Website verhuizen zonder SEO schade [+11 tips]

Website migration maintain your SEO value with these steps-webcrafter

november 3, 2020 in SEO

Als eerste, hoe verhuis je überhaupt je website naar een andere hosting partij? En hoe doe je dat zonder nadelige gevolgen voor SEO?

Stap voor stap nemen we je in dit artikel mee zodat je weet wat er moet gebeuren om jouw website te verhuizen en zodat dit kan gebeuren zonder schadelijke gevolgen voor jouw vindbaarheid in Google.

Website verhuizen naar andere hosting partij

Een WordPress website verhuizen kan prima vlekkeloos verlopen – mits je weet waar je mee bezig bent. Daarom delen we in dit artikel een handig overzicht van de stappen die ervoor nodig zijn om te verhuizen naar een andere hostingpartij. Daarna delen we enkele tips om ervoor te zorgen dat je vindbaarheid in Google niet keldert als gevolg van een website migratie (dit zien we namelijk nogal eens gebeuren!).

Mogelijk was je in het begin prima tevreden met je hosting, maar nu heb je misschien een ander pakket nodig (doordat je meer website bezoekers hebt) of je wilt naar een andere hostingpartij (omdat je over je huidige hostingpartij niet meer tevreden bent).

Er zijn grofweg 2 manieren om je website te verhuizen naar een andere hostingprovider:

  • Het (handmatig) zelf doen
  • Gebruik maken van een migratieservice/verhuisservice
Je website handmatig verhuizen

Wil je je hosting verhuizen, dan is het nodig dat je de database van je website verhuist naar een nieuwe hosting partij (hostingprovider). Maar voordat je de website database kan verhuizen, moeten eerst de websitebestanden worden verhuisd. Dit doe je via de FTP server van de website. Je verplaatst alle bestanden uit de /public.html/ folder naar je computer. Vervolgens ga je naar de FTP van de nieuwe hosting partij en plaats je daar de /public.html/ folder.

Vervolgens kan je de database van de website gaan verhuizen. Je gaat hiervoor naar PHPmyadmin en maakt een export-bestand van de database. Dit is een SQL bestand. Bij de nieuwe hosting partij maak je een nieuwe database aan en vervolgens importeer je daar het SQL bestand. Check tot slot altijd de configuratie, deze gegevens moeten overeenkomen met de gegevens van de website database.

Verhuizen met een verhuisservice

Je kan er ook voor kiezen om de website te laten verhuizen. Een stuk makkelijker!

Een website verhuizen is namelijk best een technische klus die grondig moet gebeuren. Eén klein foutje en je website ligt voorlopig plat. Als je zelf niet handig bent met deze zaken, dan is het een goed idee om het verhuizen van je website uit te besteden en te kiezen voor een website verhuis service. Alles wordt voor je geregeld, zodat jij onbezorgd je business kunt runnen. De meeste hostingproviders bieden een verhuisservice aan.

Website verhuizen: waarop letten voor SEO?

Als je jouw website gaat migreren (naar een ander domein, van onbeveiligd naar beveiligd (HTTPS) of naar een nieuw CMS) is het belangrijk dat je van tevoren goed weet waarop je moet letten voor SEO. We horen helaas nog vaak verhalen van mensen die een nieuwe website hebben laten bouwen en vervolgens nauwelijks nog zichtbaar waren in Google als gevolg van de verhuizing. Zonde! Voorkom dus deze fouten zodat je niet gaat dalen in Google.

1. Redirects

Elke pagina van je website heeft voor Google een bepaalde waarde. Met name pagina’s die langer bestaan, veel links naar zich krijgen en veel website verkeer genereren, zijn waardevol.

Als je die pagina’s zou verwijderen zonder ze te laten doorverwijzen (redirecten) naar een andere, soortgelijke pagina verspil je een mooie SEO kans. Google houdt er bovendien niet van als er zomaar pagina’s verdwijnen (het beste is dus om te redirecten naar een soortgelijke pagina).

Als je oude URL’s gaat verwijderen (zoals het geval kan zijn als je van CMS wisselt of een nieuwe website laat bouwen die verhuisd wordt naar een andere hostingprovider) let er dan wel op dat je via 301 redirects de juiste verwijzingen meegeeft.

