Industrie: Zakelijke dienstverlening
Strategie: Content marketing (blogs & kennisbank)
Resultaat: 3000 bezoekers per maand extra in 1 jaar tijd
Voor de volgende klant zijn we in 2019 begonnen met een uitgebreide SEO strategie. Diverse onderdelen kwamen aan bod, zoals een SEO audit en OnPage optimalisaties. Deze klant maakte gebruik van onze volledige gemanagede SEO dienst genaamd “SEO Craft”. Wij regelen hier alles: van strategie tot aan implementatie, inclusief maandelijkse rapportages.
Na de audit hadden we een duidelijk beeld van het speelveld en wat ons te doen stond. Deze klant bevindt zich in een competitieve markt, het duurde dus wat langer voor we resultaat behaalden, maar toen we eenmaal doorbraken ging het hard.
Deze klant had al reeds een aardig aantal blogs op de website staan. Hiermee behaalde het bedrijf ongeveer 1000 unieke bezoekers per dag. Niet slecht, maar als je ziet dat de website 75% van zijn websiteverkeer uit Google haalt zie je het gevaar. Als je website in zulke mate afhankelijk is van SEO moet je echt vlammen om posities te verkrijgen én behouden. Deze klant had namelijk eerder al rond de 6000 unieke websitebezoekers per maand, enkel en alleen vanuit Google. Echter waren er de afgelopen jaren steeds meer en meer concurrenten bijgekomen die flink aan de weg timmerden wat betreft SEO. Zodoende stegen hun posities en daalde de zichtbaarheid van dit bedrijf.
Echter waren er ook een paar technische foutjes die beter konden, zoals de website snelheid die verbeterd moest worden. Naast het tekstuele aspect is het technische aspect van SEO ook niet onbelangrijk. Het gaat er immers om dat de websitebezoeker een optimale ervaring heeft als hij de website bezoekt. Andere zaken om te checken: trage laadtijden, kapotte linkjes, slechte interne link structuur.
Kennisbank
Voor deze klant gingen we naast blog-artikelen ook aan de slag met een kennisbank. Als een website namelijk al aardig wat goede artikelen heeft kan het handig zijn om als het ware de ‘gaten te dichten’. Dat wilt zeggen dat je ook gaat schrijven over zoekwoorden die indirect relevant zijn, maar alsnog belangrijk kunnen zijn. Een kennisbank geeft hiervoor de mogelijkheid. Op mijn voormalige StressPro website had ik bijvoorbeeld een kennisbank-item kunnen schrijven over de Pomodoro-techniek (een time management techniek), dat is niet direct relevant voor stress management, maar kan alsnog interessant zijn voor een deel van mijn klanten.
Echter is dat niet de hoofdreden om te starten met een kennisbank. Mijn concullega’s van de IMU leggen het haarfijn uit in dit artikel over de kennisbank/wiki op je website. TLDR; een kennisbank bied je ruimte om definities van begrippen te geven, versterkt de interne links op je website en stelt je in staat om een featured snippet te krijgen (dan laat Google direct het antwoord op een vraag zien).
Al met al is een kennisbank dus zeker de moeite waard. Echter zouden we het niet aanraden als je nog geen blogs op je website hebt. Een kennisbank bestaat namelijk voornamelijk uit ‘dunne’ content (minder dan 800 woorden). En heel veel van die kleine tekstjes, zonder al te veel diepgang, zijn minder waardevol voor je potentiële klanten (en dus Google). Kan je daarentegen jouw blogs versterken door begrippen uit te leggen middels een kennisbank, dan is het absoluut de moeite waard. Zeker voor B2B bedrijven is een kennisbank vaak een logische toevoeging aan de website.
Het stappenplan
Kort samengevat deden we voor dit bedrijf het volgende:
- Uitgebreide SEO Audit (inclusief concurrentieanalyse)
- Zoekwoordenonderzoek (met name voor blog-onderwerpen en kennisbank items)
- OnPage optimalisaties
- Artikelen en kennisbank-items schrijven en plaatsen
Heb jij een website met meer dan 20 artikelen? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om aan de slag te gaan met een kennisbank. Let er wel op dat er een duidelijk onderscheid is tussen je blog-onderwerpen en de kennisbank. Je wilt niet intern gaan concurreren op zoektermen.