Linkbuilding tips: Zó kan je succesvol linkbuilden

Linkbuilding tips

september 19, 2023 in SEO

Het bouwen van kwalitatieve linkprofielen is een voorwaarde geworden om je business succesvol te maken op het internet. Of je nu zzp’er bent of de eigenaar/manager van een MKB, jouw bedrijf moet aanwezig zijn in zoekmachines en beschikken over sterke pagina’s die te vinden zijn via linkbuilding. Met linkbuilding bereik je meer prospects én ook bestaande klanten die elkaar doorverwijzen naar jouw website en producten, maar waar begin je?

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van linkbuilding. We vertellen welke stappen nodig zijn om echt effectieve links te verzamelen, wat er allemaal bij komt kijken en bekijken linkbuilding tips & trucs voor het maximale resultaat!

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk voor jouw website of blog?

Linkbuilding is een essentieel aspect voor iedere website of blog die beter gevonden wil worden op het internet. Maar wat is linkbuilding nou eigenlijk? Linkbuilding houdt in dat er links van andere websites naar jouw website of blog worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google jouw website of blog hoger plaatsen in de zoekresultaten. Google houdt haar ranking factoren graag geheim, maar linkbuilding is één van de weinige bevestigde factoren.

Hoe meer goede links er naar jouw website of blog leiden, hoe hoger de autoriteit van jouw domein wordt en hoe hoger jouw domeinautoriteit is, hoe beter je gevonden wordt. Dit kan ook gratis, want er zijn meerdere websites waarop je gratis backlinks naar je eigen website kunt creëren. Ook kunnen de linkbuilding tips in dit artikel jou helpen

Als je linkbuilding zelf wilt doen is het wel belangrijk om je te verdiepen in de juiste linkbuilding tips zodat je niet onbedoeld in de spamhoek belandt. Wees selectief, wees relevant en wees creatief met de links die jij naar jouw website of blog laat verwijzen.

Hoe je een linkbuilding-strategie ontwikkelt in 5 stappen

De juiste linkbuilding-strategie geeft een enorme boost aan jouw online aanwezigheid, maar hoe ontwikkel je zo’n strategie? Als je linkbuilding zelf wilt doen kun je het best beginnen met de volgende stappen:

  1. Maak een goed plan: Onderzoek welke links voor jouw website relevant zijn en hoe je deze links kunt verkrijgen.
  2. Bepaal de juiste outreach techniek: Zorg ervoor dat je een persoonlijke touch aanbrengt in je communicatie. Biedt daarbij aan om waardevolle content te leveren in ruil voor een backlink.
  3. Zorg ervoor dat je de prestaties van jouw strategie regelmatig monitort en analyseert: Als je linkbuilding zelf wilt doen, is het essentieel om geduld te hebben en hard te werken om een duurzame strategie op te bouwen. Hierna leggen we uit hoe je deze strategie met vijf linkbuilding tips opbouwt.

Linkbuilding tip 1: Geschikte websites zoeken

Om te weten welke links voor jou relevant zijn is het belangrijk om de juiste websites te vinden om je gastblog of informatieve infographic te plaatsen. Dit is een sleutelonderdeel van je linkbuilding-strategie. Begin met het identificeren van websites binnen jouw niche die regelmatig gastblogs publiceren of openstaan voor bijdragen. Zorg ervoor dat deze websites een goede domeinautoriteit hebben en een betrokken en actief publiek.

Je kunt dit doen door te zoeken naar blogs of websites die relevant zijn voor jouw industrie of onderwerp. Gebruik zoekmachines en specifieke zoekopdrachten om potentiële websites te vinden. Zoek bijvoorbeeld naar “[jouw industrie] + gastblog” of “[jouw onderwerp] + schrijf voor ons”. Daarnaast zijn er ook online hulpmiddelen en databases beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van gastblog kansen.

