Meten van Marketing ROI: Hoe je bepaalt of je marketingcampagne succesvol was

Meten van Marketing ROI-webcrafter

Iedere maand geef je honderden euro’s (of zelfs duizenden) uit aan online marketing. Maar hoe weet je wat het oplevert? Goed nieuws, want met online marketing is het resultaat perfect meetbaar. In dit blog gaan we het hebben over het meten van marketing ROI (Return on Investment) zodat jij voortaan weet of je marketing campagne een succes was. Lees snel verder!

Wat is een marketing budget?

Een goede marketingcampagne begint met een goed marketingbudget. Maar hoe weet je hoeveel geld je moet besteden aan marketing? En wat is het rendement op je investering? Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk simpel. Laten we eerst eens bekijken hoe je een marketingbudget opstelt.

Wat zijn je marketingdoelstellingen?

Een marketing budget opstellen begint met het bepalen van je marketingdoelstellingen. Wat wil je bereiken met marketing? Wil je meer leads genereren? Of meer omzet draaien? Als je weet wat je wilt bereiken, kun je gaan uitrekenen hoeveel geld je hier minimaal voor moet uitgeven. Als je bijvoorbeeld wilt dat je website beter vindbaar wordt in Google, weet je dat je hiervoor minimaal €500,- per maand kwijt bent aan SEO (zoekmachineoptimalisatie).

Marketing mix: welke kanalen ga je inzetten?

Daarnaast moet je ook rekening houden met je marketingmix. Welke marketingkanalen wil je inzetten? Zorg ervoor dat je niet al je eieren in één mandje stopt, want dan ben je afhankelijk van één marketingkanaal. Als je bijvoorbeeld alleen investeert in SEA ben je totaal niet meer zichtbaar zodra je stopt met adverteren (of wanneer je advertentiebudget voor deze maand op is). Daarom zijn we bij Webcrafter voorstander van altijd investeren in ten minste twee marketingkanalen (bijvoorbeeld SEO én SEA). Op deze manier blijf je altijd scoren in de zoekresultaten én maak je gebruik van een marketingkanaal waarmee je snel resultaat kunt boeken.

Als je weet hoeveel geld je minimaal moet uitgeven aan marketing en welke marketingkanalen je wilt inzetten, kun je eenvoudig berekenen wat het marketingbudget voor jouw bedrijf is.

Nu je weet wat een marketingbudget is en hoe je deze opstelt, gaan we in de volgende alinea in op het meten van marketing ROI.

Wat is Return on Investment?

Return on Investment, ofwel ROI, is een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor marketing. Maar wat is marketing ROI nu precies? Marketing ROI geeft aan hoeveel je hebt verdiend met marketing in verhouding tot je marketingbudget.

Een marketing ROI van 0% betekent dat je evenveel hebt verdiend als je marketingbudget was. Een marketing ROI van 100% betekent dat je twee keer zoveel hebt verdiend als je marketingbudget was. In de praktijk is een marketing ROI van 100% niet mogelijk, maar een marketing ROI tussen de 30% en 40% is prima.

Hoe meet je Marketing ROI?

Zoals eerder gezegd is online marketing het perfecte voorbeeld van marketing waarvan je precies kunt meten wat het oplevert.

Er zijn verschillende manieren om marketing ROI te meten. De eerste en meest voor de hand liggende manier is door je marketingbudget te vergelijken met je omzet. Als je marketingbudget €500,- is en je hebt in dezelfde periode €1000,- aan omzet gedraaid, dan heb je een marketing ROI van 100%.

Een andere manier om marketing ROI te meten is door het aantal leads dat je marketingcampagne heeft opgeleverd. Als je marketingbudget €500,- is en je marketingcampagne heeft 50 nieuwe leads opgeleverd, dan  heb je een marketing ROI van 100%.

Een marketing ROI van 100% is natuurlijk ideaal, maar in de praktijk is dit zelden het geval. Een marketing ROI tussen de 30% en 40% is al heel mooi.

Marketing ROI formule

Om marketing ROI uit te kunnen rekenen, heb je de volgende formule nodig:

Marketing ROI = (omzet – marketingbudget) / marketingbudget x 100%

Als je marketingcampagne een omzet van €1000,- oplevert en je marketingbudget was €500,-, dan is je marketing ROI 40%.\n\n((1000 – 500) / 500) x 100% = 40%

Welke Marketing Metrics zijn er?

Nu je weet wat marketing ROI is en hoe je marketing ROI kan berekenen, gaan we in op marketing metrics. Marketing metrics zijn een aantal verschillende KPI’s (Key Performance Indicators) waarmee je marketingprestaties kunt meten.

De marketing metrics die je kunt meten, zijn afhankelijk van het marketingkanaal dat je inzet. Zo meet je andere marketing metrics als je investeert in SEA (Google Ads), dan wanneer je investeert in SEO (zoekmachineoptimalisatie) of wanneer je investeert in social media marketing (Facebook, Instagram, LinkedIn).

Email marketing metrics

 • Open rate: Hoeveel mensen hebben je email geopend?
 • Click through rate: Hoeveel mensen zijn doorgeklikt naar jouw website?
 • Unsubscribe rate: Hoeveel mensen hebben zich afgemeld van je nieuwsbrief?
 • Bounce rate: Hoeveel emails zijn niet bezorgd (bijvoorbeeld door een verkeerd emailadres)?