2. Permalinks

Mogelijk verhuis je jouw website omdat je voor een nieuw systeem kiest. Het kan dan het geval zijn dat de permalink-structuur verandert. Dit houdt in dat pagina’s een andere URL krijgen. Bijvoorbeeld: elke blog URL krijgt nu /blog/ erin. Al je oude URL’s werken dan niet meer, dus ook hier zijn redirects nodig. Anders krijg je één voor één crawlfouten in de Google Search Console. Dus zorg voor goede redirect of zorg ervoor dat de URLs niet wijzigen als je jouw website verhuist.

3. Noindex

Als je een website laat bouwen wordt deze vaak op een tijdelijke ‘staging’ omgeving gezet. Dit is een soort testomgeving waar de website staat voordat deze live gaat. Zodra de website live mag is het cruciaal dat deze niet langer op ‘noindex’ status staat. Die status geeft namelijk aan Google weer dat de website niet gevonden hoeft te worden in de zoekmachine.

4. Downtime

Probeer downtime zoveel mogelijk in te perken door te overleggen met beide hostingproviders. Het zou zonde zijn als je website onnodig niet bereikbaar is doordat je de website verhuist. Als je website namelijk uit de lucht is ziet Google dat ook; de crawlers van Google (algoritmes die de websites scannen) zien dan dat de website niet meer te scannen is. Ligt je website er 24 uur uit, dan is dat een flinke deuk in de reputatie die je bij Google hebt opgebouwd – het algoritme merkt jouw website dan mogelijk aan als onbetrouwbaar.

5. Duplicate content

Bij het laten verhuizen van je website is het goed om te kijken of er mogelijk pagina’s zijn die niet mee verhuist hoeven te worden. Je wilt namelijk het liefst zo veel mogelijk pagina’s met unieke content. Als er – vanwege technische redenen – veel soortgelijke pagina’s zijn merkt Google op dat er duplicate content op de website aanwezig is. Dit kan nadelig zijn voor jouw posities in Google.

Om een voorbeeld te noemen: WordPress genereert bijlagepagina’s voor elk media-bestand dat je upload. Om erachter te komen hoeveel pagina’s Google van jouw website ziet kun je “site://jouwwebsite.nl” intoetsen in Google, je ziet dan hoeveel pagina’s er worden getoond.

6. SSL (“groen slotje”)

Ook als je website van onbeveiligd naar beveiligd (groen slotje) gaat, is het belangrijk dat websitebezoekers niet alsnog per ongeluk op de onbeveiligde (http://) variant van je website kunnen komen. Dit kan in het .htaccess bestand worden aangegeven, je hostingprovider kan hierbij helpen. Inmiddels is het een must om een beveiligd website te hebben.

7. Interne links

Als je website verhuist kunnen er interne links kapot gaan als gevolg van een nieuwe permalink-structuur of andere wijzigingen in de URLs. Interne links zijn links van jouw eigen pagina’s die linken naar andere pagina’s van de eigen website. Dit is goed voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, en dus goed voor je positie in Google.

8. Caching

Gebruikte je voorheen een caching plug-in om de website snelheid te vergroten? Installeer dan meteen weer een caching tool zodra je website verhuist is. Anders gaat de website performance drastisch omlaag – en daar word Google niet blij van.

9. 302 redirects

Soms worden ten onrechte 302 redirects ingezet waar eigenlijk een 301 redirect op zijn plek was. Gebruik enkel 302 redirects als het gaat om een tijdelijke redirect. Als je kiest voor een 301 redirect zit je eigenlijk altijd goed – dus bij twijfel: 301.

10. Onvolledige import

Check altijd na het verhuizen van de website of daadwerkelijk alle content is meegekomen. Zijn alle blog-berichten er? Zijn alle afbeeldingen aanwezig? Een grondige dubbelcheck kan nooit kwaad.

Website verhuizen? Bel Webcrafter!

Wil je jouw website migreren naar een andere hosting provider? Wil je overstappen naar een ander content management systeem? Of je website laten beveiligen middels SSL? Neem vrijblijvend contact op zodat wij je kunnen helpen.

Zelf aan de slag met de SEO en content? Download hier gratis de Schrijven voor SEO-checklist.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>