Linkbuilding tip 2: Weggever maken

Als onderdeel van jouw outreach techniek is het enorm nuttig om een gratis weggever, zoals een informatieve infographic of een gastblog te ontwikkelen voor jouw linkbuilding-strategie. Door waardevolle content gratis weg te geven, verhoog je de kans dat andere websites naar jouw content gaan linken en verspreid je jouw naam binnen je niche. Dit resulteert in meer bezoekers en potentiële klanten op jouw website. Het maken van een gastblog of een andere vorm van een gratis weggever is een proces dat eerst een grondige planning en inzicht in je doelgroep vereist. Begin met het identificeren van relevante onderwerpen die jouw publiek interesseren en kijk hoe je hier op een geschikte manier kunt inspelen. Schrijf vervolgens een goed onderbouwd artikel of creëer een boeiende infographic die qua stijl en tone of voice afgestemd is op de websites die je bij stap 1 geselecteerd hebt. Vergeet niet om je deskundigheid en merkidentiteit erin te weergeven.

Linkbuilding tip 3: Websites benaderen

Nu je de juiste websites hebt geïdentificeerd en passende, kwalitatieve weggever hebt gemaakt, is het tijd om de door jou geselecteerde websites te benaderen. Stel een professionele, vriendelijke en gepersonaliseerde e-mail op waarin je jouw interesse toont om een bijdrage te leveren aan hun website. Leg uit wie je bent, wat je doet en waarom je denkt dat jouw artikel of infographic waardevol kan zijn voor hun publiek.

Vergeet niet om een link naar je weggever te sturen, of dit nu een gastblog of een infographic is. Het is ook belangrijk om duidelijk te maken dat je openstaat voor feedback en eventuele aanpassingen om te voldoen aan hun publicatie-eisen.

Wees geduldig, want het kan even duren voordat je reactie krijgt. Het is echter belangrijk om de follow-up niet te vergeten. Als je na een week of twee niets hebt gehoord, stuur dan een vriendelijke herinneringsmail. Hierin kun je vragen of ze je oorspronkelijke bericht hebben ontvangen en of ze geïnteresseerd zijn in je bijdrage.

Door deze stappen te volgen, vergroot je de kans dat je waardevolle backlinks verkrijgt en zo je linkbuilding-strategie verder ontwikkelt.

Linkbuilding tip 4: Weggever aanleveren bij website

Zodra je toestemming krijgt om je gastblog of infographic te plaatsen, is het tijd om je inhoud aan te leveren. Zorg ervoor dat je content foutloos en in de juiste opmaak aanlevert. Vergeet niet om de link naar je website op een natuurlijke manier in de tekst te verwerken.

Als je een infographic aanlevert, zorg er dan voor dat je deze in een hoge resolutie aanlevert en dat je een begeleidende tekst bijvoegt. Deze tekst moet de informatie in de infographic samenvatten en de lezers aansporen om de content te delen op hun eigen platforms waardoor je meer backlinks naar je website kunt genereren.

Het is belangrijk om te onthouden dat je relatie met de website-eigenaar niet stopt na het plaatsen van je content. Houd de communicatie open, bedank ze voor de mogelijkheid en blijf je inzetten voor meer mogelijkheden in de toekomst.

Linkbuilding tip 5: Domain Authority en nieuwe backlinks monitoren

Het monitoren van de Domain Authority (DA) van je website en de nieuwe backlinks die je hebt verworven, is een cruciaal onderdeel van je linkbuilding-strategie. De DA score is ontwikkeld door Moz. Deze score looptvan 0 tot 100 en geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat een website hoog zal ranken in zoekmachines. Websites met een hogere DA score hebben meestal een betere zoekmachine ranking en meer verkeer. Dit betekent dat een backlink van een site meer waarde heeft naar mate de DA score hoger is.

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je DA te controleren, zoals Moz’s Link Explorer en de MozBar browserextensie. Deze tools laten ook zien welke sites linken naar jouw site. Dit is waardevol omdat je zo kunt zien in hoeverre jouw linkbuilding inspanningen vruchten afwerpen.

Daarbij helpt het bijhouden van je nieuwe backlinks om te begrijpen welke content het meest aantrekkelijk is voor je publiek en welke soorten sites het meest geneigd zijn om naar jou te linken. Er zijn online veel backlink checkers beschikbaar zoals SEMRush en Ahrefs, die je gedetailleerde rapporten kunnen geven over je backlinks.

Tot slot, onthoud dat linkbuilding een doorlopend proces is. Blijf nieuwe linkbuilding kansen zoeken, monitoren en pas je strategie aan op basis van wat je leert uit je analyse. Linkbuilden is immers geen eenmalige taak, maar een continu proces van het bouwen en onderhouden van relaties met andere websites.

