Hoe Je Met SEO Beter Rankt En Converteert In 7 Stappen?

Hoe de broodkruimeltechniek helpt bij het stimuleren van de conversie van bestemmingspaginas-webcrafter

SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, is het optimaliseren van je website voor vindbaarheid in zoekmachines. Eerlijk is eerlijk: het proces van optimalisatie is niet eenvoudig. Er is planning en doorzettingsvermogen voor nodig. Immers, als het makkelijk was kon iedereen zo bovenaan staan in Google.

Mee een gedegen SEO strategie zul je zien dat al het harde werken zich vertaald naar aanzienlijke resultaten, waaronder meer website bezoekers en meer omzet.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan met website optimalisatie voor SEO? Lees dan snel verder voor de 7 praktische stappen.

De beste SEO strategie – stap voor stap

Ben je nieuw in de wereld van SEO? Dan kan het nogal overweldigend zijn om ermee te beginnen. Zoals gezegd is het veel werk om je website te optimaliseren.

De volgende zeven stappen zijn een goed beginpunt. Hiermee ben je ervan verzekert dat je de juiste acties zet voor zoekmachine optimalisatie.

Website Analyse

Stap één is het analyseren van je website. Wat zijn je huidige posities in Google voor de woorden waarop je wilt scoren? Hoeveel organische website bezoekers krijg je nu per maand? Hoe staat het met jouw title tags en meta-omschrijvingen, zijn deze overal handmatig ingevuld? Hoe zit het met jouw off-page factoren, heb je veel binnenkomende links van andere websites? En, tot slot, hoe mobiel-vriendelijk is jouw website? Is je website snel genoeg?

Concurrentie-Analyse

Na de analyse van je eigen website ga je de websites van je concurrenten onder de loep leggen. Een hele handige (betaalde) tool hiervoor is Semrush. Je kunt via die tool eenvoudig zoekwoorden in kaart brengen waarmee je concurrenten veel website bezoekers krijgen en waar jij zelf nog niet op scoort. Handig!

Zoekwoordenonderzoek

Je hebt nu mogelijk al een aantal handige zoekwoorden (keywords) in kaart gebracht. Tijd om die lijst verder aan te vullen. Je kunt zoekwoordenonderzoek doen via tools als KWfinder en UberSuggest. Als je zoekwoordenonderzoek doet is het belangrijk om zoekwoorden te identificeren die direct of indirect relevant zijn voor jouw business. Dit heeft alles te maken met zoekintentie – die moet aansluiten bij de pagina die jij kan bieden.

Technische Optimalisatie

Website optimalisatie is natuurlijk niet compleet zonder een stukje techniek. De volgende stap is dan ook technische optimalisatie. Je gaat in deze stap je site af om te zoeken naar kapotte linkjes, site snelheid issues of mogelijke elementen die niet goed worden getoond op mobiel. Uiteindelijk draait een geoptimaliseerd website om gebruiksvriendelijkheid. Je wilt dus dat jouw website de best mogelijke gebruikerservaring geeft.

On-page SEO

Nadat de grootste technische mankementen zijn opgelost ga je verder met optimaliseren van je pagina’s op gebied van on-page SEO. Je werpt een blik op je content, title tags en meta-omschrijvingen. Is je content uitgebreid en waardevol genoeg? Heb je overal title tags en meta-omschrijvingen handmatig ingevuld? Zo niet, doe dat dan nu eerst.

Off-page SEO

Heb je dit gedaan, dan ga je daarna verder met off-page SEO. Dat wilt zeggen; alle factoren voor SEO die belangrijk zijn, maar waar je zelf geen invloed op hebt. Linkbuilding is een belangrijke off-page SEO factor. Pagina’s waar externe websites veel naar linken doen het over het algemeen goed in Google. Hoe kun je er dus voor zorgen dat andere websites naar jouw website gaan linken? Tip: zorg voor mega-waardevolle content.

Nieuwe content maken

De laatste stap is het maken van nieuwe content. Denk aan nieuwe pagina’s maken, maar ook artikelen voor in je kennisbank of blog. Het maken van nieuwe content vergt veel tijd en energie, maar is het op de lange termijn meer dan waard. Tijdens het schrijven van nieuwe content hoef je niet teveel te focussen op zoekwoorden, deze mag je best op natuurlijke wijze verwerken in je tekst. Wat wel erg belangrijk is: kwalitatieve content. Kwaliteit is vele malen belangrijker dan kwantiteit. Zorg dat je pagina direct waarde toevoegt, door bijvoorbeeld te entertainen of belangrijke informatie te delen.

Leads genereren via SEO

Het doel van SEO is veelal om rankings in Google te verbeteren en daarmee meer websitebezoekers te genereren. Maar SEO kan nog bij meer helpen, namelijk het behalen van jouw bedrijfsdoelstelling: Meer omzet genereren.

Als je aan de slag gaat met SEO voor jouw website onthoud dan dat je het uiteindelijk doet voor je (potentiële) klanten. Zo kun je bijvoorbeeld zoekwoorden selecteren voor verschillende stadia in de customer journey, zodat er voor iedereen geschikte info te vinden is.

Vandaag de dag is SEO niet meer zo makkelijk als dat het voorheen was. Je kunt niet een tiental zoekwoorden op een pagina plaatsen en daarmee verwachten te scoren. Je moet starten met onderzoek, naar je eigen website en die van je concurrentie. Daarna komt zoekwoordenonderzoek, hiermee ga je kansen in kaart brengen. Vervolgens ga je pagina’s optimaliseren, zowel qua techniek als on-page SEO. Gevolgd door off-page SEO inspanningen en natuurlijk het schrijven van nieuwe content.

Zoekmachine optimalisatie is een continue proces, en geen checklist die je af kunt vinken. Je bent dus nooit helemaal klaar.

Er zal altijd ruimte zijn voor verbetering op je website. Dat is ook het mooie aan online marketing.

Door de stappen die met je zijn gedeeld in dit artikel te zetten ben je alvast goed op weg om meer website bezoekers en omzet te genereren.

TIP: Weet je niet welke tools je voor SEO kunt inzetten? In dit artikelen vindt je een overzicht van handige SEO tools.

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>