Sterkere branding met merkarchetypen

Sterkere branding met merkarchetypen-Webcrafter

Met een merk onderscheid je jouw bedrijf van de concurrentie. Jouw bedrijf heeft een eigen verhaal. Een eigen missie. Jouw bedrijf heeft DNA. Dit DNA sluit aan bij één (of meerdere) van de merkarchetypen.

In dit blog ontdek je wat deze merkarchetypen zijn, hoe je erachter komt welk archetype bij jouw merk past en hoe je deze archetypes kunt benutten voor branding doeleinden.

Wat zijn merkarchetypen, of brand archetypes?

Het was de Zwitserse psycholoog Carl Jung (1875-19651) die het idee van de archetypen vorm gaf. Hij ging ervanuit dat ieder mens onbewust drijfveren heeft en deze beschreef hij aan de hand van archetypen. Archetypen zijn bijvoorbeeld de held, het leven, de schurk en de dood. Er is geen limiet aan het aantal archetypen, echter heeft Jung ze teruggebracht naar 12 basis beschrijvingen.

Waarom merkarchetypes gebruiken?

Een merkarchetype zegt iets over de merk persoonlijkheid (brand personality), dus het karakter van jouw merk of het bedrijf achter het merk. Zelf gebruiken we merkarchetypes dus vooral als hulpmiddel bij (marketing)communicatie. Het is een enorm handige tool om de juiste tone-of-voice te vinden.

Bij Webcrafter geloven we in een duurzame, lange termijn aanpak. Vandaar dat we dit blog schrijven, omdat het bouwen van een merk niet zomaar gedaan is. Het kost tijd. Het is ook niet iets dat je ‘even’ doet, het moet bewust en gedegen gebeuren.

Voordat je kan achterhalen welk archetype (of types) er bij jouw merk passen moet je weten:

“Waarom doen we eigenlijk wat we doen?”

Het antwoord op die vraag geeft inzicht in de merkwaarden van jouw bedrijf, wat helpt bij het bepalen van het merkarchetype van jouw business.

De merkarchetypes

Hier komen ze, de 12 universele merkarchetypen.

De Held

Verreweg een van de meest herkenbare archetypen. De Held doet wat er nodig is. Hij is moedig. Doelgericht. Overwint zijn vijanden. Hij inspireert om het beste uit jezelf te halen. Bekende Held-merken zijn Nike en BMW.

De Tovenaar

Een ander bekend archetype is dat van de Magician, ofwel de Tovenaar. Deze maakt het onmogelijke mogelijk middels zijn magie. Hij verandert de wereld, zet zaken in beweging. Met zijn magie en toverstaf vind hij altijd een oplossing. Tovenaar-merken denken niet in beperkingen. Beroemde magician brands zijn Axe en Red Bull.

De Rebel

De typische Rebel, of Outlaw, staat ook bekend als de underdog. De Rebel wilt niets liever dan de gevestigde orde verstoren. De outlaw doet dingen anders. Regels zijn er om gebroken te worden. Het bekendste outlaw-merk is Harley Davidson.

De Ontdekker

De explorer, ofwel de Ontdekkingsreiziger of Avonturier, houd van avontuur. Hij hecht het meeste waarde aan vrijheid en de mogelijkheid om het onbekende te onderzoeken. Hij waagt graag een sprong in het diepe, vermijd de gebaande paden en is beslist geen meeloper. Explorer-merken zijn Landrover en Jack Wolfskin.

De Schepper

De Creator, ofwel de Schepper, hecht het meeste waarde aan creatie. Creator-brands zijn origineel en intuïtief. Het zijn artiesten, vernieuwers en ontwikkelaars. Ze willen bouwen en vormgeven. Beroemde Creator-brands zijn Apple en Lego. Webcrafter is zelf ook een Creator-brand.