Een lijst met handige linkbuilding tips voor effectief linkbuilden

Linkbuilden is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie en het verhogen van de online zichtbaarheid van je website. Gelukkig zijn er tal van handige linkbuilding tips die je kunt gebruiken als je linkbuilding zelf wilt doen om je doelen te bereiken. Het maken van een waardevolle weggever die mensen willen delen en verspreiden is bijvoorbeeld een slimme manier om een aantal extra links naar jouw website te krijgen.

Een andere belangrijke linkbuilding tip is het zoeken van geschikte websites die passen bij jouw niche en doelgroep en deze vervolgens op een professionele en respectvolle manier te benaderen. Door deze en andere effectieve linkbuilding technieken te gebruiken, kun je snel de online aanwezigheid van jouw merk versterken, meer waardevolle links verkrijgen en het aantal bezoekers naar je eigen website vergroten. De volgende linkbuilding tips helpen jou daarbij

1. Creëer hoogwaardige content die interessant is om te linken

In een wereld waarin content koning is, is het belangrijker dan ooit om interessante content te produceren die de aandacht trekt en interessant genoeg is om te linken. Niet alleen biedt hoogwaardige content een goede gebruikerservaring voor jouw publiek, het kan ook uitgevers aanmoedigen om naar je inhoud te linken.

Maar wat maakt content aantrekkelijk? Het gaat niet alleen om het toevoegen van een paar goede foto’s of video’s. Het gaat erom dat jouw content echt waarde toevoegt voor de lezer. Dit kan op talloze manieren. Bijvoorbeeld door het inbrengen van nieuwe inzichten, humor, emotie en het aanpakken van huidige trends. Door goede content te creëren, zul je je niet alleen onderscheiden van je concurrenten, maar zul je ook meer bereik krijgen en hoger in de zoekmachines scoren.

2. Identificeer de juiste websites om naar te linken

Kies je links bewust. Linkbuilding is veel meer dan links van een andere website naar jouw website verkrijgen. Het vinden van geschikte websites om naar te linken kan een uitdagende taak zijn, vooral als je niet weet waar je moet zoeken. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen om de hoogwaardige sites te vinden die relevant zijn voor jouw inhoud.

Een handige linkbuilding tip is om blogs, tijdschriften en andere publicaties te bekijken die zich richten op jouw niche of branche. Door deze sites te bekijken, kun je een idee krijgen van andere bedrijven die populair zijn in jouw sector. Dat levert vaak veel informatie op waar andere mensen graag naar linken.

Bovendien kun je met Google zoeken naar specifieke onderwerpen die verband houden met jouw inhoud. Door deze strategieën te combineren, kun je op zoek gaan naar de juiste websites met ideale mogelijkheden om een link toe te voegen. Dit leidt tot grotere exposure en verbeterde SEO.

3. Controleer de backlinks van concurrentie

Als je jouw online aanwezigheid wilt verbeteren, is het belangrijk om een oogje op de backlinks van je concurrenten te houden. Door de websites van je concurrentie te benaderen, kun je inzicht krijgen in de bronnen van hun backlinks en de kwaliteit van die links beoordelen. Dit kan je helpen om te bepalen welke aanpak je moet gebruiken om je eigen backlinks te verbeteren en je zoekmachine rankings te verhogen.

Vergeet daarbij niet om je eigen backlinks regelmatig te controleren en bij te werken. Het bijhouden van je concurrenten is slechts één aspect van een succesvolle online aanwezigheid.

4. Verzamel links door proactief contact op te nemen met influencers en bloggers

Als je echt wilt groeien als blogger of online ondernemer is het essentieel om de juiste mensen aan te trekken. En wie zijn die juiste mensen? Juist, influencers en bloggers op sociale media. Door deze personen te vinden en aan te spreken kun je namelijk een hele nieuwe doelgroep bereiken en je online aanwezigheid versterken.

Maar hoe pak je dat aan? Verzamel links door sociale media te doorlopen en proactief contact op te nemen met influencers en bloggers. Stuur ze een persoonlijk berichtje en vraag of ze geïnteresseerd zijn om jouw content te delen of te linken naar jouw pagina. Wie weet wat voor mooie samenwerkingen hieruit kunnen ontstaan!

