Lokale SEO checklist voor 2020: Heb jij deze stappen al gezet?

Lokale SEO checklist voor 2020-webcrafter

Onlangs schreven we een uitgebreid blog over lokale SEO, namelijk wat het is, hoe je een Google Mijn Bedrijf aanmaakt (en wat daarvan de invloed is) en tips om lokale vermeldingen en reviews te krijgen.

In dit artikel willen we een handige lokale SEO checklist voor 2020 met je delen. Dit is een stap voor stap handleiding waarvan jij eenvoudig de stappen kunt volgen en afvinken.

SEO optimalisatie (content)

Een beetje een open deur?

Ja, eigenlijk wel, maar toch moet ik het zeggen: begin met het optimaliseren van je bestaande content voor SEO. Lokale SEO is namelijk eigenlijk ‘gewone’ SEO, maar dan gericht op een lokaal zoekwoord, zoals “[stad in de buurt] + [jouw dienst]”, voorbeeld “beste marketeer Goes”, “website bouwen Rotterdam”, enzovoorts. Dus is het belangrijk dat je content goed staat.

Je wilt dus om te beginnen wat SEO basics kunnen afvinken. Heb je overal title tags (titels) ingevuld die een zoekwoord bevatten en niet te lang óf te kort zijn? Bevat elke pagina een kop (H1)? Is elke pagina voorzien van een passende meta-omschrijving die aanmoedigt om door te klikken? Staat er in elke URL een relevant zoekwoord?

Deze On Page optimalisaties kun je alvast op orde maken, dan gaan we hierna verder met de techniek.

SEO optimalisatie taken op gebied van content:

  • Voorzie elke page van een goede title tag
  • Voorzie elke page van een passende meta-omschrijving
  • Zorg dat elke page een H1 (kop) heeft
  • Zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in de pagina-URL staat

Tip: deze tool kun je gebruiken om te zien of jouw title tags en meta-omschrijvingen de juiste lengte zijn.

SEO optimalisatie (techniek)

Als je aan SEO denkt, dan denk je waarschijnlijk al snel aan website teksten. Maar dat is lang niet het enige dat belangrijk is binnen de wereld van SEO. Ook techniek speelt een grote rol.

Eén van de dingen die je kunt doen om lokaal beter gevonden te worden is in de footer te linken naar pagina’s van jouw vestigingen (hierover straks meer). Het werkt namelijk het beste om te verwijzen naar de afzonderlijke vestigingspagina’s. Een andere tip is om de links naar deze pagina’s ook benaderbaar te maken vanuit je hoofdmenu. Heb je meer dan 10 vestigingen? Dan kan het hoofdmenu hierdoor wel wat rommelig worden, dus dan is het af te raden.

Andere benodigde optimalisaties voor SEO techniek zijn een mobielvriendelijke website en je websitesnelheid moet in orde zijn.

Weet je niet of jouw website mobielvriendelijk is? Check het via Responsive Web Design Checker (tool).

Benieuwd wat je moet doen om jouw website snelheid te verbeteren? Check het via GTmetrix.\n\nSEO optimalisatie taken op gebied van techniek:

  • Link vanaf je homepage naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s
  • Link vanaf je footer naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s
  • Link vanuit je hoofdmenu naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s (mits je niet meer dan 10 vestigingen hebt)
  • Maak je website mobielvriendelijk (indien dat nog niet het geval is)
  • Verhoog de website snelheid (indien nodig)

Overzicht van al jouw vestigingen

Zoals net al even aan bod kwam wil je een pagina maken per vestiging die je hebt. Daarnaast is het ook handig voor je websitebezoeker dat je één pagina hebt met daarop een overzicht van alle vestigingen. Ook SEO-technisch is dit een slimme zet, want vanaf deze pagina link je natuurlijk naar alle specifieke vestigingspagina’s. Qua usability zou het helemaal super zijn als je een Google Map kunt embedden met een zoekfunctie op plaatsnaam of postcode, zodat iemand makkelijk een vestiging in de buurt kan vinden.

