Hoe Voice Search SEO zal veranderen de komende jaren

Hoe Voice Search SEO zal veranderen de komende jaren-webcrafter

november 3, 2020 in SEO

Voice Search. We kunnen niet langer om die trend heen. Google dwingt websitebeheerders langzaamaan om hun website te optimaliseren voor spraakgestuurde zoekopdrachten. Er wordt verwacht dat het aantal spraakgestuurde zoekopdrachten in 2022 ruim 50% van het totaal aantal zoekopdrachten zal zijn.

“In fact, ComScore says that by 2020, 50 per cent of all searches will be voice searches.”

Tevens bezit een kleine half miljoen Nederlanders op moment van schrijven een slimme speaker. Dus wil je inspelen op hoe Voice Search SEO zal veranderen, dan is het cruciaal dat je weet wat Voice Search is en hoe je hiervoor kan optimaliseren.

Wat is Voice Search?

Voice Search betekent dat je middels een gesproken bericht een zoekopdracht, in bijvoorbeeld Google, uitvoert.

Voice Search is ontstaan om gebruikers een betere ervaring te bieden. Dit komt mede omdat het uitspreken van een zoekopdracht (veelal een vraag) veel natuurlijker is dan het intoetsen van enkele steekwoorden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Voice Search een van de grootste trends van dit moment is. Tevens verwachten wij dat dit de komende jaren enkel meer zal worden.

Het verschil tussen voice search en text search (traditioneel googlen) is als dag en nacht. Er worden momenteel dan ook veel investeringen gedaan om producten te fabriceren die werken met gesproken zoekopdrachten.

Text search richt zich met name op korte, krachtige zoektermen. Terwijl voice search veelal gericht is op extreem lange zoekopdrachten of zelfs zinnen. Vaak zijn het dus extreme long-tail zoekwoorden die via voice search worden opgezocht (een mooie kans dus voor jouw bedrijf). Ook worden deze zoekopdrachten vaak in vragende vorm uitgevoerd, omdat we onze stem gebruiken. Voice search is bovendien veelal mobiel, dus lokale SEO weegt ook zwaar mee.

Hoe werkt Voice Search SEO?

Dan is de vraag: hoe kan ik mijn website optimaliseren voor voice search?

Het belangrijkste is, net als bij traditionele SEO, goede content.

Gesproken zoekopdrachten zijn veel natuurlijker en dus vloeiender dan zoekopdrachten die worden ingetoetst. Als je wilt dat de Google Assistant jouw website laat zien bij een gesproken zoekopdracht, moet jouw tekststijl voldoen aan de stijl van de spreker.

Stel iemand vraagt aan de Google Assistant naar een SEO bureau in Zeeland, dan zal diegene niet zeggen “SEO Bureau Zeeland”, maar vragen “Wat zijn goede SEO bureaus in Zeeland?” Het is dus belangrijk dat je teksten natuurlijk te lezen zijn en niet, zoals bij text search, korte opsommingen weergeven.

Het belang van content en context wordt steeds groter. De grote zoekmachines zijn steeds beter in staat om de zoekintentie van de gebruiker te achterhalen en dus steeds betere zoekresultaten voor te schotelen. Ook betekent dit dat bijvoorbeeld Google veel beter losse zoektermen aan elkaar kan linken en kan ‘begrijpen’ wat er wordt bedoelt. Door je content logisch te structureren en helder op te bouwen kun je jouw content helder maken voor de gebruiker en interessanter zijn voor Voice Search.

Optimaliseren voor Voice Search

We staan aan de vooravond van het doorbreken van voice search. Het zal misschien nog niet 2021 zijn, maar dan zeker 2022 wanneer de helft van alle zoekopdrachten via voice search wordt uitgevoerd. Laten we eens kijken wat jij voor die tijd kan doen om je website voice search SEO proof te maken.

1. Specifieke, vraag-gerichte teksten

Het helpt om je content te herschrijven voor specifieke, long-tail zoekopdrachten in vragende vorm. Ga je website langs en check eens welke informatie relevant is en kan worden uitgebreid met long-tail zoektermen. Kijk daarbij wel uiterst goed naar de zoekintentie en voeg content gericht op long-tail zoektermen toe waar dat past. Het helpt ook om content te maken in Vraag & Antwoord-stijl.

2. Website snelheid verhogen

Om effectief in te kunnen spelen op voice search is het een must dat je website snel is. Immers, voice search en lokale SEO zijn nauw met elkaar verbonden. Als iemand op pad is en snel iets op wilt zoeken gaat een trage website niet mee helpen. Analyseer dus grondig de laadtijd van je mobiele website en optimaliseer deze.

3. Het belang van positie 0

Er is een positie die nog beter is dan de felbegeerde eerste positie in Google, namelijk de featured snippet. Ofwel, positie 0.

Als jij direct het antwoord op een vraag van een websitebezoeker kan geven wordt de vraag direct in Google getoond. Je organische positie doet er dan minder toe, je zou zelfs op positie 7 kunnen staan en toch de featured snippet bemachtigen.

4. Optimaliseer de title tag en meta-omschrijving voor voice search

De zoekopdrachten via voice search zijn uitgebreider dan die via text search. Het is belangrijk dat met deze kennis ook je title tags en meta-omschrijvingen worden geoptimaliseerd. Zorg dus dat deze het beste passen bij de intentie van de zoeker.

5. SSL

Tegenwoordig is een onbeveiligde website een show stopper. Zeker ook voor voice search is het cruciaal dat je website is voorzien van een beveiliging-certificering (zo’n groen slotje). Websites zonder SSL certificaat worden aangemerkt als niet veilig, wat websitebezoekers kan afschrikken. Heb je nog geen SSL? Vraag deze dan het beste direct aan.

De toekomst van Voice Search SEO

Toen Google net begon richten ze zich op de technologie die toen voor handen was. Een toetsenbord, muis en monitor, in combinatie met een database van websites.

Het doel van Google? Mensen helpen om relevante websites te vinden.

Nu is het niet eens meer specifiek de relevantste website die gevonden moet worden, maar de meest relevantie informatie.

Ook de technologie heeft niet stilgezeten. Smartphones en smart speakers laten zien waar de toekomst naartoe gaat.

Voice Search is, in mijn ogen, veel natuurlijker dan een paar zoekwoorden in Google intoetsen. Vanuit Webcrafter verwachten we dan ook dat Voice Search weleens de nieuwe manier van Googlen kan worden.

Is jouw website klaar voor de toekomst?

Bronnen:

https://www.campaignlive.co.uk/article/just-say-it-future-search-voice-personal-digital-assistants/1392459

https://www.traffictoday.nl/blog/google-voice-search-hype-of-toekomst/https://quoracreative.com/article/voice-search-future

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>