Wat is structured data en hoe zet je het in voor je website?

Wat is structured data en hoe zet je het in voor je website-webcrafter

november 2, 2020 in SEO

Structured data geeft webdevelopers en SEO’ers de mogelijkheid om context en betekenis mee te geven aan content voor zoekmachines. Hierdoor kan deze content op een goede, begrijpelijke manier worden weergegeven – denk maar aan recepten of reviews. In dit artikel belichten we wat structured data is, alsook hoe je het voor je eigen website kan inzetten.

Wat is structured data?

Structured data is data die begrijpelijker is gemaakt voor zoekmachines door deze te markeren met een stukje code. Dit houdt in dat die code vertelt waar de content over gaat. Zo kan je aangeven of iets een review of telefoonnummer is. Dit gebeurt via de schema.org taal. Google ondersteunt hierin drie formaten: JSON-LD, Microdata en RDFa.

Door je content te verrijken met structured data kunnen zoekmachines beter in kaart brengen waar jouw content over gaat. Zo kunnen jouw pagina’s beter worden gepresenteerd in Google bij relevante zoekopdrachten. Door structured data kan google rich snippets genereren.

Wat zijn Rich Snippets?

Rich snippets zijn zoekresultaten in Google die meer (visuele) informatie bieden doordat de pagina is voorzien van structured data. In het zoekresultaat zijn dus specifieke elementen van de pagina verder uitgelicht.

Er zijn diverse soorten rich snippets:

  • Sitenaam, bread crumbs & sitelinks
  • Lokale bedrijven
  • Producten
  • Evenementen
  • Recepten
  • Reviews

Wat zijn Rich Cards?

Naast rich snippets zijn er ook rich cards. Eigenlijk borduurt Google hiermeer verder op de richt snippets; zoekresultaten worden namelijk nog groter en visueler weergegeven. Bij de uitrol van rich cards was dit alleen van toepassing op recepten en films. Inmiddels zie je ook online cursussen, restaurants en meer in de rich cards.

Rich cards zijn met name erg handig voor mobiele gebruikers, zodat er meer interactie mogelijk is. Zoals een carrousel die de beste restaurants in de regio weergeeft.

Voordelen van structured data

Structured data is geen ranking factor an sich. Toch helpen rich snippets en rich cards zeker mee aan een betere vindbaarheid in Google. Je pagina’s worden veel prominenter en visueler weergegeven en bovendien wordt er – mits mogelijk – interactie aangeboden. Je valt meer op en drukt de concurrentie verder weg. Dit kan je CTR verhogen en een betere CTR kan bijdragen aan betere rankings in Google.

Ook kan Google door structured data beter de inhoud van de pagina begrijpen, zodat de zoekmachine jouw pagina’s makkelijker kan tonen bij relevante zoekopdrachten. Het kan je dus ook meer websiteverkeer opleveren.

Het is dus niet alleen voor zoekmachines fijn dat je structured data hebt, maar juist ook voor potentiële klanten is het handig.

Het kan voorkomen dat pagina’s die structured data hebben geen rich results krijgen. Da’s jammer, máár desondanks geen reden om structured data niet toe te passen. Als je pagina’s helemaal niet voorzien zijn van structured data krijgen ze zeker weten geen rich results.

Structured data implementeren

Eerst even wat basics: je mag alleen unieke content markeren als structured data. Dus inhoud die door jouw bedrijf is gemaakt. De gemarkeerde content moet bovendien zichtbaar zijn voor websitebezoekers. Daarnaast mag je geen irrelevante of misleidende inhoud markeren, nepreviews zullen dus worden afgestraft. Toegang mag niet worden geblokkeerd door robots.txt (is sowieso een basisvereiste voor SEO). Voor de implemenatie van Structured Data kun je JSON-LD, RDFa of Microdata gebruiken. Het is aan te raden om je tot één van deze drie formaten te beperken (om fouten en dubbel gemarkeerde content te voorkomen)

JSON-LD

JavaScript Object Notation for Linked Data (JSON-LD) is de meest recente methode voor het markeren van structured data. Tevens beveelt Google regelmatig dit formaat aan. Een van de voordelen is dat het onafhankelijk van de rest van de broncode van de website kan worden geïntegreerd – dat is met de andere formaten niet het geval.

RDFa

Bij RDFa worden de gegevens verdeeld over de gehele content van de page. RDFa bestaat uit HTML5 extensions, dit zijn HTML-elementen die worden uitgebreid en voorzien van extra informatie – dus ook het markeren van structured data. Bij RDFa wordt dus geen structured data in één blok geplaatst.

Microdata

Microdata is inmiddels verouderd en wordt niet meer actief doorontwikkeld. Toch zijn er nog website waar je deze manier van markering tegenkomt – vandaar dat we ‘m toch even noemen.

Welk formaat is het beste?

Heb je nog geen structured data gemarkeerd op je website, dan is het aan te raden om te starten met JSON-LD. Dankzij ondersteuning van Google, Bing en Baidu is dit formaat voor deze drie grote zoekmachines geschikt.

Gebruik je al andere manieren van structured data markering (RDFa of Microdata)? Dan kan je die formaten blijven hanteren. Enkel is het wel handig om met enige regelmaat te checken of het gebruikte formaat ook in de toekomst nog ondersteunt blijft.

Hoe relevant is structured data voor Google?

Dat is de hamvraag. Net als met veel SEO-vraagstukken is het antwoord: dat hangt ervan af.

In de meeste gevallen heeft het implementeren van structured data geen directe invloed op hogere rankings in Google. De zoekmachine beoordeelt de pagina niet anders nu deze structured data markeringen heeft. Maar in de meeste gevallen zorgen rich results voor hogere CTRs en dat helpt dus wel direct mee om meer websitebezoekers te krijgen. Ook kan structured data Google helpen om de data juist te interpreteren en dus jouw pagina bij eerder bij relevante zoekopdrachten tonen.

De toekomst van structured data?

Zeer waarschijnlijk breidt Google de komende jaren het aantal opties voor structured data uit. Hiermee wordt het voor websitebeheerders mogelijk om de website in andere zoekgebieden beter vindbaar te maken , zoals via voice search (“speakable content”).

Handige Structured Data tools

Bronnen:

Understand How Structured Data Works, Google

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>