9 tips voor zoekwoordonderzoek voor SEO en Google Ads die echt werken

9 tips voor zoekwoordonderzoek voor SEO en Google Ads die echt werken-webcrafter

Wat is zoekwoordenonderzoek en waarom is het belangrijk voor je SEO / PPC campagne ?

Zoekwoordenonderzoek is het proces van het vinden en selecteren van de juiste zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf, product of service. Deze zoekwoorden worden gebruikt om je website/landing pagina’s te optimaliseren zodat ze beter presteren in zoekmachines.

Het doel van een goed zoekwoordenonderzoek is om de juiste zoekwoorden te selecteren die niet alleen relevant zijn, maar ook populariteit hebben en een hoge conversie hebben.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk voor je SEO/PPC campagne? Een van de grootste fouten die bedrijven maken bij het starten van een SEO of PPC campagne is dat ze geen tijd steken in zoekwoordenonderzoek. Het gevolg hiervan is dat ze niet de juiste zoekwoorden selecteren en hun campagne als gevolg hiervan minder effectief is. Een andere reden waarom zoekwoordenonderzoek belangrijk is, is dat het je kan helpen om beter te begrijpen hoe je potentiële klanten denken en zoeken. Dit inzicht kan je helpen bij het maken van betere advertenties en je website te optimaliseren voor de juiste zoekwoorden.

9 tips voor uitvoerig zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is een belangrijk onderdeel van SEO en PPC. Het helpt je om de juiste zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je bedrijf, product of dienst. Deze 9 tips helpen je bij het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek voor je volgende campagne.

1. Gebruik de juiste tools

Er zijn veel verschillende tools die je kunnen helpen bij het zoekwoordenonderzoek. Google AdWords Keyword Planner en Google Trends zijn twee van de meest populaire tools. Andere opties zijn Moz Keyword Explorer en SEMrush & Mangools.

2. Bedenk welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep

Als je eenmaal de juiste tools hebt geselecteerd, is het tijd om te bedenken welke zoekwoorden relevant zijn voor je doelgroep. Begin met het maken van een lijst met woorden en zinnen die je denkt dat je doelgroep zou gebruiken bij het zoeken naar een bedrijf als het jouwe.

3. Bepaal de zoekintenties van de gebruiker

Nadat je een lijst hebt met relevante zoekwoorden, is het tijd om te bepalen wat de intenties zijn van mensen die deze woorden gebruiken. Dit kan je helpen bij het bepalen van de juiste zoekwoorden die je wilt targetten.

Gebruik daarom zoekwoorden die aan de buying cycle beantwoorden. Zoekwoorden kunnen ook worden gebruikt om te bepalen waar iemand zich in de customer journey bevindt. Er zijn veel verschillende fasen in de customer journey, dus het is belangrijk om zoekwoorden te selecteren die aan deze fasen beantwoorden.

4. Analyseer je concurrentie

Als je weet welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en je weet wat de intenties zijn van de gebruikers, is het tijd om te kijken naar je concurrentie. Ga naar de website van je concurrent en bekijk welke zoekwoorden ze targetten. Kijk ook naar de advertenties die ze maken en welke zoekwoorden ze hiervoor gebruiken. Dit kan je helpen bij het bepalen van nieuwe zoekwoorden die je kunt proberen.

5. Gebruik zoekwoorden met een hoge zoekvolume en laag concurrentie

Na het analyseren van je concurrentie, is het tijd om te kijken naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume en laag concurrentie. Dit zijn de beste zoekwoorden die je kunt targetten omdat er veel mensen naar deze woorden zoeken, maar er weinig bedrijven zijn die ze gebruiken.

6. Zoek naar lange zoekwoorden of zogenaamde “long tail keywords”

Naast het zoeken naar zoekwoorden met een hoog zoekvolume, is het ook belangrijk om te kijken naar langere zoekwoorden die minder concurrerend zijn. Dit zijn woordgroepen van 3 of 4 woorden die specifieker zijn en meestal minder concurrerend zijn.

7. Focus op relevantie

Als je eenmaal een lijst hebt met zoekwoorden, is het belangrijk om te kijken naar de relevantie ervan. Kijk of de zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf, product of dienst. Als ze niet relevant zijn, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om ze te targetten.

8. Bepaal het zoekgedrag van je doelgroep

Nadat je een lijst hebt met relevante zoekwoorden, is het tijd om te kijken naar het zoekgedrag van je doelgroep. Dit kan je helpen bij het bepalen van de beste manier om je zoekwoorden te gebruiken. Kijk naar de tijd van de zoekopdrachten, de locatie en het apparaat dat ze gebruiken. Dit kan je helpen bij het maken van beter gerichte campagnes.

9. Hou je zoekwoordenonderzoek up-to-date

Zoekwoorden ondergaan voortdurend veranderingen, dus het is belangrijk om je zoekwoordenonderzoek up-to-date te houden. Kijk elke 3 of 6 maanden maanden naar je zoekwoorden en kijk of er nieuwe zoekwoorden zijn die relevant zijn voor jouw bedrijf. Pas ook je campagnes aan als er veranderingen zijn in het zoekgedrag van je doelgroep.\n\nDit waren 9 tips voor zoekwoordenonderzoek voor SEO en Google Ads. Als je deze tips toepast, dan zal je bedrijf zeker groeien. Heel veel succes!

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>