Wat is een funnel? (incl. 5 voordelen)

Wat is een funnel Featured Image-webcrafter

Een funnel is een aantal stappen die je klant doorloopt voordat ze een aankoop doen. Deze stappen kunnen verschillende dingen bevatten, zoals het leren over het probleem dat ze willen oplossen, het ontdekken van een oplossing en het vergelijken van verschillende opties.

Een funnel kan ook andere namen hebben, zoals een conversiepad, aankoopfunnel of omzetfunnel. Hoe je het noemt, het funnelmodel geeft je inzicht in de verschillende stappen die je klant doorloopt en wat er nodig is om hen ertoe te bewegen om te converteren.

Soorten funnels

Er zijn verschillende soorten funnels die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat voor bedrijf je hebt en wat je doelstellingen zijn. Sommige bedrijven gebruiken alleen een funnel voor het verkoopproces, maar andere bedrijven gebruiken een funnel voor elk contactpunt met de klant.

Een verkoopfunnel is een van de meest voorkomende funnels die bedrijven gebruiken. Het is een proces dat je klant doorloopt van het eerste contact met jouw bedrijf tot aan de aankoop.

Een leadgeneratie funnel is een funnel die gericht is op het genereren van leads. In plaats van te focussen op de verkoop, is het doel van een leadgeneratie funnel om contactgegevens te verzamelen van mensen die geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt. Je kunt deze leads dan benaderen met gerichte marketing en proberen hen over te halen om te converteren.

Een branding funnel is een funnel die bedoeld is om naamsbekendheid te creëren voor je bedrijf of merk. In plaats van rechtstreeks te verkopen, is het doel van een branding funnel om mensen bekend te maken met je bedrijf en ze warm te maken voor wat je aanbiedt.

Een marketing funnel is een funnel die bedoeld is om mensen te helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. In plaats van alleen te focussen op de verkoop, helpt een marketing funnel mensen door het hele aankoopproces, van het eerste contact met je bedrijf tot aan de aankoop.

Wat is het doel van een marketing funnel?

Het doel van een marketing funnel is om bezoekers naar je website of online winkel te leiden en hen ertoe te bewegen klanten te worden. Funnels zijn er in allerlei soorten en maten, afhankelijk van het type bedrijf en de producten of diensten die je aanbiedt.

Een funnel kan simpel zijn, met slechts enkele stappen, of het kan erg complex zijn met veel verschillende opties en keuzes. Het is belangrijk om een funnel te maken die aansluit bij het type product of dienst dat je aanbiedt en de behoeften van je klant.

De belangrijkste doelstelling van een marketing funnel is om bezoekers te leiden tot klanten, maar er zijn ook andere doelstellingen die je kunt hebben. Sommige bedrijven gebruiken funneling om potentiële klanten in contact te brengen met een salespersoon of accountmanager. Andere bedrijven gebruiken funneling om ervoor te zorgen dat klanten een aankoop doen, abonnement nemen of een dienst afnemen.

Hoe bouw je een marketing funnel?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een marketing funnel kunt bouwen, afhankelijk van het type bedrijf dat je hebt en de producten of diensten die je aanbiedt. Er is geen één-size-fits-all oplossing, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende funnel-opzetten en te kijken wat het beste werkt voor jouw bedrijf.

Een van de eerste dingen die je moet doen, is bepalen wat je doelstellingen zijn met je funnel. Wil je klanten laten converteren? Of wil je ze in contact brengen met een salespersoon of accountmanager? Dit is belangrijk om te weten, omdat het bepaalt welke stappen je funnel moet bevatten.

Vervolgens moet je bepalen welke kanalen je gaat gebruiken om bezoekers naar je funnel te leiden. Dit kan bijvoorbeeld via zoekmachines, sociale media, e-mail marketing of een advertentiecampagne.

Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je funnel aantrekkelijk is voor je bezoekers en ervoor zorgt dat ze door de stappen blijven. Dit kan bijvoorbeeld door interessante inhoud te creëren, een aantrekkelijke website of online winkel te maken en gebruiksvriendelijke call-to-actions toe te voegen.

Wat is het verschil tussen een sales funnel en marketing funnel?

Een sales funnel en marketing funnel zijn twee verschillende dingen, hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt.

Een sales funnel is bedoeld om mensen die al bekend zijn met je bedrijf ertoe te bewegen om een aankoop te doen. Dit kan bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met een salespersoon of accountmanager.

Een marketing funnel is bedoeld om bezoekers naar je website of online winkel te leiden en hen ertoe te bewegen klanten te worden. Dit funnelmodel geeft je inzicht in de verschillende stappen die je klant doorloopt en wat er nodig is om hen ertoe te bewegen om te converteren.

Een sales funnel kan onderdeel zijn van een marketing funnel, maar het is dus niet hetzelfde.

5 Voordelen van funnels

Een funnel kan je bedrijf op verschillende manieren helpen, afhankelijk van het type funnel dat je gebruikt.n

 1. Conversies verhogen: Een funnel kan ervoor zorgen dat meer bezoekers converteren tot klanten of abonnees. Dit komt omdat je funnel bezoekers door een aantal stappen leidt die ervoor zorgen dat ze meer geïnteresseerd raken in wat je aanbiedt.
 2. Meer leads genereren: Een funnel kan ervoor zorgen dat je meer leads genereert, omdat het ervoor zorgt dat mensen die nog niet bekend zijn met je bedrijf je website of online winkel vinden.
 3. Betere kwaliteit van leads: Een funnel kan ervoor zorgen dat de kwaliteit van je leads verbeterd, omdat het ervoor zorgt dat mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt al snel afhaken. Dit betekent dat je alleen leads krijgt van mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt.
 4. Meer omzet genereren: Een funnel kan ervoor zorgen dat je meer omzet genereert, omdat het ervoor zorgt dat mensen die al geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt sneller converteren tot klanten of abonnees.
 5. Kostenefficiënter: Een funnel is vaak kostenefficiënter dan andere marketing- en salesmethodes, omdat het je bedrijf in staat stelt gerichter te communiceren met je doelgroep. Dit betekent dat je minder middelen nodig hebt om hetzelfde resultaat te bereiken.

3 Nadelen van een funnel

nEen funnel is niet perfect en heeft ook een aantal nadelen.n

  1. Ingewikkeld: Een funnel kan ingewikkeld zijn, vooral als je bedrijf meerdere producten of diensten aanbiedt. Dit komt omdat je funnel bezoekers door verschillende stappen moet leiden die afhankelijk zijn van het product of de dienst waar ze geïnteresseerd in zijn.
  2. Tijdrovend: Een funnel kan tijdrovend zijn, vooral als je bedrijf meerdere producten of diensten aanbiedt. Dit komt omdat je funnel bezoekers door verschillende stappen moet leiden die afhankelijk zijn van het product of de dienst waar ze geïnteresseerd in zijn.
  3. Kan afleiden van andere marketingactiviteiten: Een funnel kan ervoor zorgen dat je bedrijf zich minder richt op andere marketingactiviteiten, omdat het tijd en middelen kost om een funnel op te zetten en te onderhouden.

  Funnel nodig?

  Een funnel is dus een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die willen groeien. Wij kunnen je ook helpen met het bouwen van verschillende funnels, zodat je bedrijf kan groeien. Lees over ons Conversion Craft aanbod.

  Benieuwd wat Webcrafter voor jou kan betekenen op gebied van online marketing? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>