Marketing metrics voor SEO

 • Organic traffic: Hoeveel mensen komen op jouw website via de zoekresultaten van Google?
 • Click through rate: Hoeveel mensen klikken door naar jouw website als ze jouw website zien in de zoekresultaten van Google? Een hoge CTR betekent dat je relevant bent voor de zoekopdracht en dus een goede SEO-score hebt.
 • Conversiepercentage: Dit is het percentage van de mensen die op jouw website komen en daadwerkelijk converteren. Een hoog conversiepercentage betekent dat je relevant bent voor de zoekopdracht en dus een goede SEO-score hebt.
 • Zoekwoordposities: Dit is de positie waarop je website rankt voor een bepaald zoekwoord. Hoe hoger je in de zoekresultaten, hoe meer mensen op jouw website klikken en hoe beter je SEO-score is.
 • Dwell time: Hoe lang blijven mensen gemiddeld op jouw website als ze op jouw website terechtkomen via de zoekresultaten van Google?  Hoe langer, hoe beter.

Marketingmetrics voor SEA

 • Return on Ad spend: Dit is het percentage van je marketingbudget dat je terugverdient met je campagne. Een hoge ROAS betekent dat je marketingcampagne rendabel is.
 • Conversiepercentage: Dit is het percentage van de mensen die op jouw advertentie klikken en daadwerkelijk converteren. Een hoog conversiepercentage betekent dat je advertentie relevant is en dus een goede SEA-score hebt.
 • Klikfrequentie (CTR): Dit is het percentage van de mensen die op jouw advertentie klikken. Een hoge CTR betekent dat je relevant bent voor de zoekopdracht en dus een goede SEA-score hebt.
 • Conversiepercentage: Dit is het percentage van de mensen die op jouw website komen en daadwerkelijk converteren. Een hoog conversiepercentage betekent dat je relevant bent voor de zoekopdracht en dus een goede SEA-score hebt.

Facebook Ads metrics

 • Reach: Hoeveel mensen hebben jouw advertentie gezien?
 • Frequency: Hoe vaak zien mensen jouw advertentie? Dit is het aantal keren dat een persoon jouw advertentie ziet in een bepaalde periode.
 • Clicks: Hoeveel mensen hebben op jouw advertentie geklikt?
 • Cost per click (CPC): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een klik op je advertentie?
 • Conversions: Hoeveel mensen die op jouw advertentie hebben geklikt, hebben ook daadwerkelijk iets gekocht of een bepaalde actie ondernomen?
 • Cost per action (CPA): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een conversie?

Instagram Ads metrics

 • Impressions: Hoeveel mensen hebben jouw advertentie gezien?
 • Clicks: Hoeveel mensen hebben op jouw advertentie geklikt?
 • Cost per click (CPC): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een klik op je advertentie?
 • Conversions: Hoeveel mensen die op jouw advertentie hebben geklikt, hebben ook daadwerkelijk iets gekocht of een bepaalde actie ondernomen?
 • Cost per action (CPA): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een conversie?

LinkedIn Ads metrics

 • Impressions: Hoeveel mensen hebben jouw advertentie gezien?
 • Clicks: Hoeveel mensen hebben op jouw advertentie geklikt?
 • Cost per click (CPC): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een klik op je advertentie?
 • Conversions: Hoeveel mensen die op jouw advertentie hebben geklikt, hebben ook daadwerkelijk iets gekocht of een bepaalde actie ondernomen?
 • Cost per action (CPA): Wat is het gemiddelde bedrag dat je betaalt voor een conversie?

Conclusie: marketing uitgaven rechtvaardigen

Zoals je kunt zien, is het belangrijk om verschillende marketing metrics te meten om te bepalen of jouw marketingcampagne succesvol was. ROI is echter niet alleen afhankelijk van deze marketing metrics. ROI is ook afhankelijk van andere factoren zoals de prijs van het product en de marge die je maakt. Daarom moet je altijd alle relevante factoren in overweging nemen voordat je besluit om in een marketingcampagne te investeren. Als je marketing campagne rendabel is, zal de ROI positief zijn en zal je campagne geld opleveren. Als je marketingcampagne verlies lijdt, zal de ROI negatief zijn en zal je marketingcampagne enkel geld kosten.

Het is dus belangrijk om goed te meten wat jouw marketing uitgaven opleveren voordat er in een marketingcampagne wordt geïnvesteerd. Wanneer alle relevante factoren in overweging worden genomen, kan er een weloverwogen besluit genomen worden of de marketing uitgaven te rechtvaardigen zijn. Door marketing metrics goed te meten, krijg je inzicht in de ROI van jouw marketingcampagne en weet je of de campagne rendabel is. Dit zal uiteindelijk leiden tot een succesvolle marketingcampagne die geld oplevert.

Wanneer je marketing uitgaven niet rechtvaardigt, kan dit leiden tot financieel verlies voor jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om marketingmetrics goed te begrijpen en ze goed toe te passen bij het meten van de ROI van marketingcampagnes.

Wanneer je marketingcampagnes goed meet, kun je geld besparen en verlies voorkomen. Dit zal leiden tot succesvolles marketingcampagne die uiteindelijk geld oplevert voor jouw bedrijf.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>