Taken om uit te voeren:

  • Eén overzichtspagina maken met daarop alle vestigingen vermeld
  • Google Maps met geïntegreerde zoekfunctie toevoegen op deze pagina

Afzonderlijke pagina’s per vestiging

Je wilt dus ook afzonderlijke pagina’s per vestiging gaan creëren. Voor lokale SEO zijn dit namelijk dé belangrijkste pagina’s. Dit zijn namelijk de landingspagina’s waarop iemand zal binnenkomen als hij of zij zoekt naar jouw product of dienst. Dit is daarom één van de punten waar je als eerste mee aan de slag wilt gaan.

Op deze individuele pagina’s wil je natuurlijk jouw adres- en contactgegevens van die vestiging plaatsen. Ook hier zou een Google Maps integratie goed tot zijn recht komen, zodat men snel de route naar de vestiging kan bemachtigen. Een routebeschrijving toevoegen zorgt wel voor unieke content, maar hoe noodzakelijk is het nog? Iedereen heeft wel een TomTom of Google Maps op zijn mobiel.

Wat je wel wilt is unieke content op deze pagina. Zodat je op het gewenste zoekwoord gevonden kan worden, zoals “stukadoor rotterdam”. Weet je niet precies waarover je kunt schrijven? Laat dan elke filiaalmanager iets over zijn of haar vestiging schrijven. Zo zorg je voor unieke content die ook nog eens persoonlijk is. Ook kun je hier berichten tonen met betrekking tot deze vestiging, zoals evenementen of nieuws.

Elke goede landingpage hoort een call-to-action te hebben. En jouw vestigingspagina’s werken namelijk als landingpages, dus daarom hebben ze zeker een CTA nodig.

Je kunt ook foto’s van de buiten- en binnenkant toevoegen van deze vestiging. Of je kunt het personeel laten zien – dat wekt meer vertrouwen dan van die standaard stockfoto’s. Daarbij helpen ook testimonials, case studies en reviews om meer vertrouwen te wekken.

En, natuurlijk, moeten ook deze pagina’s geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Houd er rekening mee dat tenminste een kwart van jouw websitebezoekers deze pagina via zijn of haar smartphone zal bekijken.

Optimalisaties voor de individuele vestigingspagina’s:

  • Maak per vestiging een afzonderlijke pagina aan
  • Voorzie elke vestigingspagina van openingstijden…
  • … een (aanklikbaar) telefoonnummer
  • … een route beschrijving (optioneel)
  • … een Google Maps module
  • … Call to Action (contactformulier of ‘bel mij terug’-formulier)
  • … Foto’s van het personeel
  • … Foto’s van de buitenkant en binnenkant van het pand
  • … Testimonials, reviews en/of case studies voor die vestiging
  • Zorg dat de individuele vestigingspagina’s mobiel vriendelijk zijn

Google Mijn Bedrijf aanmaken

Voorbeeld van kunststofraamkozijn.nl

Lokale SEO en Google Mijn Bedrijf gaan hand in hand. Via Google Mijn Bedrijf wordt jouw bedrijfsdata getoond in Google als iemand bijvoorbeeld zoekt op jouw bedrijfsnaam, maar ook als iemand zoekt naar jouw product of dienst en in de buurt zit van jouw vestiging.

Google Mijn Bedrijf kan er dus voor zorgen dat lokale klanten contact met je opnemen, snel jouw openingstijden kunnen vinden of andere contactgegevens kunnen krijgen.

Heb je nog geen Google Mijn Bedrijf account? Maak die dan nu eerst aan.

  1. Begin met het Google Mijn Bedrijf account aanmaken
  2. Vul daarna het formulier in dat je te zien krijgt, met de actuele bedrijfsinformatie.
  3. Selecteer vervolgens de branche waarin je actief bent.

