4000 bezoekers per maand in jaar tijd

Voor de volgende klant zijn we in 2019 begonnen met een uitgebreide SEO strategie. Diverse onderdelen kwamen aan bod, zoals een SEO audit en OnPage optimalisaties. Deze klant maakte gebruik van onze volledige gemanagede SEO dienst genaamd “SEO Craft”. Wij regelen hier alles: van strategie tot aan implementatie, inclusief maandelijkse rapportages.

Na de audit hadden we een duidelijk beeld van het speelveld en wat ons te doen stond. Deze klant bevindt zich in een competitieve markt, het duurde dus wat langer voor we resultaat behaalden, maar toen we eenmaal doorbraken ging het hard.

zakelijke SEO case study

Deze klant had al reeds een aardig aantal blogs op de website staan. Hiermee behaalde het bedrijf ongeveer 1000 unieke bezoekers per dag. Niet slecht, maar als je ziet dat de website 75% van zijn websiteverkeer uit Google haalt zie je het gevaar. Als je website in zulke mate afhankelijk is van SEO moet je echt vlammen om posities te verkrijgen én behouden. Deze klant had namelijk eerder al rond de 6000 unieke websitebezoekers per maand, enkel en alleen vanuit Google. Echter waren er de afgelopen jaren steeds meer en meer concurrenten bijgekomen die flink aan de weg timmerden wat betreft SEO. Zodoende stegen hun posities en daalde de zichtbaarheid van dit bedrijf.

Echter waren er ook een paar technische foutjes die beter konden, zoals de website snelheid die verbeterd moest worden. Naast het tekstuele aspect is het technische aspect van SEO ook niet onbelangrijk. Het gaat er immers om dat de websitebezoeker een optimale ervaring heeft als hij de website bezoekt. Andere zaken om te checken: trage laadtijden, kapotte linkjes, slechte interne link structuur.

Kennisbank

Voor deze klant gingen we naast blog-artikelen ook aan de slag met een kennisbank. Als een website namelijk al aardig wat goede artikelen heeft kan het handig zijn om als het ware de ‘gaten te dichten’. Dat wilt zeggen dat je ook gaat schrijven over zoekwoorden die indirect relevant zijn, maar alsnog belangrijk kunnen zijn. Een kennisbank geeft hiervoor de mogelijkheid. Op mijn voormalige StressPro website had ik bijvoorbeeld een kennisbank-item kunnen schrijven over de Pomodoro-techniek (een time management techniek), dat is niet direct relevant voor stress management, maar kan alsnog interessant zijn voor een deel van mijn klanten.

Echter is dat niet de hoofdreden om te starten met een kennisbank. Mijn concullega’s van de IMU leggen het haarfijn uit in dit artikel over de kennisbank/wiki op je website. TLDR; een kennisbank bied je ruimte om definities van begrippen te geven, versterkt de interne links op je website en stelt je in staat om een featured snippet te krijgen (dan laat Google direct het antwoord op een vraag zien).

Al met al is een kennisbank dus zeker de moeite waard. Echter zouden we het niet aanraden als je nog geen blogs op je website hebt. Een kennisbank bestaat namelijk voornamelijk uit ‘dunne’ content (minder dan 800 woorden). En heel veel van die kleine tekstjes, zonder al te veel diepgang, zijn minder waardevol voor je potentiële klanten (en dus Google). Kan je daarentegen jouw blogs versterken door begrippen uit te leggen middels een kennisbank, dan is het absoluut de moeite waard. Zeker voor B2B bedrijven is een kennisbank vaak een logische toevoeging aan de website.

Het stappenplan

Kort samengevat deden we voor dit bedrijf het volgende:

  • Uitgebreide SEO Audit (inclusief concurrentieanalyse)
  • Zoekwoordenonderzoek (met name voor blog-onderwerpen en kennisbank items)
  • OnPage optimalisaties
  • Artikelen en kennisbank-items schrijven en plaatsen

Heb jij een website met meer dan 20 artikelen? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om aan de slag te gaan met een kennisbank. Let er wel op dat er een duidelijk onderscheid is tussen je blog-onderwerpen en de kennisbank. Je wilt niet intern gaan concurreren op zoektermen.

Zelf aan de slag met SEO?

Je hebt nu een aantal SEO case studies gezien en hopelijk heeft het je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Voor veel bedrijven is de eerste stap het optimaliseren van de OnPage factoren, denk aan title tags, meta-omschrijvingen en het toevoegen van alt tags. Daarnaast wil je met de techniek van je website aan de slag, denk aan het verbeteren van de website snelheid, kapotte linkjes vervangen en zorgen voor een goede linkstructuur. Dan staat de basis en kan je gaan bouwen aan je zichtbaarheid door middel van blogs, kennisbank-items en mogelijk linkbuilding. Heeft je website weinig pagina’s en geen blogs? Dan is het aan te raden om eerst flink aan de slag te gaan met blogs voordat je een kennisbank toevoegt.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over hoe je voor jouw bedrijf aan de slag kan met SEO? Schroom niet om vrijblijvend advies in te winnen over de SEO kansen voor jouw website; mail naar sander@webcrafter.nl of bel naar 0651832995. Samen bespreken we de kansen voor jouw website met als doel hogere posities in Google en meer klanten.

Welke van de besproken SEO strategieën vind je het meest interessant voor jouw bedrijf? Laat het weten in een reactie hieronder.

Bronnen & interessant leesvoer:

    NEEM CONTACT OP