Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap-webcrafter

Een XML-sitemap helpt als een soort routekaart voor jouw website. Dit helpt onder andere de crawlers van Google om de belangrijkste pagina’s te vinden. XML-sitemaps zijn dus onder andere handig voor SEO, omdat ze Google helpen om de meest belangrijke pagina’s in kaart te brengen, zelfs als de interne linking niet perfect is. Ontdek in dit blog wat sitemaps zijn, waarom jouw website een sitemap nodig heeft en hoe je een sitemap maakt.

Wat is een sitemap?

Je wilt dat Google elke belangrijke pagina van je website crawlt, toch?

Maar soms hebben pagina’s niet heel veel interne links die naar ze verwijzen. Dit maakt ze moeilijker voor de crawlers van Google om te vinden. Een XML-sitemap biedt hier uitkomst.

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap geeft een overzicht van de belangrijke pagina’s van een website, zodat Google al deze pagina’s van vinden en kan indexeren. Ook helpt een sitemap Google om de structuur – en hiërarchie binnen – de website te begrijpen.

Een sitemap laat verschillende dingen zien, zoals post-sitemap.xml en video-sitemap.xml. Deze categorieën helpen om de structuur van de website zo duidelijk mogelijk over te brengen aan Google. Als je vervolgens klikt op één van de index sitemaps zie je bijvoorbeeld alle URL’s in die specifieke sitemap.

Waarom heb ik een sitemap nodig?

Google zelf geeft aan dat sitemaps gunstig zijn voor grote websites, maar ook voor “jonge” websites die nog weinig inkomende links hebben.

Kortom, eigenlijk elke website heeft baat bij een sitemap. Wie wilt er nou niet dat Google makkelijk zijn belangrijke pagina’s kan vinden?

Welke pagina’s moeten er in de sitemap staan?

Welke pagina’s voeg je nou toe in je sitemap en welke laat je niet opnemen? Bedenk altijd of het zin heeft dat een websitebezoeker op die URL terechtkomt. Wil je dat er bezoekers op die URL komen? Dan is het waarschijnlijk zinnig om ‘m op te nemen in de sitemap. Wil je zeker weten dat een URL niet in de zoekresultaten van Google komt, geef dan een “Noindex” status mee aan een pagina. Dit ontmoedigt Google om deze pagina op te nemen in de zoekresultaten. Als je enkel de URL weglaat uit je sitemap wilt dat namelijk nog niet zeggen dat Google deze URL niet zal kunnen vinden.

Voorbeeld 1: Nieuwe pagina’s en berichten

Het kan zijn dat je start met een blog (als onderdeel van je content marketing strategie). Je wilt in dat geval dat Google zo snel mogelijk de nieuwe blog-berichten kan vinden en kan weergeven in de zoekresultaten. Dan is het absoluut een goed idee om een XML-sitemap aan te maken zodat alle blogs snel te vinden zijn. Zorg er wel voor dat je dit doet zodra je al wat eerste blogs en blog-categorieën hebt. Zodat er ook echt wat te tonen is aan Google – en de websitebezoeker.

Voorbeeld 2: Media-bestanden

Een media of image XML sitemap is vaak niet nodig. Alle afbeeldingen komen namelijk al op een pagina of bericht (blog) voor. Enkel als visueel materiaal een grote rol inneemt in jouw bedrijf (zoals bij artiesten of fotografen) kan het handig zijn om een losse image XML sitemap aan te maken.

Hoe zorg je dat Google de sitemap kan vinden?

Je wilt natuurlijk dat Google je XML sitemap zo snel mogelijk kan vinden. Dan moet je jouw sitemap absoluut toevoegen aan Google Search Console. Je gaat naar “Sitemaps” en daar zie je al de optie om een sitemap toe te voegen. Mocht je al een sitemap hebben toegevoegd, dan kan je dat gelijk daar zien.

Het toevoegen van een sitemap helpt om te checken of Google inderdaad alle gewenste pagina’s van jouw website heeft geïndexeerd. Zit er nogal een verschil tussen “ingediend” en “geïndexeerd”? Dan kan dit erop duiden dat er iets niet helemaal goed gaat. Misschien is er een technische fout die weerhoudt dat alle pagina’s geïndexeerd worden.

Heb jij al een sitemap?

Nu je weet wat een sitemap is en waarvoor het dient is de volgende stap: een sitemap maken voor je eigen website. Een handige plug-in om dit mee te doen is de Yoast SEO plug-in, hiermee maak je binnen een handomdraai een sitemap voor jouw WordPress website.

Succes met het maken van de sitemap! Heb je vragen hierover? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>