Nu zul je jouw Google Mijn Bedrijf moeten verifiëren. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw GMB account kunt verifiëren.

  • Telefonisch: Google stuurt dan een code ter verificatie naar jouw telefoon.
  • Via post: Google verzendt de code via de post.
  • Via e-mail: Als jouw e-mailadres gekoppeld is aan jouw Google Mijn Bedrijf profiel kun je via de e-mail de code toegestuurd krijgen.

De optie die altijd werkt is de verificatiecode via de post laten toesturen.

Tip: Meer weten over het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf voor optimale vindbaarheid? Check dit artikel!

Taken om uit te voeren:

  • Maak een Google Mijn Bedrijf account aan
  • Vul de bedrijfsgegevens in
  • Vraag de verificatiecode aan
  • (Na het ontvangen van verificatiecode) Optimaliseer jouw Google Mijn Bedrijf account

Lokale links krijgen

Eén van de dingen die helpt om hogere lokale rankings te krijgen is het krijgen van lokale links. Dit kunnen dus ook lokale vermeldingen zijn van startpagina’s of andere directories. Bestaan er in jouw regio directories die alle bedrijven uit jouw stad of regio vermelden? Zijn er verzamelpagina’s voor jouw branche?

Om overzichten (listings of directories) te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf kun je zoeken op:

  • “[plaatsnaam] bedrijven”
  • “[regio] bedrijven”
  • “[jouw product of dienst] in [stad]”
  • “[jouw product of dienst] in [regio]”
  • “[jouw product of dienst] in de buurt”

Meld jouw website bij deze lokale directories aan. Vul je profiel compleet in, denk aan bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, maar ook een korte omschrijving van jouw bedrijf en natuurlijk de openingstijden.

Taken om uit te voeren:

  • Zoek naar lokale directories, zoals websites die lokale bedrijven vermelden
  • Meld je aan bij deze lokale directories

Lokale link building

Een andere manier om meer lokale links te krijgen is via lokale link building. Een link naar jouw website – ook wel een backlink genoemd – is namelijk een soort stem. Hoe meer stemmen je hebt, hoe hoger jouw website kan worden getoond.

Wat kun je doen om lokale links te krijgen? Eigenlijk hetzelfde als bij ‘gewone’ linkbuilding. Denk aan het maken van hoogwaardige content zodat anderen daarnaar gaan linken. Of je content promoten onder relevante, lokale bekendheden, zoals influencers. Ook kun je gastblogs aanbieden bij andere lokale, relevante websites.

Lokale link building richt zich met name op lokale links en blogs, van andere relevante bedrijven uit jouw regio. Het heeft overigens geen zin om linkjes van de lokale fietsenmaker te krijgen als jij fysiotherapie biedt – de andere websites moeten wel direct of indirect gerelateerd zijn aan jouw branche. Een link van een andere website die zich bezighoudt met menselijk gezondheid is dus wel gunstig.

Het zoeken van relevante websites kent een aantal stappen. Begin met het in kaart brengen van lokale bedrijven waar je mogelijk een vermelding van kan krijgen (bijv. via een gastblog). Contacteer vervolgens de website eigenaar om te vragen of je een gastblog kan aanleveren. Zo ja, dan weet je wat je te doen staat: schrijven en die content aanleveren. Indien jouw content geplaatst wordt is de eerste lokale backlink al binnen.

Andere manieren om lokale links te krijgen:

  • Sluit je aan bij organisaties in jouw branche.
  • Werk samen met scholen en non-profits.
  • Doe aan sponsoring om links te werven.
  • Netwerk met lokale bloggers.

Kijk of je andere, relevante bedrijven kunt promoten (zodat zij mogelijk hetzelfde voor jou doen).

  • Zorg ervoor dat er over je wordt geschreven door de lokale nieuwsbladen.
  • Doe mee aan lokale evenementen.