5. Schrijf een gastblog voor relevante websites

Een andere effectieve linkbuilden tip om backlinks te krijgen is het schrijven van gastblogs voor websites die relevant zijn voor jouw niche of branche. Gastbloggen is een uitstekende manier om jouw expertise te tonen, een nieuw publiek te bereiken en meer bezoekers naar jouw website te trekken. Bovendien is het een geweldige kans om waardevolle relaties op te bouwen met andere bloggers en website-eigenaren in jouw branche.

Om te beginnen met gastbloggen maak je een lijst van potentiële websites waarop je graag wilt gastbloggen. Neem contact op met de eigenaren van die websites en stel jezelf voor. Presenteer een paar ideeën voor gastblogs die interessant kunnen zijn voor hun publiek.

Let op, zorg ervoor dat de content die je biedt uniek, informatief en relevant is. Op deze manier vergroot je de kans dat jouw gastblog wordt geaccepteerd en krijg je de mogelijkheid om uitgaande links naar je website te plaatsen in de auteur bio of binnen de content van de blogpost.

6. Verhoog je domeinautoriteit

Het verhogen van je domeinautoriteit is een van de belangrijkste strategieën voor effectieve linkbuilding. Domeinautoriteit is een maatstaf voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een website in de ogen van zoekmachines. Websites met een hoge domeinautoriteit hebben een betere kans om hoger te ranken in zoekresultaten.

Er zijn verschillende manieren om je domeinautoriteit te verhogen. De eerste manier is om consistent hoogwaardige content te produceren. Het onderwerp van je blog is heel belangrijk. Schrijf content die mensen graag willen lezen. De tweede manier is om goed geoptimaliseerde on-page SEO, inclusief relevante keywords, meta tags en een heldere website structuur te implementeren. De derde maniere om jouw domeinautoriteit te verhogen is het opbouwen van een sterk linkprofiel oor relevante backlinks te verwerven van websites met een hoge autoriteit.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verhogen van je domeinautoriteit tijd kost. Het is een langetermijnstrategie die consistentie en hard werk vereist, maar de resultaten zijn de moeite waard. Een hoge domeinautoriteit leidt tot meer zichtbaarheid in zoekmachines, meer website verkeer en uiteindelijk meer leads en verkopen.

7. Creëer een natuurlijk linkprofiel

Een natuurlijk linkprofiel is een essentieel aspect van SEO en een cruciale factor voor het verhogen van je domeinautoriteit. Een natuurlijk linkprofiel betekent dat de links naar jouw website op een organische manier zijn verkregen, zonder manipulatieve tactieken. Dit impliceert dat er een gezonde mix van verschillende soorten links aanwezig is, zoals interne links, inkomende links, uitgaande links en backlinks van diverse websites met verschillende autoriteitsniveaus.

Google neemt de mate waarin een linkprofiel natuurlijk is zeer serieus. Het gebruik van onnatuurlijke of ‘black-hat’ SEO-praktijken om links te verkrijgen kan leiden tot ernstige sancties waaronder de declassering van je website in zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om te streven naar een natuurlijk linkprofiel door waardevolle content te creëren die anderen graag willen delen, relaties te bouwen met andere websites en bloggers en regelmatig je linkprofiel te controleren en bij te werken.

Houd er rekening mee dat het ontwikkelen van een natuurlijk linkprofiel tijd en geduld vereist. Maar de lange termijn voordelen, zoals een verbeterde zoekmachine ranking en het verhogen van je domeinautoriteit zijn de inspanning zeker waard.

Linkbuilding zelf doen: waar moet je op letten?

Hoewel linkbuilding een effectieve strategie kan zijn om de online zichtbaarheid van je website te vergroten, zijn er ook enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Het is belangrijk om je te concentreren op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites in plaats van op kwantiteit. Bovendien moet je vermijden om links te kopen of te ruilen, aangezien dit kan leiden tot sancties van zoekmachines.

Pas op voor Black hat linkbuilding!

Black hat linkbuilding is een techniek die wordt gebruikt om de zoekmachine ranking kunstmatig te verbeteren door het manipuleren van backlinks. Methoden zijn onder meer het kopen van links, het gebruik van verborgen links en het gebruik van linkfarms. Hoewel deze technieken op korte termijn resultaten kunnen opleveren, zijn ze uiteindelijk schadelijk voor je ranking en kunnen ze zelfs leiden tot uitsluiting van jouw website door zoekmachines. Dit betekent dat jouw website dan helemaal niet meer gevonden wordt.