De Joker

De Hofnar, ofwel Joker of Jester, vind dat je niet alles zo serieus moet nemen. Jokers zijn er enorm goed in om een glimlach op het gezicht van hun doelgroep te toveren. Hiermee doorbreken ze de dagelijkse routine door te verassen en entertainen. Joker-merken kunnen grappig en subtiel zijn, maar ook een tikje confronterend of uitdagend. Een bekend Joker-merk is Ben&Jerry’s.

De Geliefde

De Lover, ofwel de Geliefde, staat bekend om verleiding. Lover-merken zorgen voor passievolle ervaringen die je niet snel vergeet. Het doel van de Geliefde is om de kwaliteit van het leven te vergroten. Overigens hoeven merken met dit archetype niet per se romantisch of vrouwelijk te zijn. Bekende Lover-brands zijn Alfa Romeo en Magnum.

De Beschermer

De Beschermer, ofwel Caregiver, hecht veel waarde aan het veiligstellen van mensen. Ze bieden een helpende hand of een luisterend oor. Voor anderen zorgen zit diep in het DNA van caregiver-brands. Ze zijn open, betrouwbaar, harmonieus en onbaatzuchtig. Bekende “Beschermer”-brands zijn Amnesty International en Volvo.

De Gewone Man

De Everyman, ofwel de gewone man of vrouw, is ook een archetype. Dit is de buurman die altijd voor je klaarstaat. Degene met een no-nonsense instelling. De eerlijke, harde werker. De Everyman zorgt ervoor dat je bij hem of haar op je gemak bent. Beroemde Everyman-merken zijn IKEA, Hema en Opel.

De Onschuldige

De innocent, ofwel de onschuldige, bekijkt de wereld zoals deze zou kunnen zijn: perfect en zorgeloos. De Onschuldige kan hierdoor wat naïef overkomen, omdat ze een onvoorwaardelijk vertrouwen in de wereld hebben. Ze zijn eerlijk, optimistisch en loyaal. Je voelt je door merken met een Onschuldige-archetype beschermd en vertrouwd. Bekende Innocent-merken zijn Dove en Zwitsal.

De Heerser

De Ruler, ofwel heerser, zorgt voor orde, structuur en daarmee veiligheid. De Heerser hecht veel waarde aan het krijgen en behouden van controle. In verhalen is de Heerser de wijze koning. Hij is de natuurlijke leider en heeft alles over voor zijn volk. Hij is verantwoordelijk, correct, neemt de leiding en weet wat er van hem wordt verwacht. Beroemde Ruler-brands zijn Mercedes en Nespresso.

De Wijze

De sage, ofwel de wijze of filosoof, richt zich op ontwikkeling. Hij streeft ernaar om de wereld te begrijpen door kennis en wijsheid. Tevens bedenken Sage-merken innovatieve oplossingen voor complexe problemen. De Wijze is deskundig en neemt vaak een coachende rol aan. Beroemde Sage-brands zijn Dyson en Philips.

Hoe ‘kies’ je jouw merkarchetype?

Kan je zomaar zelf kiezen welk archetype jouw merk is? Dit is een lastige vraag waarover de meningen uiteen lopen. In principe komt namelijk jouw merkarchetype voort uit de cultuur van de organisatie. Je kiest dus in zekere zin wel een merkarchetype, maar – als het goed is – omdat dit archetype het meest aansluit bij jouw merkwaarden.

Implementatie van het archetype

Succesvolle implementatie van jouw merkarchetype vereist meer dan enkel het uitwerken van het archetype. Idealiter houd je jouw communicatie richtlijnen en mogelijk ook Persona’s tegen het licht na het uitdenken van jouw merkarchetype. Het merkarchetype hoort aan de basis te staan van de (marketing)communicatie. Ze helpt om jouw merk te verankeren en versterken.

Welk merkarchetype is jouw bedrijf?

Benieuwd welk Merk Archetype past bij jouw bedrijf? Neem contact op met Webcrafter voor een vrijblijvende strategiesessie.

Bronnen:

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>