Taken om aan lokale linkbuilding te doen:

  • Maak hoogwaardige content waar mogelijk anderen naar willen linken
  • Zoek relevante bedrijven uit de regio en benader deze om te zien of ze interesse hebben in een gastblog

Starten met Structured Data

Structured Data ontstaat door zogeheten ‘markups’ toe te passen, hiermee markeer je jouw content op een bepaalde wijze. Zo ziet de zoekmachine wat het doel is van deze content, zodat rich snippets aangemaakt kunnen worden. Dat zijn uitgelichte onderdelen bij de zoekresultaten, een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld reviews. Niet alleen valt de getoonde pagina hierdoor beter op in Google, het wekt ook vertrouwen.

Naast reviews kun je ook adres- en contactgegevens markeren, maar ook jouw openingstijden. Zo kan Google deze makkelijker tonen.

Op schema.org vind je een volledig overzicht van alle ‘markeringen’ (markups).

Belangrijke markups zijn:

  • Telefoonnummer
  • Openingstijden
  • Adresgegevens
  • Reviews
  • E-mailadres
  • Evenementen
  • Gewonnen prijzen

Taken om aan de slag te gaan met Structured Data:

  • Vraag je website bouwer om de relevante markups voor jouw website toe te passen

Lokale reviews krijgen

Als je meer lokale klanten wilt aantrekken helpt het natuurlijk ook om meer reviews te krijgen. Immers is mond tot mond reclame nog steeds dé beste manier van marketing.

Heb je geen externe tool om reviews mee te verzamelen? Geen probleem! Je kunt namelijk in jouw onlangs aangemaakte Google Mijn Bedrijf account ook reviews verzamelen.

Plaatsen waar je ook reviews wilt verzamelen (mits dit relevant is voor jouw business) zijn TripAdvisor en Yelp.

Taken om meer lokale reviews te krijgen:

  • Benut de reviews functie van Google Mijn Bedrijf en vraag aan klanten om een beoordeling achter te laten
  • Zoek platforms die interessant zijn voor jouw bedrijf en zorg dat ook daar men positieve reacties kan achterlaten (denk aan o.a. Yelp)

Conclusie

Hier komen ze nog één keer, alle lokale SEO optimalisaties op een rij:

  • Voorzie elke page van een goede title tag
  • Voorzie elke page van een passende meta-omschrijving
  • Zorg dat elke page een H1 (kop) heeft
  • Zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in de pagina-URL staat
  • Link vanaf je homepage naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s
  • Link vanaf je footer naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s
  • Link vanuit je hoofdmenu naar alle afzonderlijke vestigingspagina’s (mits je niet meer dan 10 vestigingen hebt)
  • Maak je website mobielvriendelijk (indien dat nog niet het geval is)
  • Verhoog de website snelheid (indien nodig)
  • Plaats daar een Google Map met geïntegreerde zoekfunctieEén overzichtspagina maken met daarop alle vestigingen vermeld
  • Vul de bedrijfsgegevens inVraag de verificatiecode aanMaak een Google Mijn Bedrijf account aan\n
  • (Na het ontvangen van verificatiecode) optimaliseer jouw Google Mijn Bedrijf account
  • Meld je aan bij deze lokale directoriesZoek naar lokale directories, zoals websites die lokale bedrijven vermelden
  • Maak hoogwaardige content waar mogelijk anderen naar willen linken
  • Zoek relevante bedrijven uit de regio en benader deze om te zien of ze interesse hebben in een gastblog
  • Vraag je websitebouwer om de relevante markups voor jouw website toe te passen
  • Benut de reviews functie van Google Mijn Bedrijf en vraag aan klanten om een beoordeling achter te laten
  • Zoek platforms die interessant zijn voor jouw bedrijf en zorg dat ook daar men positieve reacties kan achterlaten (denk aan o.a. Yelp)

Sander Touw is Managing Director van Webcrafter. Enthousiast over het gebruik van technologie om de wereld een betere plek te maken. Gelooft dat technologie kan worden gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, informatie te delen en problemen op te lossen. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>