Grey hat linkbuilding: ook dit niet doen!

Grey hat linkbuilding technieken zitten in een grijs gebied waarbij ze noch volledig ethisch noch volledig onethisch zijn. Voorbeelden hiervan zijn het schrijven van gastblogs enkel voor linkbuilding doeleinden, het inzetten van artikelmarketing en het creëren van satellietwebsites. Hoewel deze technieken niet direct door zoekmachines worden bestraft, kunnen ze op de lange termijn risico’s met zich meebrengen.

White hat linkbuilding: the way to go!

White hat linkbuilding is de meest ethische en duurzame benadering van linkbuilding. Het draait in dit geval om het natuurlijk en ethisch verkrijgen van backlinks door het creëren van waardevolle en relevante content. Dit houdt in dat je je op je publiek richt en hen waarde biedt, in plaats van te proberen de zoekmachine rankings te manipuleren. Door deze aanpak te volgen, kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen en tegelijkertijd een positieve gebruikerservaring bieden.

Bonus linkbuilding tip: Handige Linkbuilding Tools

Als laatste van onze linkbuilden tips delen we een aantal verschillende tools die je kunnen helpen bij je linkbuilding-strategie.

Google Search Console

Deze service van Google geeft je inzicht in de manier waarop jouw website wordt geïndexeerd en gerankt door zoekmachines, evenals het aantal backlinks naar jouw pagina’s.

Ahrefs

Deze tool is ideaal voor het analyseren van backlinks, het bijhouden van je ranking en het onderzoeken van zoekwoorden. Het kan je ook helpen bij het identificeren van linkkansen en het controleren van de backlink-profielen van je concurrenten.

SEMrush

SEMrush is een uitgebreide SEO-tool die je kan helpen bij het vinden van linkbuilding-kansen, het uitvoeren van een backlink-analyse en het bijhouden van je rankings.Ook geeft deze tool inzicht in de backlinkprofielen van concurrerende websites en kun je hun strategieën analyseren.

Moz Link Explorer

Dit is een krachtige tool voor het analyseren van backlinks en het vinden van linkkansen. Het biedt ook nuttige inzichten over de kwaliteit van de links.

BuzzSumo

BuzzSumo kan je helpen bij het vinden van populaire content in je niche, wat nuttig kan zijn bij het creëren van linkwaardige content. Het kan je ook helpen bij het identificeren van influencers en bloggers om relaties mee op te bouwen.

Majestic SEO

Deze tool is gespecialiseerd in backlink-analyse en kan je een gedetailleerd overzicht geven van je backlink-profiel en dat van je concurrenten.

Door gebruik te maken van deze tools, kun je je linkbuilding-strategie stroomlijnen en je SEO-inspanningen verbeteren. Maar onthoud, tools zijn slechts hulpmiddelen; ze kunnen je

helpen, maar ze vervangen niet de noodzaak van een doordachte en goed uitgevoerde linkbuilding-strategie.

Conclusie: wat heb je geleerd over linkbuilding

In dit artikel over linkbuilding heb je gezien hoe belangrijk linkbuilding is voor zoekmachineoptimalisatie en het vergroten van naamsbekendheid. Een effectieve linkbuildingstrategie kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines en de vindbaarheid van je website te vergroten. Ook hebben we veel linkbuilding tips gedeeld.

Feit blijft dat het uitvoeren van een succesvolle linkbuildingcampagne tijdrovend kan zijn en ervaring vereist. Misschien is het uitbesteden van linkbuilding aan professionals een goede optie om ervoor te zorgen dat je de gewenste resultaten behaalt terwijl jij je kan blijven focussen op jouw bedrijf.

Linkbuilding uitbesteden

Toch liever je linkbuilding uitbesteden? Neem contact op met Webcrafter om de mogelijkheden te bespreken. Onze professionals kunnen je helpen bij het opstellen van een effectief linkbuildingplan dat voldoet aan je bedrijfsdoelstellingen en helpt om je online zichtbaarheid te vergroten. Desgewenst kunnen we je ook helpen dit plan uit te voeren. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer ons vandaag nog!etr

 

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>